FM-sändare

formatting link

Hej, jag hoppas nån med kunskap inom elektronik kan hjälpa mig med dessa frågor efter att ha studerat ritningen länkad ovan..

Lågnivå, om jag har en vanlig stereo headphones kontakt, ska L å R på sladden kopplas till lågnivån och den tredje till GRD på ritningen?

Som antenn, fungerar det med en vanlig tunn isolerad ledning?

Och hur tjock koppartråd tror ni det är frågan om till spolen på ritningen? Inom vilka mått skall avståndet mellan första och sista varvet på pennan ungefär röra sig om.

Och sist men inte minst, vem tror att ritningen borde ge en fungerande sändare? eller vet om något vanligt nybörjarmisstag?

Tacksam för svar, hälsningar en besviken yrkespraktikant (som jag försökt koppla det hela nu, får jag inte in någon reaktion i radion,alltså har jag väl antagligen tolkat ritningen fel på någå sätt)

Reply to
Praktik
Loading thread data ...

Ja

Koppla inte in någon antenn spolen fungerar som en sådan

Inte för att jag är någon elektronikspecialist men nog ska vridkondingen sitta parallellt med spolen och inte på emittersidan Spolen kan vara 3 varv ca 1 cm i diameter 1mm koppartråd och kondingen mellan kollektor emitter ca 3 pF inte 3 nF Låt även bli vridkondingen utan sätt dit en fast på 22pF då kan du ändra frekvensen genom att skjuta ihop eller dra ut spolen. Byggde en del sådana här i min ungdom och de ger ett fint ljud fast mono förstås... Fler fel vad jag förtår ändra emittermotståndet till 1kohm. För hög ström genom transistorn ändra sedan de två 33nf kondingarna till 470 pf

Du kan hitta flera ritningar på

formatting link

mvh/Håkan

Reply to
Håkan Olsson

håller med - bör vara parallellkopplad med spolen...

problemet är att det finns så förbaskat många icke utritade parasitkondingar i tex. transistorn i denna typ av konstruktion, det är inte helt lätt att se vilka kondingar som 'räknas' när det gäller frekvensbestämning...

3 nF är defintivt för mycket 5 eller 6 varv är en gammalt minne, samt att man tar ut mot antenn 1 eller 2 var på spolen från ena kanten

den vanligaste metoden, ja

med 'rätt' ritning och komponentvärden så brukar det inte vara så svår att få igång, börja med att koppla - utan att koppla in ljud - så att du har en 'tyst' brusfri kanal på din radio, som försvinner när du stänger av strömmen - se till och flytta frekvensen till oanvänd FM-band långt ifrån de vanliga radiokanalerna så att du inte stör någon granne av misstag.

Räkna med att varje 'påverkan' - hur du lägger sladdar, kopplar in ljud mm. ändrar frekvensen samt att det driver runt med spänning och temp.

skall du ha mer 'stabil' bygge så brukar det innefatta en del mera komponenter

uteffekten hålls förstås väldigt låg med bara antal meters räckvidd och endast i exprimentsyfte - man får _inte_ sända FM utan licens och bara på dom tilldelade kanalerna som licensen innebär.

- Men... kör man med väldigt låg effekt och bara antal 10-tal meters räckvidd ute på landet, så är risken närmast obefintlig att någon upptäcker detta.

ser man till att grejorna drar väldigt lite ström (några milliampere) så finns det inte effekt nog att sända ut någon större effekt även om det skulle bli helt fel i frekvens...

--
Själv byggde jag en dito för 1.5 Volt och några mA förbrukning
med elektret-mic  - den tillsamman med en halvtom R20 batteri
stoppades in i en bikupa 10 meter bort och man kunde lyssna
av surret från bina på FM-radion en  hel jäkla sommar på
den där batteriet...

det var 1000-tal timmar längre driftid än
jag någonsin hade förväntat mig... och räckvidden
var precis lagom att det inte nådde utanför tomten ungefär.

- det är den nivån man skall hålla sig till i sitt exprimenterande.

vill du sända lite mer seriöst och långa sträckor
- ta en amatörradiocertifikat - då får du också reda på vilka
regler som gäller, lite teori hur det hela fungerar samt
få ögon för när utrustningen inte gör som den skall och
  kanske stör helt andra kanaler.


>>
>>Tacksam för svar,
>>hälsningar en besviken yrkespraktikant (som jag försökt koppla det
>>hela nu, får jag inte in någon reaktion i radion,alltså har jag väl
>>antagligen tolkat ritningen fel på någå sätt)


din ritning verkar inte optimal - leta efter bättre dito.

den här är kanske avsliktligt förvanskad med orimliga
värden...
Reply to
Torbjörn Ekström

sändaren

formatting link

ser mer riktig ut och mer rimliga värden, här med enkel mickförstärkare, men kan ersättas med annat

kom ihåg - man behöver inte alls köra med 9-12 Volt - med omräknad BIAS-ström till basen (och dess resulterande kollektorström) så kan man ofta gå ned i spänning så lågt som 3Volt, tom 1.5 Volt

typisk överkusruppgift när man väl har fått grundkondtruktionen att fungera.

det jag kommer ihåg vid lågspänningsmatning, var att minska R1 och att sätta en drossel (induktans) i serie med R1 för att öka effektiviteten - mycket exprimentellt framprovat för ca 20 år sedan :-)

Reply to
Torbjörn Ekström

Nu hamnar vi ju rejält ot, men det där reagerade jag på!...

Kan man höra (via den beskrivna metoden alltså..) om bina börjar bli svärmlystna? Hur lång "förvarning" kan man få?

Jag har haft en biodlarperiod i mitt liv, men det var ett tag sedan nu..

Men skulle jag börja om, så skulle det vara kul att pröva lite "high-tech"....

/Johan S

Reply to
Johan Stäck

jodå - aktiviteten ökar i både frekvens och amplitud, hur man skall detektera det ren 'maskinellt' är dock en anna sak och man bör nog spela in ljudet av en 'faktisk' svärmning först och analysera detta.

Därefter går det kanske bygga en PIC-baserad manik som via RF-tag-teknik eller Wlan/IR/blutetoth mm. kan medela en hub i bigården som sedan ringer upp biodlarens nalle när det är på G och dessutom i vilken kupa :-)

min brorsa höll på...

var väldigt nära att smälta in ett rutnät av 1N4148 som temperaturgivare i någon av bikakorna i mitten då jag var väldigt frestad att elektroniskt se temperaturfördelningen i kupan under tex. vintern

men det var på den tiden då 4 kB minne kostade åtskilliga hundringar och man hade 6800-processorer och PIO-kretsar.

detta föll på att jag då inte hade kunskapen hur man skulle hantera alla dessa 100-tal dioder och kalibrera dessa med instrumentförstärkare osv. - plus en del ekonomiska aspekter samt bristen på en riktig Assembler eller C-kompilator (hårdvaran hade jag - handassemblerade...) - PC fans ju knappt på den tiden, utan det var sinclair spectrum som var 'högnivå'-datorn...

idag skulle man nog kunna göra väldigt kul med en varsin PIC på varje ram (och RS485-bus mellan ramarna) samt 16 - 32 insmälta färdiga tempgivare i kakan som man multiplexade in en i taget - idag är det mesta ytmonterar och kan göras väldigt kompakt.

- tänk en 3-d vy av kupans temperaturstatus :-) I litteraturen så var det mest - ja, gissningar hur det gick till och få som verkligen har mätt upp...

Givetvis - kupan är bara en ursäkt för att 'bugga' och elektrifiera den den fullständigt ur alla aspekter och med invånare som inte bryr sig - förmodligen så skulle den också få en web-kamera med IR-lysdiod ovanpå alltihop :-)

--
sådanahär funderingar är i högsta grad inom forumets ramar IMHO :-)


/TE
Reply to
Torbjörn Ekström

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.