Byggbeskrivning på shuntstyrning?

Hej!

Är det någon som hittat någon byggbeskrivning på en motorshuntstyrning på nätet? Alltså en som som du har hemma på ved/olje pannan.

MvH/David

Reply to
David Andersson
Loading thread data ...

"David Andersson" skrev i meddelandet news:bn88b4$osj$ snipped-for-privacy@newstree.wise.edt.ericsson.se...

Samma här har letat men inte funnit nått..... Vore lite fräkt med en pc kopplad till så man kan Ändra värdena "alla process styrnings dator".... Hittar du nått så hör av dig till aon(at)telia(punkt)com

Har själv hittat ett program för att övervaka temperaturer som använder sig av dallas ds1820 sensorer via 2 tråds överföring. Detta tänkte jag använda för att kolla tempen på fram och returledning, ute temp inne osv. Det är skrivet av en Finne men jag kommer inte ihåg var jag hittade det. Det heter Thermometer eller Lämpömittari på finnska... Hälsn. Anders Olsson

Reply to
Anahka

"fr" skrev i meddelandet news:bn8lqb$nna$ snipped-for-privacy@hudsucker.umdac.umu.se...

sig

använda

heter

Japp...stämmer.... Anders

Reply to
Anahka

använder

är

Kan bara tillägga att programmet funkar utmärkt med ds18s20 (73-775-00 elfa) har precis pillat ihop det enkla interfacet som finns beskrivet på sidan och ska nu följa ute tempen i natt... :) Gillar även pluginen custom form där jag lagt in en bild på min panna, och bara jag lagt till fler sensorer ska se både framlednig, retur och pannans temp.... Om nån hittar program för shuntstyrning så maila eller posta här. Hälsn Anders aon(snabelA)telia(punkt)com

Reply to
Anahka

Har inte själv kopplat shuntstyrning med dator men om någon inte känner till hur det hela fungerar kan jag dela med mig lite av mina kunskaper om någon vill ge sig på att programmera.

Att shuntstyra innebär att man ändrar radiatorsystemets vattentemperatur med avseende på utomhustemperaturen. Man talar om att framledningsvattnet har ett är-värde och utetemperaturen skapar ett bör-värde. Då utetemperaturen sjunker skall framledningstemperaturen öka och tvärtom. Då olika hus har olika isolering och förmåga att hålla inomhustemperaturen på en komfortabel nivå använder man sig av en s.k. temperaturkurva. Denna inställning bestämmer hur mycket värme som skall tillföras radiatorerna vid en viss sänkning av utetemp.

En annan sak är hur shuntmotorn är konstruerad. Det finns i allmänhet två typer, en motor som vid spänningstillförsel på ena polen öppnar och på andra polen stänger och vid avbrott i spänningsmatningen stannar i läget. Den andra typen, värmemotor, har bara till och från där till öppnar kontinuerligt ända tills helt öppen tills spänningen försvinner och då stänger kontinuerligt tills helt stängt. Denna typ ställs alltså in på en viss öppning med till och från hela tiden då är-värdet ändrar sig till mer än börvärdet då den öppnar och till mindre än börvärdet då den stänger. Så går den fram och tillbaka hela tiden. Den förstnämnda stannar vid är=bör och behöver bara ändras då skillnad uppstår.

Så ett program borde inte vara speciellt svårt att göra, tänkte själv ge mig på det framöver.

Man mäter utetemp och framledningstemp. Man bestämmer ett förhållande t.ex. vid +-0 utetemp ger man 30 graders radiatortemp. Då utetemp sjunker till -5 grader ökar man till 40 grader, vid -10 till 50 grader -15 till 60 grader o.s.v.

Sen är det bara att ha lämplig digital utgång, två för första typen av shuntmotor där en utgång är att öppna och en är att stänga.

Jämför bara utetemp med framledningstemp*faktor (kurva) och öppna eller stäng och koppla bort då balans råder.

Vid värmemotorn kommer bara loopen att gå hela tiden då den måste öppna och stänga hela tiden med bara en digital utgång.

Faktorn för värmekurva bör vara lite logaritmisk så att den planar ut vid lägre utetemperatur så det inte blir för varmt inne.

En sak som kan minska energiåtgången är att kombinera med vindmätare. Det är sällan man ser detta i samband med reglering av värme. Blåser det inte ute behöver man inte alls samma värme på radiatorerna vid låg utetemp som när det blåser. Är det vindstilla isolerar även det närmaste luftskiktet huset och gör det inte då det blåser.

end

Ralph

--
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.522 / Virus Database: 320 - Release Date: 2003-09-29
Reply to
Ralph Höglund

till

med

olika

hur

utetemp.

typer,

polen

typen, värmemotor,

tills spänningen

ställs alltså in

till mer än

går den

behöver bara

mig på

t.ex.

till -5 grader

shuntmotor där

och stänga

lägre utetemperatur

är sällan

behöver man inte

det vindstilla

blåser.

Tackar för infon, synd att man är en nolla på programering.... :) Men jag tror jag fattar hur jag ska koppla in min nuvarande shuntstyrning som satt på min gammla elpanna. Problemet var att på den satt inte en motor shunt utan shunten byggde på termostat principen med en värme slinga som styrdes av kontroll enheten. Den har dock uttag för motor shunt men det är bara 2 trådar 230V så jag har funderat hur en sån motor funkar. Tror jag vet nu :) Om du får fördig att bygga/programera så finns det iaf .en interesserad av ditt resultat. Kolla gärna in programmet jag tippsade om, minimalt med komponenter och möjlighet till många givare... Kanske kan "nala" lite av hårdvaran från det.....det finns ju även en komplett väderstation i 1 wire systemet så en vindmätare vore inte helt omöjligt :)

Hälsn. Anders Olsson

Reply to
Anahka

Det slog mig just, programmet thermometer har ju stöd för plugins, det enklaste kanske vore att skriva en sån för shuntstyrning??? Då finns ju mycket klart så som trender, alarm, olika typer av visning etc.... Bara en ide för de programerings kunniga..... :)

Hälsn. Anders Olsson

Reply to
Anahka

en

Det finns ingen interesserad i gruppen som kan programera i Delphi??? Tydligen ska plugin´sen till Thermometer göras i Delphi. Och fast jag varit till biblioteket och lånat böcker om det så är det bara att inse att jag inte kan lära mig det så snabbt :) Jag har ganska klart för mig hur "plugginen" ska funka men att sätta det i praktiken i Delphi är nog inget för mig. Men ännu har jag inte gett upp hoppet :) Men om nån vill hjäpla till med kodandet så hör gärna av er här eller privat, "aon(snabelA)telia(punkt)com"

Som sagt Programmet Thermometer har redan det mesta färdigt, "bara" att ta in värdena på ute temp, omvandla via en temp kurva till lämpligt börvärde på framledningen, jämföra med ärvärde på framledningen och sen ge en utsignal öka repektive minska shunten, vänta en viss tid (tex 5min) och sen börja om igen. Utsignal till shuntmotorn borde kunna tas via 2 pinnar på printer porten, har sett en enkel digital I/O ritning på det. Skulle fler än 8 I/O´s behövas kan ju kanske hårdvaran till detta program användas, ganska trevligt program om man behöver en enkel plc föressten

formatting link

Hälsningar Anders Olsson

Reply to
Anahka

Har intresserat följt tråden och funderar själv på en regulator till framledningen, dock inte PC-styrd utan med microcontroller. Mcu:n kan man ju "prata" med från en PC för att kolla och ändra värden. Laddade hem Thermometer men hittar inget om hur man ska göra plugins. Någon här som kan länka till info? Annars borde delphi inte vara något problem, man kan ju alltid prova. Tittade på PLC-programmet också som hastigast men kunde inte öppna pdf:en med PCB-layouten. Det finns ju flera halvledarreläer som kan anslutas direkt i parallellporten om man bara ska styra en shuntmotor. En PC med pekskärm i pannrummet skulle väl ha stor imponansfaktor i alla fall, och verifiera det faktum att man är en riktig nörd...

Steve

Reply to
Steve Dahlqvist

Har tänkt dedikera en PC på kontoret till "värme" dator. Förutom en shuntstyrning så håller jag på med mitt pellets förråd som kommer stå på lastceller och jag kommer då se förbrukningen /dygn/mån etc. Detta är dock inget hemmabygge utan jag jobbar med vågar.... Mitt pannrum ligger i källaren och nås utifrån så jag vill kunna övervaka så mycket som möjligt "uppifrån"

Hur du skriver plugin´s ser du om du installerar Thermometer och tittar i \Tsa\Thermometer\plugins\plugins.txt eller på källkoden i mappen source..... Om det är nått du tror dig kunna hantera så skriv gärna..... aon (A) telia (.) com Är nu inne på mitt 5'e dygn med 2 sensorer, en inne en ute. Funkar kanon, just nu 8,44 grader i säffle... =) Kan se att natttempen var som lägst mellan 2 och 3 inatt med ca 6,4 grader =) Såna här saker verifierar inte att man är nörd utan bara nästan :-)

Reply to
Anahka

OK -ska kolla lite bättre ibland filerna så får jag väl återkomma. Håller på med ett annat experiment som kan följas på

formatting link
om man vill veta hur tempen är i Näsum... Steve

Reply to
Steve Dahlqvist

Ok, hoppas det ger dig mer än det ger mig... =) Tacka vet jag BASIC..... ;) Inte för att bli tjatig men programmet Thermometer har funktion inbygd för att spara både trendkurvan och LCD displayen som bilder med valfri intervall, som sedan kan uppladdas till en hemsida...letar bara efter ett FTP prog som kan ladda upp den med vald intervall,tips någon???? Så ska även tempen i säffle hamna på nätet. Anders

Reply to
Anahka

Det finns en litet FTP på samma ställe som Termometer. den kör jag med. Steve

Reply to
Steve Dahlqvist

"Anahka" skrev i meddelandet news:ETzpb.36324$ snipped-for-privacy@newsc.telia.net...

även

Det går bra att använda ftp programmet som följer med windows. Gör en batch fil:

"skickaftp.bat"

----------------- ftp -s:c:\temperatur\skicka.txt >c:\temperatur\skickalog.txt

-----------------

Ett exempel på "skicka.txt"

----------------- open ftp.ditduskallskicka.se inloggningsnamn lösenord bin cd temperatur put minbild1.gif put minbild2.gif quit

-----------------

/ fr

Reply to
<datarutan_nospam

skrev i meddelandet news:T6Apb.36328$ snipped-for-privacy@newsc.telia.net...

för

ett

Smidde ihop en enkel sida för att testa......verkar funka iaf

formatting link

Kolla in och se.....

Anders

Reply to
Anahka

Det funkar bra. Jag har hållt på att labba med SMT160-30 istället för DS1820 av någon anledning. Antagligen för att jag började med den förstnämnda. Det har blivit lite kodande under åren men aldrig ett "färdigt" program med alla funktioner man villa ha. Det enda som är färdigt ligger på min hemsida och är bara en termometer med min-max. Snickrar på ett nytt nu som ska kunna exportera grafer och tabeller till nätet. Med mina kunskaper så är det svårt att säga när det blir klart... Vid första anblicken på plugins till Thermometer så verkar det enklare att skriva ett helt program :-) Steve

Reply to
Steve Dahlqvist

"f r" skrev i meddelandet news:bo7php$cfs$ snipped-for-privacy@hudsucker.umdac.umu.se...

BASIC.....

ska

Ska kolla lite på det senare, kanske nått för att presentera datan i från pellets vågen... Mailade Killen som skrivit Thermomerter, får se vad han tror om projektet med pluggin.... Anders

Reply to
Anahka

Skall bli intressant att höra vad han säger, har försökt att bygga de plugin han skickat med source för men använder jag den .dll filen som skapats så funkar den inte. Knappen bara reagerar men den startar inte i Thermomenter.

Dom färdiga pluginsen fungerar dock som ni vet.

Jag använder Delphi 7.

Hör av dig med vad svar du får.....

Ralph

--
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.532 / Virus Database: 326 - Release Date: 2003-10-27
Reply to
Ralph Höglund

"Ralph Höglund" skrev i meddelandet news:lMNpb.32289$ snipped-for-privacy@newsb.telia.net...

från

plugin

funkar den inte.

Får samma resultat, knapp men ingen funktion....har delphi7 jag med. Postar svar här så fort jag hört nått.... Annars "borde" det inte va så svårt med en pluggin som styrning....

Anders

Reply to
Anahka

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.