Kondensator konstigt

Hej Skulle byta ut en konding i en tv. Den nya kondingen har samma värde , samma spänning och samma temptålighet. Ändå är den bara 1/3 så stor som den gamla. Samma sak hände då jag skulle byta 17(!) kassa kondingar på ett moderkort. Alla kondingar hade samma värde, mm, men två olika storlekar förekom.

Varför?

Reply to
Johan
Loading thread data ...

Jämför rör och ytmonterade transistorer/mikrochips. Tekniken går framåt...

Reply to
Dataspider

handlar om vad det är för dielektrium inuti, varierar med olika typer av plaster. plattornas närhet på var sida om dielektriumet inverkar också kraftigt och med olika plaster tålighet för högspänning så kan det bli avsevärd skillnad mellan i storlek för samma spänningstålighet (doch inte beteendet när det havererar.

tex papperskondensator är ganska rymliga, plastkondensatorer kompaktare, keramik ännu kompaktare och elektrolyt (även torra som tantal) är mest kompakt.

- men alla har olika issues när det gäller åldring, temperatur, tålighet mot överspänning och vad som händer när dom får genombrott.

papperskondensatorer används när det skall vara tåligt som fan, tex motorkondensatorer och avstörningskondensatorer på tex 230 Volt tack vare sin självläkande förmåga vid genomslag tex. efter åskväder etc. sådana kondingar får helt enkelt inte bara börja brinna.

Plastkondingar duger inte för uppgiften i alla lägen då de har för mycket kol i plasten som skapar kolspår efter genombrott som medför nedsatt spänningstålighet - för när det gäller nätanslutet så handlar det inte om 'om' - bara 'när'...

keramikkondingar är inte lämpliga som avkoppling från strömkällor med lite strömförmåga - om de knäcks eller får genombrott pga. överspänning så fungerar dom som värmelementstav

- det glöder och glöder och glöder och ger sig aldrig, kan totalt bränna bort all plast/epoxy på nära en handflata storlek av ett kretskort om den får tid på sig - och kortet går inte att repa...

elektrolyt torkar med tiden och/eller kan svälla och tom. explodera, tantaler tål inte riktigt snabba flanker vid tex spänningspåslag.

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

+Johan wrote

Ofta är det billigare att tillverka dom i större storlek, och tillverkaren av apparaten i fråga valde säkert den billigaste versionen som fick plats.

Dessutom går tekniken framåt, kondingar (särskilt elyter) har blivit mindre år för år..

Reply to
Glenn

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.