Bestaat er een draadloos systeem waarmee je op je pc of smartphone of tablet in beeld kunt brengen welke (licht) schakelaars in huis open staan?
Ik heb geen verstand van elektronica, klok/klepel, maar ik stel me iets voor dat je een RFID tag op elke schakeldraad zet die je wil meten, die uitzendt als er spanning op staat, en een centrale ontvangdoos die de uitgezonden id's dan doorgeeft aan een app op pc/tablet/smartphone.
Achtergrond. Ik heb net een klikaanklikuit dimmerontvanger geplaatst die draadloos wordt bediend dmv zenders. Dit wil ik gaan uitbreiden, zodat ik eea ook met smartphone/pc kan bedienen.
Dan zou ik ook willen zien welke lampjes nu werkelijk aan of uit staan. Kaku biedt dat (nog) niet, dat houdt het ook betaalbaar.
Die RFID tags kwam ik tegen toen ik wat ging googelen nadat ik had bedacht dat je een soort baken op elke schakeldraad zou moeten hebben, die alleen uitzendt als ie stroom krijgt.
Ik las over actieve en passieve rfids, en ik dacht dat je hiervoor een actieve versie nodig zou hebben. Maar of je die dan op 220 volt kan zetten, of dat ie genoeg heeft aan magnetisch veld van de schakeldraad, daar heb ik geen idee van.
Als het zou kunnen, een goedkoop bakentje op een schakeldraad zetten en via een simpel ontvangertje naar je pc/smartphone/tablet zetten had je toch een leuk systeem, dacht ik.
Je bent al doorverwezen naar domotica, en dat lijkt me een uitstekende aanbeveling. Een rfid tag is een klein computertje dat op korte afstand met een terminal correspondeert: het ligt niet voor de hand zoiets als sensor/schakelaar te gebruiken, omdat je er eigenlijk niets op aan kunt sluiten, en de uitleesmogelijkheden beperkt zijn.
Je kan een rfid-tag vergelijken met de magneetstrip op een bankpasje. Er wordt alleen herkend dat het een pasje is met nummer 1234567890 Meer kan je er niet mee.
Je zegt zelf weinig verstand van elektronica en RFID te hebben. Dan kun je grofweg twee dingen doen: zelf de kennis verwerven om erachter te komen dat het met standaard passive RFID niet gaat lukken, of het antwoord van anderen vertrouwen.
Ik snap dat je voor een dubbeltje op de eerste rij wilt zitten, maar dat lukt niet altijd.
Je zult de RFID tag moeten vertellen of er stroom loopt (waar leg je de drempel?), en je moet hem ook nog betrouwbaar kunnen uitlezen. Als je het over > 1 m hebt, wordt het UHF (868 MHz en hoger).
Het magnetisch veld rondom een 50 Hz stroomdraad is niet voldoende om het gedrag van 13.56 of 868 MHz RFID zodanig te beinvloeden, dat je dit op afstand kunt detecteren. Je komt dan terecht in een costum oplossing, zeer waarschijnlijk batterij- of netgevoed.
Ik denk dus dat er zeker mogelijkheden zijn met UHF RFID om op meters afstand de status van iets uit te lezen, maar dit lukt niet met standaard UHF tags zoals je die tegenkomt op allerhande spullen. Een combinatie van standaard tags met elektronica daaromheen is wel mogelijk, alleen vraag ik mij af of het dan nog een commercieel aantrekkelijk product wordt.
En dat is ook het enige wat de toepassing die ik zoek nodig heeft.
Het enige wat de rfid-tag hoeft te vertellen is dat ie er is, maar alleen als er spanning op zijn schakeldraad staat.
Een rfid-lezer moet dat dan opvangen en doorgeven aan pc/smartphone/tablet. Die laatste kan dat dan weer mooi koppelen aan een tabelletje waarin staat welke id bij welke schakelaar hoort, en zo vertellen dat de lamp in de kelder aanstaat.
Een heel eenvoudig concept. Domotica systemen die dit apart aanbieden heb ik niet gevonden, de terugkoppeling zit dan in de draadloze schakelaars zelf. Klikaanklikuit heeft geen terugkoppeling waardoor het relatief goedkoop is.
Het concept 'bakens' en 'ontvanger' was snel bedacht, en bij mijn zoektocht kwam ik rfid tegen, wat precies is wat ik zocht. Ik zag actieve rfid-tags die op batterij werken, en met een bepaalde regelmaat hun id uitzenden. Ik dacht: da's mooi, dus als ze dan geen power krijgen zenden ze niet uit. Vervang de batterij door spanning van de schakeldraad en tadaaaa.
Maar die rfid-tags vond ik nog niet, en ook geen andere systemen die deze specifieke toepassing bieden.
Ik dacht meer aan de actieve variant, omdat die geen scanner nodig heeft voor zijn voeding.
Het antwoord van O.udeman was erg vaag. Er bleek niet uit of ik duidelijk genoeg had aangegeven wat ik zoek, het was een bot, ongemotiveerd 'kan niet'. Zo ging jij ervan uit dat ik het over 'passief' had.
Dat hoeft niet als het een actieve is die de schakeldraad zelf als voedingsbron gebruikt. Als de tag wakker is, moet ie zenden.
Ik heb het over >1m. Hoe bezwaarlijk is dat? Hoe zit dat dan trouwens met het klikaanklikuit systeem, want dat zendt/leest uit op 433 MHz, en heeft een bereik van 30m stelt men.
Hm. Als ik dat lees hanteer jij specifieke RFID frequenties?
Het product zou ik dan toch beschrijven als een tag, die zijn voeding ontleent aan een 230V stroomdraad, en die als hij voeding krijgt een identificatie uitzendt met een bereik van bv 30m, en een ontvanger die de uitgezonden identificaties opvangt en doorsluist naar een pc/smartphone/tablet o.d.
'Google eens op domotica' is geen verwijzing, dat ervaar ik als een kluit in het riet, zoek maar ongeveer daar. Daar was ik al geweest. Maar misschien dat mijn wat korte vraagstelling die reactie opriep.
Niet als sensor, en zeker niet als schakelaar. Een baken dat uitsluitend zendt als hij spanning heeft kun je denk ik geen sensor noemen. Schakelen is helemaal niet aan de orde.
Voorzover ik begreep, heeft een actieve rfid tag heeft een eigen voedingsbron (batterij) en kan daardoor zonder terminal (rfid scanner/lezer) zenden. Als je niet een batterij, maar de spanning van de schakeldraad als voedingsbron kan gebruiken, heb je een baken dat er alleen is als de schakeldraad spanning heeft. Zo dacht ik.
Het rf signaal dat ie uitzendt moet opgevangen worden, dat is het.
De adviezen die je hier worden gegeven zijn goed bedoeld en worden je gratis en voor niks gegeven. Dat jij er de ballen niet van snapt kun je een ander niet verwijten.
--
Don't ask what your country can do for you but what you can do for your
country
Een bot en ongemotiveerd 'kan niet' is geen advies, en 'ga googelen' is dat ook niet. Verder vroeg ik je vriendelijk je 'kan niet' toe te lichten, (met daarbij nog wat achtergrondinformatie). Dat jij dat om welke reden dan ook verdomt kun je mij niet verwijten.
De reactie van Wimpie is een stuk waardevoller. Naast de specifieke informatie die hij geeft, laat hij ook zien dat hij mijn beschrijving iets anders lijkt op te vatten dan ik bedoeld had.
OP, laat het rusten. In nieuwsgroepen word je als OP niet geacht om negatief/opbouwend commentaar te gaan geven op de wijze waarop sommige mensen reageren op jouw vraag. Positieve feedback en bedankjes zijn natuurlijk wel welkom ;-)
ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here.
All logos and trade names are the property of their respective owners.