Status schakelaars aan/uit monitoren

Positieve feedback en bedankjes zijn natuurlijk wel welkom ;-)

De vraag is wat mij betreft nog niet beantwoord.

Het is me nog steeds niet duidelijk of en waarom een klein zendertje, dat zijn voeding niet uit een batterij maar uit netspanning haalt, en niets anders doet dan zijn eigen id op x MHz uitzenden, gek, onbetaalbaar of onmaakbaar zou zijn.

--
Flibsy
Reply to
Flibsy
Loading thread data ...

Dat zou misschien lukken met zo'n aan/uit met een voedingstrafo en dan continue laten zenden tot de stroom eraf gaat natuurlijk.

--
Bye, BugHunter. 
- 
27mc: http://27mc.woelmuis.nl
Reply to
BugHunter

"Flibsy" schreef in bericht news:53a9fdfa$0$2930$ snipped-for-privacy@news2.news.xs4all.nl...

TTL2WiFi of TTL2Bluetooth ~7 euro/st

--
Kabouter Plof
Reply to
Kabouter Plof

Dat kan je wel willen, maar als retro-fit wordt zoiets omslachtig en duur.

Je electrische installatie herbouwen met hedendagse spullen is waarschijnlijk een effectievere oplossing,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Het is ter aanvulling van de hedendaagse spullen (klikaan klikuit), die alleen schakelen maar geen status geven.

--
Flibsy
Reply to
Flibsy

Als je een actieve RFID tag hebt die binnen het prijsbudget valt, is er ook met wat componenten een voeding bij te maken vanaf het lichtnet. Je detecteert dan of er spanning op een draad staat, maar weet niet hoeveel stroom er loopt.

Als de tag heel weinig stroom trekt, kan dat met een een paar condensatoren, twee diodes, zenerdiode en weerstand, zonder dat je in toekomst vastloopt tegen regelgeving m.b.t. energie-efficiency en netvervuiling.

Omdat het direct aan het lichtnet vastzit, moet zoiets wel serieus ontworpen worden, zodat het aan minimumeisen van veiligheid voldoet. Bovendien gaat het deel uit maken van de elektrische installatie. Ik neem aan dat het in de schakelaar of doos gebouwd gaat worden, en dan zijn eisen t.a.v. spanningspieken in de regel iets zwaarder.

--
Wim 
PA3DJS 
Please remove abc first in case of PM
Reply to
Wimpie

Weet het, is een groot gebrek in het systeem wat ze nu hebben. Je kan ermee vanuit Amerika over internet je lampen thuis schakelen, en tegelijkertijd kan je geen idee krijgen van of je schakelopdracht correct uitgevoerd is en wat van wat er allemaal aanstaat.

Ik ben bang dat je op de volgende generatie van hun zooi zal moeten wachten,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Dat klinkt als 'het is te doen'. Ik weet niet wat die componenten die je noemt kosten - Ik denk dat voor mijn domotica gebruik de prijs per meetpunt ergens tussen ?5 en ?10 zou moeten liggen.

Wat uitvoering betreft: Voor het aanvullende gebruik op het klikaanklikuit gebeuren zou het tussen de kaku-ontvanger en de te schakelen lamp (of anderszins) moeten komen. Het zal dus in een wand of plafond doos moeten passen, klein is denk ik belangrijker dan mooi. Volgens de kaku-club zijn ze bezig ontvangers met terugkoppeling te maken, maar ja, die zullen waarschijnlijk duurder zijn dan de huidige ontvangers ca ?30 voor dimmers en schakelaars in muur/plafond, en ze gaan vast niet inruilen. Dus in die situatie zo'n autonoom monitorsysteempje best wel nuttig.

Je zou dat systeempje trouwens ook kunnen toepassen om simpelweg te bewaken of op een cruciale plaats stroomuitval is.

Bedankt voor je geduldige reacties, Wimpie. Zelf knutselen zal er wel niet van komen, maar misschien kan ik nog wat naar die kaku-boys roepen dat niet al te ondeskundig klinkt.

Ondertussen ben ik ok heel nieuwsgierig naar wat Apple gaat doen op dit gebied, want de geruchtenmachine belooft bijzondere dingen op de ios devices...

--
Flibsy
Reply to
Flibsy

Dat was ook het idee :)

--
Flibsy
Reply to
Flibsy

Tenzij er iemand vlug in dit gat in de markt springt :)

--
Flibsy
Reply to
Flibsy

Ja, een voeding voor een active RFID device is te doen.

Bij redelijke aantallen is de prijs voor onderdelen en print zeker minder dan ?2, maar dan heb je nog niet de kostprijs voor het komplete product. Bij kleine aantallen zit de prijs in tooling kosten voor de PCB, en kosten voor het mechanisch deel (kastje, connectoren). Met alleen een PCB'tje met 4 draadjes ben je er waarschijnlijk niet.

Als je dit zelf op de markt gaat brengen, heb je een goed ontwerp nodig dat veilig en betrouwbaar is.

De meeste bedrijven laten hun spullen ook nog eens meten/keuren door een derde partij. De beoordeling/keuring door een derde partij zorgt dat je sterker staat mocht er iets mis gaan. Het voorkomt dat je nalatigheid aan je broek krijgt.

Helder, ik denk dan aan een ingegoten PCB'tje of PCB met krimpkous eroverheen, dan blijft het lekker klein.

Naast de HW zul jij, of iemand anders zich ook moeten verdiepen in de technisch commerciele haalbaarheid van zo'n concept. Ik neem aan dat

--
Wim 
PA3DJS 
Please remove abc first in case of PM
Reply to
Wimpie

"Flibsy" schreef in bericht news:53a74d0b$0$2962$ snipped-for-privacy@news2.news.xs4all.nl...

Hallo,

Bestaat er een draadloos systeem waarmee je op je pc of smartphone of tablet in beeld kunt brengen welke (licht) schakelaars in huis open staan?

Ik heb geen verstand van elektronica, klok/klepel, maar ik stel me iets voor dat je een RFID tag op elke schakeldraad zet die je wil meten, die uitzendt als er spanning op staat, en een centrale ontvangdoos die de uitgezonden id's dan doorgeeft aan een app op pc/tablet/smartphone.

Bestaat er zoiets?

-- Flibsy

***

Tja, zoiets bestaat niet maar het zou gebouwd kunnen worden al ligt dat niet in de lijn van de verwachtingen. Al was het alleen maar omdat het toch wel een vrij dure grap wordt. Er zijn heel wat goedkopere oplossingen denkbaar. Wat je nodig hebt zijn actieve RFID-tags die op een externe batterij werken. Deze beacon tags zenden regelmatig hun ID uit die dan door de bijbehorende ontvanger kan worden opgevangen. Als je de batterij door een voedinkje vervangt, lijkt de rest eenvoudig. Toch kan dit vies tegenvallen. Een gedimde lamp alleen is al een geweldige stoorbron. Het lichtnet is verder nog vervuild met allerlei pieken en pulsen. Soms wordt er zelfs internet overheen gejaagd. Een tag die ontworpen is om op een stabiele en schone lithium batterij te werken, kan daar vast niet tegen. Dat betekent dat er hoge eisen aan de voeding gesteld worden. Je moet ook wel een type tag hebben dat er tegen kan om regelmatig in- en uitgeschakeld te worden zonder dat opnieuw instellen nodig is. Ook moet je je niet verkijken op de afstanden die overbrugd kunnen worden. De folders geven de maximale afstand onder de gunstigste omstandigheden. Een wand of plafond tussen zender en ontvanger verkort die afstand al flink zeker als er metaal (betonijzer, aluminiumfolie) in zit. Andere storende elementen hebben ook invloed op de te overbruggen afstand.

Tenslotte moet je de tags met hun voeding ook nog ergens op de bedrading van je lampen aansluiten. Dat moet wel voor de dimmer anders wordt de voeding van de tag met de lamp meegedimd. Dan sla ik het puntje veiligheid hier maar even over...

Dan moet je nog een schakeling bouwen die de ontvangen codes naar de tab of phone verstuurt en een applicatie die de ontvangen data zichtbaar maakt.

Kortom, het bestaat nog niet, het is te maken maar het is geen aanrader.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

petrus bitbyter:

Dat wordt interessant.

Hm... Mijn eerste kaku-ontvanger is een dimmer.. Het 'beacon' had ik /achter/ de die dimmer gedacht, dus hij zou onafhankelijk moeten zijn van de voedingssterkte.

Bij mij bijvoorbeeld.

Of dat een tag ontworpen wordt om het ontstabiele en vuile lichtnet te werken?

Ja. Wat bedoel je met instellen, de uit te zenden info, de golflengte?

Ik begreep dat de golflengte daarvoor belangrijk is. Kaku-communicatie zit op 433mhz, dat zou over 30m goed werken.

Nou... Het idee was dat je de schakeldraad daarvoor misbruikt.

Ik vrees dat dat een uitgangspunt van me zou zijn.

.. Lijkt me niet onbelangrijk.

Yep. Het idee is dan 1 centrale ontvanger, die rf ontvangt en uitzendt op wifi.

Nounou, dat vind ik wat kort door de bocht dan weer. Apparaatjes die rf op wifi beschikbaar stellen zijn er al denk ik, en bijbehorende apps ook, dus dat is niet nieuw. De dingen die je noemt mbt de voeding klinken heel realistisch voor een leek als ik, in hoeverre daar oplossingen voor zijn is voer voor de echte hobby.elektronica bewoners. Wel interessant allemaal.

(Een tag met permanente eigen voeding, maar die pas gaat zenden als hij dmv magnetische straling opvangt dat de schakeldraad stroom krijgt kan dat ook?)

--
Flibsy
Reply to
Flibsy

consument die zich vaak verbaast over wat er al mogelijk is in producten die op de markt komen, en zich soms ook verbaast over dingen die dan nog niet te koop zijn.

Ik had het idee ook al gemeld bij kaku, maar de reactie daar was alleen dat ze bezig zijn met ontvangers die ook kunnen terugkoppelen. Met de reacties hier kan ik daar nog wel een aanvulling op doen, misschien ook nog een opmerking over waarom het commercieel mogelijk interessant is, en dan ga ik lekker achterover zitten om te kijken of er zoiets gaat komen van de kaku-club, en tegelijkertijd houd ik de ontwikkelingen op iOS front nauwlettend in de gaten.

Ik heb in ieder geval weer wat opgestoken!

--
Flibsy
Reply to
Flibsy

"Wimpie" schreef in bericht news:lok6oi$k9d$ snipped-for-privacy@speranza.aioe.org...

Onzin want het is net als APK een moment opname, de gebruiker blijft verantwoordelijk. Daarnaast is ieder apparaat het eerste jaar vrij van keur.

--
Kabouter Plof
Reply to
Kabouter Plof

Wat een kierewiet. Het gaat daar niet over een APK maar om een keuring om te bepalen of de constructie in principe veilig is. Dat is ook geen keuring van ieder exemplaar maar een "typekeuring" die op een steekproef gedaan wordt en daarna geacht wordt geldig te zijn voor ieder op dezelfde wijze geproduceerd exemplaar.

Je kunt dit doen als basis voor je CE markering. Voor bepaalde spullen is dat zelfs verplicht. (bij veel andere spullen mag je er CE op plakken als je zelf vindt dat het wel goed zit, maar wee je gebeente als het dan toch ondeugdelijke rommel blijkt te zijn)

Reply to
Rob

"Rob" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@xs8.xsall.nl...

Als keurmeester (NEN3140, NEN50110 enz) en hoogspanningsdeskundige kan ik er op ingaan, maar je hebt je eigen mening al gevormd. Daarnaast weet je het verschil niet tussen CE en inspectie arbeidsmiddelen. Ik zou zeggen volhouden, je komt je vanzelf tegen.

formatting link

--
Kabouter Plof
Reply to
Kabouter Plof

"Flibsy" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@newszilla.xsall.nl...

petrus bitbyter:

Dat wordt interessant.

Hm... Mijn eerste kaku-ontvanger is een dimmer.. Het 'beacon' had ik /achter/ de die dimmer gedacht, dus hij zou onafhankelijk moeten zijn van de voedingssterkte.

Bij mij bijvoorbeeld.

Of dat een tag ontworpen wordt om het ontstabiele en vuile lichtnet te werken?

Ja. Wat bedoel je met instellen, de uit te zenden info, de golflengte?

Ik begreep dat de golflengte daarvoor belangrijk is. Kaku-communicatie zit op 433mhz, dat zou over 30m goed werken.

Nou... Het idee was dat je de schakeldraad daarvoor misbruikt.

Ik vrees dat dat een uitgangspunt van me zou zijn.

.. Lijkt me niet onbelangrijk.

Yep. Het idee is dan 1 centrale ontvanger, die rf ontvangt en uitzendt op wifi.

Nounou, dat vind ik wat kort door de bocht dan weer. Apparaatjes die rf op wifi beschikbaar stellen zijn er al denk ik, en bijbehorende apps ook, dus dat is niet nieuw. De dingen die je noemt mbt de voeding klinken heel realistisch voor een leek als ik, in hoeverre daar oplossingen voor zijn is voer voor de echte hobby.elektronica bewoners. Wel interessant allemaal.

(Een tag met permanente eigen voeding, maar die pas gaat zenden als hij dmv magnetische straling opvangt dat de schakeldraad stroom krijgt kan dat ook?)

--
Flibsy 

*** 

RFID-tags zijn bedoeld om verplaatsbare objecten te lokaliseren. Dat kunnen  
goederen maar ook dieren of mensen zijn. Geen van alle plegen die een  
lichtnetaansluiting met zich mee te slepen. Er zijn mijn dan ook geen tags  
bekend die bedoeld zijn voor voeding uit het lichtnet. 


is. Dat betekend dat de ingangsspanning van de tag-voedingen over een enorm  

gedaan voor een LED maar het wordt er niet eenvoudiger op. 

Er zijn mij twee manieren bekend om de stroom door een draad contactloos te  
meten. De zogenaamde stroomtransformator werk alleen voor wisselspanning, is  
onhandig en vrij duur. Zogenaamde HALL-sensors zij zowel voor wissel- als  

draad aan te brengen. Desnoods met een plakbandje. Je hebt dan wel een  
stukje elektronica nodig om de verandering in de sensor om te zetten in een  
signaal dat de voeding van de tag in- en uit kan schakelen. Uiteraard hebben  
beide voeding nodig maar die kan permanent zijn en onafhankelijk van de te  
schakelen lamp gehouden worden. 

Als je eenmaal zo ver bent dat je extra elektronica en een permanente  
voeding hebt, kun je de (dure!) tag net zo goed laten vallen en een  
microotje nemen die je op een 433MHz transmitter aansluit. Dat microotje  
moet dan wel geprogrammeerd worden, dat dan weer wel. 

petrus bitbyter
Reply to
petrus bitbyter

petrus bitbyter schreef op 28-6-2014 18:11:

Hier is geen touw aan vast te knopen. Het lijkt er op dat je een niet erg compatible newsprogramma gebruikt.

--
Don't ask what your country can do for you but what you can do for your  
country
Reply to
O. Udeman

En als je nou eens gewoon zo'n klik-aan-klik-uit retour laat werken? Je krijgt dan op het moment van zenden gelijk een bevestiging van ontvangst. Niet ideaal, maar het is IEts.

--
Bye, BugHunter. 
- 
27mc: http://27mc.woelmuis.nl
Reply to
BugHunter

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.