Denderende aan/uit knop & contactspray: hoe lang helpt dat?

Voordat ik het apparaat weer dichtschroef....;)) (230v schakelaar) Kan nog wel iets geknetter provoceren, maar het denderen lijkt voorbij....alleen, voor hoe lang?....:)) (eventuele koolstofaanslag zal wel opgelost zijn middels die contactspray, maar het oorspronkelijke metaal is uiteraard ook niet onbeperkt dik, zijnde weggevreten door vonkvorming, toch?)

Willem (zou je het ding ook open kunnen leggen, en het met koperpasta wat langduriger op kunnen lossen?....:))

--
Bye,

Willem-Jan Markerink
 Click to see the full signature
Reply to
Willem-Jan Markerink
Loading thread data ...

"Willem-Jan Markerink" schreef in bericht news:Xns9A5E15C23E750wjmarkerinka1nl@130.133.1.18...

Ik denk dat je aan een nieuwe schakelaar toe bent. Als een schakelaar al heel lang gevonkt/geknetterd heeft dan zou je er van kunnen verschieten hoe het ding er van binnen uit ziet. Mijn vader had jaren terug eens dat zijn computer aan-/uitschakelaar (zo'n kantelend vlak ding) soms wat knetterde. Ik had dat ding opengeprutst om het schoon te maken (gewoon contactspray er in spuiten is geen langdurige oplossing) (en kopervet ook niet, dat zou ik vlug vergeten maar volgens mij bedoelde je dat ook als een grapje) en was verbaasd over de volkomen zwartgeblakerde stukjes "houtskool" die ik er aan trof, er was zo goed als niks meer van overgebleven. Er zitten op forsere schakelaars (fors in vergelijking met hele kleine schakelaartjes ;-)) vaak twee van die schijfjes van een legering die inerter is dan het metaal waar de rest van gemaakt is, die dingen zijn mooi op elkaar passend. Ik heb nogal eens gezien dat die schijfjes dan aan elkaar gaan plakken en dat er eentje loskomt van het metalen stukje waar hij op hoort te zitten, vervolgens schakelen dus niet meer die twee daarvoor bedoelde stukjes maar die uit de twee stukjes opgebouwde "klont" en dat metalen deeltje waarvan het is losgekomen en dat sluit heel slecht op elkaar, is heel oneffen en zo en dat geeft dan een hele massa vonkvorming en knetteren.

Het kunststof van die schakelaars is volgens mij wel vaak zelfdovend dus ik betwijfel of een dergelijke schakelaar echt gevaarlijk is m.b.t. brand, in elk geval is dat slechte contact niet bevorderend voor de levensduur van het apparaat er achter (ligt natuurlijk wel aan wat voor apparaat het is of het er niet goed voor is of dat het weinig uitmaakt).

Wat wel ooit uitkomst kan bieden is met de schakelaar niet meer het apparaat bedienen maar een (elektronisch) relais wat dan op zijn beurt het grote apparaat bedient = de grote stroom schakelt, dan zal de schakelaar wellicht nog een hele tijd mee kunnen. Als de schakelaar opengemaakt kan worden en hij is nog een beetje te fatsoeneren zou je dit kunnen overwegen als hij bijvoorbeeld belangrijk is voor het uiterlijk van het apparaat. Maar hij moet nog wel zo mooi op te poetsen zijn dat hij nog betrouwbaar kan functioneren anders ga je het denderen alleen overdragen naar het relais (een mechanisch relais zal dan wel de frekwentie van het knetteren dat het apparaat dan nog gaat "voelen" wat verlagen maar dan is het echt prutswerk, niet doen). Het relais geeft dan vooral het voordeel dat je de levensduur van je al erg oud zijnde schakelaar kunt rekken omdat hij geen noemenswaardige vonken meer krijgt te verwerken en dus minder snel zal verder achteruitgaan.

Succes! Groeten, Rene

Reply to
Rene

Defecte schakelaars moet je vervangen. Als de contacten zijn versleten dan is het over. Met contactspray sloop je overigens het complete apparaat omdat er zuur in zit dat metaal aantast. Kortom: zo snel mogelijk een nieuwe schakelaar kopen en de contactspray zorgvuldig verwijderen.

--
Programmeren in Almere?
E-mail naar nico@nctdevpuntnl (punt=.)
Reply to
Nico Coesel

"Willem-Jan Markerink" schreef in bericht news:Xns9A5E15C23E750wjmarkerinka1nl@130.133.1.18...

Gaat niet goed komen in contactspray zit chloor meer hoef ik waarschijnlijk niet te vertellen. Vervangen enigste optie

Reply to
Koos

snipped-for-privacy@puntnl.niks (Nico Coesel) wrote in news: snipped-for-privacy@news.planet.nl:

Nou, dan was er wel meer weggeteerd in de loop der jaren....:))

--
Bye,

Willem-Jan Markerink
 Click to see the full signature
Reply to
Willem-Jan Markerink

"Rene" wrote in news:yjtBj.559018$ snipped-for-privacy@newsfet15.ams:

Dat alternatief had ik in onbehandelde/knetterende conditie al eens getest, als acute remedie helpt dat iig niet, het ding bleef knetteren....wellicht nu na de behandeling wel.

--
Bye,

Willem-Jan Markerink
 Click to see the full signature
Reply to
Willem-Jan Markerink

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.