Radio-controlled wekker mist omschakeling zomertijd?

Voor DIE mensen is het geen probleem, die rekenen dat uur gewoon in gedachten erbij, na een weekje wennen.

Hoe denk je dat Portugal en Spanje dat oplossen?

Dat geldt toch ook voor het "land" Europa?

Maar dat kan alleen omdat dat niet-democratisch genomen beslissingen zijn. En de bewoners in het westen van China trekken zich er ofwel niks van aan, ofwel verschuiven hun dag.

Dat is hier overigens ook nog altijd een mogelijkheid, als we in de winter gewoon wat later naar het werk gaan (en langer doorwerken) dan is het ook opgelost.

Dat zie je ook in de oplossing "we gebruiken overal UTC". Dan moet je per land of regio (bij een groot land) gewoon apart de normale begin en eindtijden van de werkdag vaststellen en als iedereen zich daar aan houdt dan is er verder niks aan de hand. Ofdat de zon om 9 of 12 of 3 of 6 uur op zijn hoogst staat dat boeit helemaal niet, als de werkdag maar een beetje handig in de lichte periode valt.

Het enige wat dan lastig is dat is dat de datum overgang midden in een werkdag kan vallen. Maar als we dit alleen in de EU zouden doen dan zou dat niet spelen.

Gisteren ook pasta gegeten?

Reply to
Rob
Loading thread data ...

Nee, maar daar is wat aan te doen:

formatting link
Prachtig. En ook voor best wel wat mensen informatief. Opmerkelijke commentaren ook. Zoals dat Nederland

-p

Reply to
Piet

formatting link

-p

Reply to
Piet

Grappig, de rechter klok is een Junghans Mega, die hangt hier al zeer vele jaren en doet het nog steeds prima. Alleen de display wijkt af, de mijne heeft een eerste positie waarin hij bij ontbrekend signaal de tijd aangeeft in aantal uren dat de onderbreking heeft geduurd. De tweede positie geeft de naam van de dag, de derde de datum en de vierde de maand.

Reply to
O. Udeman

Wat is je punt? De klokken uit het filmpje staan niet stil, en staan na drie minuten goed. Die van mij staan wel stil, en stonden na vijf dagen nog steeds niet goed.

--
Grinnikend door het leven...
Reply to
Izak van Langevelde

1834/1835 is hier een vreemde eend in de bijt, temeer vanwege dat AMT. Amsterdamse tijd is immers pas met de Telegraafwet van 1852 landelijk ingevoerd, en dan alleen voor de telegrafie. En pas sinds 31 juli 1866 gold AMT ook voor alle Nederlandse spoorwegen. Het ontgaat me dus waar die wissel van dec 1834 zijn oorsprong heeft.

-p

Reply to
Piet

Ik weet niet of er toen wel een wissel was, het kan goed zijn dat dit een soort anker in een ver verleden is waarvan "men" nog denkt te weten dat er toen deze tijd gold.

Ik neem aan dat de info is aangeleverd door Dik T Winter maar die kunnen we het niet meer vragen...

Reply to
Rob

Hier komt datzelfde lijstje voor, in iets andere vorm:

formatting link
(op regel 2004, onder "Netherlands") Het 1835 geval staat direct na dat lijstje.

Misschien ook relevant is dit commentaar daar over 1835: # In 1835 the authorities of the province of North Holland requested the # municipal authorities of the towns and cities in the province to observe # Amsterdam mean time but I do not know in how many cases this request was # actually followed.

-p

Reply to
Piet

Wat wil je, voor dat soort lieden is de conclusie is een gegeven, en ieder argument is goed,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

De lijst die ik gaf was een "zdump" van de timezone Europe/Amsterdam wat dus in feite een de-compile is van het bovenstaande bestand, dus daar staat het commentaar niet in. Maar de vastgelegde info is hetzelfde.

Reply to
Rob

Jan,

Het gaat uiteraard niet over de gegeven zone, want dat UTC voor ons

die uitzending van Lubach (die ik pas later zag omdat ik Formule 1 keek) maar om het gebruik van het woord "geologisch" waar dat natuurlijk "geografisch" had moeten zijn.

Maar ja dat gaat jou natuurlijk boven de pet en je wilt niet dat we het daar over hebben, dus lamaar.

Reply to
Rob

Mijn Junghans MEGA alarm (de blijkbaar opvolger van de bovenstaande) kostte mij in 1992 F 99,- bij de Kijkshop. en heeft meer dan 20 (!) jaar op de bijgeleverde VARTA penlight gelopen.

MRe

Reply to
MRe

172
772
172

Ah, de gouden tijden van usenet. Ik heb veel van hem geleerd. Het is heel jammer dat niemand de informatieve websites van Dik T. in de lucht gehouden heeft,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Buiten jouw kijf misschien. Tijdzones bestaan niet van zichzelf, het zijn afspraken. De enige correcte tijd voor Nederland is de tijd die we met elkaar 'afgesproken' hebben, en die door onze regering in een door het parlement goedgekeurde wet vastgelegd is. (of dat nou Amsterdamse tijd, GMT, CET, of nog wat anders is)

Wie zegt dat zijn voorkeur voor de tijd de enig ware is en alle andere 'fout' zijn maakt proaganda, is niet goed wijs, of weet ueberhaupt niet waar hij het over heeft. Als je al 'geologische tijdzones' wil hebben, dan is dat Carboon en Krijt enzo.

Daar ga je weer. Gaat je nou echt boven de pet dat je op deze manier geen zinnig gesprek kan voeren?

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Ja lul er maar omheen Lodder, je hebt erover heen gelezen en nou geef je er gauw een draai aan om toch nog gelijk te krijgen. Maar daar trappen wij niet in!

Reply to
Rob

En je inhoudelijke mededeling was....

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Misschien heeft de wekker toch last van storingen die er vroeger niet waren? Ik heb bij ons eens de storingbronnen gemeten, dat zijn er heel wat (zie onder). Misschien zijn er een of meerdere van deze bijgekomen in de buurt van de wekker?

Ik heb nu nog eens door het huis gemeten met een wereldontvanger die de DCF frequentie kan ontvangen. Op SSB is de tijdzender heel goed te horen als er geen storing is, al zijn er plekken hier binnenshuis waar je hem helemaal niet hoort. Wel is op die frequentie de ferrietantenne uitgeschakeld op dat ding, dus alleen de staafantenne actief. Het _kan_ zijn dat een klokje (met ferrietantenne) daardoor minder last heeft van storing.

De volgende storingsbronnen heb ik gevonden, het zijn er nogal wat:

- TL lampen type Philips "MyBathroom" type. Hele mooie lampen, soort dikke schijf tegen het plafond, heel veel licht met prima rondom licht. We hebben er twee. Maar ze storen verschrikkelijk als ze aan zijn, echt heel erg. Er zit een electronische voeding in, ik weet niet of de TLs met DC of AC gevoed worden. Ik vraag me af waarom Philips er een CE keurmerk op zet.

- Koelkast, redelijke storing, lijkt te komen van het electronica compartement bovenin, en daar hangt nou net zo'n klok naast die het dus ook regelmatig niet doet.

- Dimbare ledverlichting. Dat dimmen gaat met aan/af in een tempo van ongeveer 1.5 kHz. Dat stoort vrij sterk behalve als ie je de dimmer op 0% zet, of helemaal 100%. Op middengolf of ferrietantenne is daarvan overigens niets te horen.

- Gewone TL met klassieke starter stoort ook, vind ik wat vreemd. Sommige minder, b.v. kleine 8 W TLs onder de keukenkastjes storen nauwelijks.

- Gewone TL met electronische voeding. Storen allemaal, meer of minder. Soms is 1 meter afstand al voldoende om het niet meer te horen.

- Halogeenlamp! We hebben een plafondlamp met ringkerntrafo en 8 10 W halogeen lampjes, geen dimmer. Stoort behoorlijk. Raar. Zou de trafo niet-linear zijn?

- Gloeilamp stoort niet uiteraard, maar gloeilamp met dimmers wel als de dimmer niet voluit staat.

- Sommige spaarlampen. Die spaarlamp in bolvorm met 3-voudige kleine TL erin stoort helemaal niet, anderen min of meer.

Overigens hoorde ik van iemand dat hij de "filament" LED lampen kan horen, soort fluittoon. Zo'n ding heb ik niet dus kan het niet meten.

Mat Nieuwenhoven

Reply to
Mat Nieuwenhoven

De wekker heeft vier dagen lang in verschillende orientaties op verschillende verdiepingen in huis gestaan, en stond uiteindelijk stil. Mocht het ding dermate gevoelig zijn voor storingsbronnen dat ik 'm nergens in huis kan gebruiken, dan gaat het meteen de prullie in.

--
Grinnikend door het leven...
Reply to
Izak van Langevelde

Zoals je wel zult weten is de storing te onderscheiden in verschillende oorzaken:

- switchmode voedingen/converters/dimmers: deze gebruiken een oscillator om een wisselspanning te maken van tientallen kHz met het doel om die vervolgens in een transformator om te zetten naar een lagere spanning, of via een spoel/diode flyback netwerk de spanning om te zetten. omdat de frekwentie of een harmonische ervan in de buurt van de 77.5 kHz kan liggen geeft dit directe storing. het veld zal normaal gesproken vooral magnetisch zijn, het wordt direct door de kern van de spoel gemaakt en het neemt erg snel af als je verder weg zit

- steile aan/uit schakelpulsen: dit heb je bij de traditionele TRIAC dimmers die werken door de lamp bij iedere periode van de 50Hz netspanning pas in te schakelen enige tijd na de nuldoorgang. door dit schakelmoment te varieren over de periode kan de lamp feller of zwakker branden. deze dimmers worden bij gloeilampen gebruikt. omdat het inschakelen "plotseling" gebeurt ontstaan er sterke harmonischen van de 50Hz die heel ver doorlopen. er zit als het goed is wel een ringkernspoel in een dimmer om die pulsen weg te filteren, maar de dimensionering daarvan zal veelal zo zijn dat deze effectief is om de middengolf en de omroep langegolf en niet zo goed werkt op 77.5 kHz. bovendien kan die spoel zelf ook weer een stoorveld maken. dit soort gedrag kun je ook hebben in LED lampen die werken op gelijkgerichte netspanning en niet voorzien zijn van afvlakking van die spanning. steeds op een bepaald moment in de sinusvormige spanning is deze hoog genoeg om de LED's te laten geleiden en neemt de stroom vrij plotseling toe, en dat "hoekje" geeft dan weer storing.

- ruis. dat heb je bij TL buizen waar verder helemaal geen dimmer aan zit. de gasontlading geeft een onregelmatige stroom en dat geeft storing.

Het is gewoon een lastige materie. De laagfrekwente radiobanden worden steeds verder verziekt met storing, maar omdat de apparaten die de storing veroorzaken populair zijn en ook grote voordelen hebben (switchmode voedingen hebben een veel groter rendement dan klassieke lineaire voedingen en sparen dus energie, en ook nog eens gewicht en kosten), en omdat het gebruik van deze radiobanden door het grote publiek op een eind loopt (wie luistert er nog naar AM radio?) zal dit steeds erger worden. Zendamateurs klagen hier ook vaak over, maar het is een onomkeerbare ontwikkeling.

Het enige waar we voor moeten uitkijken is dat de steeds hogere frekwenties waar deze storing hoorbaar is uiteindelijk niet in een gebied terecht komt waar het wel bredere hinder geeft.

Reply to
Rob

Heb je al gekeken of er een draadjes van de antenne los is geraakt? heb ik een keer gehad met een goedkoop Xiros ding wat gevallen was.

Mat Nieuwenhoven

Reply to
Mat Nieuwenhoven

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.