Vraagje Philips 3A-chassis: beeld verschijnt pas na lange tijd

Hallo,

Ik had even een vraagje over een Philips 27CE7591 (ik meen een 3A-chassis) met het bekende probleem dat het beeld pas na een paar minuten verschijnt.

Ik weet dat dit komt doordat de emissie van de beeldbuiskathodes is verlopen en de beeldbuis dus redelijk op aan het raken is.

Ik weet echter ook dat het inschakelen van het beeld toch aanzienlijk sneller kan door een 1N4148-diode op de beeldbuisprint te verdubbelen. Vraag: welke diode was dit ook alweer? Het zou natuurlijk ook mooi zijn als iemand me kon helpen aan een schema van deze beeldbuisprint, dan kom ik er ook wel uit.

Alvast mijn dank,

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker
Loading thread data ...

"Richard Rasker" a écrit le/schreef op/wrote on 28/10/2003

Hallo, Richard,

Een diode 1n4148 4822 130 30621 in serie plaatsen met diode 6492 op het bb paneel.

Da's alles :-) Groetjes

Alain

--
alain dot beguin at tijd dot com   Newsreader: MesNews
HomePage: 
http://home.tiscali.be/a.beguin/Mijn%20Site/home%20page%201.html
FAQ: 
http://home.tiscali.be/a.beguin/Mijn%20Site/Faq/MesNews/Faq-MN-NL.htm
Reply to
me2@privacy.net
[knip]

OK, dat wilde ik even weten, bedankt!

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Het hoeft niet perse aan een versleten beeldbuis te liggen. Bij dit chassis heb ik ook wel meegemaakt dat dit probleem veroorzaakt werd door een slechte soldeerverbinding op de beeldbuis print. In dit geval duurde het (afhankelijk van kamertemperatuur?) de ene keer 1 minuut voordat er beeld was, de andere keer kon het wel 10 minuten duren. Een ander symptoom was dat het groen niet helemaal constant was als er wel beeld was. Na het doorsolderen van de beeldbuisprint kwam het beeld gewoon weer na een paar seconden.

-- Peter van Merkerk peter.van.merkerk(at)dse.nl

Reply to
Peter van Merkerk

Dank voor de reactie, maar bij deze is het toch echt de beeldbuis zelf - de tijdsduur voor het verschijnen van beeld werd steeds langer (op het laatst minimaal 7 minuten), en ik heb zelf al grondig gezocht naar slechte soldeerverbindingen. Nu, na verdubbeling van de diode 6492, is de tijd teruggebracht tot ca. 1 minuut (nog steeds vrij lang), en het beeld is sowieso flets en weinig contrastrijk. Maar goed, de eigenaar kan nu in ieder geval nog een beetje normaal TV kijken terwijl 'ie op zoek is naar vervanging.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Grmbl, nou breekt m'n klomp ... Het werkte eerst prima (inschakeltijd teruggebracht van minstens 7 minuten naar minder dan 1 minuut), maar net nu ik de eigenaar blij had gemaakt met de mededeling dat 'ie het toestel kan komen halen, geeft het ding helemaal geen beeld meer. De anode van de genoemde diode (de cutoff-spanning?) voert een spanning van ca. 2 volt, de kathode (de ABL-spanning?) ruim 4,5 volt - oftewel die diode(s) gaat/gaan helemaal niet meer open, en het beeld blijft zwart. Dan toch maar even de herhaalde vraag: heeft iemand een schema van deze beeldbuisprint? Ik heb zelf wel datasheets van de aanstuurchip (de TDA4580), maar het voorbeeldschema van de eindtrap komt zo te zien nauwelijks overeen met wat er in die Philips-TV zit.

Alvast weer dank,

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker
*snip*

deze

Ik heb wel een schema van dit chassis, maar dan zal je eventjes moeten wachten tot vanavond (ligt thuis, en ik zal dan nog eventjes moeten scannen).

-- Peter van Merkerk peter.van.merkerk(at)dse.nl

Reply to
Peter van Merkerk

Hoi Richard,

Richard Rasker wrote:

Misschien heb je er wat aan, de beeldbuis print is vrijwel dezelfde als die van de 2B, kortgeleden nog een "nieuwe" beeldbuis in een

2B gezet en een enorme beeldkwaliteitverbetering (scherpte hoeken, kleur, lichtopbrengst) en schakelt snel in (zonder diode), zoals je al zei beeldbuisslijtage. Wat dus ook nog zou kunnen is dat een of meerdere hoogohmige koolfilmweerstandjes (bijna) open zijn, het zijn van die 1/8W dingen. Dit zijn degenen die ik zelf altijd preventief vervang, de drie van 180K (videoterugkoppeling) de drie sets van twee 33K in serie (totaal 6) en de drie sets van twee 75K paralell. Deze kunnen diverse beeldfouten geven (waaronder mute, omdat de auto-cutoff regeling van de driver zich niet goed kan instellen en de zaak op mute gooit), omdat ik toch aan het solderen ben vervang ik ook nog een andere 33K weerstand op het printje (er zijn nu alleen nog vrij laagohmige koolfilmweerstanden van dat type over, lopen minder risico).

succes, groeten van Bart

PS: vervang die 470/16V elko ook maar, deze wil in een 2B nog wel eens kortgesloten raken (en geeft dan felwit beeld en na enkele sec. vaak in protectie, al een paar keer gehad)

Reply to
Bart Jorritsma

Dat zou bijzonder fijn zijn, dan kan ik er nog een poging aan wagen :-)

Vul vóór de @ even mijn achternaam in, dan komt de mail ook daadwerkelijk aan (anders belandt 'ie tussen de vele tientallen spamberichten die hier dagelijks binnenkomen en bijna zonder verdere controle naar /dev/null worden doorgestuurd).

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Vroeger voerden we die beeldbuizen nog wel eens op door de spanning op de gloeidraden van 6 V te verhogen naar ca 9 V. Er is toch niets te verliezen. Vroeger: was nog met dikhals buizen, en een enkele keer met een dunhals. Het is uitstel van executie maar je kan weer even kijken. ruud

Reply to
Ruud Poeze

Hoi,

Ruud Poeze wrote:

slechte

dat

Dat kan bij de 3A inderdaad ook, ik heb zelf ook nog een 3A ("CE7574" zo uit het hoofd), die helaas voorlopig even aan de kant ligt met een defecte hoogspanningstrafo, de beeldbuis hiervan is nog behoorlijk goed maar was toch niet helemaal meer lekker scherp te krijgen (heb hem een aantal maanden), met een vrij kleine verhoging van de gloeistroom (0.5 ohm/2W over 1 van de 2 seriespoeltjes, met DC-weerstand 0.5-1 ohm) was het beeld mooi scherp te krijgen. Die D16 TV waar ik nu naar kijk heeft een nog wat slechtere buis en daar heb ik de gloeistroom nog wat hoger gemaakt (op die "gain" instelling na is het beeld nu behoorlijk goed), het is natuurlijk wel de vraag of je er aan moet beginnen, het is natuurlijk wel "goed fout" dit soort trucs. Maar een kleine verhoging van de gloeistroom kan dus al wonderen doen mbt. de beeldkwaliteit, door die 0.5 ohm paralell aan 1 van de 2 zat de toename in gloeistroom slechts zo rond de 10% (waarden destijds wel gecontroleerd, gegevens zo niet bij de hand), dat zal niet zo snel veiligheidsrisico's met zich mee brengen en de versnelde veroudering gaat zo niet sneller dan nodig.

groeten van Bart

Reply to
Bart Jorritsma

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.