Overspannings beveilging, waarop letten?

Ik wil mijn PC, Stereo en TV eens voorzien van een overspannings beveiliging. Bij de bouwmarkt zie ik simpele stekkerdozen van circa

12 Euro, maar ook weel duurdere. Het verschil is me echter niet duidelijk?

Weet iemand of ik voldoende heb aan die simpele dozen? En wat de verschillen zijn met de duurdere (40-60 Euro)?

Wim

Reply to
Wim J
Loading thread data ...

Lidl had ze vanaf afgelopen donderdag voor ? 9, ook master-slave. En de Hema heeft ook wat. En Kruidvat, van Trust, voor ? 8 of 9.

Een simpele doos zal alleen spanningspulsen tussen fase en nul onderdrukken. En er zit een zekering in voor als de VDR met een knal aan het einde van zijn levensduur komt. Maar hij beveiligt dus niet tegen bijv. induktie door blikseminslag, als de stroom bijv. door de antenne of telefoonkabel het huis binnen komt en door de (230 V) netkabel weer naar buiten gaat. Daarvoor heb je misschien zo'n doos nodig die alle draden die naar een TV of PC gaan doorvoert, zodat ze tegen elkaar verbonden kunnen worden. Dus dan moet er bijv. ook antenne en ethernet pluggen op zitten. Niet om die antennedraad zelf te beveiligen, maar om de stroom direkt af te kunnen voeren i.p.v. eerst door de TV.

Het hangt er maar vanaf waartegen je wil beveiligen.

Ik heb gewoon in de meterkast alle aardes met elkaar doorverbonden: veiligheidsaarde (= tevens de nul van het net bij mij !), kabel-TV, telefoon (afscherming). En indirekt ook nog de gas en waterleiding. Daarmee hoop ik dat induktiestromen aan mijn huis voorbij gaan.

In het ontwerp van een goede (= Philips) TV wordt rekening gehouden met bliksem door de tuner en de netingang dicht bij elkaar te zetten met een sparkgap ertussen. Dan hoeft de stroom niet door de TV. Dus dat is ook ongeveer het idee van die duurdere dozen.

-- J.

Reply to
Jeroen S

Bij de dure krijg je een levenslange garantie op schade aan de erachter aangesloten apparatuur,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

plaats er een in de stoppenkast !

kost ietsje meer, maar alle stopcontacten zijn beveiligd.

Reply to
pom

Zonde van je geld. Tegen blikseminslag helpt het niet en als er in een zeer zeldzaam geval 400V uit het stopcontact komt, dan stel je het energiebedrijf of de installateur aansprakelijk.

--
Reply to nico@nctdevpuntnl (punt=.)
Bedrijven en winkels vindt U op www.adresboekje.nl
Reply to
Nico Coesel

Als ik zo de reacties doorlees blijkt duidelijk dat ik niet goed weet waarover ik praat :).

Ik heb bij Conrad twee dingen gevonden, en ook op

formatting link
staat een en ander.

Ik ga straks weer eens kijken in de bouwmarkt of die duurdere zo'n coax of DSL beveiliging hebben.

Wim

Wim

Reply to
Wim J

Is dit in Nederland wel eens voorgekomen? In Spanje was er een stroomstoring en toen de spanning weer terugkwam stond er bijna 380 (376 volt) op het net en begaven de koelkast, de satelliettuner, de magnetron, de versterker, het cassettedeck en een lader van een gsm het. Ik ben mij nu ook aan het orienteren, maar krijg steeds het antwoord, dat een echte beveiliging HEEL duur is en dat die goedkopere zaken daar toch niet voor werken. Ik heb voor in Spanje, waar de aansprakelijkheidstelling van de maatschappij moeizaam (langzaam) verloopt toch maar het e.e.a. aangeschaft........

Reply to
RodeBo

Wat heb je aangeschaft?

Wim

Reply to
Wim J

Zoiets is in Nederland ook wel eens voorgekomen.

Niet tegen te hoge netspanning. De door een blikseminslag geinduceerde lading kan nog wel snel worden weggewerkt, maar een gedurende lange(re) tijd te hoge netspanning is een heel ander verhaal. In computervoedingen uit een grijs verleden werd de 5V zeer "hardhandig" tegen overspanning beveiligd: door een powerthyristor, die ettelijke honderden amps aankon, open te sturen die de 5V kortsloot, totdat de zekering het had begeven. Bij netspanning zou dat theoretisch ook kunnen, maar dat wordt toch wel een heftige toestand.

-p

Reply to
Piet Beertema

In het algemeen zal een goed afgestelde overspanningsbeveiliging in zo'n geval wel werken. In mijn beperkte ervaring met 400V schade, is het meestal de thermische zekering van de trafo of in schakelende voedingen de afvlakelco die het het eerste begeeft. Die doen daar minstens enkele seconden over, dus een VDR van de juiste waarde en een zekeringetje zouden al voldoende moeten zijn om deze schade te voorkomen.

Een ander verhaal wordt bliksemschade, sowieso grillig omdat hij altijd de kortste weg zoekt, en dat is niet altijd de meest voor de hand liggende.

Deze valt door de goedkopere beveiligingen alleen fatsoenlijk op te vangen als het om kleine piekjes op het net gaat. Als er wat grotere pieken voorkomen is dat meestal tussen netspanning en TV-kabel of telefoonleiding, dus zal je die integraal moeten beveiligen in de meterkast zelf waar alles binnenkomt. Ook moet je beveiliging dan een stuk zwaarder zijn vanwege de grotere hoeveelheid af te leiden energie. Bij zowel de goedkope als de dure beveiligingen moet je letten op de houdbaarheid. Bij veel kleine pieken zal de VDR langzaam slijten, bij een enkele grote piek kunnen er al andere onderdelen zoals vonkbruggen of zelfs printsporen verzwakt of verdwenen zijn, waardoor de beveiliging ook minder goed zal werken.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Wegwerken is in principe niet nodig als de VDR juist gedimensioneerd is, een beetje redelijke overspanningsbeveiliging heeft gewoon een glaszekering aan boord die door gaat als de VDR in geleiding komt. Of is het zo erg met die dingen gesteld dat zelfs dat er niet meer op zit?

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

en net zo werkt een beveiliging in de groepenkast tegen bliksem of overspanning.

3 fasen + N + "grondaarde" + "installatieaarde" worden kortgesloten. Normaal schakelt uw installatie zich dan onmiddelijk uit.
Reply to
pom

Een paar jaar geleden stonde er in het blad van de Consumentenbond een test. Volgens mij kwamen toen de apparaten van Belkon Surgemaster er als enige goed uit. Die heb ik dan ook gekocht toen ik verhuisde naar Zuid-Afrika 2 jaar geleden. Zowel de telefoonlijn, antennekabel, als de 230V kun je erop aansluiten. Alleen de wasmachine wilde er niet op werken: hij sprong dan regelmatig in beveiliging. Later vond ik in de handleiding dat elektrische apparaten met water erin niet geschikt waren voor de Surgemaster... (?) In NL lijkt me het gebruik van die beveiligers tamelijk overbodig.

Reply to
Ano

Om er vervolgens geld op toe te moeten leggen en modern slecht spul terug kopen. Dat is niet slim.

Reply to
Spacebug

ik werk al jaren met vdr's en zekeringen.

Reply to
Spacebug

dat denkt u.

Een straat verder is vorige maand een elektriciteitspaal omvergereden waarbij de neuter/nul los was gekomen en dat had tot gevolg dat meerdere apparaten kapot zijn bij verschillende buurtbewoners

Reply to
pom

De beruchte zwevende nul, waardoor er maximaal 400V op de apparatuur komt te staan met de eerder door mij omschreven schades tot gevolg, of als je pech hebt compleet opgeblazen apparaten.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Dat is in Spanje in september j.l. ook gebeurd. Vier jaar daarvoor ook al een keer. In de satelliettuner was de zekering en het voedingsgedeelte doorgebrand. Ik heb nu alvast voor mijn gemoedsrust een "beveiliging tegen overspanning en bliksem" van Brennenstuhl bij de Gamma gekocht. Of het helpt weet ik niet maar anders durf ik in Spanje bijvoorbeeld mijn laptop niet meer te gebruiken.

Reply to
RodeBo

Bij een laptop kost het hooguit een nieuwe adapter. Die kosten niet zoveel (en dus ook makkelijker te claimen).

--
Reply to nico@nctdevpuntnl (punt=.)
Bedrijven en winkels vindt U op www.adresboekje.nl
Reply to
Nico Coesel

Bij mij (in Frankrijk) vloog de modem PCMCIA er uit. Modems kosten ook niet zoveel, maar die usb aansluitingen zijn schaars... gedoe dus met hupjes. Bovendien wil Winshit XP maar niet die defecte modem vergeten... en dat is nog het ergste. Orange heeft mij in het kader van de ADSL aansluiting via Livebox gratis een tussenstopdoosje bezorgd dat mij zou moeten vrijwaren van overspanning. Het filtert zowel het lichtnet als de telefoonlijn. Vanwege de garantie zit dat er nu tussen, maar als de klap (weer) komt verwacht ik er niet veel van. Bij onweer gaan dus alles wat elektronica bevat uit de doos..

Reply to
wim van bemmel

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.