Radio-controlled wekker mist omschakeling zomertijd?

Ik heb de batterij herplaatst, zonder resultaat, dus een simpele reset doet het 'm niet.

De batterij vervangen liet het ding snel vooruitlopen naar 4:00. Ben benieuwd of 'ie in stappen synchroniseert, of dat er toch wat mis is.

--
Grinnikend door het leven...
Reply to
Izak van Langevelde
Loading thread data ...

Dat zal niet lukken, want de golflengte van het signaal is 4 km. Mogelijk is er een of andere locale stoorbron,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Dat kan, dan wel de oorzaak is wat ik om 2:57 al zei, te weten: er is nog wel een mogelijk probleem te noemen en dat is HR++ glas. Dat bevat metaal en vormt aldus in moderne woningen samen met het gewapende beton een kooi van Faraday. Maar dat merk je dan ook aan slechte ontvangst van alle andere radiosignalen binnen en aan een slecht bereik van mobiele telefoons.

Reply to
O. Udeman

Bekijk het positief: mooi dat je twee keer per jaar een controle hebt op goede ontvangst. Hoe gaan we dat doen als de wisseling van zomer/wintertijd wordt afgeschaft? ;-)

Ik heb vanwege slechte ontvangst in delen van het huis ook 1 of 2 klokken die het niet oppikken. Die leg ik dan even buiten onder de open hemel en doe de batterij eruit/erin voor een reset. Dan wordt de tijd daarna weer goed inge

Reply to
Ano

Op het werk heb ik een DCF77 klokje aan de systemen hangen als backup timesync en dat werkt ook meer niet dan wel.

Het probleem zit vooral in lokale magnetische velden op de ontvangst frekwentie of een breukdeel daarvan. Vroeger waren monitoren een probleem (de horizontale afbuiging), tegenwoordig zijn het nog vooral de vele switchmode voedingen. Als zo'n ding bijvoorbeeld op 25.8 kHz loopt is de 3e harmonische 77.5 kHz en heb je er last van.

Ook in panden met een boel afscherming (wij zitten in een industrie gebouw wat aan de buitenkant helemaal van metalen golfplaat is) is er binnen een stuk minder signaal.

Reply to
Rob

O. Udeman schreef op Di 30 Okt 2018 om 02:25:

Die storing door een CRT weet ik zeker, het signaal is erg storingsgevoelig. Hoe vaak een klokje synchroniseert is verschillend. Dat het LCD-klokje een aantal uur later synchroniseerde zal aan het klokje liggen. Ik heb hier ook een DCF klokje met wijzers, en die bleef een uur lang stil staan. Keurig. Als de zomertijd ingaat gaat-ie een uur inlopen door snel te lopen.

--
            \   /          http://nieuwsgroepen.tk 
-------------///---------------------------------- 
            /   \                   Bye, BugHunter
Reply to
BugHunter

Ik houd het erop dat het wel degelijk aan de wekker ligt. Met een nieuwe batterij begon het ding ineens te lopen, om op 4:00 te blijven staan; hij bleef echt stilstaan. Na een reset liep 'ie door naar 12:00, hij stond stil. Volgens mij is 'ie gewoon defect, hij gaat terug naar de leverancier.

--
Grinnikend door het leven...
Reply to
Izak van Langevelde

Dit gedrag is vrij normaal als hij niet ontvangt. Ik heb andere die dan van 0:00:00 naar 0:00:59 lopen en dan weer naar 0:00:00 gaan. Of gewoon op 0:00:00 stil blijven staan. Nou kan het altijd zijn dat hij niet ontvangt omdat hij defect is, maar het kan dus ook door de situatie ter plekke komen. Neem hem maar eens mee ergens anders heen en kijk of hij het daar wel doet.

Reply to
Rob

Zoals te verwachten was ben ik niet de eerste die op dit idee komt, en er is een projectje te vinden bij Elektor LABS waar dit al gerealiseerd is.

Reply to
Rob

Ja, half uurtje buiten zetten bijvoorbeeld.

Reply to
Ano

Dan wel opletten dat daar minstens een heel uur in valt liefst 12:00.

Reply to
Rob

Dat is bij mij ook het geval. De wekker van de OP zal het niet hebben, maar een aantal van onze wandklokken hebben een knopje op de achterkant met "wav" of "rec". Als je dat indrukt gaat ie meteen in ontvangst mode denk ik (ipv eens per dag/uur/of wat dan ook), zo ziet het er in ieder geval uit. Het verschil met "reset" (of batterij eruit) zal zijn dat de klok zijn eigen tijd (de stand van de wijzers) wel weet, alleen de radiotijd niet.

Geen van onze wandklokken heeft overigens een signaalsymbooltje, wel een klein goedkoop LCD klokje; maar daaraan kun je niet zien hoe sterk het is (of gestoord wordt). Een klok tijdelijk voor het raam plaatsen tot ie weer goed aangeef helpt bij mij, maar dat is ook een indicatie dat op de oorspronkelijke locatie er iets mis is met het signaal (zwak of storing). Een van de klokken 90 graden anders ophangen hielp ook niet, dus bij mij vermoed ik storing. Ik kon alleen geen storing oppikken met een draagbare wereldontvanger die 77 kHz verder prima ontvangt (wel zwak).

Aangezien het probleem met de jaren erger is geworden vermoed ik dat de toename van schakelende voedingen er mee te maken heeft. Led lampen hebben meestal een voeding die veel hoger in frequentie ligt (want dan zijn ze kleiner en goedkoper), maar losse led strip voedingen kan nog wel lager zijn.

Mat Nieuwenhoven

Reply to
Mat Nieuwenhoven

En hoe gaan de landen het doen die niet dezelfde tijd gaan aanhouden als Duitsland? Op een analoge klok zie ik me nog wel de kleine wijzer losmaken en een uurtje verzetten, maar in alle landen die niet de DCF77 tijd gaan volgen kan men de digitale klokjes weggooien...

Arie

Reply to
Arie de Muynck

Nou, ik heb toch wel veel problemen met DCF-gestuurde klokjes. Degene die normale quartz zijn heb ik eigenljk minder problemen mee, die lopen nauwelijks verkeerd. En de radiowekkers al helemaal niet, die pakken het van de 50 Hz netfrequentie die langtijd stabiel is (even afgezien van de problemen eerder dit jaar).

Ik denk dat DCF gestuurde wekkers een installing zouden moeten hebben in welke tijdzone ze zitten. Stuurt DCF eigenlijk UTC uit of duitse tijd?

Mat Nieuwenhoven

Reply to
Mat Nieuwenhoven

Ik heb een wekker die je wel een uur vooruit of terug kunt zetten (of 2 misschien? weet het even niet uit mijn hoofd) maar andere DCF gesyncte klokken die ik heb die hebben die feature niet.

DCF stuurt de Duitse ambtelijke tijd uit, bepaald door te PTB. Toevallig is dat dezelfde tijd als nu in het grootste deel van de EU geldt, maar dat is altijd al een kwestie van toeval geweest, niet iets waar je op kunt bouwen.

De tijd in de zendercode is de lokale tijd (geen UTC dus) met daarbij

2 bitjes die aangeven of het nu zomertijd of wintertijd is, je kunt die bitjes ook lezen als de offset in uren tov UTC, als je ze eerst omwisselt. Maar dat is ook weer toeval, ze hadden net zo goed 1 bit kunnen nemen daarvoor. En wat er gebeurt als Duitsland 1 vaste tijd kiest (welk bitje dan geset wordt) weten we nog niet.

Het probleem "wat gebeurt er als we over een paar jaar een andere tijd krijgen dan Duitsland, en wat heb je dan nog aan een DCF klokje" is er inderdaad. En er zijn natuurlijk zat problemen met iedere beslissing die men op dit gebied zou gaan nemen die anders is dan alles zo laten als het nu is.

Helaas snappen bejaarde alcoholverslaafde EU leiders dat niet...

Reply to
Rob

Dus NL moet wel dezelfde keuze maken als D. Vermoedelijk doen we dat toch wel, want wie heeft er zin in om telkens het horloge en de klok in de auto te verzetten als je de D-NL grens overgaat?

Rink

Reply to
Rink

Maar NL wil ook dezelfde tijd als Belgie aanhouden, en die gaan er een plebisciet over houden.

Puinhopen, kortom,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Waarom moet dat wel?

Wie gaat er zo vaak die grens over? En wat denk je van Amerikanen die door het land reizen, die moeten toch ook hun horloge verzetten?

De grens met DL is de meest natuurlijke grens voor een uur tijdverschil als je kijkt naar de 15 graden brede 1-uurs tijzones rond de 0-meridiaan.

Reply to
Rob

Je hebt DCF-klokjes die een uur kunnen afwijken en je hebt ook klokjes die verschillende tijdzones kunnen weergeven. Zelfs wereldwijd.

--
            \   /          http://nieuwsgroepen.tk 
-------------///---------------------------------- 
            /   \                   Bye, BugHunter
Reply to
BugHunter

En Belgie wil dezelfde tijd als Frankrijk, en natuurlijk wil iedereen dezelfde tijd als Polen, anders moeten de Europese fraudeurs steeds hun horloge verzetten.

YM EU, kortom...

--
Grinnikend door het leven...
Reply to
Izak van Langevelde

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.