Concurrentie op de kabel, hoe technisch?

Beste technici

Vandaag het bericht dat de Tweede Kamer concurrentie op de Kabel (centrale antenne) wil bevorderen. Weet iemand van jullie hoe dit technisch te verwezenlijken is? De bandbreedte van een kabelsysteem wordt toch door de provider al grotendeels gebruikt, Hoe kunnen er dan meer providers bij? Het is niet zoals bij de telefoonlijn dat je in de centrale voor iedere abonnee een andere schakeling/facturering kunt instellen.

MRe

Reply to
MRe
Loading thread data ...

Volgens de politicus-hotemetoot vanmorgen op Radio 1 kon dat gemakkelijk "via de internetsignalen" (sic).

Nou, door analoge TV te dumpen, bijvoorbeeld..

--
Martijn van Buul - pino@dohd.org
Reply to
Martijn van Buul

Nou, dat laatste is het natuurlijk... Nu allemaal snel achter de digitale-betaal-dekoder... En foets met alle analoge doorgifte, veel te duur per kanaal! Daar kan de schoorsteen niet van roken.

Benno.

"Martijn van Buul" schreef >> Beste technici

Reply to
Benno

Nee, dat kan niet de bedoeling zijn. Iedere aanbieder zal een zeker basispakket ongecodeerd aan moet bieden; volgens mij is dat zelfs wettelijk verplicht. Ik denk dat je dan eerder zenders waar je nu voor moet betalen ongecodeerd kunt krijgen omdat ze andere weg kunnen laten. En concurrentie gaat juist uit van een groot marktaandeel met lage prijzen, en codering van het omgekeerde principe.

--
________________________________________
Sjoerd Bakker
________________________________________
Reply to
Sjoerd Bakker

En dat is erg, want? Waarom "betaal-dekoder" (sic)?

Dat is het ook.

--
Martijn van Buul - pino@dohd.org
Reply to
Martijn van Buul

On Tue, 24 Oct 2006 11:43:19 +0200, MRe wrote (in article ):

Volgens mij wordt er nu nog maar een fractie gebruikt.

Reply to
Min.CRM

"MRe" wrote in news:453de039$0$338$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl:

Analoog dumpen en alles overzetten naar digitaal. Door ook de S- en hyper- kanalen te gebruiken zou het toch mogelijk moeten zijn een aantal providers naast elkaar te zetten.

Natuurlijk duurt het nog wel even voor dat dit er door is, maar ik vraag me toch af of het nog nut heeft een analoge TV kaart te kopen.

Reply to
Feico de Boer

Op het vaste telefoonnet heb je ook iets dergelijks het heet tele2 en het grote nadeel zijn twee onoverzichtelijke en moei- lijk te snappen laat staan controleren facturen... Op de kabel zal je ook zoiets gaan krijgen, cowboys die bij UPC en Casema kijkminuten gaan inkopen en die aan de consument doorversjacheren.. Van vrije concurrentie komt er vervolgens natuurlijk nooit wat, net als op het telefoonnet KPN gedwongen word te hoge prijzen te hanteren gaat dat op de CAI straks ook gebeuren.. Voor de consument word het er zelden beter op, die heeft alleen maar met meer onzekere factoren te maken.

Gewoon met zijn allen een sattelietschotel aan de gevel schroeven lost dat hele probleem op... Weg met de koppel verkoop en vele te hoge prijzen.. Voordeel van een eigen schotel is ook nog eens een veel groter zenderaanbod.

"MRe" schreef in bericht news:453de039$0$338$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

Reply to
Arie Bombarie

Het stoppen met analoge doorgifte betekend sowieso dat

99% van alle Nederlanders apparatuur zullen moeten aanschaffen om te kunnen blijven kijken. Verder heb je dan meteen weer een probleem als je op het ene net wil kijken en het andere opnemen. Moet je twee kastjes hebben, wil je dan ook nog eens op zolder en de slaapkamer kunnen kijken heb je er al snel 3 tot 4 nodig;-(( Wat een onzin... Een verbetering in kwaliteit verwacht ik er ook niet van , eerder een achteruitgang op alle fronten.

"Sjoerd Bakker" schreef >

Reply to
Arie Bombarie

On Tue, 24 Oct 2006 14:12:49 +0200, Feico de Boer wrote (in article ):

Zolang de kabelaars nog de macht hebben jou te verplichten digitaal via een door hun geleverd kastje te kijken zul je weinig aan DVB-C kaarten hebben.

Reply to
Min.CRM

Min.CRM wrote in news: snipped-for-privacy@news.individual.net:

Nu we het toch over verplichten hebben. Elke provider moet natuurlijk wel gratis/vrij/open de must-carry kanalen doorgeven, net als op de andere infrastructuren (utopie, ik weet het).

Reply to
Feico de Boer

Wist je dat niet ? In vandaag nog hoorde ik op radio noord holland daar heel wat commotie over. Ja, ook daar is men lang niet allemaal voor... Overigens denk ik dat het een duurzame verplichting van de overheid is tenminste de Nederlandse gesubsidieerde zenders analoog te blijven doorgeven. We betalen daar immers allemaal met onze belastingcenten voor, mensen zonder digitale ontvanger afsnijden is dan diefstal.

"Sjoerd Bakker" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Reply to
Arie Bombarie

On Tue, 24 Oct 2006 15:06:25 +0200, Feico de Boer wrote (in article ):

Dat doen ze al. Je kunt Nederland 2 (en dat is de enige verplichte zender) overal zonder abo etc ontvangen.

Voor al de overige te ontvangen zenders. Overal is er een programmaraad welke adviseert omtrent de aangeboden kanalen.

Reply to
Min.CRM

Helemaal mee eens, om zoveel zooi op de kabel te proppen moet er drastisch gecomprimeerd worden. Blokjes in het beeld (storingen) en artefacten in beeld en geluid (te lage bitrate) treden nu soms zelfs al op, straks wordt dat helemaal erg. Zeker als je HDTV wilt invoeren.

Voorlopig lijkt me de oplossing van de Casema in sommige plaatsen het best te werken: alle analoge kanalen op de UHF proppen (theoretisch maximum is

48, in de praktijk doen ze het met 35), en de VHF reserveren voor internet en voor alle nieuwlichterij.
--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Zit wel wat in... ik heb ook mijn bedenkingen bij het stoppen van de etherdoorgifte. Aan de andere kant gaat digitaal denk ik ook wel wennen; het is misschien meer het idee. Maar Radio 1 van de middengolf afhalen vond ik dan weer niet kunnen.

--
________________________________________
Sjoerd Bakker
________________________________________
Reply to
Sjoerd Bakker

Zeg dat het nuttige gebied loopt van 50MHz tot 1,2Ghz. De bovenste helft daarvan zit redelijk vol op het stukje van 860MHz tot 1,2GHz na, de onderste helft wordt langzaamaan leeggemaakt voor digitaal gebruik. Maar wacht, er is nog een mogelijkheid. Met UWB signalen kan je de gehele bandbreedte nog een keer dunnetjes dubbel gebruiken, alleen moet je glasvezeldoorgifte daar geschikt voor zijn (de koperen kabel werkt wel goed).

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ik ben bang dat het daar inderdaad op neer gaat komen. Het frequentiebereik van de gemiddelde tv is niet groot genoeg om alle analoge zenders van drie of vier verschillende providers tegelijk te bevatten, dus dit delen is alleen mogelijk voor digitaal. Als ze dat echt doen, hoop ik wel dat ze een PVR kabelontvanger aan gaan bieden die twee of drie zenders kan opnemen, want anders heb ik voor mijn videorecorders ook van die kastjes nodig. Zag laatst een leuke staan die 2 zenders kan opnemen en een afspelen of 3 opnemen en tegelijk een oude opname kan afspreken. Helaas was die niet voor de individuele verkoop :(

Kun je misschien inderdaad beter even mee wachten tot er meer details bekend gemaakt worden. Als ze het analoge kabel signaal willen afschaffen komen daar trouwens vast heel veel klachten over.

--
"Ranja, wie is er niet groot mee geworden?"
Reply to
Michel

Sja, wie meer dan 10 kanalen nodig denkt te hebben heeft sowieso geen leven;-)) Laat staan 48, wij hebben er in Adam momenteel ongeveer 35 en we "kijken" naar een stuk of 4. Op de sat kijken we verder nog wat Franse zenders, voor de taal en de info. Het zou al een vooruitgang zijn wanneer de abonnee zelf zijn of haar pakket zou kunnen samenstellen uit het totaal- aanbod in plaats van verplichte brokken voornamelijk onzin;-((

schreef >> Het stoppen met analoge doorgifte betekend sowieso dat

Reply to
Arie Bombarie

Je begrijpt het denk ik verkeerd, de signalen blijven gewoon in de ether hoor alleen de analoge signalen verdwijnen zodat iedereen gedwongen word een digitale ontvanger van een provider aan te schaffen...

"Sjoerd Bakker" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Reply to
Arie Bombarie

Ik dacht dat de Nederlandse zenders helemaal uit de ether zouden verdwijnen, en heb niet gelezen dat er digitaal voor in de plaats komt. Wel je mogelijkheden als de digitenne, maar dat is dacht ik weer iets anders... op het moment is dat alleen in de randstad. Het is maar de vraag of dat zo aan gaat slaan dat landelijke dekking ooit mogelijk gaat worden. Toch wel een heel ander principe dan wat we hadden met een landelijk analoog netwerk.

Maar de meeste mensen hebben helemaal geen etherontvangst meer. Het gaat praktisch allemaal via de kabel. En of die helemaal digitaal gaat worden is ook maar de vraag; daar zijn mij ook geen plannen van bekend. Ze waren dat wel van plan met glasvezel, maar dat is ontzettend blijven steken... ik had dat al zo'n tien jaar geleden verwacht.

--
________________________________________
Sjoerd Bakker
________________________________________
Reply to
Sjoerd Bakker

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.