hoe solderen/desolderen van onderdelen op computerprint?

Hallo,

Ik heb een eenvoudige soldeerbout en soldeer/desoldeerspul waarmee ik in het verleden toen ik nog een electronicahobbietje had met succes onderdeeltjes gesoldeerd heb op een experimenteel printplaatje.

Toen ik enige tijd geleden probeerde om elco's die zichtbaar niet goed meer waren van eenn printplaatje (moederbord) te halen, lukte me dat van geen kant. Ik deed wat ik altijd gedaan heb: verhitten met de soldeerbout, een klein druppeltje soldeer erop doen en desoldeerlitze erop drukken. Ik kon alleen het soldeer dat ik er zelf bij gedaan had op die manier er weer van verwijderen maar het originele soldeer dat al op de printplaat zat gaf geen sjoege.

Moet ik voor solderen/desolderen van onderdelen op een professionele printplaat een hetere bout gebruiken?

Of soldeer van een andere samenstelling?

Ik vraag het me af!

Groet,

Massimo

Reply to
Massimo
Loading thread data ...

"Massimo" meer waren van eenn printplaatje (moederbord) te halen, lukte me dat

Is waarschijnlijk loodvrij soldeer.

Reply to
post2u

"Massimo" meer waren van eenn printplaatje (moederbord) te halen, lukte me dat

Knip de elco er uit maar laat voldoende lengte van de draadjes op de print zitten. Ferre.

Reply to
Fernand

On Mon, 17 Sep 2007 05:59:38 +0200, Massimo enriched the world with this:

Dat je die elco's niet loskrijgt komt noder meer doordat de print een meerlagenprint is, en juist elco's midden in grote voedingsvlakken zitten. De warmte van de bout wordt domweg te snel afgevoerd van de soldeerplaats. Je hebt een bout nodig met een dikke punt (flinke warmtecapaciteit), die je dan vaak ook nog wat heter moet stoken dan normaal.

Ik denk het niet, al zou het bij een relatief nieuw MoBo kunnen gaan om loodvrije soldeer, dat een wat hoger smeltpunt heeft (zoals post2u ook al aangaf). Dat helpt natuurlijk ook niet echt mee voor vlot solderen. Maar de afvoer van de warmte via de koperlagen is het grootste probleem.

Groeten,

Richard Rasker

--
http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Massimo meer waren van eenn printplaatje (moederbord) te halen, lukte me dat

Je gebruikt waarschijnlijk een veel te lichte bout. Ik doe moederborden met 48 watt, maar zwaarder mag ook.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Dank je.

Massimo

Reply to
Massimo

Ja, dat is waar ook, dat heb ik al eens meer gehoord. Maar vaak is het zo netjes gedaan in de fabriek dat er maar een heel kort stukje draad tussen de elco en het bord zit...

Massimo

Reply to
Massimo

Ha, dat is een duidelijke uitleg. Mooi.

En ik maar denken dat de vrij grove punt van mijn soldeerbout eigenlijk veel te grof was voor het solderen/desolderen van zulke fijne ptintjes.

O.k. Dank je!

Groet,

Massimo

Reply to
Massimo

On Mon, 17 Sep 2007 05:59:38 +0200, Massimo meer waren van eenn printplaatje (moederbord) te halen, lukte me dat

Vaak/meestal wordt geprobeerd om een component in zijn geheel te verwijderen. Zeker als er wat meer pootjes aanzitten de component er gewoon van af knippen (is tenslotte kapot) en dan pootje voor pootje verwijderen. Bu

Reply to
Bu

48 watt, wie had dat gedacht. Ik niet dus. Mijn boutje is zo'n simpel ding zonder soldeerstation en heeft als vaste waarde 18 watt. Geen wonder dus. ;-)

Massimo

Reply to
Massimo

Dat is voor grote IC's inderdaad de allerbeste manier als je geen gereedschap hebt. Wel een scherp mesje gebruiken en zorgen dat er niet teveel kracht op de printspoortjes komt...

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Wat ik altijd doe is met een kniptang de elco doormidden knippen en al het binnenste behalve de pootjes verwijderen, daarna soldeer je ze aan de pootjes vast en die zijn wel minimaal 1 cm.

Reply to
Gert

Dan zit je echter wel met al die troep aan je handen en op het moederbord. Volgens mij is het gebruikte electrolyt niet meer extreem corrosief, maar echt goed zal het ook niet zijn.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

De elco valt heus niet uiteen op het moederbord hoor en je handen kan je na die tijd wassen of je gebruikt leuke handschoentjes van Sorbo.

Reply to
Gert

On Mon, 17 Sep 2007 18:31:05 +0200, Massimo ding zonder soldeerstation en heeft als vaste waarde 18 watt. Geen

Eigenlijk moest het verboden worden dat zulke dingen als soldeerbout mogen worden verkocht :-( Het enige dat je daarmee kan maken is plakwerk.

Ik heb ooit een Weller boutje van 15 Watt gekregen. Je kan er een paar draadjes mee aan elkaar solderen, maar gebruik het ding niet op een printspoor want dat wordt helemaal niets. Voor dagelijks gebruik heb ik een 50 Watt Weller soldeerstation en bij grote oppervlakken laat zelfs die me een enkele keer in de steek.

--
Edward
Reply to
Edward

De omgeving van de soldeerplaats afdekken en een verfafbrander (hete lucht) erop werkt ook goed.

Hans

Reply to
JT van Es

Terwijl een goed soldeerstation 50 euro kost. Een investering de zichzelf snel terugverdient.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Klopt, ik wil me die kunst nog even meester maken om componenten met veel pennetjes uit te solderen. Proffesionele apparatuur werkt ook vaak met hete lucht, maar het verschil is dat daar een zeer goed passend mondstuk aan zit, wat je in jouw geval met afdekken bereikt. Ik heb het 1 keer op een sloopprint geprobeerd, maar er viel vanalles af behalve de connector die ik nodig had. Nog even oefenen dus.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Risico is te groot dat je de verbinding op de tussenlayers verkloot.

Reply to
Gert

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.