soldeerbout op batterijen

Wie heeft er ervaring met een soldeerbout op batterijen? Ik heb de bout niet zo heel vaak nodig maar het is makkelijker om even de soldeerbout op batterijen te pakken dan eerst een haspel uit te rollen en dan de soldeerbout aan te zetten om een stuk of 5 a 6 draadjes van 1 a 1,5 mm2 te vertinnen of om ergens even een weerstand tussen te solderen. Heb hem ook wel eens nodig in een fabriek waar geen "open" vuur is toegestaan. Een soldeerbout op gas is geen optie.

Bedankt alvast,

Gijs

Reply to
Gijs
Loading thread data ...

"Gijs" schreef in bericht news:f85mj8$25qv$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Even rekenen, 45 a 60 Watt bij bv 12 Volt is max 5 Ampere. Boutje zal dan een klein halfuurtje werken op een (stick)accupack van 12 Volt. Helaas gaat daar dan nog wel de opwarmtijd vanaf, zo'n 5 tot 10 minuten. Mijn ervaring is dat het waardeloos is en gebruik liever een verlengsnoertje.

--
CU, Rob
www.gompy.net/blocklist.txt
 Click to see the full signature
Reply to
Rob / gompy.net

Bij draadloze soldeerbouten heb je het over 5-25W.

Draadloze soldeerbouten zijn in enkele seconden op temperatuur. En ze zijn even snel weer afgekoeld, wat wel zo handig is.

Ze werken prima, zolang je je maar gebruikt waar ze voor zijn bedoeld: het lichtere werk. Ik zou overigens een oplaadbare prefereren boven een op batterijen: Weller WC110C of Engel B50.

-p

Reply to
Piet Beertema

Maar als ik zo vrij mag zijn: het vertinnen van 'anderhalf kwadraat' valt toch niet onder 'het lichtere werk' ?

Daar zou ik toch echt 50+ Watt voor gebruiken :-)

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

Dat mag. :-)

Daar zijn de meningen dan over verdeeld:

formatting link
formatting link

-p

Reply to
Piet Beertema

Ik kan je --uit ervaring-- garanderen, dat 1.5 m2 kabel vertinnen met zo'n ding geen pretje is.

Ik denk trouwens, dat Herr Engel met B-50 wil suggereren, dat het apparaat zich als een 50 watt bout gedraagt.

De 6 mm2 waar de gebruiksaanwijzing over spreekt is de maximale stiftbreedte. Bedoeld voor soldeereilandjes van max. 6 mm. Niet voor het vertinnen van 6 mm2 kabel :-)

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

Maar dat is ook wel erg ruig. Onder "anderhalf kwadraat" wordt gewoonlijk toch 1,5 mm2 verstaan... ;-)

Dat is puur giswerk. Maar als het klopt kun je daar prima 1,5 mm2 kabel mee vertinnen. En waar de OP hef heeft over "een stuk of

5 a 6 draadjes van 1 a 1,5 mm2 te vertinnen", ga ik er toch niet vanuit dat hij complete rollen draad gaat zitten vertinnen.

-p

Reply to
Piet Beertema

Dank voor jullie inbreng. Ik ben aan het kijken of er nog meer info te vinden is over de genoemde bouten. De B-50 was ik niet tegen gekomen omdat ik gezocht had op batterijen. Ik ga ook nog even verder googelen op "accu". Had ik niet aan gedacht. Het is zeker niet de bedoeling om complete rollen draad te gaan vertinnen. Het gaat hooguit om een paar draadje die ik af en toe moet inkorten en ergens anders moet aansluiten. Ik knip ze dan af op de juiste maat en dan vertin ik het eerst. Adereindhulsjes passen bijna niet onder de klemmenstrook en als ze er tussen zitten willen ze er bijna niet uit. Vertinnen vind ik beter.

Bedankt.

Gijs

Reply to
Gijs

Google dan ook op "draadloze soldeerbout" (*met* quotes).

-p

Reply to
Piet Beertema

"Gijs" schreef in bericht news:f887fm$dr7$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Neem van mij aan dat 1,5mm2 niet met een boutje van 15 a 25 Watt kan vertinnen. Je krijgt niet genoeg warmte in de draad om het tin te laten DOORvloeien. Zelfs een klein beetje luchtstroom doet zo'n bout zwijgen. Het wordt plak en smeerwerk en zou het als klant niet accepteren.

--
CU, Rob
www.gompy.net/blocklist.txt
 Click to see the full signature
Reply to
Rob / gompy.net

Nee, dat neem ik niet aan, althans niet voor wat betreft een 25W bout. Integendeel. Misschien hanteren wij verschillende technieken, maar het kost mij geen enkele moeite om met mijn 25W boutje 1,5 mm2 *goed* te vertinnen. Ook 2,5 mm2 VD installatiedraad ermee vertinnen gaat prima.

-p

Reply to
Piet Beertema

En de isolatie hangt na jouw vertinpoging als een natte dweil om de draad, veel sucses.

--
CU, Rob
www.gompy.net/blocklist.txt
 Click to see the full signature
Reply to
Rob / gompy.net

Van een natte dweil is al evenmin sprake. Zal dus liggen aan de gebruikte techniek dan wel ervaring.

-p

Reply to
Piet Beertema

Ik red dat ook met mijn Ersa 16W. Ligt ook aan de massieve kern van de bout. En ja, techniek.

--
Met vriendelijke groeten, Jawade.       Bootmanager ook voor Vista
Zin in een koffie- thee- of borrelpraatje?  Kom naar alt.jawade.nl
 Click to see the full signature
Reply to
Jawade

Ik niet. En volgens mij is jouw methode in de normen niet eens toegestaan, omdat dit op termijn zeer onbetrouwbare verbindingen geeft, door vloeiprocessen in het tin. Adereindhulsjes zijn er niet voor niets.

--
André-Hessel Jensma

Antispam: Remember to remove the 'y' characters from
 Click to see the full signature
Reply to
André-Hessel Jensma

Kan je misschien iets meer vertellen over welke termijnen je eventueel spreekt en welke vloeiprocessen dit zou gaan in het tin? Is het 1 en ander ook afhankelijk van de gebruikte spanningen en de omstandigheden waar het gebruikt gaat worden? Ik wil hier dan wel wat meer van weten.

Gijs

Reply to
Gijs

"Gijs" schreef in bericht news:f8b3es$1ua9$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

oa NEN3140

--
CU, Rob
www.gompy.net/blocklist.txt
 Click to see the full signature
Reply to
Rob / gompy.net

De juiste term hiervoor is "kruip", bekend probleem bij oa nauwkeurige weegtechniek (ik heb elektronica voor industriële wegers en doseringen ontwikkeld). Metalen die onder een bepaalde druk staan, kunnen op de lange duur toch vervormen, ook als de krachten ver onder de vloeigrens (grens waarbij het materiaal snel vervormt of kapot gaat) liggen.

En juist tin heeft daar veel last van. Het metaal deukt als het ware in mekaar. Je krijgt dan ook haarscheurtjes bij tin, wordt een beetje poederachtig. Dit betekent dat de druk op het contact in de klem steeds minder wordt, en op de duur te slecht.

Kruip is afhankelijk van materiaal, druk, temperatuur etc. Het is een langzaam verlopend proces.

Termijnen zijn vanaf bijvoorbeeld een halve dag tot wel jaren. Aangezien het een langzaam verlopend proces is, kom je bij elektrische verbindingen hier soms pas na jaren achter. Ook al omdat de klem een veerje heeft waardoor de kruip wat langer moet werken voordat het een slecht contact wordt.

Groeten, Pieter

formatting link

Reply to
P.

En als het contact eenmaal een beetje slecht is, gaat het door opwarming opeens veel harder achteruit. Daar is tin ook goed in.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Inderdaad. Een cumulatief effect: de kruip geeft een wat slechter contact. Hierdoor wordt het contact warm. En hierdoor gaat de kruip sneller. etc etc

Pieter

Reply to
P.

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.