Re: waterkoker is energiezuiniger dan een fluitketel?

"pleerol" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@individual.net... in te laten stralen door de tv.

> > > Groet, > > Gijs > > > > > En ik denk, dat een magnetron minder stroom verbruikt, dan een waterkoker. > Je moet alleen even proefondervindelijk vaststellen, hoe lang je het > apparaat > moet instellen. Dus even gezellig voor het beeldschermpje zitten kijken > en als > je kopje overkookt, snel uitschakelen en dweilen ;-) > > Trouwens, tegenwoordig kan thee (moet je wel theepads hebben) ook via de > senseo, maar daar kun je ook gewoon heet water > mee maken, per kopje. En daarna via een theezakje :-)

Vooral water uit de magnetron geeft smerige thee. Water moet echt goed gekookt hebben om goede thee mee te maken.

Over het onderwerp. Je schreef: "En ik denk, dat een magnetron minder stroom verbruikt, dan een waterkoker". Dat is dus onjuist. Het rendement van een magnetron is (lang geen) 100% De opwekking van de hoogfrequent golven in de magnetronbuis en ook de omzetting in de voedingstransformator veroorzaken flinke verliezen. Een waterkoker is daarbij vergeleken aanzienlijk efficiënter. In nl.hobby.electronica is ongetwijfeld iemand die weet hoe (in)efficiënt de magnetronoven is. (ng. toegevoegd)

MRe

Reply to
MRe
Loading thread data ...

Wat een gruwelijke onzin. Water kookt door toevoer van energie. Hoe dat toevoeren gebeurt maakt niet uit en heeft ook totaal geen invloed op de smaak van het water of het kleursel dat er later doorheen wordt gemengd.

Water dat je in de magnetron kookt, kookt prima. En ook in de magnetron kun je water een tijdje door laten koken, desnoods tot alles is verdampt.

-p

Reply to
Piet Beertema

De simpele test is hoe lang het duurt voordat het water kookt. Mijn magnetron eet 1000W uit het stopcontact (en beweert 700W uitgangsvermogen te hebben) en kookt een kopje water in 1:20, mijn waterkoker verbruikt 2000W en kookt dezelfde hoeveelheid water in 45 seconden. Als een waterkoker efficienter is zou 'ie, om de magnetron te verslaan, in minder dan 40 seconden het water aan de kook moeten brengen. Dat is niet het geval.

--
Ruben

	There are two major products that come out of Berkeley: LSD and UNIX. 
	We don't believe this to be a coincidence. -- Jeremy S. Anderson
Reply to
Ruben van der Leij

te

en

Heb je dat verbruik ook echt gemeten, of ging je af op het typeplaatje? De vermogens die op het plaatje staan kunnen nogal eens afwijken van de echt verbruikte vermogens.

MRe

Reply to
MRe

"> magnetron eet 1000W uit het stopcontact (en beweert 700W uitgangsvermogen te

Een waterkoker met het element direct in het water, heeft een veel hoger rendement dat een element tegen de bodemplaat. Ook een kuststof waterkoker is weer beter dan een metalen. Omdat de warmte in metalen koker of een bodemplaat aan de omgeving verloren gaat. Naar mijn gevoel heeft een magnetron minder rendement omdat er verlies in de magnetron (de magnetronbuis dus) optreed, anders zou er geen ventilator in hoeven zitten om overtollige warmte af te voeren.

Bram

Reply to
Bram

Het leuke van dit experiment is dat het zo herhaalbaar is. Je hebt twee gelijke hoeveelheden water, een magno en een waterkoker en een stopwatch nodig.

--
Ruben

	There are two major products that come out of Berkeley: LSD and UNIX. 
	We don't believe this to be a coincidence. -- Jeremy S. Anderson
Reply to
Ruben van der Leij

Nou, dat weet ik nog zo net niet. Was er niet zoiets met de versnelling van moluculen dat een verschil maakt ten opzichte van verhitting. Dat heb ik ooit gehoord dat juist in de magnetron dranken en voedsel in principe wel wordt verwarmd door de snelheid van de moluculenbeweging, maar net voldoende het kookpunt bereikt. Hierdoor wordt juist de bacteriedodende werking die bij kookpunt nodig is niet voldoende bereikt. Wellicht is er een geleerde onder ons die dat beter kan verklaren.

Reply to
jeff

Wat let je om een beker water in de magnetron te zetten en zelf proefondervindelijk het bewijs te leveren? Sterker nog, in een magnetron kun je onder omstandigheden water tot zelfs boven het kookpunt verhitten ("explosive boiling").

Dat heeft met water koken (en thee zetten) niets te maken. Wel met de mogelijkheid van plaatselijk ongelijke verhitting van voedsel en dus plaatselijk *niet bereiken* van het kookpunt.

-p

Reply to
Piet Beertema

Het verhogen van temperatuur is altijd verhogen van de snelheid van de molekulen. Welke manier van verwarmen je ook kiest. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de molekulen bewegen. Het verschil is de manier van de molekulen 'aanzetten' tot sneller bewegen. (bij een magnetron is dat dus met behulp van straling)

Het kookpunt van water ligt ook vast. Bij de standaarddruk ligt die bij 100 graden celsius. De druk in de magnetron en de druk in de waterkoker is even groot, dus als het water kookt, is de temperatuur ook altijd 100 graden celsius. En dan worden de bacterien dus gedood. Het enige wat wel zo is: het water in de waterkoker kookt altijd een aantal seconden door. En als je staat te kijken of je water in de magnotron al kookt, doe je hem waarschijnlijk net iets sneller uit. Maar in principe is er geen verschil. De oplossing zou dan moeten zijn dat je in de magenetron het water ook wat langer door laat koken.

Dit probleem ontstaat inderdaad, voornamelijk bij vast voedsel. De straling zorgt dat op bepaalde plaatsen de temperatuur hoger wordt. (In een ideale magnetron zou dat overal hetzelfde moeten zijn, maar er bestaan nog geen ideale magnetrons. De ene doet het wel beter dan de andere). In vast voedsel wordt de warmte vervolgens alleen maar door geleiding doorgegeven. Dit gaat niet zo snel. Bij vloeistoffen echter kan de warmte ook door stroming verspreiden en dit gaat vrij gemakkelijk. En daardoor zal in een vloeistof de temperatuur overal redelijk hetzelfde zijn.

Reply to
Marieke

Nee, zo'n oorzakelijk verband is er niet. Waar je op doelt is dat elektromagnetische golven een beperkte doordringingsdiepte hebben. Warmtegeleiding moet voor de rest zorgen. Bij vast voedsel is er altijd een variatie in de dikte, waardoor het plaatselijk binnenin wat minder snel warm wordt. Bij een gewone oven is het overigens van hetzelfde laken een pak. Alleen is de energie-overdracht daar aanmerkelijk beroerder, waardoor het opwarmen veel langer duurt en warmtegeleiding "langer de kans krijgt". Overigens is er ook bij de traditionele methode "pannetje op het gas" sprake van een ongelijke warmteverdeling en van verspreiding door geleiding, een proces dat niet zo snel gaat; menig neusgat bewaart nog herinneringen aan een "aangezette bodem". ;-)

Dat is weer een ander verhaal: ongelijke energieverdeling binnen de ovenruimte. Ronddraaiende antennes of plateaus lossen dat over het algemeen goed op.

-p

Reply to
Piet Beertema

mijn betovergrootmoeder had daarvoor al een oplossing: regelmatig roeren en dat werkt nog steeds, ook bij de magnetron.

Reply to
bestweter

"Piet Beertema" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@opt-in.invalid...

dat verhaal over op bepaalde plaatsen de temperatuur hoger, daar bedoelde ik dus die energie verdeling mee.

De ronddraaiende delen werken wel iets, maar nog steeds niet ideaal. Maar goed, het verhaal is duidelijk lijkt me.

En het is inderdaad waar dat voornamelijk door de snelheid van de magnetron de warmte niet rustig de kans krijgt om zich te verdelen en daardoor gare en zelfs nog niet ontdooide stukken vlees krijgt.

Reply to
Marieke

"bestweter" schreef in bericht news:e6u4v0$v4a$ snipped-for-privacy@news2.zwoll.ov.home.nl...

Aangezette bodem en roeren??

De vraag ging over water koken.... Hoe snel kookt een liter water met electra. En hoe snel kookt een literwater met gas.

En de vraag was, wat is het prijsverschil??

Ik ga het van de week is testen :-) want de OP had het antwoord allang kunnen weten....... Gewoon een electra ding opzetten en een pan water op gas......tja.

Reply to
Luna

"Luna" schreef in bericht news:4495b9c2$0$27537$ snipped-for-privacy@dreader29.news.xs4all.nl...

Roeren zorgt voor een gelijkmatige verwarming en voorkomt daardoor inderdaad een aangezette bodem .

aangezette bodem bij het koken van water???

Reply to
bestweter

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.