Aarding.

Ik loop al een paar dagen te dubben over het volgende: Stel:Ik wil een computer bouwen. Echt van de grond af aan. Kast,voeding, MB, geheugen, drives, de hele rataplan.

Het lijkt me niet onverstandig om met een polsbandje te werken teneinde ontlading van statische electriciteit te voorkomen en zo al componenten op te blazen voordat ze gemonteerd zijn.

Waar hang ik de aardclip van het polsbandje aan?

Bij een bijeenkomst waar dit proces werd doorgenomen voor leken werd 'instructie'gegeven door een electronicus.

Tot mijn stomme verbazing adviseerde die om een stekker met randaarde te gebruiken. Alleen de randaarde te bedraden, de stekker in een randaarde stopkontakt te steken en dat als aardverbinding te gebruiken....

Mijn protesten werden van tafel geveegd...... Nou ben ik maar een leek die af en toe een soldeerbout hanteert en een beetje kan knutselen, dus kom ik er graag meer van te weten.

Wat is dé manier?

Groet, Ron R

Reply to
Ron R
Loading thread data ...

Inderdaad heel verstandig, ook al zijn de hedendaagse componenten "oneindig" veel beter bestand tegen statische electriciteit dan vroeger.

Prima advies. Mits je ook de kast waarin je de spullen bouwt aan die randaarde aansluit en liefst ook met een antistatische mat (eveneens geaard) werkt om je spullen op te leggen. Want waar het om gaat is niet eens zozeer het afvoeren van een statische lading, maar het voorkomen van een potentiaalverschil tussen de onderdelen en de plaats/kast waar(in) ze gemonteerd worden.

Een krokodilklemmetje aan een van de randaardes van een randaarde stopkontakt werkt ook prima.

-p

Reply to
Piet Beertema

Kast, voeding en moederbord moet je echt niet zelf gaan bouwen!

Als dat tenminste geen 'helemaal zelf' gemaakt polsbandje is. Vergeet niet: zo'n polsbandje hoort een heel hoge weerstand ingebouwd te hebben (paar mega-ohm) en dat moet een voor hoge spanningen geschikte weerstand zijn (je standaard 1/8 watt weerstandje uit de rommelbak is ongeschikt. Als je daar 1000 volt op zet, heb je kans dat hij finaal doorslaat. Dat wil je niet, als je pols er aan vast zit :-)

Aan een aardpunt.

Dat is de regel die in veel bedrijven gehanteerd wordt. Voordeel: heel simpel. Nadeel: je vertrouwt voor 100% op de goede werking van een twee-polige netschakelaar. En dat vertrouwen wil nog wel eens beschaamd worden :-) Vooral als je naast het apparaat staat 'omdat er wat aan mankeert'.

Dat is zonder meer de beste manier. Er zijn zelfs 'apparaatjes' te koop die dat zo doen. Euro contra, neon lampje over de 230 aansluitingen, euro steker met een stevige (ontladings)weerstand over de 230 aansluitingen. Tussen die twee alleen een stevige aarddraad. En een transparante behuizing die goed laat zien wat er gebeurt.

Lijkt me logisch :-) Wat mankeert er aan ? Als de randaarde niet deugt zul je toch geen apparatuur bij je hebben om dat vast te stellen. In de regel :-)

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

Polsbandje via een weerstandje van 1M aan de aarde.

Reply to
Jeroen

Zoals hier boven beschreven, je hebt zelfs kant-en-klaar stekkers waar je het polsbandje zo op kan prikken (de pennen zijn bij zo'n stekker overigens wel van plastic).

Reply to
Dombo

"Ron R" schreef in bericht news:47d6b563$0$14345$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

Keihard (lees vrijwel 0 ohm) aan de randaarde is toch wel ongebruikelijk. Via een weerstand van 1 mega ohm is toch wel veiliger. Die weerstand zit vak al in polssbandjes ingebouwd.

Reply to
vergeten

Iedereen bedankt voor de inbreng. Jezelf aan de lichtnet-aarding hangen -weliswaar via een hoogohmig polsbandje- is dus kennelijk heel gewoon...

Ikzelf zou er voor gekozen hebben het polsbandje aan de computerkast te hangen. Naar mijn idee is er dan geen potentiaal-verschil meer tussen de spullen die ik hanteer en waar ze terecht komen. Maar als die betreffende werkwijze (via lichtnet-aarding) als veilig wordt beschouwd, wie ben ik dan om me daar tegen te verzetten....

Nogmaals bedankt.

Ron R

"Ron R" schreef in bericht news:47d6b563$0$14345$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

Reply to
Ron R

Nog even muggenziften: Het polsbandje zelf is niet hoogohmig, maar de kabel tussen aarde en bandje wel (meestal 1M).

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)

                   They'll never get caught.
                 They're on a mission from God.
Reply to
Stef

"Stef" schreef in bericht news:50c7d$47d7c4fc$54f63171$ snipped-for-privacy@publishnet.news-service.com...

Ja, weet ik wel, maar je schrijft het niet zo makkelijk......;-)

-- Ron

Reply to
Ron R

Je eigen idee klopt volkomen. Alleen jezelf vereffenen met de kast is veel veiliger dan de kast ook nog eens aarden. Je creëert daarmee een extra risico.

Poster

Reply to
Poster

Maar als je de electronica uit de verpakking haalt heb je geen aarde.

Reply to
Gert

Op 2008-03-11 17:37:51 +0100, zei "Ron R" :

In de draad tussen stekker en polsbandje moet je wel een weerstand van

1MOhm, 1/4W opnemen. Als een soort (ver)zekering. Dat is bij elkaar veiliger dan een apparaat met randaarde gebruiken.
Reply to
Mark

Dit is m.i. het enige juiste antwoord maar zal wel ondergesneeuwd worden door de aardmannen.

Hans

Reply to
J.T. van Es

Zo monteer ik al jaren computers, en dan nog eens zonder polsbandje ook. Gewoon de verder niet aangesloten kast beetpakken. In een niet professioneel ingerichte omgeving is dit denk ik veiliger en effectiever dan met de aarde (waarvan niet eens gegarandeerd is dat die goed werkt) te gaan rommelen.

Op het moment dat ik mensen onder me heb (die leren op het MBO al polsbandjes te gebruiken) zal ik natuurlijk wel polsbandjes aanschaffen, maar ik neig ernaar om die nog steeds gewoon hoogohmig op de kast aan te laten sluiten als het een niet volledig professioneel ingerichte omgeving betreft.

Overigens hoort bij een volledig professioneel ingerichte assemblagewerkplaats een antistatische werkbank die op een vergelijkbare manier als de polsbandjes geaard is, en is de kast die je daarop legt sowieso al op hetzelfde potentiaal brengt als jezelf.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ah ja. En toen schoot in je stekker de aardraad los (had je maar beter vast moeten draaien) en schoot de aarddraad tegen de 230V aansluiting dus daus verbonden werd met de draad van je zelf-gefabriceerde horlogebandje die om je linkerpols zit (want rechts zit hij in de weg)....

In ieder geval wel een goede test voor je aardlekbeveiliging. Ik raad echter aan daarvoor echte een weerstand te gebruiken en niet het menselijk lichaam. Vandaar de serieweerstand in een echt polsbandje dat hiervoor gemaakt is.

Wat is het doel van het bandje: Voorkomen dat er spanningsverschillen bestaan tussen de diverse PC componenten, bij het in mekaar steken.

Wat moet je doen: Eerst ervoor zorgen dat alles hetzelfde potentiaal heeft, ofwel op (half) geleidende tafel ligt. In jouw geval zal het wel op aluminiumfolie uitdraaien? Polsband om, en alles, inc behuizing etc op die tafel in mekaar zetten.

Zelfs al is je aarding niet goed zal dan toch alles hetzelfde potentiaal hebben en er geen probleem optreden. Sommige stoelbekledingen met bepaalde stoffen van je trui kunnen erg veel oplading geven. Het beste is gewoon even een krukje of houten stoel te gebruiken.

Groeten, Pieter

Reply to
Pieter

Inderdaad de randaarde gebruiken MAAARRRR met een weerstand van 1 M Ohm in serie die geschikt is om bij 400V te gebruiken. Mocht de aarde niet goed zijn, dan wordt je vanwege de weerstand niet geelektrocuteerd.

--
Programmeren in Almere?
E-mail naar nico@nctdevpuntnl (punt=.)
Reply to
Nico Coesel

Dit is allemaal klinklare onzin. Potentiaalvereffening is het doel. Door de aarde erbij te betrekken loop je alleen maar extra kans op grote stromen als er wat mis gaat. (Om maar niet te spreken over weerstanden die geschikt zijn voor een bepaalde spanning, waarom post je over onderwerpen waar je de ballen verstand van hebt?)

Reply to
Poster

Duidelijke taal. Randaarde is levensgevaarlijk en dient met onmiddellijke ingang afgeschaft en wettelijk verboden te worden.

-p

Reply to
Piet Beertema

Vraag jezelf eerst maar eens af waartussen het potentiaalverschil zit als je statisch geladen bent.

--
Programmeren in Almere?
E-mail naar nico@nctdevpuntnl (punt=.)
Reply to
Nico Coesel

Beter is het dan ook om een Geranium op tafel te zetten met een brijpen (aardelectrode) in de aarde). Aan die brijpen knoop je dan alles wat op hetzelfde potensiaal moet blijven. In vliegtuigen staat dan ook altijd een Geranium met brijpen in de staart.

Hans

Reply to
J.T. van Es

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.