Paarse vlekken tv

Hallo,

Ik heb een paar paarse vlekken in het beeld van mijn kleurentelevisie. Het is een Panasonic model CB-20S20BT. De "Automatic degaussing" uitgevoerd volgens de handleiding (2 uur stekker er uit) heeft geen effect. Ja, hij staat al jaren lang op stand-by. Nee, in de buurt van het apparaat geen andere elektrische apparatuur aanwezig.

Is er nog een oplossing, of niet reparabel want beeldbuis versleten?

Groet en bedankt!

Reply to
Ano
Loading thread data ...

Ook geen luidsprekers of andere magneten in de buurt (gehad?)

Reply to
Doezel

Wel gehad, in het verleden, nu niet meer. Dus?

Reply to
Ano

"Ano" schreef in bericht news:46234039$0$338$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

Gezien je beschrijving, lijkt het er op dat de degaussing niet goed werkt. Mogelijk in combinatie met ijzerwerk in de buurt van het toestel. Dat kunnen luidsprekers zijn maar ook de centrale verwarming of zelfs betonijzer in de muur.

Verplaats de TV eens een meter of zo en kijk of dat verschil maakt.

Controleren van het degaussing is lastiger, want daarvoor moet het apparaat open. Daarbinnen zwerven levensgevaarlijke spanningen rond, zelfs als het toestel al een poosje uit staat. Ik raad aan daar niet aan te beginnen als je niet precies weet wat je doet.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

Heb ik ook meegemaakt.

Oplossing:

- weer uit de buurt van de luidsprekers gezet

- een week lang de TV steeds helemaal uitgezet na het TV kijken (dus niet op standby)

na een paar dagen waren de vlekken kleiner, na een week helemaal weg. Overigens helemaal geen slecht idee om wat vaker de TV uit te zetten ipv op standby.

-- ted

Reply to
Ted Lindgreen

Op Mon, 16 Apr 2007 11:22:00 +0200, schreef Ano:

Als meerdere keren van de netspanning halen en na minstens tien minuten weer aanzetten niet helpt, kan de degaussing-PTC defect zijn, of heeft deze ergens een los (soldeer)contact; dit is prima te repareren.

Verder kan het zijn dat de magnetisatie te sterk is voor de ingebouwde degaussing, zodat je even ergens een demagnetiseerapparaat moet zien te lenen; deze dingen werden vroeger veel gebruikt voor de koppen van bandrecorders en cassettedecks. Het is in principe ook te verhelpen door met een permanente (luidspreker)magneet rondvegende bewegingen boven de vlek te maken, maar dan moet je wel heel goed oppassen wat je doet (onder meer vanaf een flinke afstand beginnen, en de magneet omdraaien als het juist erger lijkt te worden) - je kunt het probleem hiermee ook tot bijna onoplosbaar verergeren ...

De beeldbuis zelf is vrijwel zeker in orde, tenzij de TV ooit een flinke smak heeft gemaakt en het schaduwmasker vervormd is geraakt. Tekenen van een verouderde beeldbuis zijn doorgaans flets beeld, een slechte focus en een algemene verkleuring (meestal roze of groen) van het beeld.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

"Ano" schreef in bericht news:46234039$0$338$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

Degaussing defect. Oorzaak waarschijnlijk PTC die contstant warm blijft bij maar aan laten staan op stand by. Op Stand by aan laten staan verhoogt kans op brand, storing aan de voeding, storing PTC en kost onnodig stroom. Zou wettelijk verboden moeten worden.

Reply to
Jantje Buffertrap

Andere oplossingen zijn duurder en het gemak dient de mens om met de AB het toestel uit standby te halen. De PTC oplossing is ook best slim, 2 in 1 huisje waarvan de ene de andere warm houd om een lage reststroom door de spoel en de serie PTC-helft te krijgen tijdens normaal bedrijf. Over een paar jaar wordt er geen misschien helemaal geen nieuwe KTV's met beeldbuizen verkocht en lost het 'probleem' zichzelf op.

Maurits

Reply to
Maurits

Waarschijnlijk is de PTC los of defect in het degaussings-circuit.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Grundig had daar toen ze nog televisies maakten een prima oplossing voor. De zogeheten Eko-schakelaar. Als je 2 keer op standby drukt of na een bepaalde in te stellen tijd in standby, springt de schakelaar naar buiten en staat het toestel volledig uit.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Inderdaad, de tv een kwartslag draaien en de vlekken zijn weg. Dus toch een extern magnetisch veld lijkt het. Het enige wat ik kan verzinnen is dan inderdaad de cv buizen of betonijzer. Ik neem aan dat defecte degaussing dan toch het probleem niet is, of mag ik dat niet concluderen? Anders zal ik die PTC er eens uithalen en doormeten.

Reply to
Ano

Normaalgesproken wordt het effect van betonijzer en ander niet al te sterk magnetisme, door de degaussing gecompenseerd. De kans is toch best aanwezig dat de PTC loszit of stuk is.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ik heb vermoedelijk de PTC gevonden (dacht ik): nummer op de printplaat NT801, symbooltje dat erbij geprint is, is dat van regelbare weerstand. Ziet er uit als een schijfcondensator. Opdruk: K4R7 3.8q. Los zit hij in ieder geval niet. Gemeten weerstand bij: kamertemperatuur: 4.8 ohm even in vriesvak: 20 ohm Lijkt me dus goed te werken.....

Iemand nog een suggestie?

Reply to
Ano

Oh ja, ik heb het zojuist gevonden schema even hier gezet:

formatting link
Ik zit wel goed met de NT801?? Ik ben niet zo goed in schema's lezen...

Reply to
Ano

Dat klinkt eigenlijk als een NTC. Ik denk dat je ergens in het signaaldeel aan het zoeken bent geweest, je moet echt bij de ingang van de voeding zoeken.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ha ha natuurlijk, ik ben in de war!

Misschien wil je nog even naar het schema kijken?

Reply to
Ano

Sloop een oude trafo(de kern) en monteer alle E bladen van een kant, zodat de andere kant open is. Zet deze met een strijkyzer of zoiets in serie op

220 volt, en beweeg de open kant langzaam dichterby en daarna verder weg van de gekleurde plekken. Werkt prima als degaus apparaat. (O, en laat de trafo los, als hij te warm wordt.....)
Reply to
Sjouke Burry

Hmmm, dat is een k15a chassis terwijl ik een schema zoek voor een s15a chassis...

Reply to
Ano

P801a staat erbij in het schema, dat is de PTC weerstand. Het relais kan defekt zijn, meestal sneuvelt dan het schakelkontakt door vonkvorming.

Maurits

Reply to
Maurits

Dank je Maurits, gevonden! Ik had het bakelieten blokje aangezien voor een relais, en niet geassocieerd met een PTC. In dat blokje zit dus een relais en een tweetal PTC's, als ik het goed begrijp? Ik heb het er nu uitgesoldeerd, kan/zal ik nog iets testen, of meteen naar de electronica zaak? Opdruk van het blokje is 070Q 03I4. Heeft de elektronicazaak iets van een algemene vervanger voor dat soort zaken? Bedankt een ieder tot zover!

Reply to
Ano

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.