Mozda je vec bilo... razlika izmedju oznaka W i VA

VA je prividna snaga. Znaci induktivna i kapacitivna te radna komponenta. W ti je U*I*cos(fi)

--
Pero(Klicov), makni SPAM za reply
kaciga glavu cuva ,a sta cuva kacigu?!?.!
Reply to
Pero
Loading thread data ...

NA ZALOST sve se to uvijek vrti na nasu stetu.... x 0.75 i onda si tu negdje u praksi, kod 3-phase je nesto bolje ali ....... !!!

Reply to
Lex-Lutor

Thus spoke Zok:

W ti daje radnu snagu, tj. koliku bi snagu davao otpornik spojen na tu efektivnu struju i napon, jer on ne mijenja fazni kut struje i ne vraæa snagu u izvor. Jednad¾ba je P = U * I * cos (fi) [ W ], gje je cos (fi) koeficijent snage. S druge strane, prividna snaga je jednostavno S = U * I [VA] i ne uraèunava koef. snage. Ako je tro¹ilo èisto radno (otpor), cos fi = 1, i struja i napon su u fazi. Ako je tro¹ilo èisto induktivno ili kapacitivno (dakle, zavojnica ili kond), cos fi = 0. Ako je negdje izmeðu, cos (fi) je izmeðu 0 i 1, s tim da se razlikuje induktivni (pozitivni kut, kad faza struje kasni za fazom napona) i kapacitivni (negativni kut, kad faza struje prednjaèi nad naponom).

Dodatno, jalova snaga (koju tro¹ilo vraæa izvoru) je Q = U * I * sin (fi) [VAr]. sin (fi) je oèito 0 za otpor, a 1 za èisti kond ili zavojnicu. Mjerna jedinica volt-amper reaktivni.

Odnos je S^2 = P^2 + Q^2 (tzv. trokut snage).

Za raèunanje VA je dovoljan vatmetar jer on normalno spojen mjeri S. Za W bi trebao jo¹ i mjeraè faznog kuta na trafou, pa bi znao koliki ti je gubitak. Obièno se Q ispravlja dodavanjem konda u paralelu, ali za trafo nisam siguran.

HTH.

Reply to
Stealth

Moze li mi netko ukratko objasniti u cemu je razlika izmedju oznaka snage transformatora u W i VA? Znam da je oznaka u W umnozak struja x napon, kako se izracunava VA i koliko je prakticki razlika u vrijednosti za recimo trafo od 100 W?

Reply to
Zok

Thanks na odgovorima.... Sad mi je sve malo jasnije!

Reply to
Zok

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.