Varningsdiodkoppling

Frågan är om den här frågan platsar bäst i elektronik- eller telefonigruppen. Nå, jag provar väl här och hoppas att jag inte får på pälsen för det. Det handlar ju om att bygga med elektronik...

Eftersom jag har telefonmodem råkar jag emellanåt ut för att koppla upp mig när någon annan i huset redan ligger på linjen. Inte så roligt. Är telefonerna kopplade som de "ska vara" kommer mitt modem att bryta helt för den andre. Är det kopplade parallellt ställer jag till med oväsen... Ingetdera är bra.

Alternativt springer jag först runt och kollar om sambo eller tonåringar sitter i något rum och ringer. Men det glömmer jag i nio fall av tio bort att göra och det är alltså inte poulärt att mitt modem blandar sig i samtalet eller rent av bryter det.

Men jag vill minnas att jag sett någon koppling för länge sedan där två telefoner var inkopplade på samma linje och där en liten dosa med en lysdiod(er) indikerade att linjen var upptagen eller ledig. Frågan är nu hur den var inkopplad. Någon som kan ge mig ett tips?

Bengt-Olof

Reply to
B-O J
Loading thread data ...

"B-O J" skrev i meddelandet news:J0sPb.79331$ snipped-for-privacy@newsc.telia.net...

mig

för

hur

Hade du tänkt dig typ en sån här?

formatting link

Mvh Hans

Reply to
Has

I pricip kan du sätta en lysdiod i serie med ena ledaren, men eftersom telefonin i sverige polväxlar vid B-abonnetsvar så måste det matas via likriktarbrygga eller eller ha 2 antiparalellkoppade lysdioder.

För säkerhets skull kanske det är lämpligt att montera 1N4148 eller liknande i serie med lysdioden då deras backspänningstålighet inte är så bra. (man kan inte alltid lita på att 'den andre' gör jobbet och håller ned spänningen vid tex. transienter)

Obs!! dioderna får inte vara för stora och ligga i den olinjära området från 2 mA och uppåt - gör dom det så låter det illa samt att telefonernas anpassningar inte fungerar. 1N400x-serien dioder (den 'vanliga 1-Amp dioden som 'alla' har) är tex. lite i största laget.

Linjeströmmen är mellan 4 och 50 mA (kan gå upp till 80-100 mA teoretiskt - men mycket sällsynt) och 'vanliga' lysdioder kan användas utan att dom bränns upp - välj inga fancy grejor som som högintensiva eller liknande - bara vanliga röda eller gröna 3 mm dioder (även om högintensiva blå är ganska häftigt - man missar inte dessa när den lyser, ta hem ett par på prov, men förvänta inte att det fungerar i längden eller är stryktåliga. :-) ).

Det är bra om du har ett par extra och bygger så att dom är lätta att byta - de kan ryka vid tex åskväder eller likande.

/TE

Reply to
=?ISO-8859-1?Q?Torbj=F6rn_Ekst

En sådan grej gjorde jag och om jag inte minns fel så fick jag koppla lysdioden på andra hållet för att det skulle fungera! ((IP))

Reply to
Ingvar Persson

Vill minnas en enkel koppling med triac i varje jack. Triacken tände och ledde bara när alla telefoner var pålagda. Triacken ledde linjen till den som tog upp luren först. Det gick åt en triac och en resistor för varje jack. Har dock ingen ritning men någon annan har kanske arkiverat den någon gång. fanns i tidningen som numera heter Ljudobild. Dioderna är också bra om man ligger före dem som redan använder linjen. Steve

Reply to
Steve Dahlqvist

Då kör du inte svenskt Intertex/Powerbit-modem ser jag. Den känner av det där och bryter inte ifall linjen redan är upptagen. Man får istället ett meddelande på skärmen. Den finessen fanns redan 1995 när jag köpte mitt modem.

Reply to
Ken

Det var kanske två triacar, hittade den här sidan

formatting link

som verkar handla om kopplingen. Steve

Reply to
Steve Dahlqvist

får på

koppla upp mig

helt för

oväsen...

tonåringar

tio bort

sig i

där två

en

är nu hur

eftersom

via

är så

Man kan lägga en bipolär lyt över allt ihopa så påverkas ljudet mindre då signalen går genom lyten istället för de olinjära dioderna. Ovsett lyt eller ej så uppfyller man inte inlänkningsresistanskravet som fanns för några år sedan med en sådan koppling.... Däremot uppfyllde man dämpningskravet med hjälp av en lyt. Byter man dioderna till bättre antiparallella opto så kan man uppfylla inlänkningsresistansen också :) Nu är dock kravet bort som så många andra krav som fanns när "televerket" satt spelreglerna.

Beträffande linjeströmmen så är kravet på en telefon att den skall fungera från 10 mA. Tror inte det är många som fungerar om linjeströmmen blir så låg som 4 mA, då händer då mycket konstigt i telefonen.... I Norge kan linjeströmmen komma ända upp till 300 mA när ett visst fel uppstår i stationen, kravet är att telefonerna skall överleva detta :)

DAnne

Reply to
Danne S

Ja, nu är elektroniken i korten hos AXE växeln betydligt bättre än för tio år sedan. Då gick det bra att använda telejacket för att ladda batterierna för "free-style":en

Reply to
DataSpider

Hoppsan så mycket info jag fick! Stort tack alla som bidragit till mitt förbättrande vetande! Får se vad det blir av det hela. Och än en gång kan jag konstatera att detta med newsgrupper är en oerhörd tillgång. Det finns gott om folk som vet - sån'a som man aldrig skulle fått fatt på utan det här mediet!

Än en gång tack som sagt!

Bengt-Olof

Reply to
B-O J

+Steve Dahlqvist wrote

Var det inte Allt om elektronik ?

Jag minns iaf också den kopplingen, och den var ju ganska genialisk tyckte jag då, det stupade dock på att triacarna som användes var svåra att få tag i, och framförallt dyra.

Reply to
Glenn

+Ken wrote

Det finns inte på mitt powerbitmodem iaf..

Reply to
Glenn

Jag har en mycket enkel schema för samma sak utan triacker/transistorer men hittar den inte just nu ( så klart ). Har byggt den och den fungerade utmärkt. Hmm, dock i finland men är det någon större skillnad på telestandarden mellan länderna?

Reply to
DataSpider

Jo alla har den finessen vad jag vet. Det är dock inget man skryter om och därför kan man lätt missa det ifall man inte läser i instruktionsboken så noga.

Reply to
Ken

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.