skärmbilden fladdrar

Hej

F=F6ljande sker i en radarsimulator:- vi f=F6rnyar nu 20 gamla monitorer till platta sk=E4rmar pga utrymmesbrist och ocks=E5 f=F6r att systemet skall utvidgas. Datorerna som matar bilden befinner sig =F6ver 50 meter fr=E5n platsen d=E4r man ser bilden och bilden skickas f=F6rst=E4rkt dels via vga kabel eller via 5 st rg-59 kablar till sk=E4rmen. Vid bytet till platta benq 19" sk=E4rmar har systemet blivit k=E4nsligt f=F6r vilken fas de ligger p=E5 Om de inte =E4r p=E5 samma fas ( datorn och sk=E4rmen allts=E5 )s=E5 uppst=E5r mycket irriterande v=E5gor och blinkningar p=E5 sk=E4rmen som g=F6r det olidligt att l=E4ngre tid se p=E5 bilden .Har genom att dra l=E5ng skarvkabel konstaterat att detta fenomen f=F6rsvinner om de ligger p=E5 samma fas . Kan n=E5gon ber=E4tta varf=F6r dessa platta monitorer =E4r s=E5 mycket k=E4nsligare =E4n de gamla crt monitorerna. Nu kommer vi att ha mycket jobb att =E4ndra om uttagen s=E5 allt ligger p=E5 samma fas . Eller finns det n=E5gon annan metod att komma ifr=E5n problemet ? undrar Ralle

Reply to
ralle
Loading thread data ...

Aha, du har visuellt 'brumproblem'

Analoga CRT-motorer brukar ofta ha AC-känsliga ingångar med AGC-beteende som plattar ut variationer med teknik tagen från TV en gång i tiden - (RC-kretsar, ladda upp kondingar etc.) Det blir mycket robusta lösningar av detta.

TFT har förmodligen TTL-liknande ingångar med fasta spänningsgränser och A/D-omvandlare som tar in RGB-signalerna, AD-omvandlarna visar det som det mäter vid monitorns ingångar och synkkretasrna jobbar inte alltid bra om det är utanför sin förväntade område - du får ingen adapering av kontinuerligt varierande signal utan kanske bara en kalibrering precis vid start.

Där kan du ha skillnaden.

I ditt fall så kanske jordströmmar i koaxskärmarna lyfter monitorerna potential 10 - 100 mV gentemot datorn och en sådan sving motsvarar att svartgränsen går upp ända till ljusgrått, mätt på datorns moitor innan det syns på skärmen och omvänt. är det från olika faser så ger det mörka eller ljusa band i bilden, och kör du på 60 Hz så rullar dessutom alltihop.

Att TV är synkad mot nätspänningens 50 Hz beror just på att man inte ville ha rullande band på TV-skärmen, att det är något ljusare upptill och mörkare nedtill med mjuk övergång över skärmen är ingen som märker, helt annan sak om det rullar...

--
Enda snabba och pengamässigt rimliga lösningen är just att låta 
elektriken bygga ett stjärnnät till hela anläggningen  med ungefär samma 
 Click to see the full signature
Reply to
torbjorn.ekstrom

"torbjorn.ekstrom" skrev i meddelandet news:p0dlh.27711$ snipped-for-privacy@newsb.telia.net...

Nu har jag funderat på det här en stund och förstår inte det om att TV är synkad mot nätspänningen. Du menar frekvensen på växelspänningen från vägguttaget respektive bildavböjningsfrekvensen? Men den senare kommer ju från TV-signalen i luften. Är de synkade nationellt? Nej, jag hajar inte.

Jag lär knappast hinna få något svar i år...

Anders

Reply to
Anders Skelander

Ja, vet inte hur det är idag med alla avregleringar och ekonomer inte tänker på sådana här tekniska detaljer, men de har varit synkade på sändarsidan nationellt just för att man inte skall få sakta vandrande band över bilden, då stillastående sådan inte märks på samma sätt.

Det är enkelt att låta lite 'nätbrum' länka in i synkningskretsarna via en trafo eller konding och nära på svårt att undvika synkning om det inte drivs hårt på av en nedräknad kristall.

Av samma orsak så kan man få ett ganska irriterande gung i datormonitor vid 60 Hz bildvisning om man har en nättransformator i närheten, ända upp till ett par meters avstånd om det är mycket läckfält.

Det fins historier på 50 och 60-talet när det fortfarande fans lokala elkraftverk utan ihopkoppling sinsimellan där filmproduktionsbolag av misstag kopplade ljudbandspelarna till ena nätet och filmkamerorna till den andra nätet...

Nätfrekvensen är ju atomklocksstyrd och är väldigt exakt över längre tidsperiod (dygn, det är synkat över hela europa) men har tillåtelse att variera lite beroende på lastgrad, med regel att det man det man tappar vid höglast måste räknas igen vid låglast så att summa är exakt

50.000... Hz/s över ett dygns period.
Reply to
torbjorn.ekstrom

"torbjorn.ekstrom" skrev i meddelandet news:r5smh.28071$ snipped-for-privacy@newsb.telia.net...

Tack för svar! Intressant.

Så om jag bekräftar det du säger med mina egna ord, får se om jag fattade det rätt. På sändarsidan ser man till att bildfrekvensen ("halvbilder") sänds ut med samma frekvens som elnätet.

Ska bildavböjningen och elnätet ligga i fas också, så att en halvbild börjar i TV-utsändningen samtidigt som en period i elnätet börjar?

Menar du fortfarande på sändarsidan?

Anders

Reply to
Anders Skelander

"Anders Skelander" skrev i meddelandet news:_Uwmh.28097$ snipped-for-privacy@newsb.telia.net...

Att bildfrekvensen synkas (synkades) med nätfrekvensen har helt och hållet hitoriska skäl. Det var helt enkelt svårt att konstruera en tillräckligt stabil oscillator som kunde leverera de nödvändiga hetzen för bildsvepet och dessutom med konstant fas, dvs frekvensen fick inte driva det allra minsta, för gjorde den det så började bilden att "rulla". Därför valde man att låsa svepfrekvensen till nätet, som är fruktansvärt stabil både vad gäller fas och frekvens, och dessutom i synk rikstäckande, och om sändaren likaledes var synkad med nätfrekvensen så blev det riktigt stabilt. Skulle det vara så att fasen inte ligger riktigt rätt med sändaren, resulterar det att man får två halva bilder, underhalvan på originalbilden överst på skärmen, och överhalvan underst, med ett svart streck i mitten. Det fasfelet var enkelt att justera med en trimbar fasfördröjningskrets. Med modern digitalteknik så är behovet att synka mot nätfrekvensen obefintligt, och en modern mottagare synkar antagligen på de bildsynkpulser som finns i videosignalen.

/Danne

Reply to
Dan Altemyr

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.