Småfrågor angående marksänd digital-TV

Jag kostade på en ny takantenn till villan när vi flyttade in i höst, trots att vi lär behöva parabol för fler kanaler. (Vi har ett berg mellan platsen där vi bor i Huddinge och Nacka-sändaren.)

Med det som superkort bakgrund, har jag några funderingar att dela med mig av.

Jag tycker inte det är någon skillnad på mottagaren Nokia 112T och den Sagem ITD64 jag köpte senare som komplettering och för att chansa på bättre ingångskänslighet. Har hört att Sagem skulle vara betydligt bättre än Nokia, men jag kan i detta enskilda fall inte se några olikheter mottagning.

Det var det ena.

Det andra gäller teorin om att högre frekvenser för utsändningens bärvåg/mux skulle dämpas mer än lägre frekvenser. En snabbkoll på Nokian ger följande resultat.

SVT 1 - kanal E53 - 730,00 MHz - 65% styrka. TV4 - kanal E56 - 754,00 MHz - 55% styrka. TV3 - kanal E59 - 778,00 MHz - 20% styrka.

Noterar också att vissa dagar så lyfter de vid provtillfället svagaste kanalerna till 50% och de starkaste till 80%. Då blir det blir bra bild och ljud, utan mosaik och hack.

Dock stämmer det inte att regn och dimma lokalt där vi bor försämrar mottagningen. Ibland kan en klar och kall dag vara med svag signal och en annan dag med regn, dimma eller snö, vara med stark signal. Jag har fortfarande vissa misstankar om att det trots att en fackman gjort installation av antennen, så finns några saker att kolla upp.

Jag har avråtts att flytta antennförstärkaren närmast antennen, eftersom det är ny kabel på bara 10 meter och att det med ny kabel inte kan göra så stor skillnad.

Slutligen tycker jag det är bra att man tack vare denna takantenn alltid kan se SVT och TV4 utan problem överallt i huset. Man undrar om det är en slump att dessa av Teracom fått lägre frekvenser och bättre chanser att nå fram?

Anders

Reply to
Anders Skelander
Loading thread data ...

Det skiljer 12dB mellan dem. Nokian behöver alltså 12dB starkare antennsignal än Sagem.

Det är inte bara en teori, det är en realitet, men mycket annat påverkar också signalstyrkan.

Där ser man det tydligt att höga frekvenser blir svagare.

20% verkar inte alls bra. Du borde ligga över 75% på alla.

Att du ens någonsin har sådana där störningar visar att din antennanläggning är bristfällig. Värdena för Nokian ovan visar att du har för svag signal för den. Du skall ALDRIG ha någon störning i varken bild eller ljud.

Jag bor 3 mil fågelvägen öster om nackasändaren och har aldrig någonsin några störningar sedan jag bytte till en vettig antenn

formatting link
och med den behöver jag inte ens antennförstärkaren längre. Ändå har jag mycket skog och en del berg emellan. Min Sagem mottagare visar fullt S/N-värde hela tiden och bästa BER-värde också hela tiden. Aldrig några störningar på någon enda kanal.

Det stämmer. Dåligt väder kan ge bättre antennsignal.

Det finns så många "fackmän" som inte alls gör bra jobb. De flesta är bara ute efter att tjäna snabba pengar.

Med så kort och fräsch kabel blir det bara liten skillnad. En riktigt bra antenn är hemligheten för bra mottagning.

formatting link

"Lägre"? De ligger faktiskt bland de högre frekvenserna i bandet. Kanal E23-E69 är det som används för digital-TV (UHF-bandet). I Stockholmsområdet har vi fått kanaler i det övre frekvensområdet och högre frekvenser har kortare räckvidd och dämpas lättare av diverse material som finns ivägen.

Reply to
Ken

"Ken" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Sagem

Nokia,

Eller Televes stackade antenn med 16db gain. Kan ses t.ex. här:

formatting link
och en bra mastförstärkare så tycker man att det bara SKALL fungera... Där jag bor i Gbgs skärgård kan vi ta in dansk tv från Tolnesändaren på nordjylland med ett sånt upplägg, så tillvida att man har antennen något sånär högt upp. Avståndet är gissningsvis 6-8 landmil, och sändaren är inte stark...

--
--
Hälsningar från Hönö
Thomas Jensen
Reply to
Thomas Jensen

Alltid och med bra kvalitet, eller mest vid speciella atmosfäriska förhållanden? Kan du ta in sändaren på Läsö också? Danmark är föresten igång med digital-tv nu från Nibe och kanske Tolne också.

Fredrik Östman

Reply to
Fredrik Östman

"Fredrik Östman" skrev i meddelandet news:bxC0e.20376$ snipped-for-privacy@newsb.telia.net...

För det mesta med "användbar" kvalitet, ibland kan det hända att det brusar vintertid, men sommartid brukar det vara spegelblank bild. Sändaren på Läsö är väl bara en repeater/slav? Har inte provat men skulle inte tro att den är "synlig" Appropå digitalt så har jag läst nånstans att dom skulle köra DR1, DR2 & Tv2 i Tolnemasten på prov. Jag skall testa nästa gång det är bra konditioner att göra en kanalsökning genom Dk-antennen. Tror dock inte att det funkar när det är "mittemellanläge" på signalen...

--
--
Hälsningar från Hönö
Thomas Jensen
Reply to
Thomas Jensen

Normalt är det nackdel med en sådan riktantenn för digital TV. För digital TV skall man normalt ha en bred mottagningsvinkel för at tfå in reflexer också och ha ungefär samma förstärkningsfaktor över hela frekvensbandet och därför är den antenntyp jag rekommenderat oftast bäst, men skall man ta emot långväga över vatten är nog den du rekommenderar bättre i vissa fall.

Reply to
Ken

Normalt är det nackdel med en sådan riktantenn för digital TV. För digital TV skall man normalt ha en bred mottagningsvinkel för att få in nyttiga reflexer också och ha ungefär samma förstärkningsfaktor över hela frekvensbandet och därför är den antenntyp jag rekommenderat (gitterantenn) oftast bäst, men skall man ta emot långväga över vatten är nog den du rekommenderar bättre i sådana fall.

Reply to
Ken

Jo, den är väl det men å andra sidan närmre.

Här finns täckningskartor över sändarna. Både Nibe och Tolne är tydligen igång med digitala testsändningar på kanal 29.

formatting link

Fredrik

Reply to
Fredrik Östman

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.