Jag har tre datorer som ska nätverkas.
Hade först två datorer B och C och det fungerade med min specialkabel. Sedan tillkom dator A.
Eftersom man tar var man haver så tillverkade jag specialkabeln genom att skarva ihop överblivna bitar. Skarvarna är lödda. Mittledaren är lödd sedan isolerad med smältlim över smältlimmet ligger skärmflätan ovanpå den isolerband.
10 meter RG58 + 10 meter RG62 + 5 meter RG75. Sammanlagt blir det 25 meter. RG58 är en 53 ohms kabel. RG62 är en 93 ohms kabel och RG75 är en 75 ohms kabel. RG58 har 95 pF per meter. RG62 42,5 pF/m och RG75 gissningsvis 60 pF/m.Nu är specialkabeln kopplad mellan A och B och en RG58 kabel 10 meter lång mellan B och C.
Dator B står i mitten.
Nu fungerar inte kommuniktionen mellan B och C men bra mellan A och B eller A och C.
Drar jag ur specialkabeln ur B och ansluter ett avslutningsmotstånd på T-stycket så fungerar kommunikationen mellan B och C. Således fungerar det oavsett vilken kabel jag väljer bara när två datorer är ihopkopplade. Ansluter jag en tredje så är det nåt som falear.
Det är antagligen på grundval av att min specialkabel gör att det blir nån missanpassning.
Denna missanpassning borde ju gå att kompensera på nåt vis genom att mura på motstånd eller kondensatorer någonstans utefter signalvägen eller eventuellt i ändarna där 50 ohms avslutningsmotstånd nu sitter. T.ex att man tar bort 50 ohms motstånden och tillverkar specialavslutningar.
Nu är jag inte så hemma på matematiken hur man räknar ut passande "kompensationsmoduler".
Jag vet ju egentligen inte varför det inte fungerar, det är mycket möjligt att det enda som hjälper är att ha RG58 kabel hela vägen.
Är det nån som har några bra förslag som är värda att pröva?Naturligvis kan jag köpa en ny RG58 och ansluta mellan A och B men det vill jag inte göra. Sånt gör bara bekväma medelmåttor som aldrig löser problem.
MVH Göran