Dell/Sony monitor som är skum

Jag fick en ganska ny (ganska precis två år gammal) Dell P1130 21" trinitron-monitor gratis häromdagen, felet på den är att den tappar bilden ibland enl förra ägaren, och efter att ha kopplat in den och testat den några timmar så kan jag konstatera att:

- När den är kall verkar den funka fint

- När den blir varm så tappar den ibland bilden i nån sekund, precis när den gör det knäpper det till, det låter precis som ett överlag, kankse tom på högspänningen.

- Har man högre upplösning (testade först i 800x600, sen i 1280x960) så verkar problemet märkligt nog uppkomma mer sällan, men knäppen som blir när den tappar låter desto värre.

- Detta händer med väldigt oregelbundna tillfällen, ibland kan det komma 3 knäppar på en minut, ibland kan det vara 10min mellan.

- Samma fel uppkommer på båda bildskärmsingångarna.

Nån som har en ide om vad det kan vara för fel ? Det känns som om det är högspänningen, men jag vet ju inte.. jag har inte ens öppnat monitorn än, men jag får väl göra det.

I värsta fall får jag väl kasta monitorn, men det är extremt fin bild på den (som alltid med trinitron förstås) så det tar ju emot.. jag kastar hellre ett par gamla 14/15"are..

Reply to
Glenn
Loading thread data ...

Har du kollat lödningarna runt HS trafon o nätdel?

Reply to
Janne

Du kan ta bort bakskyddet och observera hur det ser ut när bilden försvinner. Min gissning är att det blixtrar mellan fästet för HS-kabeln och järnkärnan. Det borde också vara svartbrännt här. Alternativt kan det blixtra på lödsidan mellan två pinnar. Gör den det måste HS-trafon bytas. För lite läsning om tv gå till:

formatting link

Janne

Reply to
Janne

+Janne wrote

Näpps, har inte öppnat den än, men med tanke på hur mycket kassa lödningar man sett på fabriksmonterade grejer så är väl planen att löda om så mycket man bara kommer åt, min brottningsmatch med en mycket fin Ilyama 17" för några år sen resulterade dock i att jag är mycket skeptisk till att skruva i monitorer..

(Det var EXTREMT jobbigt att komma in i den, alla kort satt ihop med lödna kablar utan kontakter och man fick montera isär precis allt för att komma åt nåt..)

Reply to
Glenn

+Janne wrote

Ja, att försöka isolera en "läckande" HS-trafo är ju dessvärre uteslutet, men en ny HS-trafo lär kosta mer än vad skärmen är värd tyvärr..

Ska kolla, tackar.

Reply to
Glenn

Beror på var den läcker, det finns HS lack spray på burk som tränger igenom väldigt små springor som trafon och isolerar till en billig kostnad.

Reply to
Dataspider

+Dataspider wrote

Det hade jag ingen aning om, jag har försökt isolera med epoxy nån gång, vilket inte fungerade speciellt bra, och när jag frågade folk "i branschen" så var det inget alternativ, men detta kanske är en relativtg ny produkt ?

Kan ju vara värt ettg försök iaf.

Ska se om jag har tid att skruva isär monitorn nån dag.

Reply to
Glenn

Det är absolut värt att byta HS-trafo om det är det som felet. Anledningen är att de är ganska billiga numera. 150-250:- på order eller Nedis. Jag har en testare som jag bygger och säljer. Jag har inte satt nåt pris än. För info om den kolla min sida på kap. 3 "Testutrustning" / "LOPT-testare". Den är enkel att använda och sparar tid och du slipper felinköpta trafos.

formatting link

Janne

Reply to
Janne

+Janne wrote

Det var värst, jag köpte en gång en Nec 3D som precis hade fått bytt HS-trafo, den kostade 700:- plus arbete.. Detta var iofs ganska många år sedan, då en 15" CRT-monitor var värd flera tusen begagnad..

Får som sagt skruva isär och kolla monitorn, dessvärre så uppträder felet i fråga mer och mer sällan, precis när jag fick hem den så "tappade" den nästan hela tiden, nu händer det väldigt sällan, kanske

2-3 gånger på hela kvällen igår... Ska testa att gå ner i riktigt låg upplösning, felet verkar triggas oftare då.
Reply to
Glenn

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.