Vermogen loodaccu en zonnepaneel

Een pomp (12V-2,9A) draait per dag een 10-tal keer gedurende 10 minuten.

Hoe zwaar kies ik loodaccu en zonnepaneel om deze pomp van stroom te voorzien ?

Reply to
Peter Govaere
Loading thread data ...

Het vermogen van je pomp is 12V * 2,9A = 34,8 Watt. In 10 minuten lopen verbruikt hij dan 34,8/6 = 5,8 WattUur ofwel

0,0058 kWh. Per dag is dat dan 0,058 kWh.

In stroom verbruikt hij in die 10 minuten 2,9/6 = 0,483 Ah.

De accu/paneel die je kiest hangt af van wat je wilt. En of hij tussendoor telkens wordt opgeladen. Werkt die pomp 's nachts ook? En wil je je accu redelijk vol houden? Dat is wat beter dan hem telkens leeg te trekken. Meestal is het beter de accu minimaal 75% vol te houden, tenzij je speciale accu's hebt.

Dan zou je bijvoorbeeld een accu kunnen nemen van 10 Ah. Dan wordt die slechts ca 1/20 leeggetrokken bij elke keer dat de pomp loopt. En is hij na een hele dag slechts halfleeg ( nog halfvol..) als niet tussendoor opgeladen wordt. Je paneel moet per dag minimaal het vermogen of de stroom leveren die je hier bovenaan ziet.

P.

Reply to
Pieter

"Pieter" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

en zet tussen je accu en je zonnepaneeltje wel een regelaar .

Reply to
Manfred Enzo

Dag Peter,

Ik weet niet hoe serieus de toepassing is (lees wat er mis gaat als je pompsysteem niet werkt).

Per dag trek je afgerond 5Ah (2.9*100/60) uit je accu. Als je een SLA accu van rond de 10Ah neemt, moet je per dag zeker rond 5Ah kunnen bijvullen. Als je pomp meer gedurende de nacht draait, trek je relatief meer Ah uit je accu.

Zoals Pieter ook zegt, moet je de accu niet diepontladen. Dit betekent dat je ook een spanningsbewaking moet hebben. Als je accu te leeg raakt, pomp afschakelen (tenzij de schade door niet pompen hoger is dan de kosten van een nieuwe accu). Een 10Ah accu is het absolute minimum.

En nu het lastige, de selectie van je zonnepaneel.

Als je wilt dat het spul ook in voor en najaar (evt. winter) bij daglicht (dus geen zon) ook werkt, moet je een relatief groot paneel hebben, omdat je iedere dag de accu moet bijladen. Bij zwaar bewolkte hemel is de opbrengt van een zonnepaneel aanzienlijk lager. Die keren dat de zon wel fel schijnt, zal een kleine accu de laadstroom niet accepteren (lees die krijg je niet snel genoeg geladen).

Andere optie is om een v=E9=E9l grotere accu te nemen (bijvoorbeeld een auto accu) in combinatie met een kleiner paneel. Als je dan een paar dagen geen zon hebt, is er weinig aan de hand, je laadt met een klein zonnepaneel dan wel te weinig bij, maar je draait dan op je accubuffer. Als de zon even schijnt, levert je paneel veel vermogen dat volledig in de accu gestopt kan worden (grote accu accepteert hogere laadstroom, dus ontvangt in korte tijd meer lading).

Je zal enige vorm van laadregeling nodig hebben om overlading van de accu te voorkomen. Als het spul over een groot temperatuurbereik moet werken, heb je een goede laadregelaar met temperatuurcompensatie nodig. Voor de uiteindelijke keuze van het type zonnepaneel en paneeloppervlakte, zul je echt een power budget berekening op moeten zetten, rekening houdend met je lokale omstandigheden.

Met vriendelijke groeten,

Wim PA3DJS

formatting link
verwijder abc uit het mailadres

Reply to
Wimpie

En ook nog rekening houden met de slijtage aan het zonnepaneel en de accu. Aan het einde van de levensduur (qua opbrengst / capaciteit) moet de pomp nog steeds voldoende kunnen draaien. Verder zijn er verschillende typen accu's, bijvoorbeeld start accu's, standby accu's en tractie accu's. Gel-accu's zijn beter bestand tegen diepontladen, maar ook duurder. Als je een accu goed toepast kan de levensduur wel een jaar of 10 zijn. Op internet is heel veelinfo over accu's te vinden, bijvoorbeeld dit:

formatting link
Ben benieuwd wat je gaat kiezen.

-- Gerard

Reply to
Gerard

Zie

formatting link

Groetjes, Gijs

"Peter Govaere" schreef in bericht news:c67Kj.14797$ snipped-for-privacy@newsfe15.ams...

Reply to
Gijs

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.