stroom sterkte

Hallo,

Kan iemand mij vertellen of er een tabel of zoiets bestaat welke stroomsterkte toelaatbaar is voor een bepaalde diameterdraad?.

groet

Reply to
Gerrit
Loading thread data ...

Hi!

formatting link

-=Rob=-

Reply to
-= Rob =-

-= Rob =- heeft ons zojuist aangekondigd :

Bedankt, net wat ik zoek!!!!!!!!!!

Reply to
Gerrit

Da's op zijn Amerikaans; niet zo handig. Hier staat het ook, maar dan meer "op zijn Nederlands":

formatting link

-p

Reply to
Piet Beertema

Als je die tabellen vergelijkt, dan zie je een nogal groot verschil.

2,5 mm² in de eerste tabel geeft ruim 7 A, in de tweede 27 A. En beide zijn waarschijnlijk correct, maar berekend bij andere omstandigheden. Zit de kabel in de grond, vrij in de lucht, in een buis, in de buurt van andere kabels, enz. Met andere woorden: de vraag van de OP is niet met een simpele tabel te beantwoorden. Voor een volledig antwoord: zie de NEN1010. Voor een simpel antwoord: neem die eerste tabel maar, die zit zo te zien aan de veilige kant.
--
Maurice
Reply to
Maurice Janssen

Hoi,

Voor de duidelijkheid: A. Wat bedoel je met de eerste tabel en de tweede? Waarvan? Wikipedia en/of nen1010.

B. Mijn vraag is gebaseerd op het gebruik in mijn boot. Ik heb verschillende apparaten in gebruik en ook een verschillend stroom verbruik. Een paar voorbeelden. Een accu oplader van Mastervolt 220/12 Volt geeft 50 Amp. Een Boegschroef 12V 120Amp nominaal. Een zonnepaneel omvormer max 25 Amp.Een Ijskast 12V 48Watt etc. Het is van belang deze goed te zekeren en de juist stroomdraad te gebruiken.

Ik weet dus niet hoe ik in de tabel van Hardwarebook/AWG de tabel

3Amp/mm2 moet interpeteren?

groet

Reply to
Gerrit

Zomaar even een vraagje tussendoor, zit er ook een verschil in toelaatbare stroom tussen soepele kabel en kabels met een vaste kern?

SFC

"Maurice Janssen" schreef >>-= Rob =- wrote:

Reply to
SFC

Aan de Amerikaanse AWG draad aanduidingen heb je hier niets.

Het is heel eenvoudig. Deel het amperage door 3 dan krijg je het oppervlak van de benodigde draad uitgedrukt in vierkante mm. Dus de oplader 25/3 = 8,3 mm2. Dit is wel heel dik. De 3Ampere per mm2 is heel conservatief.

Ik zou zeggen neem de wikipedia tabel. Wel alles uitvoeren met soepel draad ivm. breken door trillingen.

--
pim.
Reply to
Pim Schaeffer

SFC was zeer hard aan het denken :

Wil je jouw vraag separaat stellen, conform

formatting link
E.e.a. wordt wel erg vetroebeld op zo'n manier.

groet.

Reply to
Gerrit

Soepele kabel bestaat uit een aantal dunne draadjes. Als ze geisoleerd zijn van elkaar, zoals litze draad, dn heb je minder last van skin effect.

--
pim.
Reply to
Pim Schaeffer

Van uitgaande hezelfde isolatie materiaal. Nee

Reply to
Arrebeest

Lijkt mij geen goed idee. Bij die lage spanningen en hoge stromen kon de weerstand wel eens eerder een probleem zijn dan de toelaatbare stroom. Uitgaande van 3A/mm^2 gaat het waarschijnlijk wel goed maar beter is het om de maximale weerstand te bepalen voor b.v. 0,5V spanningsverlies en daar je draaddiameter door laten bepalen. Dikker mag altijd.

Hans

Reply to
JT van Es

Bij 50 Hz moet je wel hele grote diameters hebben om daar iets van te merken.

--
Maurice
Reply to
Maurice Janssen

"Pim Schaeffer" schreef in bericht news:eqv7j8$1fii$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Skin effect, dat is redelijke onzin bij 50 Hz. Hoewel er ook 95mm2 kabels bestaan die dikker zijn dan de hieronder beschreven 1cm indringdiepte.

WIKIPEDIA zie hier: Het skineffect is het verschijnsel dat in geleiders waarin een wisselstroom loopt de stroomdichtheid hoger wordt met het naderen van het oppervlak van de geleider. De sterkte van het effect neemt toe met de frequentie van de wisselstroom. Het skineffect speelt daarom vooral een rol bij radiofrequente (RF) wisselstromen, wat we kunnen zien aan de volgende cijfers. Bij een frequentie van 50 Hz is de (effectieve) indringdiepte ongeveer 1 cm, bij 10 kHz al minder dan 1 mm en bij 10 Mhz nog maar 20 ?m, wat inhoudt dat bij deze laatste frequentie de stroom eigenlijk slechts aan het oppervlak loopt. Het gevolg van het skineffect is dat de weerstand van een geleider sterk toeneemt bij hogere frequenties.

Reply to
wieweet

Op een boot is NEN1010 niet van toepassing. Ik weet zo even niet precies welke voorschriften dan wel van toepassing zijn, maar dat is uit te zoeken via de web site van het NNI.

Aan boord gebruik je in elk geval nooit draad maar uitsluitend snoer, en wel snoer met vertinde of verzilverde litze. Dat spul kan veel beter tegen (zee)water en vocht dan snoer met aleen een koperen litze.

Reply to
Teetje

"Gerrit" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@hetnet.nl...

Ik neem aan dat de bedrading die je gaat gebruiken ook soepele kabel is. Dus vond ik het hier wel op zijn plaats om deze aanvulling/vraag er tusen te plaatsen.

SFC

Reply to
SFC

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.