Stroom monitoringssysteem

Ik ben al langere tijd vanplan een stroom monitoringssysteem te maken voor maximaal 80 ampere . Een paar testen met een ferrietkern waar ik een aantal windingen om heb gedaan bleken goed te werken als stroomtransformator. Het viel me op dat hij zeer lineair was

formatting link

Ik ben vanplan om deze stroomtransformator op een micorontroller aan te sluiten. Samen met de spanning kan ik dan de cos-Phi, werkelijk vermogen, schijnbaar vermogen en blindvermogen bepalen.

De hardware gaat wel lukken alleen de software ben ik nog niet helemaal uit. Op een of andere manier zal ik een flink aantal keren moeten sampelen in

1 periode (10x in 1 periode van 50 Hz). Op deze manier kan de tijd van nuldoorgang gedetecteerd worden. Met deze waardes kan ik een top bepalen door de meest maximale waarde in 20 msec te meten. Door dit met spanning en stroom te doen zou de cos-Phi te bepalen zijn uit de tijdsverschillen.

Zijn er misschien betere manieren om dit te detecteren?

Verder vraag ik me af hoe je bij een 3 fase net de cos-phi bepaald. Doe je dat door een gemiddelde van de 3 cps-phi metingen te pakken of mag je er vanuit gaan dat ze allemaal gelijk zijn? Is het in dit geval mischien beter om van de nulleider de cos-phi te bepalen? Alle tips zijn welkom.

Reply to
Ivo Vermeulen
Loading thread data ...

"Ivo Vermeulen" schreef in bericht news:Ml1Ib.5443$7U1.65100@amstwist00...

uit.

Ben je bang dat je rekentijd tekort komt in je IC. Je hoeft natuurlijk niet elke sinus te meten. Maak een nuldetectie, voer je meting uit, stuur de waardes naar display of geheugen, en begin weer van voor af aan. Dat je bv 2 of 3 sinussen mis is waarschijnlijk niet zo erg.

een 3 fase net: Het is aan jou de vraag wat je meten wilt. Wat voor een belasting heb je?? Als het net netjes belast is, dan vloeit er door de nul geen stroom, dus daar meten heeft dus geen enkele zin. Heb je aleen 3 fase verbruikers, dan mag je er wel van uitgaan dat 1 fase representatief is voor de andere twee. 1 keer meten, en dan met 3, of met V3 (wortel 3) vermenigvuldigen, afhankelijk van je meting.

Succes

Jantje

Reply to
jantje

Inderdaad, rekentijd was waar ik bang voor was. Maar zoals je zegt, ik hoef inderdaad niet elke sinus te meten! Ik ben me nu eigelijk aan het afvragen hoe je een nuldoorgangdetectie kunt maken in software. Ik zat namelijk eerst te denken om de hoek tussen stroom en spanning te gaan meten bij de maximale waarde. Nadeel daarvan is dat de tijd van de maximale waarde zeer moeilijk te bepalen is omdat de spanning bij zijn maximale waarde maar heel langzaam (Di/Dt is maar heel klein) veranderd. De grootste verandering zit bij de nuldoorgang. Ook zal er een verschil gemaakt moeten worden tussen de opgaande en neergaande nuldoorgang omdat er maar een van beide nodig is. Iemand een idee hoe dit op te lossen valt?

Ik ga eerst met een 1 fase testopstelling beginnen (variac met een dikke weerstand). Later zal het systeem voor 3 fasen gemaakt worden voor een stroom tot max. 80 ampere. En de cos-Phi meten in de nulleider, stom, als er geen stroom loopt bij een zeer goede verdeling over de fasen dan gaat dat niet lukken:). Opzich hoef ik daar niet bang voor te zijn want er hangen ook veel 230 volt(1-fase) apparaten aan de voeding die ik ga meten (zo'n 100 TL-lampen, frequentieregelaars, een flink aantal ventilatoren en nog wat losse apparaten). Als ik dat zo eens bekijk zal meer dan de helft van de apparaten op 1 fase werken.

Reply to
Ivo Vermeulen

Alleen op de opgaande flank, die is het makkelijks te detecteren.

Mmmm.......het wiel opnieuw uitvinden heet dit. Denk je nu echt dat jou *uitvinding* goedkoper is, beter werkt, enz dan bestaande systemen ? Er zijn bedrijven die er al zoveel tijd en kennis in hebben gestoken, dat jij op zijn minst 300 jaar moet worden om die kennis in jouw project te steken.

--
CU, Rob - Owner of usenet....incl nl.test !!
BTW, waar kan ik internet downloaden ?
www.kabel-inter.net / www.gompy.net
Reply to
Rob / kabel-inter.net

"Ivo Vermeulen" schreef in bericht news:oEmIb.5578$7U1.65237@amstwist00...

Een nuldoorgangsdetektie voor de spanning, zal wel niet zo moeilijk zijn. Een flink in de verzafiging gestuurde transistor, of nog beter een opamp, ben je al een heel eind. Maar hoe je de nuldoorgangs detektie van de niet in-fase zijnde stroom moet detecteren.. Geen idee.

Dus wordt het 3 meetopstellingen bouwen.

Helaas heb ik te weinig ervaring met elektronica om je verder te helpen.. Van 't jaar zal het wel niet veel meer worden denk ik, maar volgend jaar...... heel veel succes. Jantje

Reply to
jantje

Ok, maar hoe kun je dat in software op een eenvoudige/goede manier maken?

Zelf wielen maken is best leuk hoor:). Het systeem is voor op een eigen bedrijf. Op de markt kun je die systemen inderdaad kopen maar zijn veel te duur vind ik. Tel alleen al eens uit wat je kwijt bent aan stroomtransformatoren. Het blijkt dat je die makkelijk zelf kunt maken. En het is niet alleen de koste maar vooral het zelf ontwerpen en eventueel uitbreiden naar eigen wensen.

Reply to
Ivo Vermeulen

Hm.... Smittrigger bedoel je. Dat is een hardwarematige oplossing die zeker het overwegen waard is!

Dit is iets waar ik al zo'n 2 jaar over denk. Over een dikke maand ga ik er mee beginnen. Ondertussen ben ik aan 't brainstormen over de verschillende mogelijkheden.

Reply to
Ivo Vermeulen

Was je deze appnote al eens tegen gekomen?

formatting link

En bij andere levranciers (maxim, national,..) zul je ook wel IC's en appnotes kunnen vinden die van pas kunnen komen.

--
Stef                       (remove caps and dashes from e-mail address to reply)

millihelen, n.:
	The amount of beauty required to launch one ship.
Reply to
Stef

Dit ziet er zeer interesant uit! Ik ga eens goed doorlezen wat er allemaal in staat.

Reply to
Ivo Vermeulen

De stroom nuldoorgang is ook niet zo moeilijk... Als je stroomtrafo's gebruikt, kun je die gemakkelijk de stroom als spanning laten meten. Aangezien je er al uit was hoe je van een spanning nul oorgangs detectie doet...

Reply to
Marco

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.