Stroom regeling soldeerbout

Hoi,

Ben op zoek naar info om een soldeerbout 230V-150W stroom gestuurd te regelen. Bedoeling is een constante/ regelbare temperatuur. Zo een stroombegrenzer is in gelijkstroom makkelijk te bouwen maar met wisselstroom wat lastiger. En kan zo een bout wel tegen gelijkspanning?.

Grtn, Jeroen.

Reply to
Jeroen
Loading thread data ...

"Jeroen" schreef in bericht news:3f929b98$0$58698$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

wisselstroom

Gebruik een gewone dimmer. Of wil je echt een regeling, met terugkoppelijn van de temperatuur??

jantje

Reply to
jantje

Als het ding gewoon bestaat uit een verwarmingselement van zo'n 330 ohm (even doormeten met de ohmmeter),kun je 'm zonder problemen met gelijkstroom aansturen. Sterker nog: je kunt er een gewone lampdimmer voor schakelen. Het wordt wel wat ingewikkelder als je het ding met een temperatuursensor op een vaste temperatuur wilt houden - die sensor moet bij voorkeur niet direct aan de 230V hangen.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Toegeven, ik ben wat makkelijk, maar ik ga er van uit dat de weerstand min of meer linear is met de temp. dus stroom=temp.

zo ongeveer was mijn redenatie. Hoeft ook niet op de graad nauwkeurig allemaal....

Reply to
Jeroen

De weerstand gaat inderdaad vrijwel lineair omhoog met de temperatuur. Het element zal een ca. 10% hogere weerstand krijgen tussen kamertemperatuur en 500 graden Celsius (kun je ook weer gemakkelijk meten). Als je op tien graden nauwkeurig wilt regelen, zul je de weerstand dus op 0,2% nauwkeurig moeten kunnen meten - en dat is nog niet zo heel eenvoudig. Met alleen een stroommeting kom je er niet, want dan moet de voedingsspanning ook tot op die 0,2% nauwkeurig zijn, en dat is lastig haalbaar. Bovendien verander je juist de voedingsspanning om de temperatuur te regelen, wat de boel nog aanzienlijk ingewikkelder maakt. Ik denk toch dat een oplossing met een aparte sensor *veel* eenvoudiger wordt.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Richard, dat kan ik niet volgen. Als je de weerstand van een bout wilt meten, is het voldoende om er een nauwkeurig bekende stroom doorheen te sturen. Meet je de spanning na de stroommeetweerstand die over de bout weerstand staat, dan valt de weerstand en temperatuur af te leiden. De voedingspanning is onbelangrijk voor de meting. Als je gelijkspanning gebruikt moet het met een dubbele 10 of 12 bits AD converter, een meetweerstand waar b.v. max 5V over valt en twee metaalfilmweerstanden om the spanning over de bout terug te brengen naar 0-5V goed te doen zijn. Bv. met een microprocessor PIC 16F88 met AD converters, dan kun je een programma schrijven waarmee je het ding zelf kunt calibreren, dat spaart dure meetweerstanden uit. Toegegeven, zo'n prgramma schrijven is ook geen sinecure.

Mat Nieuwenhoven

Reply to
Mat Nieuwenhoven

"jantje" schreef in bericht news:bmu7cp$46t$ snipped-for-privacy@news.hccnet.nl...

Het idee was om een sooort grove temp uitlezing er aan te hangen. Dacht aan een simpel lcd spanningsmetertje met displaytje over een weerstand te zetten. Echte meet en regelkoppeling gaat wat ver.

Heb nog wat dimmers liggen en ga is kijken of ik een soort schaal bij die knop kan opmeten/ aftekenen. Later zie ik met die stroomregeling wel.

Reply to
Jeroen

"Mat Nieuwenhoven" is het voldoende om er een nauwkeurig bekende stroom doorheen te sturen. Meet

een

over

met

Die temp of echt niet online te worden uitgerekend, dan kan ik net zo goed een termokoppel in die bout inbouwen. Wat simpeler dan PIC programmeren (voor mij althans).

Reply to
Jeroen

Uiteraard kun je de bout ook met een nauwkeurig bekende stroom aansturen en dan de spanning erover meten - wat net zo nauwkeurig werkt als mijn suggestie om het ding met een nauwkeurig bekende spanning te voeden en aan de hand van de stroom de weerstand te bepalen (al heb ik dat laatste niet met zoveel woorden gezegd). Je hebt dus *altijd* een nauwkeurige voeding (spanning of stroom) nodig, samen met een nauwkeurige meetschakeling. Aangezien de voeding bestuurbaar moet zijn en zelf niet te veel vermogen moet verstoken, wordt dat dus een pulsbreedtegestuurde schakeling. Verder ontkom je inderdaad niet aan een of ander type controller, en is een calibratiemogelijkheid niet optioneel, maar verplicht - onder meer ter compensatie van de veroudering van het verwarmingselement (de weerstand zal in de loop der tijd langzaam stijgen door oxidatie van het element). Ook zal er op een dag een nieuwe bout op aangesloten moeten kunnen worden, met sowieso een flink afwijkende weerstand en waarschijnlijk ook een afwijkende temperatuur/weerstandscoëfficient.

Vergeleken hiermee is iets met een temperatuursensor echt oneindig veel eenvoudiger - dan zou je al iets kunnen realiseren met een tiental onderdelen.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

"> Toegeven, ik ben wat makkelijk, maar ik ga er van uit dat de weerstand min

Jeroen,

Realiseer je je wel dat de temperatuur van het element veel hoger zal zijn dan de temperatuur van de tip, en, als je automatisch de tiptemperatuur konstant wilt houden, de elementtemperatuur hoger zal zijn als je meer warmte afneemt? De meting van de elementweerstand zal nog wel lukken, maar die is geen goede maat voor de tiptemperatuur.

Overigens, Ik heb al jaren een schemerlampschakelaartje in mijn boutsnoer zitten, met parallel daaraan een (sloop 400V/1A) diode. Als je niet soldeert de schakelaar op 'low' te zetten en als je begint te solderen op 'high'. Weinig tipverbranding en toch bij de start van het solderen een warme bout. Kost niets, werkt prima.

Succes, Dick

Reply to
Dick

Dag Dick en Jeroen,

Als variatie op jouw schakelaartje met diode stond er in de 60er jaren in de Dr.Blan nog een uitbreiding: Achter de diode nog een schakelaar en grote hoogspannings elko (buizentijdperk) en er staat een veel hogere gelijkspanning als "BOOST" stand.

Zo zie je maar weer niets nieuws in 40 jaar :-)

"Dick" schreef in bericht news:0JBkb.347640$ snipped-for-privacy@amsnews03.chello.com...

uit dat de weerstand

de graad nauwkeurig

element veel hoger zal zijn

de tiptemperatuur

zijn als je meer

maar die is geen goede

boutsnoer zitten, met

en als je begint te

de start van het

Reply to
ex-PDØFFM

Ik meen ooit zoiets gezien te hebben bij de schemateek. Als het goed is hebben ze op internet staan wat ze tebieden hebben. Wanneer je een envelop met geld naar hun stuurt krijg je copies van de documentatie tegen een vriendenprijsje opgestuurd.

Schemateek Beh. T. Hultermans Postbus 4228

5604 EE Eindhoven
--
Remove -- when u reply
Reply to
Ivo Vermeulen

Een soldeerbout bestaat uit een weerstand. Als je soldeert koelt hij af en neemt de weerstand af. Een stroombron kan dan mogelijk voor een betere temperatuurregeling zorgen. Het is echter afhankelijk van wat, hoeveel, massa v.d. bout etc. in hoeverre het veel effect heeft. Het beste is een temperatuurterugkoppeling. Dit is echter vaak moeilijk te realiseren en vaak onvoldoende zinvol.

Een redelijk simpele maar ook effectieve manier is aansluiten op een gewone lichtdimmer. Deze kun je voor redelijke prijzen overal kopen. Ik heb dit ook een tijdtje toegepast op mijn soldeerbout (toen ik nog geen betere had). Je kunt de temperatuur daar dan redelijk mee regelen. Je stuurt daarmee maar een gedeelte van het maximale vermogen naar de soldeerbout. In princiepe werken bijvoorbeeld ook Weller en andere bouten op een vergelijkbare wijze. Ook daar wordt maar een gedeelte van het maximale vermogen toegevoegd, alleen afhankelijk van een timer of van het in en uitschakelen van een bi-metaal (Weller).

Het is een snelle simpele en vaak voldoende effectieve manier om een bout te kunnen regelen.

Succes

Reply to
Wilvanalles

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.