stroom tabel????

wie kan mij helpen ik ben opzoek naar een tabel waar in staat hoeveel stroom of vermogen er door een kabel heen mag .

het gaat hier om een 24 volt instalatie

bijvoorkeur zie ik hier een vaste norm voor (nen of iso ......)

ik heb tot nu toe van diverse leveranciers allemaal verschillende verhalen gehoord zoals 3ampere per mm2/of 9 ampere per mm2 wie weet het juiste antwoord

alvast bedankt

Reply to
bennietgek
Loading thread data ...

Het juiste antwoord kan nooit een vast aantal amperes per mm2 zijn, omdat de warmte afgifte van een dunne kabel veel gunstiger is dan die van een dikke kabel (verhouding kernoppervlak/omtrek wordt bij toenemende dikte steeds ongunstiger) Ik vond onderstaande link. Mogelijk dat dat een eerste stap is richting je antwoord.

formatting link

Hal

Reply to
Hal

de

Heel juist.

Maar waar je ook een heel eind verder mee komt is de NEN1010 In de tabellen 52...... kun je ook de maximale belasting voor een kabel vinden.

Let wel een 24 Volts installatie valt ook (beperkt) onder de NEN1010

Uitgangspunt voor de OP lijkt me duidelijk. Hoe zwaar mag ik een kabel belasten, zonder dat er beschadiging van de isoltatie optreed (smelten van de isolatie) Let bij 24 Volts installaties op het spanningsverlies in de kabel. Als je bij 230 Volt een keer 10 Volt verlies heb in je kabel merk je het niet zo. Bij 24 Volt 10 volt verlies: er werkt niets meer

Als je wat gegevens hebt over stromen etc.. wil ik wel een berekeningetje voor je uitvoeren.

Jantje

Reply to
Jantje

Voor het vermogen speelt alleen de stroomdoorgang een rol. Spanningsverlies is natuurlijk wel belangrijk voor de werking van je apparaten. Met name het spanningsverlies kun je mooi opzoeken in de gegeven link, omdat daar de gelijkstroomweerstanden worden gegeven. Hoef je zelf minder te rekenen. Bedenk dat koper een positieve temperatuurcooefficient heeft. Zie ook

formatting link

Hal

Reply to
Hal

dag jantje het gaat mij juist om het berekenen van binnen de daarvoor geldende normering de nen 1010 norm is eigenlijk alleen gebaseerd op wissel spanning na enig navraag ben ik er achter gekomen dat er voor mijn toepassing geen echte normering is . tenminste dit zeggen de leveranciers ,maar ik kan dat niet zo goed geloven . ik zal je een korte uitleg geven waar ik deze norm voor nodig heb. bij het bedrijf waar ik werk wordt binnen kort een nieuwe afdeling op gezet waar het de bedoeling is om hydraulische agregaten te gaan bouwen . in het verleden hebben wij deze alleen aangepast en gerepareerd waarbij het dus niet echt belangrijk was hoeveel stroom er waar heen ging. maar nu moeten wij een geheel nieuw schema gaan samen stellen en komt er toch wat meer bij kijken vandaar dat ik op zoek ben naar een hier voor bestaande norm. het gehele systeem bestaat uit een 24volt systeem met daar in 2 accu's een startmotor een dynamo en wat solenoits die per stuk een maximale stroom trekken van 3 A vandaar dat ik wil weten welke kabel waar..

"Jantje" schreef in bericht news:40d40e01$0$765$ snipped-for-privacy@reader10.nntp.hccnet.nl...

omdat

dikke

je

Reply to
theo

Als er voor 24Volt= normen zijn zullen dat m.i. bedrijfsnormen zijn en specificaties opgegeven door de kabelfabrikant. Als richtlijn, ivm met de verwarming van draad, kun je het volgende aanhouden tot je beter weet: Transformator wikkelingen 3A/mm^2 Kabels (dicht op elkaar gebundelde draden) 5A/mm^2 Vrij hangende draden met isolatie 10A/mm^2 Vrij hangende draden zonder isolatie nog een stuk meer. Bij het 24V bedrijf bepaalt de stroom welliswaar de minimale draad doorsnee maar zal de juiste doorsnee (altijd groter) bepaald worden door de toegestane weestand.

Hans

Reply to
JT van Es

knip>>>

Het vermogen wordt opgewekt door I^2R. (Stroom in het kwadraat maal de weerstand dus). Dat geldt zowel voor gelijk als wisselstroom. Alleen bij veel hogere frequenties dan de netfrequentie gaan er andere fenomenen meespelen. Als er geen normen zijn zou dat simple te verklaren zijn met het antwoord van "Jantje". Je wordt vrijwel zeker veel eerder gebeten door het spanningsverlies over je leidingen dan door de opwarming. Normen zouden dan overbodig zijn.

Hal

Reply to
Hal

In het vervolg graag onderkwoten, dus je kommentaar onder het geschrevenen van een ander toevoegen. Dat leest veelmakkelijker.

"theo" schreef in bericht news:cIUAc.8233$ snipped-for-privacy@amsnews05.chello.com...

Nee hoor, dat berust op een misverstand. De NEN1010 is er voor wisselspanning en gelijkspanning en gaat tot een maximale spanning van 1000 Volt wisselspanning en 1500 Volt gelijkspanning.

Berekeningen voor de stroom bij gelijkspanning verschilt niet zoveel van de wisselspanning. Bij berekeningen gaan rekenen we altijd met de effektieve waarde. Dit is niet de topwaarde van de wisselspanning, maar de waarde waarbij het niet uitmaakt of het wisselspanning of gelijkspanning is. (behoudens hoge frekwenties !!!)

.

gezet

het

Je bouwt komplete samengebouwde aggregaten. Dus de draad/kabel/snoer lengte zal wel niet zo lang zijn. Een paar meter maximaal?? Ga maar uit van gewoon praktijkvoorbeelden. Spoelen (solenoit) met max 3 Ampere zijn al hele grote spoelen. Ik zou nog maar eens goed kijken of dit werkelijk klopt.

3 Ampere kan makkelijk door een 0,75 qmm snoertje. Geen enkel probleem. Maar, vooral met 24 Voltsinstallaties Hoe rekening met je spanningsverlies. Is het snoertje maar een paar meter, dan is het geen enkel probleem.

De NEN1010 er nog maar even bijgehaald.Tabel 8.52-C1 toelaatbare stroom voor buigzame leidingen. NEN1010 5e of 6e druk deel 5 blz 189

0,75 mm2 mag je maximaal met 6 ampere belasten. 3 ampere door een snoertje 2 (of 3) x 0,75 mm2: spanningsverlies is ca 0,14 Volt per meter snoerlengte. mag je 5% spanningsverlies hebben (hetgeen standaard gehanteerd wordt) = 1,2 Volt Je snoerlengte mag dan dus max 1,2 / 0, 14 = 8,5 meter worden. Lijkt me geen enkel probleem op een aggregaat.

Maar denk heel goed over je startmotor na. Stromen van 200 Ampere bij starten zijn geen uitzonderingen. Spanningsverlies in kabel/overgangen en aansluitpunten moeten minimaal zijn.

Succes. Vragen? Laat het weten. Jantje

Reply to
Jantje

ja , amaai zulle: wat doe je met cos phi bij wisselspanning ! ?? Vermogen bij wisselspanning is: I^2 x R x cos phi Bij zuivere ohmse belastingen is cos phi =1 en zal het vermogen hetzelfde zijn bij gelijk- als wisselspanning

Reply to
El Torro

bedankt jantje ik zal toch nog eens even de nen 1010 er goed op na gaan lezen

"Jantje" schreef in bericht news:40d57595$0$154$ snipped-for-privacy@reader2.nntp.hccnet.nl...

enig

Volt

de

geloven

een

lengte

spanningsverlies.

voor

0,14
1,2

geen

zijn.

Reply to
theo

oja en de 3 Ampere stroom van de solenoit is de peak waarde de houd stroom is veel lager in de buurt van de 700 mA maar ik houd hem toch op de max waarde ik gebruik hier voor standaart een kabel van 2x 1.5mm2

"Jantje" schreef in bericht news:40d57595$0$154$ snipped-for-privacy@reader2.nntp.hccnet.nl...

enig

Volt

de

geloven

een

lengte

spanningsverlies.

voor

0,14
1,2

geen

zijn.

Reply to
theo

El Torro wrote:

Helaas bulshit El Torro :-). Hoewel ik een slechte rekenaar ben zit het toch wel snor. Je verwart P=U x I x cos phi met P= I^2 R (hierin komt de spanning niet voor, dus ook geen cos phi). Hal

Reply to
Hal

Door een formule anders te schrijven kun je de cos phi niet laten verdwijnen. P = u x i x cos phi aangezien u = i x r kun je schrijven P= i x r x i x cos phi de i tjes bij elkaar graaien levert P = i^2 x r x cos phi.

--
pim. ReplyTo: nospam4me [at] schaeffer.tk

Reply to
pim schaeffer

Zoals gezegd ben ik een slechte rekenaar, maar ik houd toch maar even vol: De formule P=U x I x cos phi geeft het getransporteerde vermogen door de leiding aan. De formule P= I^2 R geeft het verliesvermogen in de leiding zelf weer en heeft niets te maken met de eerste. De enige overeenkomst tussen beide formules is het feit dat de stroom er in voor komt. Dit is nu net de reden dat elektriciteitsmaatschappijen zo'n hekel hebben aan faseverschuivingen: Er wordt minder vermogen getransporteerd, maar de leidingen moeten wel op de effectieve stroom berekend zijn. Hal.

Reply to
Hal

Heren,

Even googlen op 'blindstroom'

Groeten, Ron van Sommeren

Reply to
Ron van Sommeren

toch

spanning

Als je dit zo stug wil volhouden bedenk dat draadweerstanden een Ohms karakter hebben en derhalve de cos phi altijd 1 is en dus wegvalt.

Hans

Reply to
JT van Es

De NEN 1010 voorziet voor laagspanningsinstallaties tot 500 volt hierin.

Daarbij valt aan te tekenen dat 12 en 24 volt installaties onder het begrip zwakstroom vallen en buiten deze regelgeving vallen. Sterker nog, er is daar maar bitter weinig voor geregeld toch is het zonder meer slim volgens de normen voor laagspannings installaties te werken omdat met name bij het werken met accu's veelal akelig hoge stromen met dito gevaar kunnen optreden wanneer er niet veilig en deugelijk afgezekerd gewerkt word.

"bennietgek" schreef in bericht news:FeJAc.3609$ snipped-for-privacy@amsnews02.chello.com... : wie kan mij helpen : ik ben opzoek naar een tabel waar in staat hoeveel stroom of vermogen er : door een kabel heen mag . : : het gaat hier om een 24 volt instalatie : : bijvoorkeur zie ik hier een vaste norm voor (nen of iso ......) : : ik heb tot nu toe van diverse leveranciers allemaal verschillende verhalen : gehoord zoals 3ampere per mm2/of 9 ampere per mm2 : wie weet het juiste antwoord : : alvast bedankt : : :

Reply to
van Rijn

"theo" schreef in bericht news:cIUAc.8233$ snipped-for-privacy@amsnews05.chello.com... : dag jantje : het gaat mij juist om het berekenen van binnen de daarvoor geldende : normering : de nen 1010 norm is eigenlijk alleen gebaseerd op wissel spanning na enig

Nee, de NEN 1010 is voor laagspannings installaties tot 500 volt en dat kunnen zowel wissel als gelijkspanningsnetten zijn. Dat er geen norm voor zwakstroom (zo noemen we dat) bestaat klopt. De spanningen die je daarin tegenkomt zijn immers aangemerkt als "veilige" spanningen. We praten dan over

Reply to
van Rijn

Na nog even te hebben nagedacht:-). Het is waar dat in zijn algemeenheid geschreven wordt UxIxcos phi. In feite geldt dat altijd. Omdat voor gelijkstroom de cos phi altijd 1 is wordt die niet geschreven. Jou benadering is op zich wel juist, maar het gaat er om waar die cos phi betrekking op heeft. In het door jou bedoelde voorbeeld gaat het om de fase tussen spanning over de belasting en stroom door de belasting. Als je het over verliesvermogen hebt, gaat het over de fase tussen de spanning over de leiding en de stroom erdoor. Deze zijn altijd in fase omdat de ohmse weerstand van de leiding geen faseverschuiving geeft. Hal.

Reply to
Hal

"Hal" schreef in bericht news:oOFBc.2612$% snipped-for-privacy@typhoon.bart.nl...

Als jullie het dan toch helemaal goed willen dien, gebruik dan de juiste symboolnamen. Ps = Schijnbaar vermogen = U x I = ... VA P = Werkelijk vermogen ( ook wel eens Pw) U x I x Cos phi= ... W Pq = Blindvermogen = ... VAr

Dit uiteraard alleen bij wisselspanning.

Jantje

Reply to
Jantje

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.