optimale orientatie van gps-antenne?

Ik heb een PDA en een losse gps-ontvanger. Als ik de software de sterkte van de ontvangen satellietsignalen laat weergeven, dan blijkt de sterkte van die signalen af te hangen van de orientatie van de gps- ontvanger. Mijn indruk is: de signalen zijn sterk als de lange as van het gps-doosje horizontaal ligt; ze zijn zwak als die as verticaal staat.

Mijn vraag is of die indruk klopt.

- Is er inderdaad een optimale orientatie voor gps-ontvangers?

- Zenden de satellieten gepolarizeerde golven uit?

- Is de zendantenne een dipoolantenne?

- Is de ontvanger een dipoolantenne?

Reply to
Daan
Loading thread data ...

Ja die is afhanklelijk van het type antenne.Vroeger werd wel een quadrifilar (helix) antenne gebruikt. Die moest rechtomhoog staan. Tegenwoordig wordt vaak een patch (flatplane) antenne gebruikt en die moet plat liggen. Deze antennes zijn meestal vierkant en het maakt niet uit, mede omdat de satellieten boven ons en rondom ons bewegen (tenzij men in de buurt van de polen komt) in welke richting het vierkant ligt.

circular polarized

Ik weet even niet wat voor antennes gebruikt worden in de satellieten (Let op er zitten alleen zenders in de satellieten en niet in de GPS apparaten die men gebruikt.)

?? De ontvanger is een ontvanger De gebruikte antenne staat hierboven.

Waarschijnlijk kun je in de beschrijving van je GPS ontvanger of PDA lezen waar en hoe de antenne zit. Aangezien meestal een platte antenne wordt gebruikt moet je de GPS ontvanger met antenne horizontaal leggen/gebruiken (op onze lattifudes). De richting maakt niet uit. Bu

Reply to
Bu

Mijn GPS ontvanger (QStarz) heeft maar een velletje documentatie, over het type antenne en een beste orientatie wordt niets gezegd. Na je antwoord heb ik nog wel op internet een bevestiging gevonden dat hij een patch antenna bevat.

Reply to
Daan

Voor de antenne wel: die moet recht omhoog kijken.

Ja, circulair gepolariseerd

Nee, dat zijn logperiodische helicals voor zover ik weet. Ergens op het web kun je hires foto's van GPS satellieten vinden.

Nee, de ontvangst antenne is meestal een patch antenne of een quadrofilaire helical. Beide tevens circulair gepolariseerd.

--
Joop van der Velden - pe1dna@amsat.org
Het hele jaar door radiovlooienmarkt op:
 Click to see the full signature
Reply to
Joop van der Velden

Ik wil hem binnenkort eens meenemen met wandelen, maar in de broekzak zal de antenne niet zo gauw omhoog kijken. Ik merk dat mijn gps- ontvanger duidelijk een antennezijde heeft. Voor een goede ontvangst in de broekzak blijkt het weinig uit te maken of de antennezijde omhoog wijst. Belangrijk blijkt vooral dat de antennekant naar buiten wijst, weg van het lichaam.

[...]
Reply to
Daan

Het kan zijn dat hij nog steeds goed ontvangt op die manier in je broekzak. Maar optimaal is het niet, en daar vroeg je naar.

--
Joop van der Velden - pe1dna@amsat.org
Het hele jaar door radiovlooienmarkt op:
 Click to see the full signature
Reply to
Joop van der Velden

Als je gaat wandelen in een minder gunstige ontvangstomgeving (b.v. Bos met nu veel (natte) bladeren aan de bomen, of in de stad in smalle straatjes) dan wordt de ontvangst al snel heel slecht. De nieuwere ontvangers zijn wel beter dan de ouderen maar het blijft moeilijk in die situaties. Het valt te overwegen om de GPS-ontvanger, als deze niet te groot is, in een vakje in je hoedje te dragen. Ik heb laatst de Sony GPS ontvanger (CS-1) gekocht (te gebruiken met het GPS taggen van foto's). Dit apparaatje kun je b.v. aan je rugzak of zo hangen. De ontvangst bleek echter niet optimaal mede omdat de antenne vrij hangt en daardoor niet altijd naar 'buiten' is gericht. Ik heb daarom de print (met daarop o.a. de GPS ontvanger en antenne) gescheiden van de batterij. Het kleine printje heb ik vervolgens in een hoedje genaaid (midden op de hoed, uiteraard aan de binnenzijde) en de batterij ( 1*AA) zit in een zijzakje van het hoedje. Dit werkt uitstekend.

Bu

Reply to
Bu

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.