Nieuw microcontroller boek

PIC microcontrollers - 50 projecten voor beginners en experts

Dit boek beschrijft 50 leuke en spannende projecten met microcontrollers zoals een stil alarm, mensen sensor, nachtzoemer, serieel netwerk, RGB fader en gedichtendoos.

Schema's, foto's, fragmenten uit datasheets en gedetailleerde achtergrondinformatie maken dit een fantastisch projecten boek, en tegelijk een leuk leerboek voor microcontrollers en de programmeertaal JAL.

Beschikbaar via de website van de uitgever

formatting link
en in boekwinkels en electronicazaken in Nederland en Belgie.

Mis dit boeiende boek niet en bestel het snel!

Bert

Reply to
Bert
Loading thread data ...

PIC zuigt. Wie nu nog met die zooi uit het stenen tijdperk gaat beginnen is niet goed bij z'n hoofd.

--
Reply to nico@nctdevpuntnl (punt=.)
Bedrijven en winkels vindt U op www.adresboekje.nl
Reply to
Nico Coesel

Zou Elektuur het leuk vinden om te horen dat hun spullen hier gespamd worden? Of ben jij soms zelf van Elektuur? Hulde dat je usenet ontdekt hebt als medium, maar Lucie Blom (helaas maar kort redacteur geweest bij jullie) ging je al voor en begreep het charter van nl.hobby.elektronica beter. Die spamde niet maar ging constructief in discussie.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Hangt er een beetje vanaf waar je het voor wilt gebruiken, ik wilde graag leren vloeken, en daarvoor is een PIC uitermate geschikt...

--
Grinnikend door het leven...
Reply to
Izak van Langevelde

Even zijn IP tracen leidt tot provider "at home", afdeling Roosendaal. Voor Elektuur zou ik Limburg verwachten?

Bert, graag alleen in nl.markt.elektronica posten dus.

Groeten, Pieter

Reply to
P.

"Nico Coesel" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@news.planet.nl...

Ik heb altijd nog een keer het idee zoiets te gaan leren. Als een PIC oud en eigenlijk achterhaald is, waar kan ik dan het beste mee beginnen??

Op het gebied van micro-controllers etc weet ik niet veel,

Toet

Reply to
Toeternietoe

"Toeternietoe" schreef in bericht news:466db2c8$0$5480$ snipped-for-privacy@dreader27.news.xs4all.nl...

Je eerste kennismaking heb je inmiddels al: Uitgesproken meningen over de verschillende merken, soorten, maten en andere eigenschappen van de verschillende micro's die aangeboden worden. Sommige ijveraars brengen een welhaast religieus fanatisme op als het voor of tegen een bepaalde "family" gaat. Van een nuchter, technisch standpunt bekeken zijn de overeenkomsten veelal groter dan de verschillen. Als je met micro's wilt beginnen, kun je het beste starten met iets dat iemand in je omgeving gebruikt. Heb je jezelf eenmaal een bepaald type eigen gemaakt, dan kun je altijd nog bezien of het de moeite loont over te stappen op iets anders. Een reden daarvoor kan zijn dat je iets wilt dat alleen met een bijzondere chip kan. Een voorbeeld: - en niet meer dan dat - Wie een paar jaar geleden iets met een micro aan USB wilde doen, kwam als vanzelf bij Cypress terecht. Anderen hadden nog geen USB of waren te duur of te moeilijk. Inmiddels heeft elke zichzelf respecterende micro fabrikant wel één of meer processors die USB ondersteunen.

Een goede inleiding over micro's vind ik nog steeds:

formatting link

Over het boek durf ik niet veel te zeggen. Ik ben niet van plan het aan te schaffen omdat ik ervan uitga dat er niet veel in zal staan dat ik nog niet weet of op een goedkopere manier aan de weet kan komen.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

Mee eens. Maar mag ik er aan toevoegen dat electuur over het algemeen zo'n vijf jaar achter de feiten aanloopt. Dat was dertig jaar geleden al zo en daar is nog geen steek aan veranderd. Ze laten leuke dingetjes zien voor de gelegenheids hobyist. Maar als je iets wilt leren om je verder te ontwikkellen als vakman zijn er betere manieren. Mijn collega's en ik kijken nog wel eens in elektuur maar dan meer als een puzzeltje: Wie het eerst de fouten vind. Of wie het meeste fouten vind.

Reply to
Teetje

Mee eens. Het ligt er dus net maar aan wat je nodig hebt. Als ik even snel iets moet aansturen pak ik trouwens gauw even de uit de tijd zijnde 8051 familie. Voordeel is dat ik heel snel een multitasking systeem heb draaien (snel is hier dus de ontwikkeltijd, niet de processor...). Maar voor serieproductie maak ik dan waarschijnlijk weer heel andere keuzes.

Waar je ook nog aan moet denken is hoelang het leverbaar moet zijn. Als je een product maakt met een leuk processortje heb je wel kans dat het over een jaar niet meer gemaakt wordt. Algemeen geldt dat populaire processoren waarvan er veel gemaakt worden, door meerdere bedrijven, langer leverbaar blijven. Hoe exotischer, des te eerder je in problemen kunt komen.

Pieter (een andere)

Reply to
P.

Maakt m.i. niet zo heel veel uit.

Als je een alternatief zoekt dan zou je de Atmel AVR microcontroller kunnen overwegen. Deze hebben een wat prettigere (moderne) instructieset dan de good old PIC. De AVR microcontrollers zijn net zoals de PIC goed verkrijgbaar voor de hobbyist. Daarnaast zijn er voor de AVR tools zoals een C compiler IDE/debug omgeving gratis beschikbaar en zijn er goedkope programmers voor deze processoren. En last-but-not-least is er op het internet zat te vinden (projecten, tutorials) over deze microcontroller familie.

Het schijnt overigens dat de moderne PICs (18 reeks) een aanzienlijk prettiger instructieset hebben dan de 16 reeks waar velen mee hebben leren vloeken.

Reply to
Patrick de Zeester

C leren en dan aan de slag met een MSP430 of een ARM7TDMI gebaseerde controller. Olimex uit -ik dacht- Bulgarije

formatting link
heeft een zeer groot aanbod met leuke bordjes en de bijbehorende gratis software.

Voordeel van C is dat je complexere algorithmes eerst op de PC kunt proberen, de programma's die je hebt geschreven op andere controllers kunt gebruiken en dat je veel bestaande code kunt gebruiken.

--
Reply to nico@nctdevpuntnl (punt=.)
Bedrijven en winkels vindt U op www.adresboekje.nl
Reply to
Nico Coesel

Het boek waar ik het over had maakt gebruik van JAL, een Pascal-achtige taal. Hierdoor wordt programmeren een stuk eenvoudiger en zul je om te leren vloeken een andere hobby moeten zoeken.

Stel dat je bijvoorbeeld een led 10 seconden aan wilt laten gaan als op een schakelaar gedrukt wordt. Je geeft dan aan op welke pin de schakelaar en led zitten, en kunt dan het volgende programma gebruiken:

forever loop if schakelaar then led = on delay_1s(10) else led = off end if end loop

Bovendien kent JAL ook variabelen met word lengte. Als je varnaam als word definieert dan is varnaam=2000 dus een geldige opdracht. Daarnaast kan je ook negatieve getallen gebruiken, als je varnaam als sword of sbyte definieerd kan je bijvoorbeeld varnaam=-16 gebruiken.

Er is wellicht een hoop veranderd sinds een aantal van jullie met PIC's kennis maakten, het boek kan dus toch interessant zijn.

Bert

Reply to
Bert

Oud en achterhaald, stenen tijdperk, het lijkt me allemaal wat overdreven. Het zijn microcontrollers die zich in de praktijk bewezen hebben. Daarnaast komen er regelmatig nieuwe types uit. Ze zijn gemakkelijk verkrijgbaar en er is veel materiaal voor te vinden op internet en in boeken (dat laatste startte natuurlijk deze discussie). Daardoor is het niet zo moeilijk om in te stappen, je bent als hobbyist toch afhankelijk van de informatie die je kunt vinden.

Het zou me trouwens niets verbazen als je er al een aantal in huis hebt, verborgen in apparatuur.

Bert

Reply to
Bert

Ik heb juist leren vloeken van Pascal. C is bovendien de defacto standaard in de embedded wereld. Als je C gebruikt, dan zit je niet voor eeuwig aan 1 type microcontroller vast. Ik weet dat veel hobbyisten in het begin die fuik in zwemmen -ikzelf ook- en vervolgens voor altijd aan 1 type microcontroller vast zitten. Je krijgt dan snel 'als je alleen een hamer hebt, dan lijkt alles op een spijker'. Ik zie in de praktijk helaas veel van dit soort situaties met aan het einde van het verhaal veel frustraties. Vaak kunnen dan vele uren aan uitpluizen en opbouwen van bibliotheken overboord. Met C loop je dit risico niet. Ik gebruik bijvoorbeeld de seriele I/O routines die ik ooit eens voor een 8051 heb geschreven ondertussen op 2 andere microcontrollers en een DSP.

Goh, dat -en nog veel meer-, kun je ook met C. Wie met microcontrollers aan de slag wil moet gewoon in C gaan programmeren. Het stuk flexibiliteit wat je ervoor terug krijgt (en het staat goed op je CV) weegt ruimschoots op tegen het leren van de taal. Been there, done that...

Er is een hoop veranderd sinds de PIC is uitgebracht. Misschien dat Elektuur daar haar tijd in zou moeten steken. Voor een appel en een ei koop je een ARM microcontroller die veel meer kan dan een PIC. Als je tegen het solderen opziet (valt echt reuze mee, kwestie van wat soldeerzuiglitze en een busje SK10 flux) dan hebben diverse firma's een ruim assortiment aan experimenteerbordjes die je als hart van een grotere schakeling kunt gebruiken. Meestal is er geeneens een aparte programmer nodig (nog een nadeel van de PIC).

--
Reply to nico@nctdevpuntnl (punt=.)
Bedrijven en winkels vindt U op www.adresboekje.nl
Reply to
Nico Coesel

Helemaal mee eens, maar 1 opmerking: als je maar een paar lijntjes nodig hebt en geen groot en ingewikkeld programma, is een kleine PIC nog altijd een prima keus. Voor het grotere werk is de ARM echt prima, ik heb zelf op de TU met een LART geknutseld, als je dat wat zegt.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

In grotere aantallen kost een LPC2101 (32k flash) nog geen 3 euro. Per stuk ongeveer 4,50 euro inclusief BTW (bij Farnell). Dat is de kleinste van de serie maar het is wel een compleet geheel en direct vanuit de seriele poort te programmeren. Dus waarom gaan klooien? Voor de kosten van een PIC programmer kun je heel wat leuke controllers kopen.

LART ken ik wel -understatement-. Ik heb een jaar of 8 geleden op het punt gestaan een ontwerp daarop te baseren (ik heb de Intel Strongarm processoren en bijbehorende flash nog ergens liggen). Helaas ging mijn toenmalige werkgever failliet voordat ik er echt mee aan de slag kon.

--
Reply to nico@nctdevpuntnl (punt=.)
Bedrijven en winkels vindt U op www.adresboekje.nl
Reply to
Nico Coesel

Met simpel bedoel ik iets van 6 tot 14 pins behuizing... en veel minder geheugen. Kost dan ook 50 cent of nog minder in aantallen. Da's in mijn ogen toch een andere tak van sport. Een LPC2101 voor 3 euro is natuurlijk ook wel erg goedkoop voor een hobbyist, maar in de massaproductie letten ze echter wel degelijk op die paar euro verschil. Overigens is de simpelste PIC programmer ook niet echt duur, zelfbouw met een handvol onderdelen, alleen kan je er niet alles mee programmeren. Ik kan zelf vrijwel alles programmeren en heb dus eigenlijk vrije keus als ik weer wat met controllers wil gaan doen. Dit omdat ik een aantal jaar terug een universele programmer heb gekocht, de naam is me even ontschoten. Deze kon op 1 klus omgeslagen worden, dus was de aanschaf toen rendabel.

Jammer!

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.