Digitaal meten van vermogen (AC)

1) Zit de energievriendelijkheid van een ringkerntrafo wel in de lage ruststroom? Heb je daar een referentie van? Volgens mij is vooral de koppeling, dus het rendement bij belasting beter, wat ook hier en daar in de thread naar voren kwam. Het lijkt er sterk op dat je als research een keer een foldertje van Amplimo gelezen hebt ofzo? 2) Lampje in serie???? Ik geef toe dat een lampje ook wel een soort primitieve PTC weerstand vormt (die noemde ik eerder als mogelijke beveiliing), maar je moet het wel heel merkwaardig dimensioneren, wil niet gewoon het lampje gaan branden inplaats van dat de bel geluid geeft als je op het knopje drukt. Vervolgens kan bij kortsluiting de trafo de lampstroom niet aan en brandt alsnog door. PTC of polyfuse dus. Glaszekering mag natuurlijk ook. Of bij een schakelende voeding natuurlijk een al in het regelcircuit geintegreerde beveiliging.

Een "meedenkende" trafo ligt het meest voor de hand, en gezien de prijs van een goede conventionele trafo hoeft dat niet eens duurder te zijn (maar hij is dan ook maar een klein beetje beter dan die dure conventionele trafo).

Grapjas... Weet je hoeveel extra vervuiling doordat je batterijen gebruikt die toch wel eens in de zoveel jaar vervangen moeten worden en bij productie en recycling vervuiling geven?

Ik denk dat je rond de 15MW blijft, of heeft elke Nederlander zijn eigen trafo? Ik ben het met je eens dat elke besparing er 1 is, dus daar val ik je niet op aan. Echter denk ik dat de oplossing zoals die nu actueel is niet zo extreem sub-optimaal is dat je die 15MW meer dan kan halveren als je ineens alle trafo's vervangt (geeft ook grote extra vervuiling).

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten
Loading thread data ...

raag hoor ik jullie reactie.

Bedankt voor de link. Probleem met je voorgestelde methode om het tijdverschil tussen de toppen (of de nuldoorgangen) te meten is dat er rekening moet worden gehouden met vervomde sinussen en dat dus de top niet altijd juist te bepalen is. Zeker als er grote stoorpulsen zitten op de U of de I.

Ook zal als het aantal monsters (te) klein is niet precies bepaalt kunnen worden waar de pieken liggen.

Ik ben er overigens nog niet uit hoe ik de cos phi kan bepalen. Ik hoop dat ik de wiskundige relatie kan vinden tussen de cos phi en de verhouding tussen de som van alle positieve producten van U en I (in fase) en de som van alle negatieve producten van U en I (U en I uit fase). (N.B. Voor deze berekening denk ik uit te moeten gaan van een ideale 50Hz sinus.) Misschien heeft iemand hier nog suggesties over. Bu

Reply to
Bu

Omdat ik hoop om met een processor (met ingebouwde ADC) het probleem te kunnen oplossen. Als dit niet lukt ga ik de analoge oplossing nader bestuderen. Bu

Reply to
Bu

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.