shunt in +zijde van 12V-circuit i.c.m. digitaal paneelmetertje

Ik ben een goedbedoelende hobbyist met een rudimentair (= net iets meer dan nul-komma-niks) begrip voor elektronika. Ik heb echter wel een elektrisch probleempje waar ik een oplossing voor zoek.

Ik wil graag de laadstroom meten in het 12V-boordnet van mijn boot d.m.v. een simpel LCD-metertje. De accu wordt door de 50Amp-dynamo van de motor opgeladen. Nu heb ik begrepen dat voor gebruik in combinatie met een digitaal metertje de benodigde shuntweerstand in de NEGATIEVE kant van het circuit moet worden geinstalleerd. Echter de min-pool van de dynamo is de behuizing, die direkt kontakt maakt met het motorblok. Het motorblok is op zijn beurt met een kabel op de min-pool vd accu aangesloten. Dus ik zou de shunt in die kabel moeten installeren. Echter, ook de startmotor is direkt geaard op het motorblok, wat dus betekent dat door die kabel naar de min-pool vd accu ook startstromen van enkele 100-en Amperes lopen. De shunt (max. 50A) en het paneelmetertje zouden niet lang leven, vermoed ik.

Mijn vraag is dus: is het mogelijk om de shunt in de POSITIEVE kant van de dynamo te monteren, en toch een digitaal metertje te gebruiken voor de aflezing? Wat voor elektrische schakeling is eventueel nodig? Voor een schemaatje zou ik eeuwig dankbaar zijn....!!! De komponenten zouden bij

formatting link
verkrijgbaar moeten zijn (ik woon in NO-Griekenland en een goeie elektronikawinkel zou ik hier niet weten). Ik heb trouwens uitgevonden dat het in wezen moet kunnen, zie produkt "shunt shifter" op
formatting link

NB: Het schijnt dat analoge draaistroommetertjes geen probleem hebben met een positieve shunt maar zijn veel moeilijker in een bepaald bereik te krijgen, minder nauwkeuring, en bovendien een stuk groter en duurder. Dus die oplossing zoek ik niet.

Nu we toch bezig zijn, en om aan te geven hoe rudimentair mijn elektronikakennis echt is: hoe maak ik van een varierende gelijkspanning (11-14V) uit mijn accu een stabiele 9V gelijkspanning als voeding voor het paneelmetertje? Is dat zo simpel als een spanningsregelaar (bijv. Conrad-art.nr. 183270) te monteren?

Ik hoop op begrip voor mijn onwetendheid (;-) en ongetwijfeld onduidelijke beschrijving van de situatie hierboven!

Reply to
The Hobbit
Loading thread data ...

"The Hobbit" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@posting.google.com...

dan

shunt

Natuurlijk kan je gewoon in de positieve kant meten. Er mag echter geen grote spanningsval over de weerstand komen, dus lage weerstand. Echter bij een weesrtand van 0,1 Ohm heb je al een spanningsval van 5 Volt. Je zal dus meerdere weerstanden parallel moeten gaan zetten.(10 stuks voor

0,5 Volt). Bij 50 Ampere laadstroom meet je over de weerstand een spanning van U = I x R = 50 x 0,01 = 0,5 Volt Indien de laadstroom minder wordt bv 10 Ampere is de spanningsval U = I x R = 10 x 0,01 = 0,1 Volt. Een paneelmetertje van 1 Volt kan dus een laadstroom van 100 Ampere meten. Bestelnummers weerstanden 42 11 11 - 02 Bestelnummer paneelmeter 12 15 41 - 02 Bestelnummers paneelmeteradapter 2 Volt 12 15 50 - 02 De paneel meter is geschikt voor een voedingsspanning van 8 tot 30 Volt.
--
CU, Rob - Owner of usenet....incl. nl.test !
BTW, waar kan ik internet downloaden ?
 Click to see the full signature
Reply to
Rob / kabel-inter.net

"> Natuurlijk kan je gewoon in de positieve kant meten.

Dit moet ik (uit ervaring) tegenspreken.

Gebruik, wanneer je een adequate stroommeting wilt verrichten altijd de minpool. Zo elimineer je `ruis` in de meting, die ontstaat dor een pot. verschil, die ontstaat, tussen de diverse min kabels.

Dat komt omdat je meter geaard is aan dezelfde min als je accu.

Daar ontstaan kringspanningen tussen de verschillende minaansluitingen, zeker bij hogere stromen.

De betreffende aangesloten meter zal deze potentiaalverschillen meenemen in zijn meting en dus foutief aangeven.

Om te voorkomen, dat via de shunt bij bijv. het starten van je motor te hoge spanningen op de ingang van je meter komen te staan, maak je simpelweg gebruik van diode(s) of zenerdiode parallel aan je shunt. (twee anti parallel geschakelde diodes zullen voldoen, afhankelijk van de shunt en je te wensen stroommeting)

De shunt moet toch wel zo`n beetje in de richting zitten van 0,1 mV/Amp Anders krijg je problemen met zwaardere belastingen (starten) Een alternatief is de spanningsval te meten over een stuk van je bestaande min kabel.

Bedenk overigens wel, dat je met een normale display-unit geen meting kunt doen aan je elektrische bedrading, indien deze niet galvanisch is gescheid van je meter.

Er zijn meters in de handel (iets duurder) die dat wel kunnen. Dus dat zijn meters die de spanning kunnen meten, waarmee de meter ook wordt gevoedt.

Je kunt overigens met een sample and hold schakeling dit ook zelf maken voor gewone display`s. Maar de kosten en het werk wegen niet op, tegen dat beetje meer betalen, voor `galvanisch gescheiden` displays.

Extra:

Daar de spanningsval over een shunt relatief laag is en je de meter over het algemeen een stuk verder hebt aangesloten (dus lange draden) is het niet onverstandig, de shuntspanning met een OpAmp bijv een

100 keer te versterken, om die bij je meter weer met een factor 100 te verlagen. (Dit om bij de overdracht een betere signaal/ruis verhouding te verkrijgen) Als je dit met een spindel potmeter doet, kun je een behoorlijke nauwkeurigheid verkrijgen in je aflezing.

Dit systeem heb ik gemaakt en werkt al 10 jaar. De stromen die ik moet meten lopen van 0 tot 120 Amp. met een resolutie van 100 mA.

Voor de OpAmp heb ik wel een speciaal type gebruikt. Een met een zeer lage off-set. De benodigde negatieve spanning kun je genereren uit de accu m.b.v. simpele elektronica.

Aroen.

Reply to
Aroen

indien deze niet galvanisch is gescheidden....

Ben ik nou dislectisch?

Reply to
Aroen

gescheiden dyslectisch

tsja... ;-)

--
groet, Marcel.
Reply to
Marcel

"Aroen" schreef in bericht news:40291e26$0$3991$ snipped-for-privacy@reader1.nntp.hccnet.nl...

Dat mag, maar de schema's van mijn auto liegen ook niet.

Wat maakt dit uit voor het meten van de laadstroom van de dynamo ?

in

De meter zit rechtstreeks in de plusleiding van de dynamo en heeft niets met de rest van je boordcircuit te maken.

hoge

Maakt ook niets uit omdat de meter zowel positief als negatief kan meten zonder deze om te schakelen.

En net kon dat nog niet omdat daar allerlei vreemde *kringspanningen* aanwezig waren......

meter.

Oei.....in welke tijd leef jij ????? Jawel, tegenwoordig hoeft dat niet meer.....wat een uitvinding he ?

wordt

O....je weet het dus wel....metertje kost......12 euro....wat een geld.

OpAmp......een paar weerstanden....er is totaal geen elektronica nodig.

verkrijgen)

Lijkt me wel wat om te weten of mijn 50 Ampere dynamo 0,01 mA laad.

Tjonge....is dat intressante informatie dan ?

????????????? voor een Ampere meting ??????????????

Je bent toch niet die poster die om een LED te laten branden op 220 Volt enige honderden componenten nodig heeft op een dubbelzijdige print ?

--
CU, Rob - Owner of usenet....incl. nl.test !
BTW, waar kan ik internet downloaden ?
 Click to see the full signature
Reply to
Rob / kabel-inter.net

"The Hobbit" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@posting.google.com...

dan

shunt

uitgevonden

De rede waarom je niet in de plus kunt meten is waarschijnlijk dat je metertje gevoed moet worden door dezelfde spanning als waar je aan wil meten. Daar zal de interne schakeling niet op gebouwd zijn. Als je een analoge meter zou gebruiken die geen voedingspanning nodig heeft zou je zonder problemen in de plus of min leiding moeten kunnen meten.

Boonie

Reply to
Boonie..

He, gelukkig... toch nog iemand die wat zinnigs zegt...

Voor een soortgelijk probleem ben ik ook een tijdje op zoek geweest, en heb het volgende ontdekt:

Er zijn veel digitale spanningsmetertjes te koop. Stroommeters zijn zonder uitzondering spanningsmeters-met-shunt. Door een shunt van 1mV/A te nemen, kun je dus met een mV metertje amperes aflezen. Veel van deze metertjes moeten een galvanisch gescheiden 9V voeding hebben. Ze gebruiken weer net teveel stroom om ze uit een blokbatterij te voeden. Er zijn ook metertjes te koop die uit hun meetspanning gevoed kunnen worden. De neem van de fabrikant ben ik ff kwijt, maar oa. shiptron

formatting link
levert ze. Alle exemplaren meten spanning tov. massa, -, 0, hoe je het bij een metertje noemen wilt, alleen de 100mV uitvoering heeft een gescheiden ingang. Echter, deze mag niet te hoog boven de - gebracht worden (dacht max 1V, of 100mV, verder ook niet relevant). Die is dus niet zonder meer bruikbaar voor jouw doel, als je in de + wilt meten.

Dan misschien een overbodige vraag: waarom wil je die stroom meten? Ik vind het eigenlijk helemaal niet zo interessant om dat continu te zien. Als het laadstroomcontrole lampje niet brandt, zou het goed moeten zijn. Voor incidenteel meten kun je met een beetje stroom tang ook DC meten, dus...

Stel nou dat je besluit dat dit echt noodzakelijk is: ik denk dat je inderdaad niet aan een meting in de + ontkomt. Shunt overbruggen met diodes is onzin. Die dingen moeten dan wel heeeel dik zijn en je verliest er (zeker bij 12V) toch al snel een dikke volt over. Het verlies is te groot en de vermogensopname ook. De dynamo isoleren kan theoretisch (teflon bus bij bouten waar-ie mee vast zit), maar ben er geen voorstander van.

Het makkelijkste is een analoge 100mV meter op een 1mv/A shunt. Heeft geen externe voeding nodig, en nauwkeurigheid is niet interesant (of het ding 1A of 1.5A laadt is niet spannend, of het 1A of 50A is wel).

Digitaal kan het ook, maar dan moet je wat met de voeding. De eenvoudigste oplossing is (denk ik) een drukschakelaar met een 9V batterijtje. Als je de laadstroom wilt weten, ff knoppie drukken.

Nou hebben batterijen de vervelende eigenschap net leeg te zijn als je ze nodig hebt. Een alternatief is een elco en een dubbel-om drukschakelaar. Normaal is de meter uit en de elco met je boordnet verbonden. Als je de schakelaar in drukt, schakel je de elco om van boordnet naar meter. Zo heeft de meter even spanning. De meeste metertjes moeten 9V hebben. Dat kun je met een zener en een weerstand oplossen, of met een 78L09. Nadeel: je meting is alleen aan het begin nauwkeurig en tegen de tijd dat de elco voedingsspanning te laag wordt, zal de meetwaarde ook verlopen. Hier moet je dus even op letten.

Dan is er nog de mogelijkheid om een galvanisch gescheiden DCDC converter te bemachtigen. Conrad heeft deze dingen, best nr. 140740 voor de 5V, echter het ding doet +5V en -5V. Je kunt dit dus als 10V opvatten. Met een zener en weerstand terugbrengen naar 9V (of wat je meter hebben wil). Als je meerdere meters toe gaat passen, heb je wel per meter zo'n convertertje nodig. Anders zijn je meetingangen toch weer niet galvanisch gescheiden.

Dan je 2de vraag: Inderdaad, met een 78L09 kun je prima de spanning van je boordnet geschikt maken voor een meter. Echter, daar de voeding van de meeste meters galvanische gescheiden moet zijn van de meetspanning, is deze methode voor jou niet bruikbaar.

Ten slotte: je geeft zelf aan dat je weinig van electronica / electriciteit weet. Zorg voor de bedrading van de dynamo naar de shunt en startmotor (ik naam aan dat de dynamo niet rechtstreeks naar de accu gaat) voor kabel met een behoorlijke doorsnede. Zorg voor hele fatsoenlijke verbindingen met je shunt. Aangeperste ogen zijn het beste. Als je zelf geen krimptang hebt en dat in de buurt ook niet kunt laten doen, kun je nauw om de kabel passende ogen desnoods solderen; liever niet. Zorg ervoor dat je shunt op een goed isolatie zit. Hij is rechtstreek met de accu verbonden en als je kortsluiting maakt, gaat er ergens op een vervelende manier wat stuk. Tevens is het wijs om de draden waar je meetspanning over staat beiden van een zekering te voorzien, zo dicht mogelijk bij de shunt. Zo voorkom je dat deze een keer wegbranden als je eens sluiting maakt. Voor de kabel tussen shunt en meter kun je normaal gesproken vanalles gebruiken. Als je echter veel storingsbronnen in de buurt hebt (onsteking van een benzinemotor (hoop ik niet op een schip), zendapparatuur in de buurt etc.), kan het zinvol zijn om een 2 aderige afgeschermde kabel te gbruiken en de afscherming te aarden.

Owja.. schema teken in ASCII is niet mijn hobby :)

Succes Marco

Reply to
Marco

elektrisch

d.m.v.

het

de

op

de

direkt

de

met

Dus

het

onduidelijke

En nog meer mensen die in herhaling vallen.

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden.....en jij hebt daat een (1) van ontdekt.

--
CU, Rob - Owner of usenet....incl. nl.test !
BTW, waar kan ik internet downloaden ?
 Click to see the full signature
Reply to
Rob / kabel-inter.net

Heb je ook nog eens wat zinnigs te melden Rob? Of beperkt jouw 'bijdrage' in deze newsgroup zicht tot gezeur in de marge?

Reply to
Marco

En wat is jouw bijdrage als *kansloze prutser* ? Als ik herhalingen wil zien ga ik tv kijken.

--
CU, Rob - Owner of usenet....incl. nl.test !
BTW, waar kan ik internet downloaden ?
 Click to see the full signature
Reply to
Rob / kabel-inter.net

Beste Rob, Ik begrijp absoluut niet, waarom je zo`n toon aanslaat.

Mijn ontwerp was toentertijd in opdracht van een schipper en was bedoeld voor een capaciteits meting van de accu`s aan boord. Hoeveel gaat erin tijdens het laden en hoeveel eruit bij gebruik.

Daarbij moest ik met een heleboel factoren rekening houden. Laadstromen van 100 Amp en ontlaadstromen van 600 Amp (starten)

De capaciteitsmeter moest een resolutie hebben van 0,1 Ahr.

Later heb ik daar een Amp meter bijgezet.

Er deden zich veel vreemde foutieve metingen voor in het begin. Omdat ik de shunt in de + leiding had gezet, naar later bleek. Deze bleken grootdeels te zijn opgelost, nadat de shunt in de massa leiding was opgenomen.

Evenwel moest de versterker op de shunt behoorlijk doorgerekend worden, i.v.m. het voorkomen van storingen veroorzaakt door de dynamo. De gehele shuntversterker werd dienten gevolge veel ingewikkelder dan ik in eerste instantie had gedacht. Hij is uiteindelijk zelfs in een `kooi van Faraday`ondergebracht.

Daar de schipper de aflezing op een paneelmeter wilde hebben, bleek dat een galvanische scheiding van de voedingsspanning van de meter noodzakelijk was. 10 Jaar geleden waren die nog niet te koop en heb toen een Sample and Hold schakeling gemaakt aan de ingang van de meter.

Vandaag de dag zijn deze meters inderdaad gewoon te koop en zover ik weet is de goedkoopste altijd nog zo`n 25 Euro.

Maar waar het om gaat, is dat ik de vraagsteller van dienst wilde zijn met de ervaringen die zijn opgedaan tijdens dat project.

Ja, de shunt moet in de in de min kabel worden opgenomen. en ja, je kunt gebruik maken van een antiparallel geschakelde diode combinatie (eventueel in serie met weerstanden) om te voorkomen, dat je meter op hol slaat bij extreme ontlaadstromen.

Je vraagt in welke tijd ik leef: Ik zou zeggen een `integriteit`, iets wat ik n.a.v. jouw reactie niet direct bemerk.

Lees wat beter voor je reageert en blijf een beetje respectvol naar je mede nieuwsgroeps leden. En als je iets niet begrijpt of je hebt er een andere mening over, bespreek dat dan, maar speel niet op de man.

Aroen.

"Rob / kabel-inter.net" schreef in bericht news:40295065$ snipped-for-privacy@news.kabel-inter.net...

met

bestaande

kunt

Reply to
Aroen

"Aroen" schreef in bericht news:402d2df7$0$3992$ snipped-for-privacy@reader1.nntp.hccnet.nl...

Ik wel.....

"> Natuurlijk kan je gewoon in de positieve kant meten. Dit moet ik (uit ervaring) tegenspreken.

Je probeert mij voor lul te zetten......en dan krijg je van mij het terug.

Inderdaad.....toendertijd. Nu kunnen paneelmeters gewoon gebruikt worden met gebruik making van de voeding waaraan je meet. Ik geef dat aan, maar vervolgens blijkt het niet te kunnen volgens jou. Je hebt een weg naar Rome gevonden (indertijd), maar die weg is allang geen karrespoor meer maar een 4 baans weg voor snelverkeer. Alle door jou gebruikte electronica zit allang in de metertjes verwerkt. Ze meten zelfs positief als negatief zonder extra electronica....-999 / +999 oid En een boerekoolboot is tegenwoordig een hypermodern cruisschip qua electronica. De OP gaf al aan dat hij een newbie op electronicagebied was en vervolgens wil men hem een sloot rommel in zijn mik stoppen waar hij geen raad mee weet. Houd het simpel en gebruik normale onderdelen die kant en klaar in de winkel liggen. Niemand is er bij gebaat dat een geintresserde afhaakt omdat men het hem te moeilijk maakt. Denk daar maar eens aan als je weer een *oplossing* hebt.

--
CU, Rob - Owner of usenet....incl. nl.test !
BTW, waar kan ik internet downloaden ?
 Click to see the full signature
Reply to
Rob / kabel-inter.net

OK,

daar mee heb je een duidelijker beeld van jezelf gegeven, onze dank daarvoor.

Aroen.

Reply to
Aroen

"Aroen" schreef in bericht news:402d4095$0$3992$ snipped-for-privacy@reader1.nntp.hccnet.nl...

Onze ?????? ga je nu ook al voor andere spreken ????? wat een eigendunk.

--
CU, Rob - Owner of usenet....incl. nl.test !
BTW, waar kan ik internet downloaden ?
 Click to see the full signature
Reply to
Rob / kabel-inter.net

sukkel.

Reply to
Marcel

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.