vermogen eindversterker

Hoi,

Ik heb een oude eindversterker met per kanaal 4 transistors 2x 2SB600 en 2x

2SC2608. Op zich erg gek want de transistors zijn niet van hetzelfde merk. Op het net vind ik als specificatie max stroom 15A max voedingsspanning 200V en vermogen 200W. De voeding van de versterker levert op de transistors gemeten -72 / +72 Volt. Er zit een grote trafo in en enorme elco's (4stuks). Het ding weegt 20 KG. Kan iemand mij uitleggen hoe ik hieruit het maximale vermogen van de versterker bereken? De versterker is merkloos en waarschijnlijk gebouwd door J. van ham uit Tilburg. (OHIO sound?).

bedankt voor jullie hulp,

Leo.

Reply to
ditterdi
Loading thread data ...

"ditterdi" schreef in bericht news:43502ecc$0$23359$ snipped-for-privacy@news.wanadoo.nl...

2x

net

vermogen

Volt.

versterker

Aan de hand van deze gegevens valt het maximaal vermogen niet goed te bepaald worden. Versterkers hebben, bij volle uitsturing, een rendement van ~60%. Als je weet wat het voedingsgedeelte aan kan heb je daarmee een eerste benadering. Het interne verlies gaat in de eindtransistoren zitten. Hebben die dan voldoende koeling voor dat vermogen?

Hans

Reply to
JT van Es

Hoi,

er zit geen enkele zekering in het aparaat, ik heb geen idee van het vermogen van de trafo, wel dat hij erg groot en zwaar is. Hij zit verpakt in een ronde doos maar ik weet niet of het een ringkern is. De versterker is op de trafo na dubbel mono gebouwd, apparte (grote) elco's voor beide kanalen. De eindtransistors zitten links en rechts op de zijkant gemonteerd op grote koelblokken die gekoeld worden door 12 centimeter ventilatoren. Ik vermoed dat de totale belasting van het net door de versterker maximaal groter dan 2000 Watt is. Bij nullast en uitgeschakelde fans worden de koelblokken warm maar niet heet. Bij belasting kunnen de fans de koeling goed aan.

groetjes,

Leo.

Reply to
ditterdi

Op Fri, 14 Oct 2005 22:18:52 +0000, schreef ditterdi:

Simpel: als je uitgaat van +/-70 volt en het is geen gebrugd model (dus de min van de speaker ligt aan massa), kun je over je speakers dus een sinus met een amplitude van 70 volt zetten; dit is een effectieve waarde van maximaal 50 volt (70 gedeeld door wortel twee). Het piekvermogen is deze effectieve wisselspanning in het kwadraat gedeeld door de speakerimpedantie; bij 8 ohm is dit dus zo'n 2500/8 = 300 watt, en het dubbele bij vier ohm - mits de versterker dit aankan qua stroom.

Vermoedelijk zit je met het RMS-vermogen dan op iets van 200 respectievelijk 400 watt.

In gebrugde toestand (dus met de min van de speaker ook aan een uitgang, die echter in tegenfase wordt aangestuurd) zou je de dubbele amplitude krijgen, en een vier keer zo hoog vermogen.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Je kan er wel van uitgaan dat de voedingsspanning een indicatie is voor de maximale uitgansspanning.

Je hebt het over + en - 72 volt. Laat dat onder belansting 66 volt worden. Dan heb je nog wat nodig voor de transistor: laat je op 60 volt komen.

60 volt piek is een sinus van 42 volt effectief. 225 watt sinus in 8 ohm zou je dan hebben - in 4 ohm het dubbele, als ie dat aan kan.

Of niet?

Thomas

Reply to
Zak

Reply to
ditterdi

Op Sat, 15 Oct 2005 16:17:27 +0000, schreef ditterdi:

Nee, die 140 volt is de top-topwaarde. Amplitude is de maximale spanning in absolute zin (dus 70 volt), en de effectieve waarde (die uiteindelijk het vermogen bepaalt) is de amplitude gedeeld door wortel twee.

Ter vergelijking de netspanning: deze heeft een effectieve waarde van 230 volt, een amplitude van 322 volt (1,4 x 230) en een top-topwaarde van 644 volt (van -322 volt naar +322 volt).

Duidelijk zo?

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Ik snap het, bedankt,

Leo.

Reply to
ditterdi

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.