Bliksemdetector

Voor een weerkundeproject op school wil ik een bliksemdetector bouwen. Het idee is simpel: een antenne van 1 meter, dan een grote weerstand in serie, dan een kleine weerstand in serie en dan de aarde. Door de spanning over de kleine weerstand te meten, kun je kijken of er bliksem is. Nu is de interface van ons redelijk gevoelig voor hoge spanningen. Bij voorkeur zou ik de te meten spanning beperken tot 10 volt. Heeft iemand een simpele oplossing ?

-antennne---------------------------------------------Rgroot----------Rklein

-------------aarde

| | --interface- Gerard Altena

Reply to
Gerard Altena
Loading thread data ...

"Gerard Altena" schreef in bericht news:4022bed4$0$130$ snipped-for-privacy@reader2.nntp.hccnet.nl...

in

Wel een tip. Gebruik geen gewone weerstanden. Bij hoge spanning slaan ze volledig door. Zelfs een gewoon 1/4 watt weerstandje kan bij gebruik op het lichtnet, dus

230 Volt (325 volt topspanning), helemaal doorslaan. Zet meerdere weerstanden in serie, om zo de kruipweg langer te maken.

Kun je verder wat met zenerdiode's ??

Jantje

Reply to
jantje

in

Dit veronderstelt dat je een beeld hebt van hoeveel stroom er loopt. Vooral dat die zo klein is dat je onder de tien volt blijft. Ik hoor en lees echter dat je toch in termen van kA moet denken. Hoewel minder geschikt om werkelijk te meten komt er een andere benadering boven. Ik heb eens een circuit gebouwd dat op -40 kV een stroompje moest regelen. Bij elke overslag gingen al mijn torren naar de filistijnen. Tot ik op de gedachte kwam, zeer onprofessioneel, om een handjevol edelgasveiligheden in mijn circuit te "zaaien". Werkte schiterend. Regelmatig zag ik overal lichteffecten, maar er ging niets meer stuk. Nu konden deze dingen waarschijnlijk ook niet die erg grote stromen van de bliksem aan, maar mogelijk is het toch voldoende. Zelfs als je het anders wilt zou je dit toch kunnen toevoegen. Je ziet dan de doorslag (mijn Siemens edelgasveiligheden waren van glas) en je zou met een fototransistor of LDR de lichthoeveelheid, veilig, kunnen meten.

Hal

Reply to
Hal

"jantje" schreef in bericht news:4022c034$0$136$ snipped-for-privacy@reader1.nntp.hccnet.nl...

De spanning die het elektrisch veld opwekt in de antenne is wel hoog, maar zeer kortstondig. Knallen de weerstanden er dan nog steeds uit ?

En wat kan ik met zenerdiodes ? (Sorry, nooit gebruikt)

Gerard Altena

Reply to
Gerard Altena

"Gerard Altena" schreef in bericht news:4022bed4$0$130$ snipped-for-privacy@reader2.nntp.hccnet.nl...

Een bliksem *detector* of een inslag meter ? Bij het onstaan van bliksem wordt de lucht voortijdig geioniseerd wat makkelijk te meten is met een milivoltmeter. Een inslagmeter zou ik maar wat voorzichtiger mee zijn. Bliksem is ondefinieerbaar qua spanning en stroom. Tevens hoeft de bliksem niet persee door de door jou gemaakt *antenne* naar aarde te slaan. Uit de praktijk......hoge antenne, maar de bliksem slaat 10 meter verder in een fiets oid. Om dit soort experimenten op school toe te staan zet ik vraagtekens van kennis van bliksem bij de betreffende leraar. Als ouder zou ik direkt mijn zoon / dochter van de school halen.

--
CU, Rob - Owner of usenet....incl. nl.test !
BTW, waar kan ik internet downloaden ?
 Click to see the full signature
Reply to
Rob / kabel-inter.net

"Gerard Altena" schreef in bericht news:4022c282$0$137$ snipped-for-privacy@reader2.nntp.hccnet.nl...

De tijd is nauwelijks bepalend. Ook in micro-seconden blaas je de hele zooi op.

Oei, niet zo bekend met de materie>

Een zenerdiode is een diode, welke je in sper aansluit. Je hebt ze in verschillende uitvoeringen en spanningen. heb je bv een zener van 10 Volt. Sluit je er spanning op, die lager is dan 10 volt, dan gebeurt er niets. De diode staat in sper. Probeer je echter de spanning te verhogen boven de 10 volt, dan gaat de zener geleiden. De interne weerstand is laag, je moet de stroom altijd begrenzen met weerstanden.

Maar even terug naar de kern. Wat wil of kun je meten. Meet je altijd een verre ontlading met je "antenne" Of werkt deze alleen als er ontladingen (dus bliksem) in de buurt is?? In het laatste geval kan ik je alleen maar adviseren om met deskundige te gaan praten. Een blikseminslag op je antenne, blaast niet alleen je meetopstelling op, maar kanm ook heel goed brand veroorzaken, en, als je toevallig net in de buurt ben............ dan hoop ik voor je dat je het na kunt vertellen. Bij bliksemontladingen komen behoorlijke vermogens vrij. Ook al is de inslag zeer kort. De schade kan behoorlijk zijn. Per jaar worden er in Nederland ca 6 personen door de bliksem getroffen. Het is niet altijd dodelijk, maar de ervaring lijkt me niet prettig.

Dus wees heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel voorzichtig.

jantje

Reply to
jantje

vergeet niet je antenne los te koppelen als het onweert. safety first.

--
groet, Marcel.
Reply to
Marcel

"Gerard Altena" schreef in bericht news:4022bed4$0$130$ snipped-for-privacy@reader2.nntp.hccnet.nl...

in

Zowel de vraag als de meeste tot nu toe gegeven antwoorden laten zien dat het principe van bliksemdetectie niet goed wordt begrepen. Bliksem, zowel horizontale als vertikale), veroorzaakt een electromagnetisch veld, dat je kunt opvangen met een antenne. Iedereen die wel eens naar de middengolf luistert weet dat dat zo is, want de bliksem komt daar prachtig doorheen. Het is dus niet zo dat de bliksem-detectieantenne de bliksem opvangt, dat lijkt me geen gezonde zaak. De antenne vangt het EM-veld op dat de bliksem veroorzaakt. Je moet daarom ook geen spanningsdeler toepassen, maar een circuit dat pulsen op de antenne kan detecteren. Het gaat daarbij echt niet om kilovolts, maar om millivolts. Bliksem kan zo gedetecteerd worden tot honderden kilometers ver.

Succes, J.

Reply to
Jan Bijma

"Jan Bijma" schreef in bericht news:bvvie1$kgg$ snipped-for-privacy@reader08.wxs.nl...

electromagnetisch

niet

In de Elektuur nr. 109 van juni 1972, blz. 624 t/m 627 wordt een z.g. bliksembarometer beschreven.

Reply to
Xico

Bliksem veroorzaakt een EM pulse die op zijn een zeer breed frequentie-spectrum veroorzaakt (Fourier-analyse).

De voortplanting van alle frequeunties is lang niet hetzelfde. De lage komen het verst.

Gebruik daarom een simpele AM ontvanger met LG/MG en KG.

Op LG hoor je het onweer het eerst, dan MG en als het echt flink te keer gaat ook op de hoogste KG banden. En is het onweer naast de deur dan zelfs op FM!

Hou bij je meting wel rekening met verschillen in gevoeligheid vd ontvanger voor de verschillende "banden".

Aan de uitgang van de ontvanger knoop je een pulse detector die de sterkte vd pul kan meten en welicht ook het aantal pulsen kan tellen.

Het is wel raadzaam de AGC in de ontvanger uit te schakelen.

(Uiteraard wordt de ontvanger afgestemd op een niet gebruikte frequentie).

Ik hoor net dat er onweer op komst is dus je kan alvast oefenen door alvast gewoon naar een AM radio te luisteren. Elk kraakje is een pulsje. Gberuik gewoon de binnenantenne. VOoor LG en MG zit er een ferriet antenne in, je hoeft de spriet niet eens uit te trekken. Voor KG (en FM) wordt de sprietantenne gebruikt.

Overigens vindt je op de MG nog best leuke stations. Ruud

Reply to
Ruud Poeze

"Gerard Altena" schreef in bericht news:4022bed4$0$130$ snipped-for-privacy@reader2.nntp.hccnet.nl...

Ik heb zelf eens een bliksemteller gebouwd. Dat had ik nagebouwd van een schema dat ooit bij het KNMI is gemaakt. Er komt een draad antenne als ingang aan te hangen en als uitgang kan er een zoemer of een teller aan of iets dergelijks. Bij mij detecteert hij de bliksem tot op zo'n 80 KM.

Als je interesse hebt dan kan ik eens gaan zoeken of ik nog de papieren heb. Ik had er ooit een website van maar die heeft de hosting provider zonder aankondiging weg gehaald.

Boonie

Reply to
Boonie..

"Jan Bijma" schreef in bericht news:bvvie1$kgg$ snipped-for-privacy@reader08.wxs.nl...

electromagnetisch

niet

Zo had ik het dus ook niet begrepen. En begon ik me toch een beetje ongerust te maken over de goede afloop. Gelukkig wil men op een veel veiliger manier metingen uitvoern. Bedankt voor je toelichting, ik slaap nu wat beter vannacht.

Jantje

Reply to
jantje

"Gerard Altena" schreef in bericht news:4022bed4$0$130$ snipped-for-privacy@reader2.nntp.hccnet.nl...

in

M.i. wordt de spanning over Rklein pas echt groot als de bliksem op je antenne inslaat. Zo niet dan kom je nooit aan die 10Volt.

Hans

Reply to
JT van Es

Ik heb ooit eens iets gelezen van een soort bankpassen die ze bij een bliksemafleider hangen. Als de bliksem in slaat zal die er voor zorgen dat de bankpas magneetstrip anders gepolariseerd wordt.

Het zou al met een normaal bankpas gaan, als de bliksem in slaat zul je er niet meer mee kunnen betalen bij winkels (pinnen gaat via de chip dus dan gaat dit verhaal niet op!).

Reply to
Ivo Vermeulen

"Ivo Vermeulen" schreef in bericht news:s14Vb.3220$O41.89857@amstwist00...

Pinnen via de chip? Foutje!

Boonie

Reply to
Boonie..

Het gaat om een detectieantenne. Niet om een inslagmeter. Ik wil dus alleen de ionisatie van de lucht meten. We willen dit in de klas simuleren met een elektriseermachine en de antenne op 2 meter afstand (o.i.d.) Ik durf alleen niet te experimenteren met weerstanden omdat de te meten spanning echt niet boven de 10 volt mag komen.

In de definitieve opstelling zal de antenne binnen achter glas staan, zodat de kans op inslag zo goed als 0 is.

Gerard

"Gerard Altena" schreef in bericht news:4022bed4$0$130$ snipped-for-privacy@reader2.nntp.hccnet.nl...

in

Reply to
Gerard Altena

"Boonie.." schreef in bericht news:c00f8c$5ju$ snipped-for-privacy@reader10.wxs.nl...

heb.

Dit is exact wat is zoek. Kijk alsjeblieft of je de spullen nog hebt. Stuur ze op in JPG of mail me voor mijn huisadres

Gerard

Reply to
Gerard Altena

Schijnt wel zo te zijn! Wanneer je bij een bank gaat pinnen wordt de chip gebruikt i.p.v. de magneetstrip. Bij winkels gebruiken ze nogsteeds de magneetstrip.

Reply to
Ivo Vermeulen

Ik denk het toch niet. Vroeger had de postbank een magneetstrip *en* een chip op de pas zitten. In de nieuwe passen hebben ze de chip laten vervallen.

--
pim. ReplyTo: news^A^B^C3^Hlezer [at] schaeffer.tk
Reply to
pim schaeffer

Da's geinig. Bedankt voor de info. Eens voor de gein wat over de chip plakken en zien wat gebeurt.

Boonie

Reply to
Boonie..

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.