overspanningsbeveiliging

Hallo NG ers

Er zijn van die tafelcontactdozen te koop met een overspanningbeveiliging. Kosten niet veel en baat het niet, schaadt het niet. Velen (ik ook) gebruiken die om hun computer te beschermen. Nu wil ik ook mijn audio/video installatie hiermee beveiligen. Maar dat zit niet op een geaard wandcontactdoos. Is het nodig voor de overspanningbeveiliging dat het op een geaard wandcontactdoos is aangesloten?

MVG Gerard

Reply to
Gerardus
Loading thread data ...

"Gerardus" schreef in bericht news:ech4i7$31df$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Aangesloten op een niet geaard stopkontakt werkt de overpanningsbeveiliging maar te dele.

Verwacht geen wonderen van deze overspanningsbeveiliging. Hij (of zei) werkt alleen maar bij kleine kortstondige overbelastingsspanningen. Voor een echte overspanningsbeveiliging (bliksembeveiliging) heb je wel meer nodig

Toet

Reply to
Toeternietoe

"Toeternietoe" schreef in bericht news:44ec2c2b$0$14941$ snipped-for-privacy@dreader17.news.xs4all.nl...

Dank voor je antwoord.

Wat mij eigenlijk het meest interesseert is hoe werkt zoiets. Er staat op dat het bij blikseminslag wel wat doet en dat zolang het lampje brandt van de beveiliging de beveiliging nog werkzaam is. Als het lampje niet meer brand moet de tafelcontactdoos vervangen worden. Als ik dit lees, lijkt het erop dat er een eenmalige beveiliging is en dat er iets doorbrand/afslaat. Ik verwacht trouwens geen wonderen van een dergelijk 11 euro kostend apparaat. Maar voor mijn inboedelverzekering is mijn audio/video/TV toch niets meer waard. Terwijl ik daar toch zeer gehecht aan ben. Mijn vraag is dus eigenlijk. Is voor de werking van de overspanningbeveiliging een aarde nodig?

MVG Gerard

Reply to
Gerardus

.................knip........................

Volgens de gebruiksaanwijzing wel. Waar wil je het overschot anders laten...??

Reply to
post2u

"post2u" schreef in bericht news:ZkZGg.5107$YI3.2549@amstwist00...

Ik heb er geen gebruiksaanwijzing bij.

Als overspanning naar aarde wordt afgevoerd wel. Daarom wil ik graag weten hoe het werkt. Het zou ook zo maar kunnen dat de verbindingen worden verbroken bij overspanning.

MVG Gerard

Reply to
Gerardus

"Gerardus" schreef in bericht news:echpcn$i3g$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Aanvullend wat er op de verpakking staat: De overspanningbeveiliging beschermd uw apparatuur tegen spanningsverschillen (door bijv. blikseminslag of een fout in het electriciteitsnet). Een indicatielampje geeft aan dat de beveiliging in werking is. Indien het lampje niet meer brand, is er een overbelasting geweest en dient de stekkerdoor vervangen te worden.

MVG Gerard

Reply to
Gerardus

Een overspanningsbeveiling is niet zo heel veilig!

Het "trekt kortsluitingen aan" met het gevolg een enorm elektromagnetische veld dat alles juist in die buurt sloopt. Je beveiligt de buurman doordat de grote stromen jouw kant opkomen.

Een overspanningsbeveiling maakt namelijk een sluiting om de tezorgen dat de spanning niet te hoog wordt. Deze spanningsverlagen gebeurt door een sluiting te creëren met het gevolg een enorme stroom.

Zorg in ieder geval dat de beveiliging niet te dicht bij je apperatuur staat.

Reply to
jan

"jan" schreef in bericht news:44ec9912$0$19879$ snipped-for-privacy@news.tele.nl...

snipped-for-privacy@jan.jan hier snap ik helemaal niets van!

Hoe kom je aan deze (wijsheid)?

Grt.

Piet.

Reply to
Thaora

"Thaora" schreef in bericht news:44eca07d$0$2028$ snipped-for-privacy@text.nova.planet.nl...

Jan heeft de klok wel horen luiden, maar weet niet helemaal waar de klepel hangt.

Overspanningsbeveiligingen werken door een (voor de overspanning) een soort van kortsluiting te maken. Wat de buurman er mee te maken heeft weet ik niet, tenzij de buurman zorgt vooor de overspanning (blikseminslag) Wat er kortsluitingen aan trekt??

Maar hebben het dan in het bovenstaande over een grofbeveiliging, en niet zoals in een snoerkontaktdoosje van de plaatselijke bouwmarkt zit. Hierin zit een fijnbeveiliging, en wekt toch net even iets anders.

De vraag was al eerder aangehaald, Hoe werkt zo'n ding.

In grote lijnen werkt het zo. In de inkomende draden ( normaal gesproken 1 x fase, en 1 x nul) vanaf de steker zitten eerst twee kleine spoeltjes. Een spoel heeft de eigenschap snelle spanningsvariaties tegen te willen houden (grote weerstand) Een overspanning door blikseminslag is zo'n snel teonemende spanning. Dit gaat in nano-seconden. Dus in een fraktie van een seconde is de spanning geen 230 Volt, maar 2000 Volt. De spoel heeft voor deze snelle verandering een vrij hoge weerstand, en wil er dus niet goed doorheen. Dit is de eerste barriere. Hierna zitten (afhankelijk van de uitvoering) twee, of drie VDR weerstanden, of Supressors. Een VDR is een spanningsafhankelijke weerstand, Tot een bepaalde spannning is de weerstans hoog, boven een bepaalde spanning wordt de weerstand laag. Een suppressor heeft deze eigenschappen ook, maar deze zijn veel beter. Deze VDR's (of suprressors) zitten vaak tussen fase en nul, en een tussen fase en aarde, en een tussen nul en aarde, en zitten na de eerder genoemde spoeltjes. Wat gebeurt er dan bij een overspanning (blikseminslag): De spoeltjes zorgen voor een hoge weerstand, en na die weerstand zorgen de VDR's (of suppressors) voor een kortsluiting voor alles wat boven de ca 400 Volt komt.

Even ter toelichting. Overspanningen welke door bliksem onstaan op een ondergronds elektriciteitsnet komen zelden boven de 2000Volt bij de woningen op de apparatuur. Dus bij de van buiten komende ontladingen. De kabels in de grond etc. dempen een groot deel van de overspanningen. Komen de spanniningen er boven, dan is er in huis wel meer kapot door blikseminslag, de spanning komt dan niet van de kabels van buiten, maar door inslag in huis of zo, vaak is er dan wel het een en ander kapot in huis. Bij elektriciteitsnetten bovengronds, en bij industriele installaties gaat het bovengenoemde niet op.

Toet

Reply to
Toeternietoe

"Toeternietoe" schreef in bericht news:44ecbcd7$0$16901$ snipped-for-privacy@dreader27.news.xs4all.nl...

Dat is de informatie die ik zoek. Met andere woorden: zonder aardeaansluiting werken alleen de spoelen en 1 supressor. Beter zou het zijn om de aarde ook aan te sluiten, zodat er spanning naar aarde kan afvloeien. Inmiddels heb ik de overspanningbeveiliging er tussen zitten. Ik zal t.z.t. ook een geaard plintstopcontact maken om het goed aan te sluiten. Dat is alleen een beetje veel werk (gaten boren in vloer en kabel in kruipruimte naar de meterkast). Zo heb ik de computer ook al op een geaard stopcontact gekregen. Iedereen bedankt voor de nuttige informatie.

MVG Gerard

Reply to
Gerardus

Gerardus wrote in msgid:

Vergeet dan ook niet dat via de telefoonaansluiting eenzelfde verhaal geldt. Stroom door blikseminslag kan dan via deze lijn door je apparatuur naar aarde of nulleider/faseleider lopen.

--
Key-ID = 0xA6581435            E-mail address is valid but ipv6 only
Reply to
Kees Plonsz

"post2u" schreef in bericht news:ZkZGg.5107$YI3.2549@amstwist00...

Het "overschot" wordt in de VDR omgezet in warmte.

Hans

Reply to
JT van Es

En dat is meteen een van de attentiepuntjes. Als de VDR een paar keer een flinke stoot gehad heeft, kan ie zomaar gaan 'lekken' en dus heet worden. Koop dus geen plastic rommel en leg de aluminium doos neer op een plek waar het geen kwaad kan. Een ander punt om op te letten is dat er bij mijn weten maar twee echt goed werkende manieren zijn om de boel te beveiligen: alle leidingen die het huis binnenkomen meteen op de plek waar ze het huis binnenkomen van suppressors voorzien, of alternatief, alle leidingen naar het apparaat dat je wilt beschermen zo dicht mogelijk bij het apparaat van suppressors voorzien. Met alle leidingen bedoel ik dus ook de antenne en de telefoonleiding.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

snipped-for-privacy@panic.xx.tudelft.nl wrote in msgid:

Nog beter is alle binnenkomende leidingen tijdens onweer gewoon loskoppelen en enventueel met aarde verbinden. Is nog goedkoper ook. Voor de zeldzame situatie dat er meer dan 220 volt op je net komt te staan kun je de elektricteits provider aansprakelijk stallen.

--
Key-ID = 0xA6581435            E-mail address is valid but ipv6 only
Reply to
Kees Plonsz

"Kees Plonsz" schreef in bericht news:44ed5af3$0$4521$ snipped-for-privacy@news6.xsall.nl...

Ik maak me geen illusie dat dergelijke goedkope apparatuur bij een directe blikseminslag in mijn huis nog veel beschermends heeft. Uit ervaring heb je de meeste schade in een buurt door de indirecte inslag. Bij ons in de buurt zo'n inslag gehad. Wel in 20 huizen apparatuur stuk. Met een overspanningbeveiliging zou heel wat minder stuk zijn geweest. Voor echte beveiliging is veel duurder spul nodig, maar dat vind ik in een rijtjeswoning niet nodig. Ten tweede hoef ik me geen zorgen te maken over de telefoonaansluiting. De KPN is voorin dit jaar opgezegd, dus dat heeft nog een mooi extra voordeeltje opgeleverd.

MVG Gerard

Reply to
Gerardus

"Kees Plonsz" schreef in bericht news:44ed7be1$0$4525$ snipped-for-privacy@news6.xsall.nl...

Dat loskoppelen wil ik niet aan beginnen. Midden in een film komt er een onweerbuitje opzetten of midden in de nacht en jij alles loskoppelen. Is mij veel te veel werk. Dan beveilig ik het liever op een andere wijze. En die zeldzame situatie heb ik enige jaren geleden al meegemaakt. Kwam er een half uur 270 V op het net te staan. De lampen branden toen erg fel. Is in het landelijke nieuws geweest. Zelf had ik eerst geen schade, wat velen wel hadden. Ook schade die na de bewuste datum optrad tot 4 weken erna kon je ook nog claimen. Laat net na 6 weken de hoogspanning uit de TV roken.

MVG Gerard

Reply to
Gerardus

Ik wist niet dat er een spoel in die dinngen zat.

Want zonder spoel zal jij diegene zijn met de kapotte spullen omdat hier de eerst doorlag zal op treden en de grote stroom zal lopen. En met buurman bedoelde ik dat de stroom kan "kiezen" jou of de buurman. De buurman zonder beveiliging heeft een hogere doorslag spanning.

Reply to
jan

"jan" schreef in bericht news:44edec03$0$4391$ snipped-for-privacy@news.tele.nl...

Daar is deze nieuwsgroep ook voor. Om te leren van anderen.

Dat klopt, de spoel is de eerst filtering van de hoge inductiespanning. Zonder de spoel zal de na geschakelde varistor, VDR of Suppressor,te veel stoom moeten afleiden, en zal bij de minste overbelasting al kaduuk zijn.

En met

Nee hoor, de stroom kiest niet, deze houdt zich netjes aan de natuurwetten Het is dan ook helemaal afhankelijk van de plaatselijke situatie. Als jou buurman verder weg woont t.o.v. de inslag is bij hem de overspanning lager. De kabel geeft een behoorlijke weerstand (demping)

Bovenstaande verhaaltje gelezen, snap je wel dat dit antwoord niet goed is.

Klaas

Reply to
Toeternietoe

Die overspannings beveiliging is heel erg eenvoudig tevens kun je die als elektronicus / hobbyist heel eenvoudig zelf aanbrengen.

1x een VDR S20K275 zetten over de L en N van je 220V en klaar ben je.

Wel NA een zekering.

Bij te hoge spanning ontstaat er kortsluiting en wel zo fijn als er dan een zekering springt i.p.v. pas bij over de 16A.

Metal Oxide Varistor (MOV) Clamping Voltage Max, Vc:710V; Peak Surge Current:8kA; Voltage Rating, DC:350V; Voltage Rating, AC:275V; Varistor

datasheet:

formatting link

De rest van de verhalen over aarde en dergelijke is iets anders dat zijn netfilters en zijn bedoeld om de storingen te dempen van de aangesloten apparatuur (slechte voedingen etc.) en anders om.

Een netfilter beschermd niet! tegen overspanning. Een netfilter beschermd tegen oneigenlijke frequenties = vervuiling op het net.

voorbeeld:

formatting link

Koop je gewoon zelf zo'n netfilter. Of beter haal je die uit oude apparatuur.

MAAR:

99,9 van de 100 apparaten hebben al dergelijke filters ingebouwd als ook de overspannings beveiligingen.

Haal maar eens een PC voeding open of een oude video. OOk een wasmachine heeft een netfilter. Dergelijke "beveiligings" produkten schaar ik onder de onzin/ nutteloze produkten.

Ieder produkt moet al aan vele dergelijke wettelijke eisen voldoen.

Bouw je zelf apparaten aangesloten op het net DAN dien je dergelijke filters en beveiligingen toe te passen.

Voor PC en dergelijke raad ik aan de betere UPS'n. Er zijn verschillende type. Je moet het type hebben die continu uit de batterij 220V leveren. Via de aangeleverde net 220V worden dan die accu's weer bij geladen.

Voordeel:

- geen omschakel tijd bij wegvallen netspanning (al ligt dat in de millisecondes)

- altijd een zuivere spanning door de scheiding van het net.

- de betere schakelen ook geheel over op batterij voeding als het net heel er vuil is of onstabiel.

- via PC-UPS software wordt keurig de PC tijdig afgesloten als de batterij leeg raakt. (heel veel mensen vergeten de PC digitaal aan de UPS te koppelen, dan heb je er nog weinig aan)

Zoek eens op Netfilters of filters mains VDR's

Beveiligen tegen bliksem is een heel ander verhaal daar helpen absoluut de boven staande produkten niet tegen.

Maurice

Gerardus wrote:

Reply to
MHamm

Wat jij hier beschrijft is niet volledig want het gaat er niet om de overspanning tussen L en N te "beveiligen".

Het gaat erom de L, N en aarde tov elkaar op een max potentiaalverschil te begrenzen.

Dus moeten er tussen L en aarde en N en aarde ook varistoren geplaatst worden.

Maar helaas "slijten" die dingen op den duur, in de zin dat sommige op den duur steeds warmer kunnen worden.

Hoe dat je dat nou kan voorkomen weet ik ook niet.

Bovendien moet je als je apparaten hebt die ook aan de CAI hangen, zoals radio's, TV's en soms ook PC's ook denken aan de begrenzing van de spanning van deze aansluiting en potentiaalverevening met de L, N en aarde realiseren.

Zulke producten bestaan, maar de goeie zijn best duur.

Denk hierbij bv aan DEHN.

Jan

Reply to
nomail

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.