Aansluiten Ampéremeter

Hallo,

Ik wil een paar zaken in een electrisch systeem kunnen nakijken. Namelijk de spanning, en de getrokken stroom.

De situatie is de volgende.

Een startspanning van 24 V= Daarachter 2 DC/DC convertors. Eentje naar 19 V= De tweede naar 12 V= Dus eigenlijk 3 verschillende spanningen.

Wat de Voltmeter die ik wil plaatsen ( en ik opteer voor slechts 1 meter wegens te te weinig inbouwruimter voor 3 ) Doe ik het volgende. Massa van de startspanning aan de - van de meter, en de respectiefelijke pluspolen van de verschillende uitgangen via een drukknop (maakcontact) naar de plus van deze voltmeter. Dus naargelang op welke drukschakelaar ik druk, krijg ik de spanning uit te lezen die ik wens te weten.

Nu komt de vraag. Ik wens voor deze 3 circuits hetzelfde doen voor de stroom, hoe doe ik dat? Liefst geen te drukke schakelingen, het moet simpel blijven.

Bedankt,

MP

Reply to
Marco Polo
Loading thread data ...

En als je meerdere knoppen tegelijk in drukt komt er rook uit! Leuk... Ik denk dat je beter een 3-standen schakelaar kunt nemen dan drie drukknoppen.

Met stroom is dat niet zo gemakkelijk omdat je daarvoor het circuit moet onderbreken.

Reply to
Rob

Is niet de bedoeling dat ik meer dan 1 knop terzelfder tijd indruk.

Vandaar de vraag aan iemand die het wel weet.

Reply to
Marco Polo

De + van de meter zit in jouw plannetje achter de DC/DC converters en de min ervoor. dat gaat niet lukken tenzij je de min van beide converters met de min van de 12 voedingsspanning verbindt. Wel zijn dan de input en de output van de Dc/DC converters niet meer galvanisch gescheiden. (ik weet niet zeker of dat bij de DC/DC van jou zo is maar het is wel gebruikelijk die scheiding)

De stroom meten kun je doen met een weerstand 0,1 ohm 5 watt of zoiets en daarover de spanning meten.

5 watt 0,1 ohm kan 7 ampere aan en 10 watt 0,1 ohm 14 ampere etc. Bij een stroom van 10 ampere staat er 1 volt over de weerstand.
Reply to
(on)wijs man

Famous last words. Poef!

Stroom meten is gewoon niet zo simpel als 3 drukknopjes en klaar, daar heeft Rob gewoon gelijk in... Spanning meten eigenlijk ook niet, maar dat kan jaren goed blijven gaan.

Neem 3 shunts en een dubbelpolige omschakelaar met 3 standen. Of als het duur mag zijn 3 meettanggen of vergelijkbare constructies. Je hebt hoe dan ook een omschakelaar nodig, dus echt simpel gaat het niet zijn.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

De min zit voor de convertors en is gemeenschappelijk met deze na de convertors. Dus gemeenschappelijke min op alle plaatsen. De + is gescheiden, en er zijn er dus 3 daarvan.

+12; +19; en +24 ( waar deze laatste dus de + is zonder dat een convertor is gepasseerd )

Is niet nodig, daar ik een maakcontactschakelaar gebruiken wil per groep ( per plus dus eigenlijk )

A = -------------------------------- - 0V naar - meter B = -------------------------------- + 12V via druktoets 1 naar + meter C = -------------------------------- + 19V via druktoets 2 naar + meter D = -------------------------------- + 24V via druktoets 3 naar + meter

Druk toets 1 geeft uitlezen convertor 12 V Druk toets 2 geeft uitlezen convertor 19 V Druk toets 3 geeft uitlezen convertor 24 V

Hoe vertaald zich dat een beetje visueel? Ik wil zoals gezegd dus wel de stroom kunnen uitlezen van de verschillende uitgangen via slechts 1 meter hé.

Bedankt al voor je bijdrage,

MP

>
Reply to
Marco Polo

Wat betreft dat Rob gelijk heeft, daar zeg ik niet dat dat niet zo is, ik reageerde eigenlijk op zijn antwoord aangaande de spanningscontrole. Spijtig op de foute plaats in zijn betoog. Sorry daarvoor. Maar wat die spanningsmeting betreft, blijf ik me wel afvragen wat daar fout kan gaan. Er van uitgaande natuurlijk dat ik zeker geen twee of drie knoppen gelijk ga indrukken. Vandaar dat ik het met druktoetsen doe die bij het loslaten het contact verbreken.

Hoe gaat dat dan in z'n werk?

Die meettangen komen niet in aanmerking omdat het in een systeemkast komt te zitten. En mede door wat je zelf aanhaalde, de prijs zou echt te hoog zijn voor wat het eigenlijk is.

Reply to
Marco Polo

Woehahaha! Mooi gezegd!

Marco Polo, vroeg of laat gebeurt dat toch. Ofwel doe je het zelf als je haastig bent of stressy, of anders je kleine neefje of je nieuwe liefje of weet ik veel maar vroeg of laat gebeurt dat. Remember Murphy! De enige manier om zeker te zijn dat het niet mis gaat is te maken dat het niet kàn mis gaan.

Moest ik jou zijn, ik zou niet proberen de "inkomende" stroom te meten. De beide uitgaande stromen wil je toch kunnen meten, met een eenvoudige optelling kun je de inkomende daaruit berekenen.

Dat gezegd zijnde: shunts zijn kleine weerstanden die je in serie zet met de te meten stroom. In plaats van echt de stroom te meten, meet je dan de spanning over de shunt. Ik heb hier ergens een paneelmeter voor 30 Amp liggen, en dat is vooral een grote shunt en daarbij een klein draaispoelmetertje.

Zet dus twee shunts tussen je inkomende spanning en de ingangen van de beide regelaars, hang de ene kant van je "stroom"-meter aan het gemeenschappelijk punt = de ingangsspanning, en de andere kant via een tweewegschakelaar aan de andere uiteindes van de beide shunts.

Reply to
jan olieslagers

Laat me raden: een paar ampere per apparaat ? Ik zou om te beginnen kijken, of de draden zich niet als 'shunt' laten misbruiken. Een inbouwmeter met een schaal van 2000 mV kost bijna niks en daarmee kun je prima de stroom meten als spanningval over de aansluitdraden.

Ik zou om te beginnen eens met een DVM kijken, hoeveel spanning er over de diverse aansluitdraden valt.

Met een beetje gepuzzle kun je zelfs met 1 enkele meter zowel de stroom als de spanning meten. (Desnoods met een dubbelpolige schakelaar; bijvoorbeeld een draaischakelaar met 6 standen :-)

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

Ik weet het, maar er kan niemand anders dan ik in de buurt komen van dat spul. En als ik zorg dat de drukknoppen zo staan dat ik maar één knop terzelfdertijd kan indrukken dan kan Murphy,,,,, je weet wel. ;-)

Kan je dat even nader beschrijven met een simpel schemaatje? Zoiets als wat ik deed voor de spanning is voldoende. Dus geen grote tekeningen nodig.

Dank je voor je inbreng,

MP

Reply to
Marco Polo

"Gerard Bok" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@News.Individual.NET...

Dacht ik ook. Daarom dacht ik er ook aan eerst ergens een DC ampére tang in bruikleen te gaan vragen, om dan verder te gaan met een aan de bekomen gegevens vaste Ampére (paneel) meter.

Ik denk eerlijk gezegd dat ze daarom te kort zijn. De langste is namelijk zo'n 20 cm, en de sectie is 1,5mm²

Bijna niets is nu ook het woord niet, da's namelijk de reden waarom ik een oplossing zoek met slechts 1 Ampéremeter ipv 3. In een plaatselijke electronicazaak toch een kleine 15 euro per stuk. Dus da's 45 Euro. Da's toch net iets meer dan "bijna niets" hé?

Ik vermoed dat die val zo klein is dat er niet veel verschil te meten zal zijn.

Een 30 V= spanningsmeter heb ik reeds (vandaar dat ik de prijs weet) dus die gebruik ik sowieso.

Reply to
Marco Polo

formatting link

Zo zou je het in principe kunnen doen. Met 1 meter en 1 (wissel)schakelaar en 1 schakelaar 3 standen. Er moet nog wel wat gefinetuned worden met de weerstanden Rv1 en RV2 en mogelijk een paar potmetertjes om de boel te ijken. e.e.a hangt af van de meter. En je moet een ampere en spannings schaal op een meter zien te krijgen. Of een omreken tabelletje maken.

Reply to
(on)wijs man

formatting link

Reply to
(on)wijs man

Je denkt nog steeds dat iets ingewikkelds in een simpel schemaatje kan? Simpele ziel...

--
Groet, salut, Wim.
Reply to
Wim van Bemmel

Denk je er wel om een breek-voor-maak schakelaar te gebruiken ??

--
Groet, salut, Wim.
Reply to
Wim van Bemmel

Afbeelding is opgeslagen. Bedankt, ik ga het eens bekijken, denk wel dat dit iets in de goede richting is.

MP

Reply to
Marco Polo

Als je eerste de afbeeding van (on)wijs man gezien zou hebben alvorens je reactie te plaatsen, dan zag je dat dat idd kan.

Reply to
Marco Polo

Zorg nu maar eerst voor een 3-standen breek-voor-maak schakelaar...

--
Groet, salut, Wim.
Reply to
Wim van Bemmel

Er zit een foutje in mijn schemaatje (niemand nog gezien?) dit is de goede

formatting link

Reply to
(on)wijs man

Er zit een foutje in mijn schemaatje (niemand nog gezien?) dit is de goede

formatting link

Reply to
(on)wijs man

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.