wisselspanning meten met gelijkspanningsmeter

Hallo,

Misschien kan iemand hier me helpen. Ik ben op zoek naar een manier om een grote wisselspanning te meten met behulp van een AD omzetter.

De AD omzetter kan ik lezen, geen probleem. Gelijkspanning is dus gewoon te meten, eventueel met een voogeschakelde verzwakker. Maar ik wil nu een wisselspanning meten.

De te meten spanning komt uit een motorfiets, dus de frequentie is afhankelijk van het toerental. De wisselspanning ligt tussen 30 volt (erg slecht) en 120 volt (perfect). Ik heb al een paar dagen gezocht op Internet, maar het blijft me onduidelijk. Toen dacht ik aan nieuwsgroepen......

Het liefts heb ik gewoon een gelijkrichter, die ik dan terugreken naar de geleverde spanning. Weet iemand daar een formule voor ? Simpel en eenvoudig werkt altijd beter dan ingewikkelde oplossingen.

Hans.

Reply to
Hans Versteegt
Loading thread data ...

"Hans Versteegt" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Je kunt toch gewoon een bruggelijkrichter nemen (of 4 diodes) en over de + en - aansluiting een electrolitische condensator (elco) van zeg 10uf met daaraan parallel een weerstand van 3k3 (3300ohm) (om de condensator te ontladen als het toerental weer omlaag gaat) En dan de gelijkspanning meten over die condensator.

Overigens is de formule (sinusvormige) wisselspanning x wortel2 = gelijkspanning. ofwel in jouw geval de hoogste spanning 120v x 1,4142 = 169 volt. Dit is wel theoretisch, in de praktijk zal de DC spanning wel iets lager uitkomen ivm verliezen in de gelijkrichter. Heb je hier wat aan?

Reply to
vergeten

Ja, heb ik wel wat aan.

Verleizen in de gelijkrichter/diodes zullen ong 1.4 Volt zijn. Dus komt het neer op :

Meting = (U-gelijk + 2x 0.7) / 1,1442

rimpel e.d. daargelaten.

Die zullen toch niet zoveel meer gaan uitmaken als ik de hele boel met een factor 50 ga verzwakken, denk ik.

Hans.

Reply to
Hans Versteegt

"Hans Versteegt" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

De rimpel zal een factor 50 kleiner zijn als je gaat verzwakken. Je zal in de praktijk misschien nog wat moeten "spelen" met de waarden van de componenten. bijvoorbeeld 1uF, 2,2uF, 3,3uF - 4,7uf ipv 10uf. Je zou het geheel nog kunnen ijken door een (bekende) wisselspanning aan te sluiten van een trafo en dan het DC meten met een digitale voltmeter.

Vergeet ook niet voor de condensator een werkspanning te kiezen van MINIMAAL de hoogste te meten DC spanning, liefst nog wat hoger! Die kun je misschien wel ergens uit slopen. Mocht dat niet lukken dan heb ik er nog wel 1 voor je.

Reply to
vergeten

"vergeten" schreef in bericht news:472c71f6$0$55807$ snipped-for-privacy@news.wanadoo.nl...

Wat ik nog vergeet (vandaar mijn naam :-)) is dat er door de weerstand bij de hoogste spanning (±169 volt) wel een stroom loopt van 51mA. dat is een vermogen van ruim 8 watt daardoor wordt hij wel flink warm. Dat betekent kort meten dus! Misschien kun je beter hogere waarde nemen voor die weerstand. Bij 22k hoeft de weerstand nog maar 1.5 watt te zijn bij de hoogste spanning.

Reply to
vergeten

"Hans Versteegt" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Is het eigenlijk wel nodig om een gelijkrichter met afvlakking te gebruiken?

Simpeler, en wellicht goed genoeg, is om een enkele diode te gebruiken. Een beetje langzame meter komt dan zelf op een gemiddelde spanning uit die je dan kan omrekenen naar de daadwerkelijke spanning. Eventueel kan je een aantal bekende spanningen gebruiken om je meter te ijken.

Condensatoren en een ontlaadcircuit zullen toch al in je meter zijn geïntegreerd lijkt me?

Reply to
mijn naam

"Hans Versteegt" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Het principe is niet bijzonder moeilijk maar er zijn toch een paar onduidelijkheden die het geven van een betrouwbaar antwoord wel bemoeilijken. Allereerst wat wil je meten? Wil je piek-, gemiddelde- of effectieve waarde meten? 30-120Vac uit een motor die normaliter een boordnet van 6 of 12Vdc heeft, roept vragen op. Wat is de vorm van de spanning, wat is de maximale stroom, is er een gemeenschappelijke massa ("aarde") voor de te meten spanning en de (voeding van) de meetschakeling? Gaat het om de dynamo of een meetopnemer? In het geval van een dynamo, weet je zeker dat er een wisselspanning uitkomt? Moderne dynamo's plegen een ingebouwde gelijkrichter te hebben en leggen de min van de gelijkgerichte spanning aan het chassis. Kortom, een beetje meer informatie is nodig om te voorkomen dat een antwoord je op het verkeerde been zet.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

Laat ik dan beginnen met het feit dat het geen moderne motor is. Nee, waar het hier om gata is een 29 jaar oude Honda CX500. Deze motor heeft een (voor die tijd) revolutionair onstekings systeem, CDI, wat vanuit de dynamo 90 en 100 volt krijgt voor de ontsteking resp tot 5500 rpm en boven 5500 rpm.

Die twee spanningen wil ik meten en die meting wil ik in de computer hebben. Als tussen schakeling gebruik ik een K8000 van Velleman, omdat a) die bijna alles aan boord heeft, b) ik er nog twee heb liggen. Er is een gemeenschappelijk aarde/massa voor deze twee spanningen. namelijk de massa van de dynamo. De dynamo zelf genereerd bij 5000 rpm 90 volt. En dat er wissel spanning uitkomt daat heb ik van meneer Peters (werkplaatshandboek) die dat weer van meneer Honda heeft.

De oude CX500's hebben zo af en toe een lastig probleem van met een zgn 'White Wire Fix' kan wordn opgelost. Op dat moment is het raadzaam om de dynamo door te meten. "Mijn" schakeling met de K8000 geeft al een redelijk betrouwbare meting (minder dan 5% afwijking t.o.v. een digitale multimeter) van de 8 voorgeschreven meetpunten, maar ik wil graag proberen ook de ontsteek spanningen te meten. Die zijn bij mijn ene CX 30 en 50, en bij de andere (gelukkig) 90 en 100 volt. Gemeten weer met die digitale multimeter, nu op wisselspanning geschakeld.

formatting link
geeft misschien een idee waar ik het over heb.

Hans.

Reply to
Hans Versteegt

Euh... Nee!

Ik wil een Velleman K8000 gebruiken, die heeft een AD convertor die slechts 5 volt aankan, in 255 stappen. Mischien dat ik een 6 of een

12 volt wisselspanning kan gebruiken als 'eikpunt' maar daar moet ik nog even een tijdje over denken.

Hans.

Reply to
Hans Versteegt

Goei tip, ik zou het werkelijk kunnen vergeten om naar de elcio spanning te kijken, en dan gewoon een 63v type ertussen te prikken en "PLOF" .......

Hans. ( die niet voor het eerst een PLOF mee-maakt )

Reply to
Hans Versteegt

Hoi,

niet om te muggenziften, maar er werd geschreven

Waarna je terugschrijft:

Reken dus wel met 1,41 * de wisselspanning en niet met de 1,1442 maal.

Het zal wel een vertypfout zijn maar als je er geen erg in hebt dan zit de er zo 30 procent naast.

Grtz, Ben

Reply to
Ben

Sorry Ben,

Ik heb me vertikt, het moet inderdaad 1.41 zijn. Voudje moed kenne..... :)

Hans.

Reply to
Hans Versteegt

"Hans Versteegt" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Voor dat doel is de absolutewaarde detector/gelijkrichter bedacht Zie b.v. http://64.233.183.104/search?q=cache:qQkP_RniC4oJ:

formatting link

Hans

Reply to
JT van Es

Nou,

Allemaal bedankt voor de vele input. Ik zal er wat nuttigs mee proberen te doen. Ik denk toch dat ik gewoon voor een gelijkrichter met elco en weerstand ga.

bedankt, en veel succes verder.

Hans

Reply to
Hans Versteegt

"Hans Versteegt" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Dat geeft een veel beter inzicht in het probleem. Een onbekende factor blijft de vorm van de wisselspanning. Als het een mooie sinus is met een effectieve waarde van maximaal 120V, dan wordt de piekspanning 1,41 keer zo hoog, dus zo'n 170V. Om dit te kunnen controleren zou je een oscilloscoop moeten gebruiken, maar die heeft niet iedereen voorhanden. Wat je wel kunt doen, is de schakeling op de motor aansluiten en de uitgang met een gelijkspanningsmeter controleren. Bij een sinusvormige ingangsspanning van

120V komt er dan uit de hieronder getekende verzwakker ongeveer 3,6Vdc voor de analoge ingang van de K8000. Een beetje aan de veilige kant dus. De Schottky diode, BAT85, dient er voor om ongewenste pieken die op kunnen treden uit de K8000 te houden. Het kan overigens best zijn dat de K8000 al zo'n bescherming heeft. 1N4007 +5V K8000 0-120Vac----->|---+ +------ | | .-. | | | | | |100k - BAT85 '-' ^ | | +-----+-----+-----analoog | | in K8000 .-. | + | | ### | | --- 2k2'-' |10uF | |16V | | GND -----------+-----+----------- GND created by Andy´s ASCII-Circuit v1.24.140803 Beta
formatting link

Het is trouwens op zijn minst nuttig de schakeling te ijken. Dat wil zeggen, met Vac-meter de wisselspanning en met een Decameter de gelijkspanning en dat over een reeks toerentallen.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

"petrus bitbyter" schreef in bericht news:472e636d$0$29782$ snipped-for-privacy@dreader11.news.xs4all.nl...

Oef, mijn spellingchecker heeft me weer eens te pakken. "Decameter" moet "Vdc-meter" zijn.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.