Multimeter uitleg?

Hallo,

Ik heb al een poos een digitale multimeter. Als kado gekregen, ik denk uit een bouwmarkt of zo.

Er zit echter alleen maar een,slecht vertaald, papiertje bij waar in staat wat hij meet.

Echter gaan ze er blijkbaar van uit dat dekopers een redelijk goede kennis heeft van de soorten zaken die je kunt meten en hoe je dat dan moet instellen.

Komt er op neer dat ik eigenlijk alleen maar de OHM-meet mogelijkheid gebruik.

Weet iemand of er ook ergens op het internet iets te vinden is wat meer utleg geeft over het praktische gebruik van zo'n meter?

Verleden week had ik een probleem met de accu van de auro en wist niet hoe ik moest meten. Na een nieuwe accu erin gezet te hebben bleek het probleem in het draadje van de dynamo te zitten.

En dat had ik misschien kunnen meten.

Alvast bedankt voor de tips.

Nini

Reply to
Nini
Loading thread data ...

"Nini" schreef in bericht news:497e3797$0$28728$ snipped-for-privacy@news.freeonline.nl...

ga eens op zoek naar een boekje/online cursus over electriciteitsleer. Als je niet weet wat je met zo'n multimeter moet meten, heb je er inderdaad niets aan.

Ga eens op zoek naar een boekje/online cursus over de werking van auto- electronica. Ook daarvoor geldt. Als je geen idee hebt hoe dat werkt, kun je er niet zinvol aan meten.

MRe

Reply to
MRe

Nini wrote:

Ah, dan heb je in ieder geval al door wat weerstand inhoudt (of tenminste het concept van wel/niet verbinding).

Hmm, ik kan zo niets vinden dat het echt goed uitlegt ... misschien dat ik binnenkort zelf maar eens een paar pagina's in elkaar draai, want ik krijg er ook steeds vaker vragen over (steeds meer mensen kopen zo'n ding bij een bouwmarkt, maar kunnen er niet mee omgaan). Hier alvast wat stukjes uit een oud documentje dat ik nog kon terugvinden, hier en daar aangevuld:

- Een eenvoudige multimeter kan in ieder geval spanning (mV, V) stroom (mA, A) en weerstand (Ohm, KOhm, MOhm) meten.

- SPANNING is de 'druk' waarmee elektronen van de ene pool van een bron naar de andere pool willen stromen en wordt uitgedrukt in volt. Spanning is er in twee smaken: * Gelijkspanning (op de meter doorgaans aangegeven als DCV), dat wil zeggen een spanning waarvan de polariteit (plus/min) altijd hetzelfde bijft. Batterijen, accu's en veel adapters leveren gelijkspanning. * Wisselspanning (op de meter doorgaans aangegeven als ACV), oftewel een spanning waarvan de polariteit voortdurend omkeert. Netspanning is een voorbeeld van wisselspanning; de polariteit wisselt hierbij 50 keer per seconde. Je meet spanning altijd tussen twee punten, bijvoorbeeld de pluspool van een batterij en een minpool van een batterij; bij meten aan gelijkspanning is het de bedoeling dat de rode draad de plus is en de zwarte de min (op de meter vaak aangegeven als COM, van 'common'). In het ideale geval doet een spanningsmeter niets anders dan spanning meten, zonder stroom te verbruiken -- met andere woorden: de ingangsweerstand van een spanningsmeter is bij voorkeur erg hoog. Als je bijvoorbeeld de spanning van een auto-accu wilt meten, doe je de zwarte draad in de gemeenschappelijke aansluiting (COM of GND), en de rode draad in de aansluiting voor spanningsmeting (waar als het goed is de letter V bij staat). Dan stel je in dat je gelijkspanning wilt meten, dus DCV. Verder moet je bij de meeste goedkopere meters nog het juiste /bereik/ instellen: dit is de maximale spanning die je kunt meten in een bepaalde instelling. Vaak heb je de bereiken 200mv (oftewel maximaal 0,2V), 2V, 20V,

200V en als laatste 400, 600 of 1000V (dit is afhankelijk van het type meter). Voor het meten van de spanning van een accu van 12V moet je de meter dus op het bereik van (inderdaad) 20V zetten. Controleer nog een keer goed of met name de rode draad inderdaad is aangesloten op de ingangsbus voor spanning (V) en beslist niet een afzonderlijke bus voor stroom (mA of A), indien aanwezig. Als je nu de rode draad tegen de pluspool van de accu houdt en de zwarte draad tegen de minpool, zal het display iets aangeven in de trant van 12.43 V (of misschien 11.nogwat, of, bij draaiende motor, 13.nogwat) ... Kortom: de spanning zal eigenlijk nooit precies 12 volt zijn. Op het moment dat de dynamo de accu oplaadt, zal de spanning hoger liggen; wanneer de accu belast wordt, zal de spanning iets dalen -- en die daling wordt groter bij een grotere belasting en/of een bijna lege accu. Als je de plus- en minpool verwisselt, zal de meter een negatieve spanning aangeven. Als je een 1,5V-batterij wilt opmeten, zet je de meter een stand lager, dus op het bereik van maximaal 2V DC. Als je lichtnetspanning wilt meten, zet je de meter op wisselspanning (ACV), op een bereik tot minimaal 400V.

- STROOM is wat de naam al min of meer aangeeft: de hoeveelheid elektronen die per seconde door een draad stromen. Stroom wordt uitgedrukt in ampère. Net zoals spanning is stroom er ook in de varianten gelijkstroom en wisselstroom. Je meet stroom altijd /in serie/ met een verbruiker; een ideale stroommeter doet niets anders dan een stroom meten, zonder de stroom te hinderen -- met andere woorden: een stroommeter heeft een eigen weerstand van (bijna) nul. Hierdoor is een stroommeter iets minder simpel in het gebruik dan een spanningsmeter; je moet immers een verbinding tussen een spanningsbron en een verbruiker onderbreken en hier de stroommeter tussen plaatsen om de stroom te kunnen meten. Probeer nooit stroom te meten door de draden van een stroommeter direct aan te sluiten op de twee polen van een spanningsbron -- want dit veroorzaakt een kortsluiting. In feite heb je als niet-elektroknutselaar maar weinig aan de stroommeetfunctie. Ik gebruik het hoogste bereik (20A DC op mijn meter) af en toe om de conditie van kleine batterijen te meten, waarbij ik ze dus heel kortstondig even kortsluit via de stroommeter. Als er dan een paar ampère loopt (penlights e.d.), is de batterij nog niet leeg; bij knoopcellen is dit natuurlijk lager. Dit is echter niet goed voor de batterijen, en het is zaak om de meting zo kort mogelijk te houden. En doe dit kunstje NOOIT bij een auto-accu: je draden en/of meter vliegen al snel in de brand door de enorme kortsluitstroom (honderden ampères).

- WEERSTAND is ook wat de naam al aangeeft: de hoeveelheid tegenwerking die de elektronen ondervinden bij het stromen door een geleider. Weerstand wordt gemeten in ohm (of kilo-ohm of mega-ohm voor resp. 1.000 en 1.000.000 ohm). Metalen zijn zonder uitzondering goede geleiders en hebben doorgaans een weerstand in de ordegrootte van een paar tiende ohm. Dingen als koolstof, water en huid hebben een aanzienlijk hogere weerstand. Zo kun je je 'eigen' weerstand meten door de meter op weerstandsmeting te zetten in het bereik tot 2MOhm, en te knijpen in de beide meetcontacten. Bij drogen handen kom je niet onder ca. 500kOhm, met natte handen is dit snel een factor 10 lager, dus 50kOhm. Het verband tussen spanning, stroom en weerstand is simpel: I=U/R, met I de stroom in ampère, U de spanning in volt en R de weerstand in ohm. Je ziet dat de stroom toeneemt bij een lagere weerstand of een hogere spanning. Daarom is het aanraken van de polen van een 12V-accu met je handen nagenoeg ongevaarlijk (je hebt een behoorlijk hoge weerstand, dus loopt er bij deze spanning maar weinig stroom), maar is het aanraken van lichtnetspanning levensgevaarlijk (meer dan twintig keer zoveel spanning, dus ook twintig keer zoveel stroom -- en dan zijn er nog wat andere factoren die het extra gevaarlijk maken). En daarom is het kortsluiten van een 12V-accu ook beslist af te raden (door de zeer lage weerstand kunnen er honderden ampères lopen). De weerstandsmeting is vooral handig als je wilt controleren of een verbinding onderbroken is. Zorg om te beginnen dat het ding waaraan je wilt meten niet meer op een spanningsbron is aangesloten (stekker eruit, maar ook batterijen verwijderen). Doe dan de zwarte draad van de meter weer in de bus COM, en de rode in de bus waar Ohm (of het omega-teken) bij staat; vaak is dit dezelfde bus als voor spanningsmeting. Zet de meter op het laagste meetbereik voor weerstand (meestal 200 ohm). Als je dan bijvoorbeeld een zekering wilt doormeten, houd je de beide meetpennen tegen de uiteinden van de zekering; als de zekering goed is, zie je een weerstand van hooguit enkele ohms. Als de zekering (of verbinding) defect is, is de weerstand heel erg hoog, wat wordt aangegeven door het cijfer 1 helemaal links in het display.

Verder is het zo dat een stroom door een weerstand (en dus automatisch ook een spanning over diezelfde weerstand) ook energie omzet in die weerstand. Hier is de formule P=U*I, met P in watt, U in volt en I in ampère. Zo heeft de gloeidraad van een lamp van 40 watt in hete toestand(*) een weerstand van ca. 1,3kOhm; bij 230V netspanning betekent dit een stroom van I=U/R => I = 230/1300 = 0,18A; P=U*I => P = 230*0,18 = 41W Deze energie-omzetting resulteert in (een beetje) licht en (veel) warmte.

*: In koude toestand is deze weerstand aanzienlijk lager.

Je had wellicht kunnen meten dat de accu (zeker bij belasting) een te lage spanning gaf, en dat de spanning niet steeg als de motor draaide -- wat aangeeft dat er geen stroom door de dynamo aan de accu werd geleverd.

Maar dan nog zou je iets moeten weten over het gedrag van spanning, stroom en weerstand, zaken als 'inwendige weerstand' van een spanningsbron, en inzicht moeten hebben in de manier waarop accu en dynamo op elkaar zijn aangesloten. Het is allemaal niet moeilijk, maar je moet het wel even weten.

Enfin, ik hoop dat het hiermee allemaal iets duidelijker is.

Richard Rasker

--
http://www.linetec.nl
Reply to
Richard Rasker

..........

Bij deze lemma's vind je genoeg leesstof om even bezig te zijn....))

formatting link
formatting link

Reply to
post2u

"MRe" wrote in news:497e43bf$0$200 $ snipped-for-privacy@news.xsall.nl:

Ik weet wel wat ik wil meten. De kennis die ik heb van stroom is al lang geleden geleerd. Sommige dingen weet ik wel, andere helemaal niet en soms ongeveer. Ik denk dat als ik weet hoe ik de meter moet instellen ik wel kan meten en iets beoordelen. Punt is dat ik van een generatie ben die niet geleerd heeft met deze dingen om te gaan. Dus speelt ook de 'angst' om iets fout te doen mee.

Zie mijn reactie hierboven. MRe

Toch bedankt voor je reactie.

Nini

Reply to
Nini

Richard Rasker wrote in news:497f0e4d$0$728$ snipped-for-privacy@textreader.nntp.internl.net:

Zie mijn antwoord op MRe.

Ik zal het lange stuk even uitprinten en goed bestuderen met de meter erbij. Dan krijg ik het wel door. Het zijn juist die vele mogelijkheden van zo'n meter en de soms vage (en heel oude ;-) ) kennis van de symbolen en wat ze inhouden die me ervan weerhouden om de meter te gebruiken. Op zich ben ik niet bang om iets te proberen. Gewoon met iets simpels proberen en dan opbouwen. Mar ik kom nog uit de tijd dat we b.v. de onteking van een auto met een lampje en twee draadje afstelden. Nu hangen ze er in de garage een apparaat om een dradenbundel en dat ding geeft van alles aan.

Als ik in jouw stukje van de berekening lees naar de Ampere's dan begint er iets van herkenning.

Ik heb hier in ieder geval al een hele steun aan.

Oja, grappig is wel dat de dochter een paar jaar geleden in Rotterdam stond met een lege accu bij het stadion. Zegt de wegenwachter dat de dynamo stuk is en dat hij de accu wel gaat opladen en dat ze dan Groningen wel zal halen als ze niet teveel strooverbrukers aanzet. Utrecht belde ze alweer op de auto stond weer stil. Ik erheen om 23.00 maar zelfs met de startkabels kon ik niet meer dat ding aan de praat te krijgen. Dus weer de Wegenwacht gebeld en die ontdekt na enig zoeken dat de massadraad was afgebroken van het oogje. Met een dikke tang een nieuw oogje erop en daar stratte de motor. Was die WW-er in Rotterdam er simpelweg ervan uit gegaan dat als de accu geen stroom kreeg de dynamo stuk moest zijn terwijl de dynamo gewoon zijn werk deed maar de stroom niet kwijt kon. Tsja, 3.30 thuis en de passagiers van de dochter moesten om 7 uur weer aan het werk. :-)) Weer wat geleerd dus.

Dochter zei dus nu ook dat het leek op de situatie van toen.

Ach. iedereen maakt fouten en is wel eens wat eigenwijs, denk ik maar.

Bedankt voor de hulp.

Nini

Reply to
Nini

"post2u" wrote in news:75d02$497f2aaf$4dfa6d50$8273 @news.chello.nl:

meer

Zie mijn antwoorden op de berichten van MRe en Richard.

Ik zal dit ook doorlezen, je leert altijd weer iets.

Bedankt voor de hulp.

Nini

Reply to
Nini

"Nini" schreef in bericht news:497f7c4f$0$31081$ snipped-for-privacy@news.freeonline.nl...

Mijn electronicakennis is ook begonnen in het buizentijdperk, maar je bent nooit te oud om (bij) te leren. Veel handleidingen en beginnersboekjes lezen, en veel uittproberen. Nu je een multimeter voor minder dan 4 euro bij de Aldi kunt kopen hoef je ook niet bang meer te zijn dat je hem stukmaakt........

MRe

Reply to
MRe

"MRe" wrote in news:497f9867$0$183 $ snipped-for-privacy@news.xsall.nl:

;-)

Nini

Reply to
Nini

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.