zenerdiode overbelasten

Dit is het vervolg op de bliksemontvanger (elektrisch veld meter)

Ik ga gebruik maken van een antenne, met in serie een grote weerstand, en een zenerdiode, dan naar de aarde. Dit heeft tot gevolg dat de spanning die ik over de zenerdiode meet nooit groter kan worden dan 3,3 V

Als de bliksem eens erg dicht in de buurt is, en de zenerdiode slaat zo erg door, dat hij kapot is, is de zenerdiode dan kortgesloten (en meet ik in het vervolg 0V) of is de zenerdiode een draadbreuk geworden (en krijgt mijn meetapparatuur de volle lading)

Gerard

Reply to
Gerard Altena
Loading thread data ...

Normaal gaat een zener in sluiting. Maar ik zou er eigelijk niet vanuit gaan. Wat je in dat geval beter kunt doen is 2x jou schakeling achter elkaar hangen. Stel dat de eerste zener het niet kan houden, dan heb je nog altijd de 2e. Kijk ook eens naar VDR (Voltage Depended Resistor). De weerstand hiervan veranderd aan de hand van de spanning. Deze worden veel toegepast in overspanningsbeveiligingen.

Reply to
Ivo Vermeulen

en

nooit

erg

het

Bij een hele grote overbelasting sluit de zener meestal eerst kort, om vervolgens helemaal door te branden.

Als echt de bliksem inslaat, dan helpen 25 zeners niet. en 25 VDR's helpen ook niet.

Plaats dan overspanningsafleiders. Als je het goed wil doen in 3 trappen. eerst grofbeveiliging, dan midden beveiliging, en ten slotte een fijn beveiliging.

jantje

Reply to
jantje

"Gerard Altena" schreef in bericht news:403b9b95$0$135$ snipped-for-privacy@reader2.nntp.hccnet.nl...

erg

het

Een zener als beveiliging vind ik geen goed idee. Zo'n ding heeft bij 0 Volt een capaciteit in de orde van 1000 pF dat met je hoge serie weerstand levert een laagdoorlaat filter op. Denk eens aan neonbuisjes of die buisjes die gemaakt zijn voor overspanningbeveiliging.

Hans

Reply to
JT van Es

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.