Aanslag spaarlamp

Ja en nee. Hier zal men in tegenstelling tot in China zeggen: het kan niet voor die prijs. De Chinese mentaliteit telt dus wel degelijk mee, hoewel er elders ook wel experts in te ver doorbezuinigen gesignaleerd worden.

Dat onze markteconomie bijzonder verraderlijk is, ben ik overigens wel met je eens. Dat verklaart ook waarom Oost-Europese producten regelmatig beter en doordachter ontworpen en gebouwd waren (maar door bijverschijnselen van het communisme op hun beurt vaak te lijden hadden van slechte grondstoffen en arbeiders die er met de pet naar gooiden en de producten dus onder de streep niet persee beter waren).

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten
Loading thread data ...

Ook omdat mensen vaak niet door hebben dat ze rommel kopen...

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Dit werpt een interessante vraag op: zou de verkoop van (kwalitatief) ondermaatse producten verboden moeten worden?

Het milieu zal er zeker van profiteren, aangezien voortijdig overleden elektronica nu in grote getalen richting de vuilstroom gaat. Van de andere kant heeft de lage prijs ervoor gezorgd dat die producten voor vrijwel iedereen betaalbaar/bereikbaar zijn geworden.

Bij deze stelling denk ik dan met name aan winkels als Action en Kijkshop. De spaarlampen bij Action (Calex) zijn op zich wel goed, alleen kunnen ze slecht tegen veelvuldig schakelen. De huishoudproducten van Bestron bij de Kijkshop zijn op zich wel goed, als je de beperkingen maar kent (denk aan een kruimelzuiger met NiCd accus direct gekoppeld aan een 9V voeding; als je rekening houd met het geheugen effect van NiCd kun je er lang mee doen). Probleem bij bovenstaande is dat vrijwel niemand genoeg kennis van zaken heeft om om de tekortkomingen heen te manouvreren, waardoor de genoemde producten voortijdig weggegooid zullen worden, mede vanwege het slechte ontwerp van de producten.

Ben benieuwd naar de gedachten over bovenstaande.

Reply to
rick2910

Het probleem is veel wijder verbreid dan alleen Kijkshop en Action.

De vraag is, hoe leg je kwaliteitsnormen vast. En hoe handhaaf je ze op een eerlijke en werkbare manier.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Met dingen verbieden moet je terughoudend zijn. Daarnaast is de vraag aan de hand van welk criterium ga je bepalen dat iets ondermaats is? Bij een keuze van een bepaald criterium is de kans groot dat dit niet het gewenste effect heeft.

Beter is in mijn ogen te zorgen dat de fabrikant/importeur een economisch belang heeft dat zijn apparaat een acceptabele levensduur heeft (dit is iets wat een consument niet kan inschatten). Echter dit gaat wel consequenties hebben voor de kostprijs het product.

Als je krap bij kas zit kan je i.p.v. nieuwe spullen aanschaffen ook tweedehands kunnen aanschaffen. Echter doordat tegenwoordig de nieuwprijs van veel elektronische producten al erg laag is, is tweedehands elektronica vaak niet erg interessant meer. Ook het repareren van elektronische producten is vaak economisch niet meer interessant en technisch niet of nauwelijks meer mogelijk.

Met dit soort dingen moet je mazzel hebben, soms zit het mee en zit je voor een duppie op de eerste rang, maar vaak ook niet.

Reply to
Dombo

Dat wordt bijzonder lastig:

Spaarlampen worden geacht gebruikt te worden op plaatsen waar ze per keer gedurende langere tijd branden en dus niet vaak aangeschakeld hoeven te worden. Maar waar vind je dat soort informatie op de verpakking van spaarlampen? De fabrikant zal terecht claimen dat bij "normaal gebruik" de lampen een "normale" levensduur hebben. Exit verbod.

Maar "onvoldoende kennis van zaken" bij de consument is geen hard kwaliteitscriterium. Ook hier zal de fabrikant terecht claimen dat bij "normaal gebruik" het apparaat lang meegaat. Exit verbod.

-p

Reply to
Piet Beertema

Het is heus niet alleen de budget merken die slecht ontworpen zijn. Ooit kreeg ik een dure Philips kruimel zuiger. Nieuwschierig als ik ben, heb ik die open gemaakt en bekeken. Dat ding kon op twee snelheden. Hoe deden ze dat? Juist, gewoon op een aftakking tussen de cellen. Waarbij dus een cel meer ontladen word dan de ander. Het opladen van de cellen ging in serie. Slechts een diode en een serie weerstandje. Gegarrandeerd een korter leven.

Hoe kom je er in de winkel achter dat het rotzooi is?

Voor mij dus geen dure philipsen meer.

--
pim.
Reply to
Pim Schaeffer

Ook TL buizen en waarschijnlijk ook spaarlampen geven steeds minder licht door veroudering.

--
pim.
Reply to
Pim Schaeffer

Ja, maar veel minder dan een LED.

P.

Reply to
P.

Dat is het emissiemateriaal dat van de gloeidraad afsputtert. Daardoor schuift de hotspot geleidelijk over de gloeidraad naar een punt waar nog wel materiaal zit. Totdat hij het einde van de draad bereikt, en dan is het einde levensduur van de lamp. Het heeft overigens niet veel zin om dit te willen verbeteren. Ten eerste ga je dan meer vermogen verliezen in het verwarmen van de (langere) gloeidraad, en ten tweede verslijt ook de fosfor, dus krijg je toch steeds minder licht voor evenveel vermogen. Dan is het goedkoper om de lamp te vervangen. Dus die gloeidraad is echt wel geoptimaliseerd !

Geen losse starter, dat wordt elektronisch geregeld. Verder is het gewoon een TL buis in het klein, vandaar ook dat ze in de USA "CFL" worden genoemd: compact fluorescent lamp.

-- J.

Reply to
Jeroen S

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.