TL buis.

Hoe en waardoor komt het dat een TL buis (opraakt)? Wat gaat er precies stuk? En wat als ik een TL buis gewoon laat (branden)?

GHA

Reply to
Bernard
Loading thread data ...

"Bernard" schreef in bericht news:crjtnf$h1f$ snipped-for-privacy@reader13.wxs.nl...

Meestal gaan de gloeidraden stuk. Net zo als in een gloeilamp zitten er in een TL buis gloeidraden. Twee stuks wel te verstaan, aan beide uiteinden 1 Je ziet ze normaal niet branden, maar ze gloeien wel. Je ziet ze wel opgloeien bij het opstarten van de buis. Let maar eens goed op. De werking van de TL berust op elektronen, welke van de ene kant van de buis naar de ander kant gaan. (met daarbij nog en hele boel theorie) Die elektronen die willen niet maar zo heen en weer. Zoe doen dat onder invloed van spanning, en ze willen pas weggaan als de elektrode (dat is de plek waar de elektronen wegspringen de buis in) warm is. Bij een koude elektrode willen ze niet. En ze moeten door een vacuum gaan. De buis is van binnen luchtledig. Er zit wel een beetje gas met kwikdamp in. Weet je nog, de elektrode moet heet zijn, De elektrode, dat is de gloeidraad. Bij het opstarten wordt deze dus eventjes behoorlijk heet gestookt, je ziet het licht (beetje rood) er vanafkomen. Als de buis eenmaal brandt, dan kan het een beetje minder ook wel. De gloeidraad wordt nu een stuk minder heet. Net zoals bij een gewone gloeilamp slijt de gloeidraad. Door de hitte verdampt er telkens een klein beetje. En omdat de gloeidraad in een TL buis veel minder heet is dan in een gloeilamp gaat deze veel langer mee.

10 keer zo lang is standaard fabrikesopgave ( gloeilamp 1000 branduren, TL 10.000) In de praktijk gaat een TL veel langer mee, maar de lichtopbrengst wordt wel minder.

Door het starten slijt de gloeidraad extra snel. Toch is dit gering. Moet je langer weg dan 1 minuut, dan het licht uit. De extra slijtage is minder dan het extra verlies aan stroom.

Duidelijk zo?? anders vraag je maar verder.

Och ja, als je een TL buis laat vallen, dan barst deze. Er komt lucht in de buis, en hij doet het niet meer. (weet je nog, de buis moet luchtledig zijn)

jantje

Reply to
Jantje

formatting link

--
Peter van Merkerk
peter.van.merkerk(at)dse.nl
Reply to
Peter van Merkerk

"Jantje" schreef in bericht news:41dd904a$0$773$ snipped-for-privacy@reader10.nntp.hccnet.nl...

Bedankt voor je uitgebreide antwoord. Nog een vraagje, als ik de starter verwijder na het ontsteken van de tl loopt er dan nog stroom door de gloeidraden of is dat niet het geval? Heb ik laatst eens gedaan en de tl bleef gewoon aan.

GHA

Reply to
Bernard

"Bernard" schreef in bericht news:crmvf1$flf$ snipped-for-privacy@reader10.wxs.nl...

Goeie test. De starter is er uitsluitend voor het starten. Denk hierbij aan de startmotor van een auto. Als de motor eenmaal zelf draait, dan kun je ook wel verder zonder startmotor.

Bij een defekte starter, te herkennen aan de kontinue opgloeiende uiteiden van de buis, kun je zo met de hand soms nog wel aan de gang krijgen. Spanning erop, even wachten, seconde of zo, en dan de starter eruit draaien. Als de lamp niet start de starter er weer in en weer uit halen. Eventueel herhalen.

Bij de TL gaat er toch wel een stroompje vloeien door de gloeidraad. Sterker nog, alle stroom die door de TL gaat, gaat door de twee (aan beide zijde) gloeidraden. Maar de stroom is lager als bij het starten. Als je mijn verhaaltje goed gelezen had, dan hoefde je deze vraag niet te stellen. Als een van de twee gloeidraden (of allebei) defekt is, dan wil de buis dus niet meer beginnen. Of gaat zelf uit. Dit kun je met een universeelmeter, of een ohmmeter doormeten. Meet maar eens tussen de twee pootjes aan een kant. Hiertussen zit het gloeidraadje. Het is in koude toestand, dus als de lamp niet brand, laagohmig. Ik heb net even een buis erbij gepakt. De weerstand is ca 3 Ohm bij en 36 Watts buis.

Jantje

Reply to
Jantje

Er loopt dan geen stroom meer door de gloeidraden. Ook als je de starter niet verwijdert loopt er geen stroom meer na het starten, als er wel stroom blijft lopen is de starter defect. De buis zal dan onrustig branden en op de duur zal hij blijven knipperen en niet meer aanspringen. Meestal kan je dan buis en starter allebei vervangen om de levensduur optimaal te houden.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Misschien moet je je verhaaltje dan maar eens beter vertellen. Door een draad die aan een kant open is, loopt per definitie geen stroom. Dat geldt ook voor de gloeidraad van een TL-buis. Daar loopt alleen een stroom doorheen op het moment dat de starter de boel kortsluit en de twee gloeidraden in serie schakelt. De stroom door de gloeidraden wordt dan alleen beperkt door de smoorspoel. De crux zit hem echter in het woordje "door". Zodra de buis is gestart loopt er een stroom door de buis, en daarbij fungeren de gloeidraden alleen maar als electroden. De stroom loopt dus per definitie door die electroden, en daar kunnen ze knap warm van worden. Maar er is geen spanningsverschil tussen het ene en het andere eind van een gloeidraad, dus in die zin loopt er per definitie geen stroom doorheen. Een buis die eenmaal is ontstoken blijft daarom gewoon branden als je de starter verwijdert.

-p

Reply to
Piet Beertema

"Bernard" schreef in bericht news:crjtnf$h1f$ snipped-for-privacy@reader13.wxs.nl...

Iedereen hartelijk bedankt voor de antwoorden. Mij is een lichtje gaan branden :). Ik begrijp dat, hoe minder je een tl buis schakeld, des te langer de levensduur. Nu ben ik nog benieuwd wat het meest economisch is i.v.m. de kosten. (aanschaf nieuwe buis, stroomkosten). Bestaat daar een soort formule voor?

GHA

Reply to
Bernard

Tsja, een beter verhaal... Jouw verhaal klopt ook niet erg en je definitie nog veel minder. Om met dat laatste te beginnen, antennes bijvoorbeeld zijn dikwijls aan een kant open en toch lopen er forse stromen door. In het geval van de gloeidraad in een TL-buis is de gloeidraad niet eens echt open. Over ongeveer zijn hele lengte heeft de draad contact met het geleidende gas. Je kunt over de gloeidraad zelfs enige spanning meten. Een paar tot enige tientallen mV weliswaar maar niettemin. Gelukkig maar. Het zou knap lastig worden stroom in en uit de buis te krijgen als er geen stroom door de gloeidraad liep. Die stroom is overigens ook nodig om de gloeidraad warm te houden. Een koude gloeidraad emitteert geen elektronen en dat betekent geen stroom door de buis en dus ook geen licht. Hetzelfde gebeurt als de gloeidraad uitgeput raakt. Geen of althans niet genoeg elektronen meer om de buis te laten branden en dus knipperen tot iemand de starter er uithaalt.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

"petrus bitbyter" schreef in bericht news:KOTDd.307234$ snipped-for-privacy@amsnews05.chello.com...

Ah, hier heb ik mezelf verkeken. De spanning over een gloeidraad van een bradende TL-buis (zonder starter) ligt al snel een factor tien hoger. Ik heb zojuist meer dan 0,5V gemeten bij een 22W buis.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

"petrus bitbyter" schreef in bericht news:6O9Ed.73412$ snipped-for-privacy@amsnews02.chello.com...

heb

Ik wist dat ook niet, 0,5V is meer dan je instinctief zou verwachten. Hoelang heb je 'm gebraden? Ik moet nu weer terug naar het fornuis, ben een pannetje tomatensoep (eigen brouwsel) aan het maken ;)

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and 'invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

Dat is maar relatief, in en uitschakelen benadelen de levensduur van een buis veel minder dan een slechte starter. Een dode buis ontstaat altijd door versleten gloeispiralen, en deze slijten door te lang en te veel knipperen. Gebruik je moderne TL armaturen met elektronische voorschakel-apparaten heb je ook daar helemaal geen last meer van. De buis ontsteekt dan geheel knippervrij en ook als het erg koud is in schuurtjes bijvoorbeeld.

"Bernard" schreef in bericht news:cro8r3$87q$ snipped-for-privacy@reader13.wxs.nl... | | "Bernard" schreef in bericht | news:crjtnf$h1f$ snipped-for-privacy@reader13.wxs.nl... | > Hoe en waardoor komt het dat een TL buis (opraakt)? | > Wat gaat er precies stuk? | > En wat als ik een TL buis gewoon laat (branden)? | >

| > GHA | Iedereen hartelijk bedankt voor de antwoorden. | Mij is een lichtje gaan branden :). | Ik begrijp dat, hoe minder je een tl buis schakeld, des te langer de | levensduur. | Nu ben ik nog benieuwd wat het meest economisch is i.v.m. de kosten. | (aanschaf nieuwe buis, stroomkosten). | Bestaat daar een soort formule voor? | | GHA | |

Reply to
Peet

Maar afhankelijk van de karakteristieken van het EVSA kunnen de gloeidraden wel net zo hard slijten. Het voor de lamp ideale EVSA jaagt gewoon HF door de buis, maar dat geeft wel veel radiovervuiling.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Zeker, maar het gaat bij TL-buizen niet om antennes.

Een geleider of weerstand die slechts aan een kant aan een spanningsbron is aangesloten is per definitie open.

Zeker. In de gegeven situatie kan zich over de weerstand die de gloeidraad is een zekere, zij het zeer geringe spanning, ontwikkelen. Dat neemt niet weg dat de gloeidraad nog steeds open is.

Voor een gasontlading zoals in een TL-buis plaatsvindt zijn alleen maar

2 elektroden nodig.

Sluit die gloeidraad maar eens kort als de buis is gestart, dan zul je zien dat de buis gewoon blijft branden. De ontladingsstroom door de buis lijkt dan ook voldoende om de elektrode/gloeidraad op een zodanig temperatuur te houden dat hij voldoende elektronen blijft afgeven.

Helaas heeft het kwik in de buis de neiging om zich af te zetten, met als gevolg dat te eniger tijd de dampdruk te laag wordt om een ontlading in stand te kunnen houden. Dat staat los van gloeidraden die "op" zijn.

-p

Reply to
Piet Beertema

Nou, in geval van HF aangestuurde buizen zal er vast wel iets van kloppen.

Het ontstoken gas in de buis is ook een geleider.

In de praktijk zal het daar inderdaad op neer komen (zie de dunne backlightbuisjes).

Idem als je de starter eruit draait. De spanning over de gloeidraad is inderdaad verwaarloosbaar.

Ah, die faillure mode was ik vergeten, maar klinkt logisch.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

En ook meet vervuiling!!

MVG Ruud

Reply to
Ruud

Zeker. Maar het ontgaat me even waar je met deze opmerking heen wilt. De "gaskolom" is aan beide zijden aan een spanningsbron aangesloten, dus per definitie niet open.

-p

Reply to
Piet Beertema

Het gas maakt niet alleen contact met 1 uiteinde van de gloeidraad, dus theoretisch kunnen daar spanningsverschillen ontstaan. In de praktijk zal dat allemaal wel meevallen.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Het gas maakt contact met de gloeidraad over de volle lengte daarvan, dus waar zou een spanningsverschil [over die gloeidraad] dan vandaan moeten komen?

-p

Reply to
Piet Beertema

Aan de kant van het open uiteinde is minder contact met het gas, een millimeter daarvan af weer wat meer, weer een millimeter weer wat meer, zo tellen alle stroompjes op, maal de weerstand van de gloeidraad, en kom je aan de 0.5V die Petrus Bitbyter gemeten heeft. Overigens meer dan ik verwacht had...

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and 'invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.