Daar gaat de handel in elektrische verwarming!

Van Teletekst:

De EC eist dat de fabrikanten van elektrische apparaten deze voor 2009 energiezuiniger gaan maken.Gebeurt dit niet,dan mogen ze niet meer worden verkocht.Brussel wil met de maatregel de CO2-uitstoot terugdringen.

Reply to
vergeten
Loading thread data ...

En terecht. Het valt me vaak op dat het stroomverbruik van bepaalde apparaten (vooral CRT televisies) de laatste tijd juist is toegenomen omdat de ontwerpen slechter en goedkoper zijn geworden. Ook op de kleine voedinkjes van DVD spelers en dergelijke valt nog heel wat winst te behalen als je ziet dat het verbruik van goedkoop merk X 50% hoger ligt dan dat van bijvoorbeeld Philips.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

"vergeten" schreef in bericht news:467c2fef$0$87925$ snipped-for-privacy@news.wanadoo.nl...

Hoezo? Er is niets zo efficient als een electrische verwarming: alle energie wordt in warmte omgezet. Kom daar bij een TV of video maar eens om.

Kees.

Reply to
KeesC

Uiteindelijk wordt vrijwel alle energie die je verbruikt omgezet in warmte. Waar zou het anders moeten blijven? De (af)wasmachine pompt het warme water na gebruik de afvoer in, maar voor de rest komt al die warmte toch in je huis terecht.

Overigens kun je met een warmtepomp een veel hoger rendement halen. Afhankelijk van de buitentemperatuur kun je 3 a 4 kW warmte per kW elektrisch vermogen naar binnen pompen.

--
Maurice
Reply to
Maurice Janssen

Aha, dus ze gaan nu eindelijk de standbyknopppen van apparaten afslopen en dan vervangen voor een echte aan/uit schakelaars Want het is gewoon van de gekke dat je tegenwoordig een tv niet meer uit kan zetten. Digitale ontvanger ditto.

Maar wel zeuren over een paar gloeilampjes.

Dat gaat heel wat kilowatts schelen

Reply to
Spacebug

Precies, al die netvoedingsstekkers of stekertrafo's niet te vergeten, halogeenlampen met zo'n trafo worden vaak afgeschakeld na de trafo, die blijft dan gewoon stroom gebruiken, een paar watt maar, maar wel

24 uur lang. Hetzelfde geldt voor beltrafo's daar is het nog veel erger, die staan 24 uur per dag stroom te verbruiken, ik schat zo'n 2 watt, en worden per daag hooguit enkele seconden gebruikt om de bel te laten rinkelen, da's pas ineffici=EBnt! Ik zie wel wat in een laagspanningsnet in huis voor alle apparatuur die nu met stekertrafo's wordt gevoed. Ik zie het nut van spaarlampen niet zo zitten, de lampen staan in de koudere tijd van het jaar het langst aan en dan komt de warmte gewoon in huis, is dus zeker niet allemaal verlies. Met die spaarlampen krijgen we op den duur heel veel kwik in het milieu.

Groet,

Gerard

Reply to
Gerard

Philips is hier ook geen haar beter. Ik kocht zo'n 3 jaar geleden voor in de keuken een radio (met wekfunctie + cd-speler). Deze verbruikt als ie aan staat zo'n 10 Watt, wat ik acceptabel vind. Maar het standby-verbruik is maar liefst 5 Watt !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Omdat de radio maar een paar uur per dag aan staat, verbruikt de radio dus veel meer als ie uit staat dan als ie aan staat.

Prutsers zijn het, ook bij Philips.

--
André-Hessel Jensma

Antispam: Remember to remove the 'y' characters from
          my address to email me. (Replace 'yjensma'
          with 'jensma' and 'nyl' with 'nl').
Reply to
André-Hessel Jensma

Op Sat, 23 Jun 2007 12:33:31 +0200, schreef André-Hessel Jensma het volgende.

Het is een wekkerradio, en zolang de stekker in het stopcontact zit geeft hij de tijd aan, dat kost natuurlijk ook stroom, hij staat mijns inziens dan ook niet stanby maar gewoon aan, alleen de radio staat uit.

groetjes Henk

--
Maak je USB-stick bootable, zie mijn site hoe.
infoDIT@WEGpc-freak.nl   [haal "DIT WEG" weg]
http://www.pc-freak.nl Met o.a. de prijzen en de 
verschillen tussen de Windows Vista-versies.
Reply to
~PCfreak©~

Heeft hij een LED-klokje? Dan is het wel begrijpelijk. In geval van LCD is er feitelijk geen excuus. Verder heb je helemaal gelijk, ik noemde juist ook TV's en DVD-spelers als voorbeelden omdat daar redelijk high-tech voedingen inzitten. Bij Philips is de goedkopere audioapparatuur ook al heel wat jaartjes voorzien van dezelfde nettrafo's als een gemiddeld Koreaans of Chinees prul.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Een beetje beltrafo is door zijn constructie echter wel efficienter dan een netadapter, dus ik zou bij de netadapters beginnen.

Probleem is dan wel dat je op bijvoorbeeld 28 volt uitkomt (lager dan 19 is niet wenselijk omdat veel laptops dat al nodig hebben, en vanwege de draaddoorsnedes), en elk apparaat dus een eigen (schakelende) regelaar nodig heeft. Verder gaan veel apparaten uit van netscheiding, dus daar moet dan ook naar gekeken worden. Je kan ook uitgaan van 28V bij een bepaalde hogere frequentie, zodat elk apparaat een trafo heeft, maar wel een met weinig verliezen. Als militaire standaard was 28V 400Hz gebruikelijk, maar misschien kan het nog een stapje hoger. Moet wel een sinus zijn, anders stoort het natuurlijk als de pest.

Ik hou zelf de vuistregel aan dat in huiskamerlampen op plaatsen waar kleurweergave niet belangrijk is wel een spaarlamp kan. In de keuken een TL van kleur 20, in de gangen, douche en toilet een gloeilamp omdat een spaarlamp daar negatief rendeert. Ik kan slecht inschatten of de aanwezigheid van kwik er zelfs voor zorgt dat het ook in de huiskamer niet verantwoord is, maar denk gezien de flinke besparing dat dat nog wel te doen is.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Inderdaad. In de winter dus 100% rendement. Alleen in de zomer heb je ongewenste opwarming.

Pieter

Reply to
P.

Toch heel eenvoudig? In plaats van een kachel van 2000 Watt eentje van

500 Watt dus. Verbruikt heel wat minder. :)

Overigens vind ik wel dat tegenwoordig ontzettend veel stroom verspild wordt. Ik heb nog een mooie 386 PC staan met MSDOS en Windows 3.11. Inderdaad erg oud. Maar toen werkte stroombezuininging en power management dus wel! Als die PC 5 minuten stil staat gaat de CPU in een langzamere mode, na 10 minuten gaat harddisk en monitor in power down (disk stopt met draaien), na nog enige tijd gaat hij in een low-power toestand. Uit die stand komt hij erg snel, na ca 2 seconden draai hij weer optimaal, alleen de harddisk heeft 2 secondes extra nodig om op toeren te komen. Hij kan zelfs volledig in slaapstand en daaruit nog wakker worden vanuit toetsenbord/modem/netwerk etc. Verbruik is dan heel erg laag.

En nu vergelijk ik dat eens met mijn mooie HP PC. Hij kent nog niet eens een langzamere CPU stand. Harddisk power down werkt niet want dat stomme windows staat altijd wel ergens te lezen en/of schrijven. Slaapstand leidt tot crash, onmogelijk weer op te starten. Dus altijd volgas met dualprocessor 3GHZ blazen terwijl hij alleen maar op een toetsaanslag staat te wachten. Daar heeft hij echt geen 3.000.000.000 instructies per seconde voor nodig.

En dan al die adapters? Waarom is er niet een railtje met wat standaard spanningen in de PC waaruit alles gevoed wordt (een beetje als de 5V van USB)?

Pieter

Reply to
P.

Dan is elektriciteit op dat moment weer goedkoper dan gas?

Pieter

Reply to
P.

En dan ook nog dat geneuzel over ledlampen, alsof die zo zuinig zouden zijn.

Ze zouden beter spaarlampen kunnen maken waarbij de elektronica niet in het te vervangen lampje zit, maar in de fitting. En juist ja, dat is er al: PL lampen, die zijn echter wel erg duur en dat terwijl er dus minder inzit dan in een spaarlamp.

Zo'n PL lanmp moet trouwens ook makkelijk dimbaar gemaakt kunnen worden.

Pieter

Reply to
P.

Nee hoor, 's zomers zet je hem gewoon uit, ik heb het over electrische verwarming, dat was het topic.

Kees.

Reply to
KeesC

De display lijkt te zijn voorzien van oled achtigen, het lijkt tenminste erg op die secundaire displays van sommige Nokia telefoons. Als die in standby ook 5 Watt zouden verbruiken zouden de batterijen wel erg snel leeg zijn. En als zo'n telefoon in standby met veel minder stroom toe kan, moet dat met zo'n radio, die technisch veel simpeler is ook makkelijk kunnen.

Philips heeft gewoon verkeerd bezuinigd.

--
André-Hessel Jensma

Antispam: Remember to remove the 'y' characters from
          my address to email me. (Replace 'yjensma'
          with 'jensma' and 'nyl' with 'nl').
Reply to
André-Hessel Jensma

Niet alleen bij de audio: Ik heb een Philips TV (55cm uit 1997). Dit ding verbruikt in standby maar lieft 6 Watt!! Gelukkig kan ik deze met een knop nog hard uitzetten, maar het slaat natuurlijk nergens op.

Zeker gezien het feit dat onder deze tv een oude JVC versterker staat. Deze is van 1995 en doet in standby precies hetzelfde als de Philips TV (nl. een LEDje laten branden en de AB ontvanger van stroom voorzien). Standby verbruik is slechts 1.1 Watt. Zo maar een factor

5.5 beter dan de Philips TV.

Dus mijn stelling blijft: Prutsers zijn het, ook (en misschien wel vooral) bij Philips!

--
André-Hessel Jensma

Antispam: Remember to remove the 'y' characters from
          my address to email me. (Replace 'yjensma'
          with 'jensma' and 'nyl' with 'nl').
Reply to
André-Hessel Jensma

De grootste verliespost is vaak een te goedkoop uitgevoerde nettrafo, of een slecht voedingsontwerp. Inderdaad verkeerd bezuinigd, maar vergeet niet dat die telefoon inclusief trafo ook al gauw een paar watt trekt. 3 jaar geleden een display dat op O-LED's lijkt, klinkt voor mij als een LCD met backlight. Vooral die backlight wil wel wat trekken. In elk geval is het allemaal niet onbegrijpelijk, maar zoals ik al zeg: kijk je naar TV en DVD, dan zijn er opeens wel verschillen tussen de merken. Ze hebben de techniek dus in huis, maar voor een audiogevalletje is het kennelijk te duur.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Dit zal wel een Italiaans ontwerp zijn, dat zijn de low-end modellen en daar kon geen extra 10 euro meer af voor een separate standby-voeding. Als hij echter aanstaat is het een van de zuinigere apparaten. De standby-stand van willekeurig welk apparaat zal altijd een onding blijven. Vergeet ook je computer niet: modellen sinds ongeveer 1997 kan je niet eens meer uitzetten en trekken altijd stroom.

Daar zit een relais in. Bij duurdere (geluids)apparatuur (ook die van Philips) is dat heel gebruikelijk. Ook bij hun TV's trouwens, en juist weer niet die van JVC. De conclusie is dus dat de ene ontwerpgroep het beter doet dan de andere. Ik ben trouwens tegen elk verbruik in Standy. De enige die dat ooit goed deed was Grundig, en dan alleen nog met hun televisies. De rest prutste met wisselend resultaat.

Er wordt heel wat afgeprutst, maar als je gaat kijken blijkt Philips bij de bovenste helft te horen (de groep die nog het minste prutst).

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Dan is HP erg slecht bezig. Hoewel computers hoe dan ook nog efficienter kunnen, kan je bijvoorbeeld een AMD processor de laatste paar jaar al dynamisch klokken (cool&quiet is een afgeleide van de techniek die in laptops gebruikt werd), terwijl intel nog met zijn energieslurpende Pentium 4/Pentium D lijn aan het prutsen was. Tevens kan je de componenten en software beter opelkaar afstemmen. Suspend-to-disk werkt op mijn laptop bijvoorbeeld wel prima.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.