Spaarlamp dimmer

Wie kan mij uitleggen hoe deze dimmer werkt?

formatting link

Rick.

Reply to
rick2910
Loading thread data ...

Zit daar nog een spreiding in die opstarttijd (RC bepaald?), want wij hebben hier een philips spaarlamp die er wel erg ruim de tijd voor neemt. Deze start ook eerst iets feller om dan direct terug te dimmen naar een erg laag niveau (je ziet bijna niets), vanwaar hij vervolgens in enkele minuten naar 100% gaat.

Andere spaarlampen hier (waarbij ook philips) hebben dit in veel mindere mate.

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)

An optimist believes we live in the best world possible; 
a pessimist fears this is true.
Reply to
Stef

hebben hier een philips spaarlamp die er wel erg ruim de tijd voor neemt. Deze start ook eerst iets feller om dan direct terug te dimmen naar een erg laag niveau (je ziet bijna niets), vanwaar hij vervolgens in enkele minuten naar 100% gaat.

Dit doen de IKEA eigen merk spaarlampen ook (althans de bolvormigen). Megamann begint gewoon heel dim en wordt langzaamaan steeds feller. Mijn Philipsen zijn inderdaad vrijwel meteen op 80% felheid. Hoe kan dat eigenlijk? Ik bedoel, Megamann is nou niet bepaald rommel te noemen.

En hoe zit het met UV en RF straling die (sommige?) spaarlampen af schijnen te geven? Is dat bij die billige troep erger dan bij de 'echte' merken? Wellicht kan P. daar iets over zeggen? En weet iemand of er al plannen zijn om de buisjes los te vervangen van de ballast? Of krijg je dan gewoon PLL lampen? Vind het nogal zonde dat er zoveel elektronica wordt weggegooid met een spaarlamp.

Rick.

Reply to
rick2910

Ik heb dingen gedaan voor produktie machines. Niet de lampen zelf, maar daar wel wat over opgepikt.

Megamann is goed. Ik heb ze in mijn afzuigkap zitten. Daar wordt het warm, en het trilt, en daar doen deze het goed. Gloeilampen trilden daar kaopt en Ikea spaarlampen hielden het maar een half jaartje vol. Maar ik vind ze wel duur. Dat langzame starten geeft een zeer hoge levensduur. Ook een Philips start langzaam. Die ene lamp die even dimt heeft misschien een elektrisch probleempje?

Ikea laat lampen maken, ik weet dus niet waar die vandaan komen.

Alle fluorescentie-lampen zullen in het begin minder licht geven omdat dit afhankelijk is van de temperatuur. Ook je TL buis dus. Bij lage temperaturen krijg je ze moeilijk gestart, een spaarlamp soms zelfs helemaal niet. Ik heb een spaarlamp op de inrit die bij koud weer de eerste minuut een gloeiende spijker is, daarna komt hij wel goed op gang.

Mijn ervaring is ervaring dat Philips lampen een hoog rendement geven, veel licht bij hetzelfde wattage.

En rf straling, tsja. Er schijnt een hoop elektromagnetische straling van die lampen te komen in het gebied van 780 nm tot 380 nm. Maar dat schijnt de bedoeling te zijn. En overige rf rommel is wel te verwachten, maar daar heb ik geen data van. Het kan nooit zo erg zijn als een gsm, tenslotte hou je die lamp niet tegen je oor.

UV zit altijd in de lamp. De poeders in de lamp zetten het om, dus de verdeling zal meespelen. En het glas hoort veel UV te filteren, afhankelijk van materialeen en dikte. Ik weet niet of de Chinezen waaibomenglas hebben, maar zou er niet van staan te kijken. Daar geldt maar 1 regel: het moet goedkoop zijn.

Het grootste probleem waar helemaal niet naar gekeken wordt vind ik echter de giftige gassen die van spaarlampen afkomen. Een spaarlamp die veel koeling heeft stinkt niet, maar als je er een in een lampekap hebt zitten waar wat minder luchtstroming is, wordt de lamp erg warm. En gaat hij ontzettend stinken. Ik heb diverse merken (Ikea stonk vreselijk) in de lampekap geprobeerd, en er zit nu een Philips (korte uitvoering) in. Die valt wel mee. Je ruikt zo dat die gassen niet gezond zijn, tegen het verbrande aan. De PCB en componenten, en de plastics staan duidelijk ongezonde gassen uit te wasemen. Ik heb geen gasanalyse apparaat, anders had ik dat al eens getest.

Verder hebben we al een thread gehad over elektronica-loze lampen. Er zijn natuulijk PL lampen. In goede lampen zit goede elektronica in en geen chinees 1500-werkuren design. PL-lamp elektronica gaat makkelijk tientallen jaren mee. Er zijn ook al tussenvoetjes om een PL lamp te kunnen gebruiken in een gewone fitting. Die zouden dan ook in een gebogen vorm gemaakt moet worden ivm de lengte.

P.

Reply to
P.

P., bedankt voor de uitgebreide uitleg.

Dat van die gasafgifte was mij al langer bekend, alleen vroeg ik me daarbij af welk onderdeel dit gas uitstootte. Zoals ik het nu begrijp is het de lamp zelf waarvan het materiaal door warmteopbouw gaat vergassen (weekmakers in het plastic wellicht?). Om die reden koop ik alleen nog maar spaarlampen die in een bolvormige behuizing zitten; deze lampen moeten alleen al vanwege het ontwerp niet gassen. Ik heb overigens nog nooit last gehad van stinkende lampen, ook niet in dichte armaturen, maar ik heb dan ook alleen maar lampen van 'echte' merken (met uitzondering van Ikea). Die Ikea's komen overigens gewoon uit China. Het is dusdanige rommel dat ik niet begrijp dat Ikea ze durft te verkopen. Daarbij heeft Ikea ook geen 'flame' kleurige spaarlampen in zijn assortiment. Goede tip van mijn kant: spaarlampen van het Hema eigen merk. Geen idee wat daar in zit, maar het zijn hele goede en fijne lampen (ook qua kleur), gaan erg lang mee en zijn niet bijzonder duur.

Rick.

Reply to
rick2910

Ik heb een ikea lampekap (tegenwoordig lampenkap?) die van boven dicht is en van onder helemaal open. Maar de warme lucht blijft er dus in hangen, kan niet naar boven omdat er geen gaatjes in de kap zitten

Ik heb bollampen geprobeerd, veel merken. Uit die bollampen komt ook stank, die lucht zet uit bij warm worden en het spuit gewoon je huis in. En die dingen worden intern helenmaal heet. Alle stinken ze een tijd. Sommigen zijn echter niet te harden. Maar het lijkt wel alsof dat na maanden een beetje minder wordt. Mijn truc zou kunnen zijn: plaats de lamp een tijdje in de buitenverlichting (is een afgesloten bol bij mij), waar ze lekker uit kunnen dampen. En na een jaartje mogen ze het huis is. Die Philips lamp deed het bij mij meteen al goed.

In de spaarlamp zit erg veel troep. Weerstanden, condensatoren met polyester, halfgeleiders met epoxy (dampt ook, weet ik uit mijn ruimtevaart-elektronica ervaring), print met epoxy en met lak, pvc kabel (het chlooraandeel is ongezond), weekmakers in de voet zelf, en wat denk je van de lijmen. En alles uit China waar niet zo nauw wordt gekeken met materialen, zie de kindermelk.

De voet van de lamp zou gewoon keramisch moeten zijn. En de fitting in de lampekap ook. Kijk maar eens naar fittingen van 10 jaar oud, wat er verdampt is. Helemaal brokkelig. En die troep is allemaal jouw woonkamer ingedampt. En door jou en je familie ingeademd. Gezond.

Hema had vroeger goede lampen, ik weet niet waar ze het nu halen. Ze hebben geen eigen fabriek.

P.

Reply to
P.

Dat zegt ook iets over het ontwerp van die dingen en de te verwachten levensduur.

Reply to
Dombo

Maar hoe zit dat dan met de Philips Genie? En met Osram en Megaman? Merk op dat de tekst niet deugt, want er staat een haakje teveel in. Je kunt het dan lezen als: Werkt niet met Philips spaarlampen (wel met de Philips GENIE!) en de spaarlampen van Osram en Megaman. Of: Werkt niet met Philips spaarlampen (wel met de Philips GENIE! en de spaarlampen van Osram en Megaman). Als de eerste versie correct is werkt het ding niet de drie grootste merken; dat schiet dus niet op.

-p

Reply to
Piet Beertema

Ik vermoed dat het met geen van alle werkt. Het zijn allemaal betere waar een regeling inzit.

Eigenlijk is het dom: als je elke lamp een code meegaf zou je via het lichtnet met een toontje de lamp aan kunnen sturen. Die ingebouwde regeling kan namelijk al heel wat dimmen. Dus moeten ze de lamp wat beter uitwerken.

P.

Reply to
P.

Het idee om een lamp een toontje lager te laten zingen spreekt me wel aan. :-)

-p

Reply to
Piet Beertema

Waarom wordt er in spaarlampen geen gebruik gemaakt van SMD componenten? Dan wordt de print stukken kleiner zodat de behuizing ook compacter kan worden, is er minder afval en ook minder uitval door slechte componenten en/of solderingen.

Valt er verder nog iets te zeggen over de kwaliteit van de componenten die in spaarlampen zitten? Gaan deze ongeveer even lang mee als de lamp zelf of zouden deze in principe nog langer meekunnen? Dit vraag ik omdat ik verhalen heb gelezen dat de levensduur van de goedkope spaarlampen vaak wordt beperkt door de kwaliteit (en marge) van de componenten en niet zozeer van de buis zelf.

Rick.

Reply to
rick2910

Waarom wordt er in spaarlampen geen gebruik gemaakt van SMD componenten? Dan wordt de print stukken kleiner zodat de behuizing ook compacter kan worden, is er minder afval en ook minder uitval door slechte componenten en/of solderingen.

Valt er verder nog iets te zeggen over de kwaliteit van de componenten die in spaarlampen zitten? Gaan deze ongeveer even lang mee als de lamp zelf of zouden deze in principe nog langer meekunnen? Dit vraag ik omdat ik verhalen heb gelezen dat de levensduur van de goedkope spaarlampen vaak wordt beperkt door de kwaliteit (en marge) van de componenten en niet zozeer van de buis zelf.

Rick.

Reply to
rick2910

Dat zal van de spaarlamp afhangen, maar je mag er vanuit gaan dat de componenten tot de laatste cent is uitgeknepen, en dat er geen enkele moeite is genomen om de elektronica langer te laten meegaan dan strikt noodzakelijk. En soms zelfs dat niet eens; ik heb meer dan eens meegemaakt dat een spaarlamp nog niet eens de levensduur van een gloeilamp haalde.

Reply to
Dombo

Mijn kapotte spaarlampen waren in alle gevallen de electronica. Op een na, daar brak de buis.

Reply to
Sjouke Burry

Het wordt allemaal gemaakt in China waar een medewerkster veel goedkoper is dan een machine. Daarom is handmatig bestukken goedkoop.

SMD is overigens zeker niet betrouwbaarder dan conventineel.

En de elektronica kan lang mee als je dat goed ontwerpt. Zie PL lampen die al 30 jaar overal hangen.

Maar aangezien dit allemaal uit China komt gaat het misschien 2000 a

3000 uren mee. Meer zeker niet.

P.

Reply to
P.

Idem.

P.

Reply to
P.

Er wordt in zekere mate wel degelijk gebruik gemaakt van SMD. Een vermogenstor is echter al iets lastiger, een hoogspanningselco en de trafo zijn zo goed als niet in SMD te doen. Het aantal slechte solderingen zal misschien marginaal zakken (niet naar 0; ook SMD gaat gewoon los), maar het aantal stukgaande componenten zal juist stijgen, schat ik zo in.

Dat is de beruchte Chinese rommel, waarbij componenten op de gok worden ingekocht. Ook westerse fabrikanten zullen er niets in stoppen dat duurder of zwaarder is dan nodig, maar er wordt voor de zekerheid bij mijn weten wel een lichte overdimensionering aangehouden. Ik verwacht dus dat de electronica wel iets langer mee zal gaan dan de buis, maar waarschijnlijk geen 2 buislevens. Dat is echter met wat ontwerpwijzigingen wel makkelijk te halen, dus komt van pas bij vaste voorschakelapparaten en spaarlampen waar je de buis los kan vervangen.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.