220v - 230v

Is het al officieel dat we in Nl al 230v hebben? Ik dacht dat we altijd

220v hadden?

Mijn vraag gaat om het volgende: Ik heb een haakse slijper gezien die slechts op 230v-50hz werkt. Mijn vraag is, werkt het ook nog bij 220v?

In een andere discussie heb ik gelezen dat de apparaten zodanig zijn beveiligd dat ze 10v meer/minder kunnen krijgen en nog werken ze prima.

Kan iemand dit bevestigen?

Randjesh

Reply to
Radjesh David
Loading thread data ...

Was 220 V, maar vanwege de Europese harmonisatie is dit verhoogd naar

230 V. Maar in de praktijk varieert dit nogal. Bij mij thuis zit ik dichter in de buurt van de 220 dan de 230 V. In de norm EN50160 (als ik me niet vergis) staan de regels waaraan de spanning zou moeten voldoen. Maar daarin staan ook geen harde grenzen, alleen de afwijkingen van het 10-minuten gemiddelde. Kortdurende afwijkingen mogen dus nog altijd voorkomen.

Vrijwel altijd werkt dat prima. Als een apparaat zo gevoelig is voor een paar % afwijking van de voedingsspanning, dan is het IMHO slecht ontworpen.

--
Maurice                                    mauricej (at) xs4all (dot) nl
Reply to
Maurice Janssen

"Radjesh David" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@corp.supernews.com...

Werkt een lapje van 6 volt ook op een batterij van 4 1/2 volt? Ja dus; alleen brand dat lampje iets minder vel.

230 volt of 220 volt voor een haakse slijptol kan echt geen kwaad. ca. 5% meer of minder toeren merk je echt niet.
Reply to
Xico

"Radjesh David" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@corp.supernews.com...

In Nederland: Ja hoor hebben we al een jaar of 8 ( schat ik ) gewoon gemiddeld 230 Volt op het stopkontakt staan. Voor de meeste elektrische apparaten maakt het nauwelijks verschil of ze 220 of 230 Volt krijgen. Het is maar een toename van nog geen 5%.

Je haakse slijper zal het op 220 Volt nog bijna net zo goed doen als op 230 Volt. Misschien een kleine achteruitgang van het elektrische vermogen, maar dat is zo gering dat je het gewoonlijk niet opmerkt.

Alleen gloeilampen hebben erg veel problemen als ze op een hogere spanning branden. De 1000 branduren die een gloeilamp moet hebben wordt bij lange na niet gehaald als de spanning 5 % verhoogd wordt. Daarintegen, gaat de spanning maar iets omlaag, dan is die lamp niet stuk te krijgen.

Advies: koop gloeilampen voor 240 of 250 Volt.(als je ze krijgen kunt) Philips zal er niet blij mee zijn.

Jantje

PHILIPS: Productie Hopeloos, Iedere Lamp Is Praktisch Stuk.

Reply to
jantje

Specs slijper: # makita 90495 --> 6600 toeren per minuut. # 2100 watt # 230V-50/60hz

Reply to
Radjesh David

In hoeverre is deze 5% meer of minder toeren nadelig voor de motor? Het gaat om een Makita haakseslijper. Makita staat m.i. voor degelijkheid, dacht ik.

Maar is het niet zo, dat een apparaat standaard 217 t/m 234 kan krijgen zondar dat er bv minder toeren gedraaid gaan worden bij wijze van??

Radjesh

Reply to
Radjesh David

"Radjesh David" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@corp.supernews.com...

Alle apparatuur zal voor het grootste deel perfect werken. De producenten van apparatuur hebben natuurlijk vooruitlopend op de harmonisatie al grotendeels alles aangepast.

Je zult ook zien dat op diverse apparatuur ook is aangegeven dat het spanningsbereik verder loopt dan enkel 220 of 230 Volt.

Er zijn wel nadelen aan.

B.v. een apparaat met een trafo of een gloeilamp zal doordat de spanning 10 Volt hoger is wel meer vermogen gaan gebruiken.

Extra vermogen (watt) = stroom (ampere) x spanningsverschil (10 Volt). Zo zal een 220 Volt 100Watt lamp ongeveer 0,5 A x 10 V = 5 watt meer verbruiken. En dus iets meer licht en warmte afgeven.

Een apparaat met een schakelende voeding zal zijn pulsbreedte versmallen en zo dus in verhouding nagenoeg hetszelfde vermogen blijven gebruiken.

Groeten Peter

Reply to
eddumweer

Ik ga de slijper dus in Suriname gebruiken voor mijn hobby. Dus niet een 1x24uurx7dagen.

Ik ga het misschien 1 a 2 keer per maand gebruiken voor slecht 20 minuten per keer en dan niet constant geschakeld. Maar met tussenpozen.

Treedt er dan al "beschadiging" op? Blijkbaar niet volgens deze discussie.

Radjesh

Reply to
Radjesh David

Juist een lamp is een geval apart. Als een lamp warmer wordt, neemt de weerstand toe. Het extra opgenomen vermogen zal dus niet lineair zijn. Wat ook niet lineair is, is de slijtage, deze neemt met een 6e-macht toe met de spanning. Zoals iemand al eerder opmerkte: gebruik 240 of

250V lampen, en je doet er ongeveer een eeuwigheid mee, zeker als je er een NTC'tje tussenzet voor de aanloopstrrom.
--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

"Radjesh David" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@corp.supernews.com...

Heel goed begrepen Radjesh. Gewoon gebruiken. Je belast een slijper toch op het gevoel. Ook als de netspanning overeenkomt met het typeplaatje. Dat doe je normaal ook al. Misschien iets minder vermogen, en dan moet je 21 minuten slijpen :-)

Wees voorzichtig, qua veligheid zijn slijpers ondingen, en veel succes. Jantje

Reply to
jantje

Het toerental van een wisselspanningsmotor wordt bepaald door de netfrequentie (zie oa je eigen post van 50 Hz-60 Hz!) en niet door de spanning... Als ik het me goed herinner was er als regel opgelegd: de netspanning is 230 V, met een maximale afwijking naar beneden van 10% (minimaal 207 volt dus) en 6% naar boven (maximaal 244 volt) dus. Ten tijde van de 220 V gold langs beide kanten een maximale afwijking van 10%; toen mocht de spanning dus tussen de 198 en de 242 volt liggen. Je ziet dus dat de maximale spanning slechts 2 volt (minder dan één procentje!) hoger ligt dan vroeger. Om die afwijking moet je je ECHT geen zorgen maken. Trouwens, in de elektronica wordt meestal een afwijking van 10% voor elke parameter algemeen aanvaard. (tenzij er specifiek opstaat dat er een lagere afwijking is) Als je twee van die slijpers zal aankopen, zal je waarschijnlijk ook zien dat die niet exact hetzelfde vermogen leveren... K

Reply to
Kelly De Koninck

Niet voor een koolborstelmotor in ieder geval.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

"Radjesh David" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@corp.supernews.com...

Radjesh,

Die haakse slijper zal ook met 220V prima werken. Als je hem niet anders gebruikt dan je nu van plan bent, zul je waarschijnlijk niet oud genoeg worden om hem te verslijten. (De machine dan, de slijpschijf zul je wel eens moeten vernieuwen.) Je erfgenamen zullen er ook nog wel even mee toe kunnen, ook bij 220V.

petrus

--
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.547 / Virus Database: 340 - Release Date: 2-12-2003
Reply to
petrus bitbyter

netfrequentie (zie oa je eigen post van 50 Hz-60 Hz!)

Dat hangt af van de konstruktie van de motor, niet bij een boormachine (die hebben koolborstels) Bij een synchroonmotor (klok, oude pick-ups), wel.

Maurits

Reply to
Maurits

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.