Verhuistrafo met meerdere belastingen

Hallo,

Ik heb een verhuistrafo (autotrafo met een dikte wikkeling) die ongeveer 6A (bij 115V dus 600W) kan leveren. Ik wil daar twee apparaten op aansluiten van ongeveer 500W. Bij gewone aansluiting (parallel) is de belasting te hoog. De twee belastingen worden onregelmatig aan/uit geschakeld, dus soms (bijna) geen belasting en soms de maximale belasting. De beide belastingen zijn hoofdzakelijk Ohms (verwarmingselementen met geintegreerde stuurelectronica).

Ik overweeg daarom de ene belasting over de ene helft van de trafo aan te sluiten en de andere belasting over de andere helft.

Theoretisch lijkt dit te moeten werken. Zie ik iets over het hoofd waardoor dit niet zou kunnen of niet aan te raden is?

Graag hoor ik jullie suggesties/commentaar.

groeten

Bu

Reply to
Bu
Loading thread data ...

Het is me volstekt onduidelijk wat je precies wilt doen. De beide apparaten in serie schakelen en op de 230 volt zetten is niet mogelijk door de electronica en het aan- en afschakelen. Kun je nog een beetje toelichten wat je bedoelt? B.

Reply to
Badman

ik denk dat hij een middenaftakking heeft op zijn trafo

Dus van mono 240VAC naar +115VAC, 0 and -115VAC ( + en - zijn enkel gebruikt om het verschil duidelijk te maken)

Reply to
Yannick

"Bu" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Op zich helemaal geen gek idee denk ik zo. Op zich moet dit prima kunnen.

Eeen klein addertje: zit de middenaftakking (115 Volt) wel precies op het midden. Dit kun je natuurlijk even nameten. Aangezien het om verwarmingselementen gaat, denk ik dat een kleine variatie in de spanning niet erg problematisch is. Het duurt misschien wat korter, of langer, voordat de frieten gaar zijn.

We een nadeel is , dat kortsluiting in het ene toestel, direkt de volle netspanning op het ander toestel zet. Aangezien hier electronica in zit denk ik dat bij zo'n defekt onmiddellijk dit toestel ook defekt wordt. Een zekering helpt hier niet tegen, die is te langzaam.

Het is dezelfde trafo als je voorgaande posting?? Meet dan goed na wat de deelspanningen zijn. Aangezien je een aansluiing hebt op 220 Volt en op 240 Volt, betekend dus dat de middenbaftakking dus niet (altijd) in het midden zit. Dus de deelspanningen eerst goed nameten voordat je wat aansluit.

Succes ermee

Toet

Reply to
Toeternietoe

Als de trafo van onder tot boven met identieke hoeveelheid wikkelingen van hetzelfde draad is volgewikkeld, zou het volgens mij prima moeten gaan.

- Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.

Reply to
maarten

"Bu" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Heel goed plan. Als beide belastingen tegelijk aanstaan wordt de trafo nog maar weinig belast.

Hans

Reply to
JT van Es

Voor de duidelijkheid de twee apparaten van 500W zijn 110V apparaten (of liever gezegt (100V apparaten!). De verhuistrafo is een autotrafo 220V naar 110V (800W voor de 110V) Ik wil dus de apparaten aan de 'secundaire' kant van de trafo aansluiten. Normaal zou je dit parallel doen. Maar dan wordt het vermogen te hoog (>1000W). Vandaar dus mijn idee om de apparaten ieder over een eigen gedeelte van de trafo aan te sluiten. Bu

Reply to
Bu

Klopt (dat is meestal het geval met een verhuistrafo (die meestal

220/110V zijn) en ook nog eens een autotrafo is).

Klopt niet, Het is geen stereo transformator die 240VAC naar 115VAC transformeert.

Reply to
Bu

Omdat op de buitenzijde staat dat het een 220V naar 110V trafo is ga ik ervanuit dat de wikkeling in het midden zit. Ik ga er niet vanuit dat de wikkeling niet in het midden zit om b.v. een spanningsval te compenseren of zoiets.

Ga ik nog controleren.

Inderdaad, maar ik denk dat de variaties minimaal zijn omdat de trafo de secundaire spanning als gevolg van de verschillende belastingen als het ware rechttrekt (op 110V houdt, of liever gezegt 115V).

Dat is zo. Maar ik ga zeker (snelle) zekeringen plaatsen. Ook denk ik (zie boven) dat de trafo e.e.a. (probeert) te compenseren. Uiteraard krijgt de trafo in dat geval ook een klap omdat een wikkeling van 110V (8A) wordt kortgesloten.

Nee Het verhaal zit eigenlijk wat complexer in elkaar. Ik heb nu een 100V apparaat van 1000W (Ja er zijn nog landen waar ze hoogwaardige apparaten maken die standaard op 100V werken). Dit apparaat werkt al meer dan een jaar goed op een verhuistrafo

220V/110V.

Ik krijg er nog een apparaat bij van 100V 500W. Samen op de trafo die ik al heb gaat niet (op de 'gewone' manier).

Voor dit tweede apparaat wilde ik de oude verhuistrafo gaan gebruiken waarover dat andere berichtje gaat (is nog steeds een goede oplossing, trafo wordt ongeveer 45 graden warm en levert bij de keuze van de juiste aftakking bijna exact 100V).

Maar toen bedacht ik in eens om toch beide apparaten aan te sluiten op de bestaande trafo maar dan op de onorthodoxe manier (ieder apparaat over zijn eigen 110V (eigenlijk 115V) wikkeling en vandaar mijn vraag hier. Ik zit uiteraard nog met de vraag kan ik dit nieuwe apparaat van 100V op 115V aansluiten (een beetje pijnlijke en dure grap als blijkt dat dit niet kan!, 15% overspanning plus de tolerantie van het 230V net is misschien een beetje teveel van het goede.)

Ook zit ik nog met een vraag of de veiligheid in het geding is omdat het apparaat dat op de 'bovenste' winding van de trafo wordt aangesloten eigenlijk tussen de 115 en 230V 'hangt'.

Uiteraard houd ik me nog aanbevolen voor opmerken/suggesties.

Bu

Reply to
Bu

Ik ga ervan uit dat dit het geval is maar als ik het daadwerkelijk op deze manier ga aansluiten moet ik dat zeker goed controleren (fysiek als dat mogelijk is met een ohmmeter als ik daar die lage weerstanden een beetje mee kan meten)

Reply to
Bu

Dat had ik ook al bedacht. Is dus een bijkomend voordeel. Alleen jammer dat de vermogens van beide apparaten verschillend zijn (500 en 1000W). De trafo zal dus altijd wel een beetje zijn kost moeten verdienen.

Bu

Reply to
Bu

Je kan een dikke 24V trafo nemen en die als autotrafo met de autotrafo in serie zetten.

Dat kan een probleem zijn...

- Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.

Reply to
maarten

Dit kan een probleem zijn als je het 500W apparaat uitschakelt, omdat je trafo maar 6A aankan...

- Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.

Reply to
maarten

Dat idee is eerder opgebracht maar snap ik nog niet helemaal. Moet de 24V trafo niet belast worden met een belasting overeenkomstig met de belasting van de grote trafo? En wat gebeurd er met de spanning over de trafo's afhankelijk van de belasting van de grote trafo (de belasting veranderd willekeurig tussen min. en max)? Het lijkt me dat deze truc alleen werkt bij een constante configuratie. Klopt dit? Omdat de verhuistrafo op 110 volt zo'n 10A moet leveren moet dan de

24V trafo ook voor 10A gedimensioneerd zijn? Zo ja dan is een behoorlijke trafo; bijna een verhuistrafo (:-) Overigens allen bedankt voor de inbreng.

m.v.g.

Bu

Reply to
Bu

Het is msschien een beetje verwarrend en heb ik me ergens m.b.t. de getallen vergist, maar de bestaande verhuistrafo is groot genoeg voor

1000W maar niet voor 1000+500W.

groeten

Bu

Reply to
Bu

"Bu" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Ja, dan heb je een stukje overgeslagen.

De Op wil eigenlijk de twee toestellen in serie zetten, en het knooppunt van de twee toestellen met de middenaftakking van de verhuistrafo verbinden.

De verhuistrafo is 600 Watt, zo kan hij dus maximaal 2 x 600 = 1200 Watt (eigenlijk VA) uit de schakeling halen.

Als je terugkijk. Lijkt mij geen groot probleem. Maar lets op de mitsen en maren......

Toet

Reply to
Toeternietoe

"Toeternietoe" schreef in bericht news:4393642e$0$7797$ snipped-for-privacy@dreader30.news.xs4all.nl...

van

Als bij die verhuistrafo de tap echt in het midden zit en hij sluit daarop het middenpunt van twee gelijke apparaten aan die in serie op de 220 zijn aan gesloten loopt er door de tap helemaal geen stroom. Als de belastingen verschillend zijn hoeft de trafo alleen maar het verschil te leveren.

Hans

Reply to
JT van Es

Ja, in stroom.

Dat gaat prima.

Nee. Je hebt bijvoobeeld een netspanning van 230 volt. Je oude verhuistrafo wil 206 volt hebben.

Je moet dus 24 volt kwijtraken.

Je verhuistrafo levert 10 ampere bij 110 volt.

Dus op 206 volt gebruikt hij ongeveer 5 ampere.

Tussen 230 en 206 volt heb je 24 volt te overbruggen. De stroom die door de secondaire wikkeling loopt is 5 ampere. Dat is een trafo van 125 VA; niet zo enorm dus. Als je maar 10 volt weg te werken hebt, omdat je van

230 naar 220 volt wilt, is het zelfs maar 50 VA.

De trafo van 24 (of 10) volt voed je gewoon uit de 220/230 volt. De uitgang is dus altijd ongeveer hetzelfde, ongeacht belastingen e.d.

Deze uitgang zet je in serie met de netspanning, die daardoor hoger of lager wordt (hangt af van de poling). En daarop sluit je de gebruiker aan: ik dit geval is dat je verhuistrafo.

Deze truuk werkt natuurlijk alleen als je een klein beetje van de netspanning af wilt halen of toevoegen.

Als je het helemaal erg wilt maken zet je de primaire en secondaire in serie als ware het een verhusitransformator. Dan kan je een trafo van een acculader op 220 volt gebruiken op 230 volt zonder dat ie overspanning krijgt...

Thomas

Reply to
Zak

Ok, goed idee, Ik had niet begrepen dat de 24V-trafo gevoed moest worden uit het net. Ik ga eens wat experimenteren met wat oude trafo's die ik nog heb liggen.

Bu

Reply to
Bu

Alleen als je het kan aanraken. Wat dat betreft zou een isolatietrafo beter werken dan een autotrafo.

Jasper

Reply to
Jasper Janssen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.