running watts / starting watts

Hoe kan je erachter komen wat het running wattage en starting wattage van een apparaat is. Ja in het boekje staat het, toch? Nee daar staat het niet in.

En convector heater van 2000watt, bv.

Ik heb begrepen dat apparaten in het opstarten ff meer watt nodig hebben en dan werken ze weer normaal. Maar is er een regel die aangeeft dat je x2 of x1,5 moeten nemen en dan heb je de starting wattage?

De reden waarom ik dit vraag is omdat ik een generator moet voor een apparaat: 230v-50hz-3,2kw. Zie andere thread.

Radjesh

Reply to
Radjesh David
Loading thread data ...

"Radjesh David" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@corp.supernews.com...

Deze thermen worden in Nederland niet gebruikt. Komen uit de Amerikaanse apparaten. In Amerika wordt bij de mototen LRA stroom opgegeven. Dit is de Locked Rotor Amperage. Oftewel de stroom die de motor opneemt als de rotor stil staat. Wij gebruikken meestal de inschakel stroom, of inschakel-piekstroom. Voor een draaistroom (of krachtstroom) motor wordt meeestal ca 6 maal de nominaalstroom aangehouden, bij direkte inschakeling. Het verloop van deze inschakelstroom (duur, en snelheid van daling) is sterk afhankelijk van het door de motor aangedreven apparaat. Het zal duidelijk zijn dat een onbelaste motor veel sneller op toeren is, en daarmede de inschakelstroom terug is bij de nominaalstroom, dan een motor die een zware ventilator, of transportband aan moet drijven.

Jij hebt een convector verwarming van 2000 watt. Deze heeft helemaal geen inschakelverschijnselen. Dus bij inschakelen direkt 2000Watt / 230 Volt = 8,7 Ampere

Jantje

Reply to
jantje

Jantje het gaat om het volgende apparaat:

formatting link
Karcher: 230v-50hz-3,2kw-16A

IN het verleden had ik al het e.e.a. over gevraagd, maar nu heb ik andere specifieke vragen erover.

Ik heb het gekocht en gestuurd nar Suriname. Maar de machine draait "niet echt lekker". Omdat ze in Sur 220-50hz hebben. Dus een 50-60hz verschil. Ik ben namelijk bang dat de machine eerder kapot gaat door het draaien van meerdere toeren.

Wat ik nu ga doen is een generator hervoor kopen. Vandaar mij vraag over de running en starting watts. HEt gaat om Karcher uit Europa.

Op de karcher staat 3,2kw. Zou een generator van 4kw voldoende zijn? Ik hoorde dat generatoren in de tropen ongeveer 20% verlies van geleverde stroom hebben. Dus 4*0,8 is 3,2kw. DAn zou die het net kunnen redden.

Maar ik was dus gister naar generatoren aan het kijken op inet en toen zag ik runnig/starting watts. Ik hoop echt niet dat ik een hele grote aggregaat hiervoor moet gaan kopen, want de dingen zijn peperduur.

Vandaar mijn vraag in de andere discussie over de omvormers van 50-60hz

Radjesh

Reply to
Radjesh David

Ik heb liever dat ik het van meerdere mensen de bevestiging krijg bv dat ik maar een generator hoeft te zoeken die 3,2 kw levert.

Ik hoop graag een bevestiging te krijgen dat er geen groot starting watt vermogen nodig. Want dan ben ik ietsje goedkoper uit.

Met smacht wacht ik op uw antwoorden.

Ik bel morgen de dealer ook, om hetonderste uit de kan te weten te kunnen komen.

Radjesh

Reply to
Radjesh David

"Radjesh David" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@corp.supernews.com...

Heb je het apparaat hier gekocht, dan is deze neem ik aan 230 Volt 50 Hz Dus geen frekwentieverschil. Alleen een verschil in netspanning. Moet niet dramatisch wezen. Het apparaat werkt in Suriname net zo goed als hier in Nederland.

Als ik de link naar Karcher goed gelezen heb is die 3,2 kW voor de pomp. De verwarming geschiedtmet olie of zo, dus niet met elektriciteit.

Generatorleveranciers gaan er vanuit dat voor motoren je een generator moet hebben met een dubbel vermogen dit ivm de aanloopstroom. Je hogedrukreiniger is 3,2 kW. dit is ca 4 kVa Dus voor jouw hogedrukreiniger moet je dan een 8 kVa (en geen kW) hebben.

Weet je het niet zeker, of kom je er niet uit. Neem je hogedrukreiniger mee, en test hem op het aggregaat. Een goede leverancier zal dit ten alle tijde toestaan. Of je koopt het aggregaat niet. Op mijn werk hebben we dit ook zo opgelost. Een hogedrukspuit moets op een aggregaat draaien. Het ding meegenomen naar een leverancier, en terplekke laten werken. Tip: de meeste problemen ontstaan bij het starten/aanlopen van de pomp. Test dit dus diverse malen achterelkaar uit.

Over een tropenuitvoering? Geen idee, ook even navragen bij de leverancier. Vermoedelijk is het geen direkt probleem. Als je aggregaat al het dubbelle vermogen kan leveren, ivm. de aanloop, dan hoef je er geen 20% bij op te tellen ivm tropenuitvoering. De aanloopstroom is maar heel kort. Als je hogedrukreiniger eenmaal goed op toeren is (na 1 seconde of zo) dan is je aggregaat dus 50 % te groot.

Let wel op het volgende. Motoren, en aggregaten etc. hebben in het algemeen voor de tropen een zwaardere isolatie nodig. Informeer hierna voor je hier wat aanschaft. Dit geld dus ook voor je hogedrukreiniger!

Succes.

Jantje

Reply to
jantje

De hogedruk is al in Suriname. Ik moet dus alles nog van hier regelen. Ik maakte een fout: in Suriname hebben we 220v-60hz en geen 220v-50hz zoals ik al eerder vertelde.

Dus er is toch een frequentieverschil.

Morgen bel ik dus naar Karcher zelf en vraag over het aantal vermogen dat ik nodig heb voordat ik hem aanzet. Dus de aanloopstroom.

Trouwens is 8kVA gelijk aan 6,4kW? (8*0.8 ?)

Suriname is weer anders testen zit er niet in. En daarnaast is het lastig om 22n generator van 230v-50hz-6kW-16A nog te vinden.

Dus ik heb een dubbelprobleem.

Daar ben ik helaas ook bang voor. Want de aanschafkosten zijn erg hoog.

Alle hulp is welkom.

Dank.

Radjesh

Reply to
Radjesh David

je moet rekening houden dat een electrische motor geen Ohmse belasting is, maar een inductieve belasting, die factor zal inderdaad ergens in de buurt liggen van 0.8 Die factor noemt met de "cosinus phi"

Op een generator van 8KVA kan je mooi 8 gloeilampen aansluiten van

1000Watt maar geen motor van 8.000Watt.

Beschouw de cosinus phi maar als een rendementsverlies om het eenvoudig te houden.

Gilbert

mee,

je

Reply to
Gilbert

"Radjesh David" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@corp.supernews.com...

Nu komt er een beetje theorie bij. Alle apparaten met een spoel, dus motoren en transformatoren, gedragen zich op wisselstroom (en dus ook op krachtstroom) een beetje eigenardig. Apparaten met een condensator ook, maar dat laten we hier maar even weg. Je kunt niet maar zo de spanning met de stroom vermenigvuldigen om het wattage te berekenen. Hier zit een cos phi (griekse letter phi, spreek uit: cosinus fie) tussen. Deze is voor motoren gemiddeld tussen de 0,6 en 0,8. Het moet op het typeplaatje van de motor staan. Deze cos phi die op het plaatje staat kun je aanhouden voor je berekening. De de cos phi ook nog afhankelijk ven de belasting. Lagere belasting, lagere (is slechtere) cos phi.

Voor de berekenig aan aggregaten, en leidingen etc. is de stroom belangrijk. Vermenig vuldig de spanning met de stroom, en je krijgt bij wisselstroom de uitkomst in VA (Volt-Ampere), en als het getal groot is deel je het door

1000 en je hebt kVA. Bij apparaten zonder spoelen (verwarmingselementen) is de cos phi 1. Hierbij is het aantal kVA gelijk aan kW.

Een aggregaat kan een bepaalde stroom leveren. Daar je niet weet wat voor een toestel er op het aggregaat wordt aangesloten, wordt het vermogen van een aggregaat altijd in VA of kVA gegeven.

Je hogedrukreiniger uit het voorbeeld: 3,2 kW krachtverbruik De stroomopname zal dan ongeveer 3200 / 230 / 0,8 = ca 17 Ampere zijn. De cos phi van 0,8 heb ik maar gegegokt. Deze kan ik niet vinden op de link van Karcher.

Bijkomend aardigheidje: Sluit je de hogedrukreiniger aan op een stopkontakt, dan zal je kWh-meter (stroommeter) 3,2 kW registreren, terwijl deze 230 x 17 = 3910 VA verbruikt.

Ik hoop dat dit niet te ingewikkeld voor je is, het is een aparte materie. Vragen ?? laat het weten.

Jantje

Reply to
jantje

"Radjesh David" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@corp.supernews.com... | Hoe kan je erachter komen wat het running wattage en starting wattage | van een apparaat is. Ja in het boekje staat het, toch? Nee daar staat | het niet in. | | En convector heater van 2000watt, bv. | | Ik heb begrepen dat apparaten in het opstarten ff meer watt nodig hebben

Sommige wel en sommige niet.

| en dan werken ze weer normaal. Maar is er een regel die aangeeft dat | je x2 of x1,5 moeten nemen en dan heb je de starting wattage?

Nee, daar is geen vuistregel voor. Bij convectoren word de opstartstroom (vermogen) bepaald door de koudweerstand van het element en eventueel aanwezige inductie.

| | De reden waarom ik dit vraag is omdat ik een generator moet voor een | apparaat: 230v-50hz-3,2kw. Zie andere thread.

Moet je weten of het vermogen van de generator het topvermogen of het nominaal vermogen is, bij het nominaalvermogen is er marge voor kortstondig overbelasten. Is het topvermogen opgegeven dan is overbelasten uit den boze.

| | Radjesh |

Reply to
PeterK

Vandaag gesproken met een technicien van Karcher en hij zei het volgende:

Ik heb een aggregaat nodig van (14A*2,2)*230V= 7,3kW.

Reply to
Radjesh David

Misschien heeft karcher ook een motor voor 60Hz of een tandwielkast aanpassing. Dat is misschien goedkoper. Je bent immers niet opzoek naar lichtnet onafhankelijkheid.

--
pim. ReplyTo: news^A^B^C3^Hlezer [at] schaeffer.tk
Reply to
pim schaeffer

"Radjesh David" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@corp.supernews.com...

Zoals al eerder aangegeven: Strrom (Amperes) x spanning (Volten) geeft bij wiselstroommotoren VA en geen Watt.

Je moet een aggregaat hebben van minimaal 7,3 kVa Komt aardig overeen met de 8 kVa die ik dacht nodig te hebben, oftewel het dubbelle van het normale vermogen van de motor.

Maak het niet te netjes ;-)

Succes

Jantje

Reply to
jantje

Dat is ook sjo. Karcher heeft hem (motor 60hz), maar niemand is kundig genoeg om hem te vervangen in Suriname. Ik had het hier moeten doen voordat ik het opstuurde.

Dit is een wijze en dure les geworden voor mij.

Ondanks dit heb ik begrepen dat ik via een schakelaartje de gevraagde

15A moet verlagen naar 14,5A waardoor het beter is voor de motor.

De aggregaat wil ik toch gaan kopen, omdat het voor de toekomst handig is.

Kijk dan kan ik makkelijker weer een tweedehandse karcher kopen en sturen. Veel goedkoper dan een nieuwe te gaan halen.

Ik heb dus een 7,3kW nodig en dat is ongeveer 9 kva ???

Radjesh

Reply to
Radjesh David

Het rare vind ik is dat de persoon van wie ik de karcher kocht, een 6kW aggregaat had. En dat weet ik 100% zeker en de karcher draaide optimaal met de 6kW aggregaat. En die aggregaat had alleen 230v-50hz.

Karcher zei ook dat je officieel 7,3kW nodig hebt, maar het zou best kunnen dat de praktijk anders uitwijst.

Dus, ik kijk wel uit naar een 8kW aggregaat, maar als ik een 6kW aggregaat zie, dan ga ik het wel ff testen op dezelfde karcher hier.

Radjesh

Reply to
Radjesh David

het

Natuurlijk, als je de kans hebt om te testen, gelijk proberen

6 kVA zal wel een stukje goedkoper zijn dan 8 kVA.

De meeste aggregaten zijn heel simpel aan te passen voor 50 of 60 Hz. Het is een kwestie van het toerental afstellen.

Veel succes ermee.

Jantje

Als ik in de buurt ben, dan kom ik wel effe kijken of alles goed loopt. :-)

Reply to
jantje

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.