Autolampen & overspanning (was: Waarom (prijs van lamppjes)

En het feit dat kennelijk de meeste mensen die dingen gewoon in het afval gooien.

Casper

--
Expressed in this posting are my opinions.  They are in no way related
to opinions held by my employer, Sun Microsystems.
Statements on Sun products included here are not gospel and may
be fiction rather than truth.
Reply to
Casper H.S. Dik
Loading thread data ...

Tjonge ,is dat even lekker negatief! Prima voorbeeld waarom alles zo langzaam gaat of er gewoon er niet van komt.

Om even een paar voorbeelden te geven hoe je ook zou kunnen denken. Veel mensen hebben zelfs overdag hun licht aan dat kan wel vreselijk duur zijn maar ze doen dat toch . Als je die lampen daarvoor nu eens door TL vervangt ? Had dat niet gekund al die jaren ?

Is het niet zo dat hoe kleiner de koplamp hoe meer de tegenligger verblind kan worden met alle gevolgen van dien?

Is het niet zo dat de link het dim licht beschrijft ?

Dat het dimlicht gewoon word gedaan door een aparte gloeidraad in de lamp met een schermpje er onder? Denk je echt dat het niet kon met zo een dun tl buisje?

Neem aan dat dit al een beetje genoeg,. is maar zo waren er natuurlijk tientallen mogelijkheden,om energie te besparen en de verlichting te verbeteren,waarom moet er in huis al bespaart worden op elektra ,maar met een auto gooit men er mee en daar is de elektra toch een heel stuk duurder?

Nooit wat van gemerkt?

Jaap Boomsma

Reply to
jaap

Heb je een link hoe je die dingen kan repareren?

JB

Reply to
jaap

Repareren schijnt behoorlijk link te zijn ivm met de giftige materialen die erin zitten ;-)

--
Peter Manders.

You're on Earth, there's no cure for that.
Reply to
Peter Manders

Dit is het idee dat Jos Horikx ook gaf. Het kan wel, maar niet met de huidige vereiste bundelpatronen.

Maar die extreem dunne TL's hebben weer minder rendement dan een xenon-lamp en wat heb je dan gewonnen? De enige twee efficiënte alternatieven zijn hoge druk gasontladingslampen (zoals de xenon lamp, maar er zijn ook andere mogelijkheden) of LED's. Een lage-druk gasontladingslamp (zoals een TL) is inherent een stuk groter en daarom optisch verschrikkelijk onhandig.

Daarentegen is een TL wel weer fantastisch voor scholen en kantoren en zo. Ik zie daar nog niet zo snel een betaalbare concurrent komen. En als spaarlamp in veel gevallen een goed alternatief voor een gloeilamp. Zolang er maar geen projectie-achtige optiek bij komt kijken.

Sander...

Reply to
Sander Nijdam

Veel auto's hebben een apart daytime running light. Hieraan zijn de optisch eisen inderdaad veel lager. Dit zou je met allerlei lichtbronnen kunnen doen waaronder spaarlampen.

Nee.

Ja, en dat is het moeilijkste te maken, groot licht is een stuk makkelijker, gewoon overal veel licht geven.

Yep, een TL-buisje van die maat kan nooit de hoeveelheid licht geven die nodig is.

De xenon lampen zijn al een besparing ze geven veel meer licht dan een

50W halogeen en branden maar op 35W.

Sander...

Reply to
Sander Nijdam

Het glaswerk is niet repareerbaar. En ik zou zo'n lamp maar niet openmaken tenzij je kwikdampen lekker vindt.

De elektronica bevat wat componentjes die repareerbaar zouden kunnen zijn. Ik neem aan dat de schakeltor (FET?) het meest gevoelig is, deze zou vervangbaar kunnen zijn. Verder zit er in Philips lampen een asic waar je toch niet aan kunt komen.

En ga dan je uurloon eens tellen. Dat wordt duur.

Gelukkig hebben we politiek besloten dat deze lampen goed voor het milieu zijn, dus hop, dat kwikafval in de kliko. Wij hebben hier geen chemisch afval ophaling meer, en ik rij echt geen 20 kilometer heen+terug naar het officiële punt waar ik dat kan afgeven. En dan gewoon een nieuwe kopen. Zo hebben we het milieu weer gered.

P.

Reply to
P.

Je moet wel want de huizen zijn veel te donker. Voor energiebesparing zijn de ramen veel kleiner want dan is er minder warmteverlies. Dat danh het licht aan moet interesseert de man die het berekent niet.

En zo hebben we met het licht aandoen het milieu weer gered.

Een TL achter een alkoof of zo zou kunnen. Maar dan moet dat wel true-color zijn anders ziet het er niet uit. En dat ligt weer niet in de bouwmarkt. Dus krijg je lelijk licht en wil je dat niet.

In principe wel, maar alleen als die te hoog schijnt.

Nee dat kan niet. De fosforiserende stoffen kunnen maar een bepaalde hoeveelheid licht uitstralen, en dat krijg je niet zo goed geconcentreerd. Ook de bundeling wordt dan moeilijker.

Heel dat gedoe om de gloeilamp eruit te werken is gewoon een truc van grote bedrijven als Philips die willen dat jij in plaats van je oude lamp een nieuwe koopt. Ofwel een gloeilamp met halogeenlamp erin tegen

5 euro (500% winstmarge), of spaarlampen of ledlampen. Gëld levert dat op, dat is de drijfveer en daarvoor worden allerlei fabeltjes aan de politici verteld. Die politici zijn, zoals je weet, uitermate onbekwaam op dit gebied en geloven alles wat ze verteld wordt.

P.

Reply to
P.

Omdat Xenon duurder is en toch ook niet het eeuwige leven heeft, ben ik met halogeen prima tevreden. Maar hoe beroerd is dan het rendement van zo'n ding? Ik dacht dat dat aardig meeviel. Bovendien gaat TL zeker niet langer mee dan Xenon, onder andere omdat je aan de limieten van het poeder zit (bij LED's ook een probleem). Voor een koplamp lijkt het me redelijk heilloos en moeten we nog een aantal jaar wachten op doorontwikkelingen, waarbij ik de LED het meeste kans geef maar ook niet uitsluit dat er met Xenon of andere HID-achtige lampen goede resultaten worden behaald.

Die discussie zou ik graag in nl.hobby.elektronica met je voortzetten, ik ben benieuwd wat jij ervan weet. Als opwarmertje voor moderne buizentechniek kan je eens kijken op

formatting link
en als vraag vooraf stel ik alvast: op welke manier is het feitelijk ook zo dat er buizen op een chip zitten?

Dit stukje tekst kan je als opzet gebruiken om de thread af te splitsen als je daar zin in hebt.

Wellicht als je de vorm van de koplamp aanpast, maar dan moet je het hele front van je auto aanpassen.

Bij halogeen en xenon (in auto's) is daar mee te leven, LED's gaan er zelf stuk van en zullen dus nog doorontwikkeld moeten worden (zijn op dit moment alleen in kleinere vermogens prachtisch).

Een aanwijzing dat er inderdaad ook wel een element van leren leven inzit, is dat ik in Uganda regelmatig TL-verlichting van 5400K tegenkwam en dat je in Zuid-Europa ook veel 4000K tegenkomt op plaatsen waar wij dat niet zo snel zouden doen. Aan de andere kant ervaart iedereen licht met een lagere temperatuur als gezelliger of romantisch, denk aan kaarsen. Bovendien zou het voor het dag-nacht-ritme wel eens minder goed kunnen zijn om savonds onder een 5400K lamp de krant te lezen.

Ik denk dat we dan ook wel gewend waren aan een zeker percentage mensen die onder auto's loopt zonder ze op te merken. Op het rendement lopen we echter regelmatig te vloeken.

Ja en nee. Je hebt 2 soorten recycling, hoogwaardige en laagwaardige. Huishoudafval verbranden of afgedankte electronica vermalen, is laagwaardig of zelfs afval. Afgedankte electronica repareren is hoogwaardig. Een ruimte verwarmen met de restwarmte van electrische apparatuur is in de winter hoogwaardig en in de zomer laagwaardig of afval.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

;-) Led lampen, mm ik heb eens gekeken wat er momenteel te koop is en verder dan wat laaglumen sfeerverlichting en wat gekleurde meuk komen ze nog niet. Helder wit licht met een sterke bundel die tot ruim

100 m weg verlicht zoals het licht uit een goede conventionele lamp en armatuur is nog lang niet aan de orde. De huidige alternatieven zijn marketingargumenten, wie er "duur" of "sjiek" of gewoon een beetje dommig wil uitzien straalt aan de voor- kant blauw of tenminste blauwachtig licht uit;-))) Ik vind het wel kolderiek, dat veel neuzelaars die niets op hebben met politie, snelheidscontroles en dergelijke aan de voorkant blauw willen zien;-)) Blauw is belasting, redelijk bezopen en nog veel meer moois. Maar sjiek, hip of stoer ?????? Laat me niet lachen.

schreef >> Het was enkel een gedachtengangetje dat ik volgde. Als je echt iets wil dan

Reply to
KolloKalle

Repareren loont vaak niet (lamp en VSA scheiden zou al schelen) maar laagwaardig recyclen (gescheiden weggooien en verwerken) is nog altijd beter dan in het afval laten verdwijnen. Gewoon een gloeilamp gebruiken is in sommige gevallen zelfs nog milieuvriendelijker.

--
Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Dat bedoel ik. Over een paar jaar zijn die kleredingen (desnoods met Europese bemoeienis) verleden tijd en zit de DVB-C ontvanger in elke televisie.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Niet niks, maar wel vergelijkbaar met een normale videorecorder.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

wrote

in

Tsja. Ik denk dat jij dat ook wel weet. Op een digitale chip zitten tegenwoordig allemaal mosfet's en die hebben eenzelfde werking als een (buizen)pentode. Bij een rooster van een buis worden de electronen tegengehouden door een elektrisch veld en bij een (halfgeleider) mosfet werkt dat precies zo. Alleen gaan de electronen hier niet door vacuum maar door een zeer smal halfgeleider-kanaal. De werking is echter vrijwel identiek en de karakteristieken ook. Het grootste verschil is dat de mosfet op een moderne chip al werkt bij spanningen onder de 1 volt terwijl voor een electronenbuis toch wel minimaal 100 volt aangelegd moet worden voordat het ding bruikbaar is. Het is dus niet zo dat er allemaal electronenbuisjes op een chip geintegreerd zitten maar wel een halfgeleider-analogie die vrijwel exact hetzelfde werkt. Wat ik bedoelde te zeggen dat als de halfgeleider nooit ontdekt was dat ze dan vanzelf wel elektronenbuizen waren gaan integreren. Het is absurd om allemaal afzonderlijke buizen in een vacuum te plaatsen als je ze ook tezamen in een vacuum doosje kunt monteren. Naar het einde van het buizentijdperk waren er al hele kleine buisjes te koop die relatief zuinig waren. Ze maakten er computers mee. Als de buis gewoon verder ontwikkeld was (waar geen behoefte meer voor was omdat de halfgeleiders hun intrede deden) dan was het formaat alsmaar kleiner en kleiner geworden en op een gegeven moment had dat echt wel geleid tot een geintegreerde schakeling. Er zijn meer wegen die naar rome leiden. In de loop der tijden zijn er een aantal kandidaten voor kleine en snelle schakelingen afgevallen zoals de tunneldiode en de josephsonswitch. Op zich had je daar ook prima computers mee kunnen bouwen (er is zelf ooit een experimentele processor gemaakt met de josephsonswitch die extreem snel was voor die tijd).

Misschien wel ja. Maar ik denk dat men na een aantal jaren van doorontwikkeling in deze specifieke richting wel met iets op de proppen zou zijn gekomen dat bruikbaar zou zijn zonder het hele front te gebruiken. Uitvinding op uitvinding op uitvinding...

Als het rendement van led's stijgt dan wordt het verliesvermogen vanzelf kleiner en kleiner. Een beetje vergelijkbaar zijn de halfgeleiderlasers waar men al rekening houdt dat er rendementen gehaald kunnen worden van meer dan

90%. Dat schijnt voor de militaire industrie erg belangrijk te zijn want dat houdt de apparatuur handzaam en draagbaar. Geen idee wat ze er precies mee willen maar ik denk dat ik er ook niet echt blij van zou worden als ik het wel wist. Bij led's is het zo dat er tegenwoordig al hele hoge rendementen behaald worden maar dat de fotonen hun weg naar buiten niet goed kunnen vinden. Dat beperkt natuurlijk enorm het rendement. Men is dus met allemaal slimme techniekjes bezig om die fotonen te faciliteren om uit te treden uit het halfgeleidermateriaal. Ze worden daar steeds beter in maar het kan nog enkele malen beter voordat ze aan de 100% zitten. Komt vanzelf want het aantal verbeteringen volgen elkaar in hoog tempo op.

Dat is een leuke ja. Zo zou een felwitte koplamp zelfs helpen tegen het in slaap vallen van de chauffeur! Op zich is dit wel een leuk inzicht. Wat ik niet begrijp is waarom men 35 watt xenonlampen gebruikt terwijl ze hadden kunnen volstaan met 10 watt. Nu zijn die lampen erg fel en als ze niet perfect afgesteld staan dan zijn ze extreem hinderlijk voor de rest van het verkeer. Had de wetgeving (of het gezonde verstand) dat niet een beetje kunnen reguleren of gebruik ik nu een vies woord?

Een nauwe bundel met pieptoon zou erg veel geholpen hebben. Of iets dergelijks. En het bandengeluid blijft altijd aanwezig en dat is tegenwoordig in veel gevallen de hoofdmoot van het geluid en ik heb niet de indruk dat er tegenwoordig zoveel meer mensen onder auto's lopen dan 30 jaar geleden. Dan zou ik dus ook beter geen prius mogen kopen want daar lopen de mensen onder? Op een parkeerplaats reed er eens een prius weg voor mijn ogen. Ik had nauwelijks door dat het ding volledig elektrisch reed. Je hoorde hem echt wel hoor! Het enige dat ontbrak was het lage grommen van de motor maar verder maakte de banden genoeg herrie. Pas toen ik zag dat het een prius was werd ik me er van bewust dat het geluid anders dan anders was. Een echt stille auto lijkt me inderdaad gevaarlijk. Maar dan kom je met oplossingen zoals een nauwe toon die naar voren toe uitgestoten wordt. En dergelijke oplossingen (er zijn er vast nog wel wat meer te bedenken).

afval

niet

Ik heb daarvoor dan een nieuwe term uitgevonden: middelwaardig. Je zit er immers mee dat de centrale met hooguit 50% rendement de elektriciteit opwekt. Het meer rare is nog wel dat er zo'm grote spreiding zit tussen de diverse fabrikanten. De een produceert iets dat 50 watt gebruikt waar de ander 100 watt voor nodig heeft. En dat terwijl ze dan volkomen identiek zijn (naar buiten toe). Er is dus nog genoeg te doen aan de opvoeding van de fabrikanten want het kan blijkbaar allemaal nog wel ietsje beter. Misschien als de consument er op gaat letten bij de aankoop dat dan de fabrikanten wakker geschud worden. Een tikkende wandklok zit tegenwoordig een aa-batterijtje in. En die gaat ongeveer een jaar mee. In een winkel zag ik een klok die 10 jaar met datzelfde batterijtje doet omdat die maar om de zoveel seconden doorloopt (ik dacht 15 dseconden maar ik weet het niet zeker meer). En waarom moet ik elk jaar een nieuw batterijtje in mijn horloge laten zetten terijl er horloges zijn die netjes 3 - 10 jaar meegaan op een enkel batterijtje? Ik zit naar een lcd-monitor te kijken die bijna 100 watt gebruikt terwijl ik weet dat er tegenwoordig alweer fabrikanten zijn die voor zo'n zelfde monitor 40 watt claimen. Die monitor heb ik dan toch iets liever als de prijs en specs dan verder hetzelfde zijn. Middelwaardige warmte creeren is leuk maar nog leuker is het gewoon niet te doen..

Reply to
Eva

Hebben productiemodellen zoals de Audi R8 en de Lexus LS waterkoeling voor de LED headlights?

formatting link
Ik meen dat Audi units van Hella gebruikt kan echter nergens vinden hoe de LEDS gekoeld worden.

Maurits

Reply to
Maurits

"Eva" schreef in bericht news:h646f8$1asm$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

De werking wijkt sterk af, bij NPN overgangen in bipolaire structuren en bij MOSFETS heb je te maken met ladingdragers en chemische structuren, iets wat in de vacuumbuis techniek niet bestaat. Slechts de werking is globaal de vergelijken zoals de Ia/Vg karakteristiek en de hoge ingangsimpedantie (spanningsturing)

Hangt af van de konstruktie batterijbuisjes van bijv. de DAF serie werken bij een volt of 40 anodespanning.

Dat werd allang gedaan bijv. PCF heeft een triode en penthode, zo zijn er ook types met nog meer systemen (diode/pentode en dubbeltriode) in 1 ballon.

De techniek was uitontwikkeld er kwam nix nieuws bij. Brandduur/kwetsbaarheid/rendement waren beroerd. Idem dito voor de TL buis met fluoriscentiepoeder aangestuurd door een gaslading. Kwetsbaar, lomp niet genoeg lumen voor een full range headlight in de auto.

Op zich had je daar ook prima computers

De beste kanditaten blijven over. Als iets niet goed genoeg is verdwijnt het. Zie de numitron een gloeidraad display. Binnen de kortste keren ingehaald door de 8 segment leddisplay. Of de neon nixie buis.

Wat kan is commercieel niet vaak niet haalbaar. Dus verdwijnt het in de prullenmand.

Bij de Audi en Lexus kan je het gewoon kopen, echte LED lampen incluis grootlicht. Het is het stadium van experimenteren al ontgroeid.

TL buizen voor grootlicht willen gebruiken is echt een onzinnig idee van je. Het is ten ene male onmogelijk de rendementen van die poeders aan de binnenzijde van het glas te vergroten zodat de lichtsterkte voldoende is voor praktisch gebruik in een auto.

Maurits

Reply to
Maurits

"Peter Manders" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Lijkt mij ook,maar ik dacht als hij ze niet wil weggooit, dan doet hij er natuurlijk wat mee,je zal zo een voorschakel apparaat natuurlijk gewoon kunnen gebruiken voor diverse doeleinden want weggooien wat de meeste mensen doen vind hij zonde en terecht. Maar je kan b.v. van die losse TL buisjes kopen en dan heb je hier het voorschakel apparaat al voor bijna niks en dat gaat misschien nog tien jaar of langer mee dan kom je met goedkope producten op de markt, daar kan geen concurentie van lage lonen landen tegen op!

JB

Reply to
jaap

Jawel dat is nodig, eis word minder dan 1 W gebruik dacht ik.

Dat loopt vooruit op de regelgeving.

Hoe meet jij overigens die lage standby vermogens?

--
pim.
Reply to
Pim Schaeffer

Zie je wel,dat je het ook positief kan bekijken en dat er mogelijkheden zat waren en zijn.

Neem dus maar aan van Ja.

Begrijp je wat ik bedoel ? Je kwam gelijk met een link voor dimlicht als zijnde het moeilijkste wat er is.

Maar zelfs als dat niet mogelijk was geweest,wat heeft ze dan tegengehouden om het grootlicht er van te maken. En denk eens aan de bermlampen en de stadslichten om maar wat te noemen. Het is me toch al een raadsel waarom er geen heel plat licht word gemaakt als rondom top licht ! Veilig en gemakkelijk, een uitkomst.

Zo? En hoeveel licht was daar in die jaren dan voor nodig ?

Hahaha,nou het is al een dertig jaar geleden dat ik met de Philips bezig was met die oude lampen, maar dat zuinig kan ik me niet herinneren., dat zal niet veel geweest zijn,anders is het een kwestie van het meten. Maar toen ging dat project niet door o.a ,omdat je nogal snel veroudering had(het blauwe was al snel uit het licht om het zo maar uit te drukken),dit in tegensteling tot een halogeen lampje ,dat tijdens zijn levensduur bijna de zelfde hoeveelheid licht geeft. Maar ik vind het wel leuk dat het nu in de mode is.. Maar om dat als bezuiniging te zien? meerprijzen van een 600 en meer Euro voor geen beter licht (zie tests) en meer verblinding. En dat scheelt dan een dertig-veertig watt in gebruik? Dan kan je tegenwoordig toch beter wat leds nemen?

Groet van Jaap Boomsma

Reply to
jaap

Maar dit is ook het meest relevante licht, het staat het langst aan van alle grote lichtbronnen. Er zijn weinig auto's waarbij het groot licht bijna net zo vaak of vaker aan staat dan het dimlicht. Alle andere lichtbronnen (achterlicht, remlicht enzovoorts) hebben allemaal veel lagere vermogens en zetten dus geen zoden aan de dijk. In mijn andere bericht zeg ik al dat het nut van ingewikkelde en kostbare efficiëntieverbeteringen aan het dimlicht ook twijfelachtig is. Een heel kleine rendementsverbetering aan de motor levert vele malen meer op.

Simpel: regelgeving. Die is streng en erg moeilijk te wijzigen (Europees).

Veel, maar vooral uit een klein oppervlak (enkele vierkante millimeter).

Sander...

Reply to
Sander Nijdam

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.