TV-kunning folk

Hej,

I min strävan att captura in TV-program så bra som möjligt så dyker alltid frågan upp hur man skall ställa in kontrast, färgmättnad mm. utan att saturera (mättas) med ändå full utstyrd, och framförallt ljudnivå för bästa möjliga inspelning.

Frågan är om det fins någon bra information som beskriver TestTV-bilden i detalj i avseende staplar täthet, färgmättnad osv. och vad det är för tekniska parametrar de representerar - för det gör de, grejorna sitter inte där dom är bara för utseendets skull. Samt ljudnivåerna på tonstegen och musiken relativt max. utstyrning innan klipp/dist.

Nu så vet man inte riktigt och det är lätt att ljudnivån blir för låg (och onödigt brusigt) eller för hög efter som man inte vet vilken nivå värsta kraschet kommer i filmen och kan ställa in efter detta..

Dom flesta program kör med linjära ljudstaplar (liksom volympotar) och inte logaritmiska dito (som de gamla VU-metrarna faktiskt var) vilket gör lätt att när man ställer till 'lagom' med staplar ungefär i mitten vid höga ljudevent

- så har man bara 6 dB marginal innan klippning - otur när man har ställt in för något som bedömts högt, och så kommer dubbel så hög ljudevent (10 dB mer) och man får klippning...

--
Jag vet att någon gammal RT-tidning eller lärobok om television
för länge sedan hade väldigt detaljerad uppslag om detta på
 Click to see the full signature
Reply to
Torbjörn Ekström
Loading thread data ...

"Torbjörn Ekström" skrev i meddelandet news:39tPc.7011$ snipped-for-privacy@newsb.telia.net... : Hej, : : I min strävan att captura in TV-program : så bra som möjligt så dyker alltid frågan : upp hur man skall ställa in kontrast, färgmättnad mm. : utan att saturera (mättas) med ändå full utstyrd, : och framförallt ljudnivå för bästa möjliga inspelning.

Vad det gäller bilden så har jag fått lära mej:

1.Utgångsläget , ljus , kontrast och färg på minimum. 2.Öka ljuset tills du PRECIS kan skönja skillnaden mellan det mörkaste och näst mörkaste fältet i den undre gråskalan. Då är det svarta innehållet svart och inte grådaskigt. 3.Kontrasten , öka den tills det vita blir vitt , men inte "självlysande". 4.Färgen ökar du sen till en nivå som känns lagom.Här brukar studioprogram vara lämpligt (rätt färg i fejan på folket).

Sen har det ju tillkommit Comb-filter , som ju ska putsa till övergångarna mellan olika färger i bilden. Svartnivå hittar man i olika tv , men det är ser jag som en kontrast-reglering. Färg-ton , tja...allt annat än neutralt är väl onödigt. Detta gäller vanliga tv-mottagare, men du har säkert flera inst.möjligheter på datorn. Testbilderna finns som skrivbordsunderlägg och kan beskådas här:

formatting link

: Frågan är om det fins någon bra information som : beskriver TestTV-bilden i detalj i avseende staplar : täthet, färgmättnad osv. och vad det är för tekniska : parametrar de representerar - för det gör de, grejorna sitter : inte där dom är bara för utseendets skull.

Testbilden är inget hafsverk som sagt , och under utbildningen så gick man igenom alltihopa , men då tyckte man att det var SÅÅÅ tråkigt , så det rann ut igen.

Nu har du sått ett frö som jag tänker följa med spänning. /Morgan

Reply to
Morgan

"Torbjörn Ekström" skrev i meddelandet news:39tPc.7011$ snipped-for-privacy@newsb.telia.net... : Hej,

: Frågan är om det fins någon bra information som : beskriver TestTV-bilden i detalj i avseende staplar : täthet, färgmättnad osv. och vad det är för tekniska : parametrar de representerar - för det gör de, grejorna sitter : inte där dom är bara för utseendets skull. Samt ljudnivåerna : på tonstegen och musiken relativt max. utstyrning innan : klipp/dist.

Kolla här vad jag fann :

formatting link
(för musen över de olika fälten för en kortfattad förklaring). /Morgan

Reply to
Morgan

formatting link

Alltför bristfällig information enligt min åsikt

formatting link

Reply to
Ken

formatting link

Alltför bristfällig information enligt min åsikt Det är Philips som tillverkat den där tesbildsgeneratorn och de har kanske mer information?

formatting link

Reply to
Ken

Tackar för länken, bästa hittills

Dock saknas information liknande vilka frekvenser randblocken reprecenterar, formeln för att räkna ut den elekriska längden till ev. reflex i reflexboxen upptill osv.

(jag vet att sveptiden är 64 us totalt men ur stor del av den är utanför bild sas. som tas av svepåtergången osv.

sådan användbar info hade inte varit så svårt att lägga in, tycker jag...

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

Som sagt bara flyktigt beskriven - jag vill ha teknikers/nörds detaljinfonivå :-)

Hmm. Philips... förklarar varför det ser så lika ut mellan flertal länders testbilder...

Hm. det stod 0 dBv (Volt med liten bokstav???)

och mätes var ??? - knappast lineutgången i alla fall...

Jag upplever att ljudnivån kan vara betydligt högre än så i sändningarna , så frågan är hur mycket över detta som man räknar med att man använder i sin utsändning - +10, +20 dB ??, och när det slår i taket.

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

Jag förstår det. Jag har haft en avancerad beskrivning av den där testbilden, men vet inte om jag har den kvar. Borde gå att hitta på internet.

Ja Philips var mycket tidigt ute med en så avancerad testbild som dessutom genererades helt elektroniskt. Det var mycket märkvärdigt då det begav sig.

De där uppgifterna på hemsidan är inte till för tekniker.

Standard för "nollnivån" i professionella digitala samanhang brukar vara -12dB under klippnivå.

Reply to
Ken

Näe.. det står i "rubriken". "Multiburstsignal 0,8MHz" osv. Eller ville du ha mer info än det?

(Jag har ingen aning om sånt här, jag bara snokade runt lite..)

--
May all spammers die in horrible pains!
Reply to
Peter Emanuelsson

Hmm, ja, rubriken! jag missade det :*)

Att tänka på fortsatt webdesign - få läser rubriker på ramarna, ha samma information även inne texten om möjligt...

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

Inte enkelt - jag har redan försök och drunknar i oväsentligheter...

ja, på den tiden då minne kostade flertal kronor per byte, så förstår jag, Attans vilka sekvensmaskiner och räknare de måste ha byggt för att få till den bilden...

Nej - har märkt det, synd att de inte åtm. har länkar till dom som faktiskt är seriöst intresserade.

Då måste TV-utsändningara ligga över denna nivå mest hela tiden..., jag får ta och spela in med coolwave och se vad 'pip'-nivåerna är gentmot en lämplig aktionfilm med explosioner senare...

Min spontana uppfattning är att det är mer än 12 dB över referens i allafall.

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

Den där -12dB nivån gäller faktiskt även CD-standarden, men få kör så lågt idag. Lyssa på 20 år gamla CD så kan du se att de håller så låg nivå. Idag är det kvantitet som gäller istället för kvalitet. Dessutom komprimerar och klipper man kraftigt i signalen så att medelenivån höjs och värre blir det nog framöver. Man jobbar hårt för att höja nivån så att man ligger och pressar mot taket. Usch!

Reply to
Ken

Usch, ja

Tar man en gammal Soundblaster 16 på inspelning så bör man ligga

10-15 dB under full utstyrning då den hade sin maximala dynamik där, kranade man på mer så börja det komma intermodulation vid flerton (typiskt för musik) och sänkter dynamiken, och minska man så var det brusgolvet från strömförsörjning, videokort mm. som slog igenom när man sedan drog upp volymen när man vill spela högt på sagda inspelning.

Problemet med just ickelogaritmiska 'VU'-meter när man ställer in innivå, så rör sig staplarna väldigt lite vid -15 dB under maxnivå... (-12 dB -> 1/4-del av max stapel) och folk ställer fel och alldeles för hög inspelningsnivå med alldeless för liten reserv...

--
Tog och spelade in lite ljud från digitalboxen (analoga ljudvägen)
med gamla coolwave...
 Click to see the full signature
Reply to
Torbjörn Ekström

DE flesta TV-set har ett "normalläge". Du får trycka på denna och P-P spara. SEn får du lita på att det blir bra i alla lägen. Skulle det vara nån smäll eller dylikt som blir för skrälligt kan du alltid efterjustera. /Janne

Reply to
Janne

PM5544 heter den. En googling ger en hel del träffar. Testbilden som används i Finland och bl.a. Tyskland (innan alla kanaler började sända 24h) heter FuBK.

Fredrik Östmna

Reply to
Fredrik Östman

Jag försökte också få fram PM-numret med misslyckades. Nu går det nog få fram lite mer fakta om testbilden.

Reply to
Ken

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.