PA-Anläggning och elverk

Hej !!

Jag hoppas någon här kan ge mig en ledtråd.

Jag har en PA-anläggning som jag skulle vilja driva med ett elverk några gånger i sommar. Jag vet att det är svårt att bedömma effektbehovet men någon kanske har testat.

PA:t består av två aktiva högtalare på ca 400W/st, en aktiv subbas på 500W, en dator, två TFT monitorer, en CRT monitor, en mixer, en kompressor, plus lite trådlösa mickar. Jag har volymkontrollerna inställt på ca 75% av max på topparna och 100% på subbasen. På mixern ligger mastervolymen på 0db och på "musikkanalen varierar det naturligtvis men jag ligger aldrig uppe på 0 db där utan det brukar ligga på ca 60-80% av skalan. (vet inte vad det blir i db)

Jag har aldrig råkat ut för att en säkring har gått (10 amp) och jag misstänker att jag inte ens är i närheten av 2200W.

Skulle det gå att driva detta med ett 2000W elverk? Är spänningen tillräckligt stabil eller kommer jag att paja grejorna? Om inte, hur stort elverk behöver jag för att inte riskera att grejorna går sönder.

Lasse T

-------------

Reply to
Lasse T
Loading thread data ...

Vad står det för effektangivelser på dom enheter som är kopplade till elnätet (förstärkare, monitorer, mix, mm)?

--
/
Demmpa
Reply to
Demmpa

Jag kollar detta. Återkommer i morgon. Hmm...Idag.

Lasse

------------

Reply to
Lasse T

det är strömmen som är intressant då switchade nätaggregat ofta drar

50% mer ström för en given effekt än tex glödlampor - det är strömmen som värme generatorn och ofta det som begränsar - inte effektuttaget i watt räknat.

på jobbet när man provkör system så kan man ofta inte dra ut mer än 1200

- 1400 Watt 48 Volt innan 10-amperes automatsäkringarna går till dom 230 volt switchade nätagregaten som tillverkar 48-volten

Oavsett val av elverk, så bör man prova hela anläggningen med autentiska ljunivåer och musikstil för att se om det fungerar OK innan man gör det inför publik - i allafall första gången .

Det behöver inte vara effekten det hänger på utan idiotsaker som 50Hz brum som man inte får ordning på då den här typen av generatorer ofta är mittjordade (dvs. resp. stift/hylsa på uttaget har 115 volt relativt jord och inte 'nolla' och 230 Volt som i vanliga vägguttag)

Sedan har jag fundering på om det möjligen kan bli problem med strömstabiliteten om elverkets reglerloop och dess mekaniska tröghet och musikens takt och dess effekbehovststötar kan samverka (resonans) på ett ogynsamt sätt - ha en glödlampa vid DJ-bordet och om den börja fladdra mer än noterbart i takt med musiken så har du troligen resonans i elsystemet och därmed möjlig problem.

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

Kanske en sinus-ups mellan lasten och generatorn vore lämpligt ..?

Varför har man konstruerat på det sättet .. ?

Kanske man kan koppla in jordspett och koppla bort mitt "jorden" ..?

Reply to
pbdelete

Troligen det bästa. Annars hade man inte gjort så.

Då löser sannolikt jordfelsbrytaren ut.

Reply to
Ken

Jag hittar inga effektangivelser på grejorna. Det du skriver om här är ganska exakt det som oroar mig. Om strömmen börjar svänga för mycket är det ju risk att grejorna inte håller och av den anledningen bör man ha ett elverk med ganska mycket överkapacitet om jag tänker rätt. Man kanske skulle börja med att försöka mäta effektuttaget med en amperemätare så att man åtminstone har ett hum om vart man ligger. Att sätta en UPS emellan är säkert en bra idé, problemet är att den väl blir både stor och dyr för den effekten. Ett elverk på 2000-2500W kan man köpa för en billig peng men skall man upp högre så drar priset iväg ganska ordentligt. Visst kan man lägga 10 000:- istället för 2500:- för att slippa chansa men det skulle kännas lite hårt om det sedan skulle visa sig räcka med det lilla.

Lasse

------------

Reply to
Lasse T

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.