Digital/boxar/TV

Discovery har jag svårt för att klara mig utan. Dokusåpor och liknande orkar jag inte alls med.

Ja just det. Jag sitter ofta och knappar på datorn och lyssnar på radio samtidigt. TV:n avstängd.

Reply to
Ken
Loading thread data ...

Om "bättre" betyder fler så är det riktigt. Många fler kanaler.

Reply to
Ken

Givetvis. Hur hade du tänkt att endast en mottagare skulle kunna ta in flera kanaler samtidigt? Så har det alltid varit och är fortfarande. Att överföringen sker digitalt innebär inte automatiskt att man kan ta emot alla kanaler samtidigt. Du får köpa en box med flera mottagare i samma.

Givetvis är det så, men jag har inga problem med det. Den som har problem får väl köpa en videobanspelare med inbyggd digital tuner.

Jag gör det som är enklast och tekniskt mest överlägset. Jag slipper köpa ny TV-tuner när bildskärmen skall bytas och tvärt om. Min ljudanläggning är också helt separat och används till allt ljud.

Jag skulle aldrig köpa en sådan som hat inbyggda saker. Jag kommer enbart att köpa en bildskärm helt utan andra finesser. Kör faktiskt så redan sedan cirka 20 år tillbaka. Helt överlägset.

Din inställning är något udda vill jag påstå.

Nej jag bryr mig inte eftersom det som finns nu fungerar bäst för mig.

För mig är numera funktion helt avgörande vid val av utrustning. Jag konstruerar och bygger själv när jag behöver vissa saker. Jag är tekniker av födsel och ohejdad vana och har jobbat med elektronikservice sedan 35 år tillbaka.

När det gäller sådana här saker finns det inte mycket att klaga på tycker jag.

Reply to
Ken

"PelleN" skrev i meddelandet news:cpum2p$2mc$ snipped-for-privacy@newstree.wise.edt.ericsson.se

Ja du har så rätt, i villa räcker det med vad man får in med vanlig antenn idag och ev. parabol. Spara energi låter bra men att pracka på oss mer reklamskit kan bli för mkt om det ska kosta en massa pengar och besvär. En baktanke med detta är kanske att ta betalt via kort för att slippa jaga smitare?

Har man barn är TV en bra barnvakt och SvT är berömt för bra barnprogram. Som i USA är det bra med en TV i varje rum, i olik storlekar, men helst avstängda för det mesta. Killar ser mest fakta, fruar lite underhållning och fiktion och barn på sitt.

Anpassat till behov har vi två små apparater a 100-150 kr st. i kök och gästrum med egna antenner. Clas Ohlsson tar 895 för en digitalbox. I tre andra rum har vi 4-5 apparater och i två andra rum behövs ev. egna TV där. Efter bredbandsnät ska man alltså krångla med ett TV-nät eller köpa 8 adaptrar till priset av en begagnad bil.

TV-handlarnas lobbygrupp måste ha haft goda tider, nu ska det göras guld. När TV2 kom kördes adaptrar som fungerade halvdåligt så alla ville ha ny TV. Nu ska 4-5 miljoner hushåll tvingas byta TV och kanske video, hur många miljarder ska det kosta?

_________________________________________ Usenet Zone Free Binaries Usenet Server More than 120,000 groups Unlimited download

formatting link
to open account

Reply to
Peter

Det kan vi vara absolut säkra på. Man hittar inte en Nicam-kodare för 999:-. Även om man köper en mottagare avsedd för professionellt bruk i fastighetsnät för 6000:- får man Nicam-stereo, bara det tyska A1/A2-systemet. En separat Nicam-kodare går på ungefär lika mycket till.

--
Göran Larsson     http://www.mitt-eget.se/
Reply to
Goran Larsson

Man tvingas inte byta. Man kör vidare till dess att det är dags att byta TV av åldersskäl.

Reply to
Ken

Ken wrote / skrev:

Samma här.

--
/
Demmpa
Reply to
Demmpa

NICAM.

999:-.

fastighetsnät

Märkligt att det ska vara så. Elektronik är ju så billigt idag, vad gör Nicam-kodaren så dyr?

Fredrik Östman

Reply to
Fredrik Östman

Att den är avancerad.

Reply to
Ken

BBC kanske vill ha licenspengar fortfarande?

--
Reply to: crister (at) forpresident (dot) com

EU-medborgare och V8-partist - "Rör inte min V8".
Reply to
Crister Sporrong

ja detta var nog inte bara adaptrarnas fel - dom gjorde ett väldigt enkelt jobb egentligen med att flytta ett frekvensband till ett annat och påverkar inte mycket mera än en vanlig TV-förstärkare.

det stora 'problemet' var nog dom nya testbilderna med ringar,cirklar och streck som dagens test TV-bild verkligen visade hur dålig TV:n egentligen var. såg en not om att det var en markant skillnad på TV-försäljningen före och efter byte av testbild...

omsättning är bra ur samhällets ögon, pengaflöden går att beskatta (moms tex.) men inte passivitet och ovilja att göra något övh.

och med box så behöver man inte kasta ut den gamla TV:n

och har man bara en TV och en box, så ställer man TV:n på AV-kanaler och lägger undan fjärrkontrollern och kör sedan på boxens dito

- för man stänger givetvis av TV med strömbrytare ändå - eller hur!! (avseende brandrisken med gamla TV-apparater samt elförbrukningen i standby)

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

Med TV måste man återanvända frekvensbanden (UHF) eftersom det inte finns plats annars. TV är mycket bandbreddshungrigt. Speciellt analog TV! Vi kan därför inte ha kvar analog TV. Därför måste man faktiskt skrota det analoga systemet. Dessutom är det analoga så väldigt dyrt i drift.

Alla har inte insett det ännu.

Precis. Jag behöver enbart använda boxens fjärrkontroll. Strömbrytaren är den enda jag behöver använda på TV:n

Reply to
Ken

Moderna TV håller i evigheter, med tillsatser vill folk gärna även byta TV. För de med en apparat är det enkelt, för den moderna barnfamiljen i villa med många rum och flera TV börjar det bli bökigt då alla vill se olika program.

_________________________________________ Usenet Zone Free Binaries Usenet Server More than 120,000 groups Unlimited download

formatting link
to open account

Reply to
Peter

Staten införde ny sändningsteknik med motivet att den gamla är för dyr, då tvingas TV-tittarna köpa nya mottagare som många inte tycker att dom behöver. Kan man då inte förvänta sig att TV-licensen skall bli billigare om alla tittarna bidrar till att göra sändningstekniken mindre kostsam? Vart tar pengarna annars vägen? Skulle man ha varit tvungen att höja TV-licensen radikalt om man behållit de analoga befintliga kanalerna utan att utöka utbudet?

Själv tycker jag att det är kul med "prylar" och jag är beredd att betala för mig, men jag har full förståelse för dom som inte vill betala för att jag skall få bättre bild och flera kanaler. Visst är det solidariskt att alla tvingas betala för det som jag vill ha, det tackar jag för!

Jag tror att Boxer har bidragit till allmänhetens frustration genom att man i början försökte dölja att det går att ta emot digitala sändningar med enkla kortlösa boxar. Man ville ju tjäna pengar på sina abonnemang och sina fina boxar med inbyggda modem och interaktiva tjänster som det naturligtvis finns ett stort behov av!

Själv tycker jag att den nya kunskapskanalen har många bra program, och den kanalen hade vi kanske inte haft utan det digitala marknätet. Jag trivs bra med att alla, även de som inte tittar på kanalen, betalar för att jag skall kunna se den. Solidariskt!

/Mats Karlsson

Reply to
Mats Karlsson

Jovisst, men det finns väl en himla massa elektroniska prylar som är rätt så avancerade utan att kosta skjortan? Har det kanske mer med produktionsteknik och små serier att göra?

Fredrik Östman

Reply to
Fredrik Östman

Precis. Det finns inget i Nicam som gör det speciellt svårt eller dyrt att tillverka Nicam-kodare.

Produktionstekniken för Nicam måste vara identisk med annan motsvarande elektronik. Det är ju bara en analog till digitalomvandling följt av en kodning av det digitala ljudet enligt Nicam.

En del är helt klart att det är små serier men jag kan också tänka mig att det finns briskt på konkurrens och licenskostnader/patentkostnader med i bilden.

--
Göran Larsson     http://www.mitt-eget.se/
Reply to
Goran Larsson

Nej det gör de verkligen inte. Moderna TV av vanlig modell har mycket kort livlängd eftersom kvaliteten är så dålig. De är så billiga. Billigt = dåligt. Möjligen kommer de nya TV-apparaterna med platta bildskärmar att hålla längre.

Reply to
Ken

Måste man köpa billigt? En TV-kille sa att de är bättre nu, man har mindre jobb.

De har vi redan och problemet kvarstår när vi ska ta hem service nu, hur ska ett digitalt nät läggas upp i flera rum med flera TV där alla vill se olika program.

_________________________________________ Usenet Zone Free Binaries Usenet Server More than 120,000 groups Unlimited download

formatting link
to open account

Reply to
Peter

det är nog för att saker slängs istället för att repas då nyanskaffning anses lika billigt som att repa...

samma som tidigare - distrubiera RF:n till alla TV - ha en varsin box till varje TV.

boxen/dekodern är ju ingeting annat än en extern avancerad mottagare, måhända klumpigt implementerat mot resten av TV med olika fjärkontroller etc. men lik förbaska en mottagare per TV om man skall kunna titta på individuellt olika kanaler samtidigt.

kodkort är ju ett avtalsmässigt fråga som inte är tillfredställt löst när man har flera TV-apparater i samma hushåll... Och tänk på att våran TV-licens lika gärna _kunde_ ha knutits till antalet TV-mottagare i ett hem istället för 'per hushåll' och därmed samma problem som man ser med boxer och viasat osv. med avgifter.

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

med

o s v i all oändlighet...

Ken, nu står det utom allt tvivel att du inte har förmågan att inse vad problemet handlar om.

Det handlar INTE om DINA egna förutsättningar att finna dig tillrätta i digitala TV-världen. Med tanke på att TV och elektronik tycks vara din huvudsakliga hobby så skulle du förmodligen inte klaga ens om sändaren stod på månen, bara det fanns någon teknisk finess med det.

Det handlar istället om situationen för den stora normala genomsnittliga grupp TV-konsumenter som inte prioriterar köpet av separata bildskärmar, digitala flerkanaliga mottagare (om de ens finns) eller sofistikerade ljudanläggningar. Det förvånar mig att du servicetekniker aldrig träffat på denna förkrossande majoritet av svenska folket.

I stället för att fokusera din kraft på att upprepa att digitala marksändningar har tekniska fördelar, det vet nämligen jag mycket väl, så kan du försöka förstå att allt-i-ett-TV-mottagare fortfarande är en önskvärd och alldeles tillräcklig kombination för väldigt många. Det är människor som nu tvingas in i din värld där man tvingas kombinera taskigt integrerade boxar för att åstadkomma det som redan fanns tillgängligt förut. Eller som du käckt utrycker det, det är 'bara att köpa' box/multipla mottagare/ny TV e t c. Försök också förstå att för många TV-konsumenter är det hushåll med ett flertal enkla TV-apparater som söker lösningar. D v s människor som har ett liv även bortom TV-tablåerna men som inte är villiga att lägga särskilt många kronor på ny krånglig utrustning.

Du är kort sagt inte representativ för svenska TV-konsumenter.

/P

Reply to
PelleN

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.