Dålig UHF-antenn bättre än en bra!!!!

Detta låter ju puckat först.

Användaren bor i stan, ganska nära bra sändare men bor i skugga och har grymma problem med växlingar i väder. F.n. analog TV-mottagning.

___Teknikernas insats1: De har bytt till en bättre antenn (längre med fler element). Denna har vad jag förstår högre förstärkningn men också mer RIKTVERKAN!?

___Teknikernas insats2: Installerat förstärkare på taket.

___Resultat: Tidigare var bilden halvtaskig hela tiden, nu är den kanonskarp ena dagen och 100% myrornas krig (osebar) i annat väder någon dag senare. (Både 2'an och 4'an är nästan aldrig bra samtidigt)

___Min analys: Den ökade riktverkan ökar förstås signalstyrkan ena dagen, men när vädret slår om så missar den nya, bättre antennen helt signalen (ingen bild) som nu kommer från en annan riktning. Från den riktning antennen är riktad finns NOLL signal i vissa väderlekar. Mellanlägen tycks extremt svårt (omöjligt?) att få till eftersom man inte kan klänga på taket vareviga dag.

___Min teori: Om man byter till en "dålig TV-antenn", alltså med betydelsen en enklare antenn med mindre riktverkan (förstärkaren sitter kvar) så borde signalen vara stark nog för att producera bild i alla väder /reflexionssituationer eftersom det är nära sändaren.... men antagligen med svåra reflexer. Kanske räcker det då för att ge tillräcklig signal för digital behandling!?

___Undring1: Finns det stora, rejäla UHF-antenner med bra förstärkning men utan riktverkan (var)?

___Undring2: Krävs det extremt stark signal för att sådana enklare antenner ska kunna mata en digital mottagare?

___Undring3: Låter detta vettigt?

Morgan O.

Reply to
Morgan Ohlson
Loading thread data ...

"Janne" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@posting.google.com...

Som om proffsen inte skulle ha tänkt på det!

Morgan O.

Reply to
Morgan Ohlson

Har en gammal "brödrost" liggande, som jag tänkte sätta upp när det blir lite varmare. Jag är inte säker, men jag tror att den också kallas för "gitterantenn". Den består av en stor reflektor och 4st parallellkopplade dipoler ovanför varandra. Inga direktorer. Den är alltså platt, men ganska hög. Har dålig riktverkan och måttlig förstärkning. Bild finns i Kjell&Co 's katalog. Skall bli intressant att se hur "Boxern" fungerar med den. /peterj

Reply to
Peter Justesen

fler

kanonskarp

senare.

Tekniker har fan vart där och mekat och bytt grejer, kablar, fixat, kollat och donat cirka 30 gånger. Ett par timmar varje gång.

Dvs att en specialfirma som bara håller på med antennsystem har alltså givit upp!!!

Vi snackar inte "glömda skruvar" här. Felet ligger på "high-tech-nivå" och kanske t.o.m. snarare på filosofisk nivå eftersom de s.k. experterna gått bet.

Signalen tycks alltså på ett extremt problematiskt vis byta riktning och reflexion beroende av väder. Så extremt att det enda som återstår är medium och andeutdrivare!!! Nåja... det sista kanske är lite överdrivet.

dagen,

tycks

taket

Ingen har sagt att det är ett "normalt problem" ;o)

Nja... det går att få bild genom att rikta om antennen... är det ett bra argument? ;o) Men man kan ju inte rikta om antennen varje dag. I synnerhet som det kanske är 3-5 OLIKA riktningar som gäller.

Den kommer inte från 1 reflex.... jo, föresten... det kanske är 1 reflex... men som ändrar sig beroenda av vädret.

betydelsen

borde

med

Ibland ja, ibland nej. Det beror på vädret och hur antennen är riktad.

- om du inte ser några så är det inte reflexer

Du utgår ifrån min teori är helt påhittad, det är den inte utan bygger på vad jag tror är ganska logiskt... Fullt medveten om att antenntekniker inte betraktar den teorin som normal, men så har ju inte antennteknikerna lyckats lösa problemet heller.

Du menar att 4 antenntekniker som arbetat > 1 arbetsvecka inte skulle ha räknat ut det?

De har f.ö. bytt alla infästningar och beslag också....

men

Nu glömmer du det som redan sagts.

Avsikten är att få en antenn som klarar reflexer utan att signalen helt uteblir.

Morgan O.

Reply to
Morgan Ohlson

"Peter Justesen" skrev i meddelandet news:c24abk$1phr37$ snipped-for-privacy@ID-151791.news.uni-berlin.de...

Jag ska nog leta efter något i den stilen!

Finns dte inga runda antenner som tar emot UHF-signal helt oberoende av riktningar?

Morgan O.

Reply to
Morgan Ohlson

Det skulle inte funka att sätta upp flera antenner i aktuella riktningar och ha någon form av kombinerare..?

/Peter

Reply to
Peter

Hade ett liknande problem en gång (i valje) där det gick mycket upp och ner. Slutade med att jag satt upp två antenner med 1-2 meters mellanrum i höjdled. Kopplade ihop dom med en tvåvägssplitt före förstärkaren. Det blev så pass bra att jag inte varit där sedan dess. Kan ha varit fakturan också förstås... Steve

Reply to
Steve Dahlqvist

Är det ordentlig skugga så är det endast reflexer som når TV-antennen. Plåttak reflekterar ungefär lika oavsett väder, träd dämpar mer när de är blöta eller har löv.

Ja även om det är reflexer så blir oftast resultatet bättre att endast titta i den riktning mesta signalen kommer ifrån. Att ta in rundstrålande är att be en mängd reflexer utjämna varandra med avseende på fas, plus att allmänna störningsnivån ökar. En riktantenn är även ofta bättre på att särskilja reflexer från samma riktning då den oftast även är mer polariserad.

Ja signalnivån borde inte vara så lysande om det bara är en blandning av reflexer som når antennen.

Om antennen verkligen ligger i radioskugga och bara nås av indirekta reflexer borde den inte bli särskilt bra någon gång.

30 ggr och några timmar varje gång låter inte som om de har så stor erfarenhet av denna typ av problem. Har de hållit på så länge utan resultat skulle jag definitivt byta firma. Om de är kompetenta borde de relativt snabbt kunna mäta upp situationen och på tidigt stadie kunna tala om att med obefintlig direktsignal får man välja:
  1. Se mer eller mindre flimmer.
  2. Flytta antennen till plats med bättre direktsignal, eller åtminstone mindre nervösa reflektionsförändringar. Ofta påverkar en relativt liten antennförflyttning.
  3. Dra kabel från bättre position eller från ett kabelbolag.
  4. Slavsändare. Dyrt men fullt möjligt.
  5. Sätta upp antenner som fångar reflexer i olika riktningar och mata en diversitetsmottagare. Inte såå dyrt faktiskt. Jag har en i bilen.
  6. Antennrotor för att plocka aktuell bästa reflexriktning. Kostar under 1000 kr.

Reflexer är ett problem även för en Boxer, i synnerhet när en stark dominerande signal saknas, annars hade det kunnat vara prisvärt alternativ.

Nej Torbjörn har helt rätt. Ser inte att problemet är särskilt hightech. Snarare så behövs lite jordnära förståelse för hur antennen funkar i sin omgivning.

Det vanligaste problemet generellt vid dålig mottagning i blött väder brukar var något problem i den egna anläggningen, men detta har ju specialisterna undanröjt. Återstår externa väderberoende fenomen Troligen träd.

Ja. Deras arbete tycks ju inte ge resultat.

ANTENNFÖRSTÄRKNING=RIKTVERKAN , gäller utan undantag. En vanlig dipol kan du göra själv. Den är rundstrålande på ena polarisationen. Vill du öka signalstyrkan kan man sätta ihop flera dipoler. Det som händer är att riktverkan ökar. Horisontelt eller vertikalt. Somliga modeller kallas gitterantenner eller stackade dipoler.

I bland är det krångligt att få bra tvbild. Man får då lägga in extra tankemöda på vilka alternativ som är möjliga ur teknisk och ekonomisk synvinkel samt med lite logik förstå hur problemet kan lösas. Jättebra antenn, förstärkeri, lågförlustkabel och bra tvmottagare är inget värt om det är en dålig antennplacering. Förbättring av antennplacering kan ordnas genom att fysiskt flytta antennen i höjd eller sidled, flytta huset, såga ner störande träd och bränna ner hus i omgivningen med plåttak. I mitt nuvarande hus fanns en kombiantenn och dålig TV-bild. Jag bytte antennen mot separata antenner för UHF resp VHF och flyttade dessa antenner från skorsten till husgavel och fick dessutom såga ner ett träd. Behövde inte bränna några hus. Bilden är nu tillräckligt bra (texttv funkar). Tidigare husägare sa att bra tvmottagning var omöjlig, man fick välja TV2 eller TV4. men det fungerade aldrig samtidigt. Och han hade haft specialister där som inte kunde lösa problemet. Kanske samma som dina?

/Alf

Reply to
Alf Friman

Det blev så pass bra att jag inte varit där sedan dess.

hahahaha..... /Morgan

Reply to
Morgan

"Alf Friman" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@4ax.com...

har

Du förespråkar alltså att man ska nöja sig med bild på Tv2 /4 varannan dag cirka?

Jo, troligen är det så... annars hade nog problemet redan varit löst.

I så fall är det att dierktsignalen uteblir vissa dagar, dvs var 3'e dag eller nått sånt.

kollat

givit

Mätningar säger att det är "kanonsignal" !!!!!

...men bilden försvinner lika förbannat i vissa värderlekar. Grannarna har likannde problem, men inte riktigt lika illa. Problemet för dessa tekniker är ju att de inte kan mäta BÅDA situationerna samtidigt.

Från början gick det, men Den fina riktantennen gör detta tydligen omöjligt på denna plats.

Teknikerna har bytt position (hörn) på skorstenen

Kabelbolag "finns inte"

Kabeln är omdragen.

;o)

Har ej testats vad jag vet.

Troligen ej heller testats.

och

Ja... det var det jag kallade filosofi... dvs att kunna tänka utifrån situationen och det aktuella problemet.

medium

signalen

reflex...

I detta fall lika med skog, träd som inte tillhör husägaren.

antagligen

för

inte

lyckats

Nja... de har gjort alla de där enklare lösningarna. jag är knappast den som försvarar dem f.ö.

förstärkning

Okej, jag lovar inte referera till dig ;o)

Just den typen av problem detta handlar om. Stark siganl en dag och noll signal nästa gör ju att digitalt blir yttersta vanskligt.

Kanske är det enklare att fundera i satellit-banor? :o)

Morgan O.

Reply to
Morgan Ohlson

"Peter" skrev i meddelandet news:%fr1c.51127$ snipped-for-privacy@newsb.telia.net...

sändaren....

blir

"gitterantenn".

och

Någon sa att man då förlorar halva signalstyrkan... men kanske finns det filter eller så. Jag vet inte.

Morgan O.

Reply to
Morgan Ohlson

"Morgan" skrev i meddelandet news:lDB1c.51160$ snipped-for-privacy@newsb.telia.net...

Ja..... det är ju frågan förstås.

Morgan O.

Reply to
Morgan Ohlson

Det är det billigaste alternativet än så länge ... en ny likadan antenn och en splitt och kablaget. Steve

Reply to
Steve Dahlqvist

Flytten är liten. Men grannarna har också liknande problem.

Omdragen ny väg och bytt. Man får ju hoppas att teknikerna inte monterat kolaremmar.

Morgan O.

Reply to
Morgan Ohlson

2 antenner separerade i höjd och ev även riktade något olika kanske kan vara en lösning?

Morgan O.

Reply to
Morgan Ohlson

"Steve Dahlqvist" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Kan man säga något om hur "exakt" riktverkan antennen har?

...så man vet hur mycket man ev . ska separera antennerna i sida, för det måste jag nog även om jag ska kolla hur det går med samma riktning först.

Morgan O.

Reply to
Morgan Ohlson

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.